caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Jonathan Darmon – Imaginația creativă a sculptorului

de (10-6-2012)

 

Lucrarile de inceput ale sculptorului Jonathan Darmon s-au inspirat din peisajul pastoral si atmosfera romantica din sudul Frantei, acolo unde artistul si-a facut studiile. Apoi a peregrinat prin Israel pina s-a stabilit intr-un alt loc fermecator , la Safed (Tfat), orasul mistic care atrage artisti si turisti din toata lumea. Atasat de istoria, cultura si spiritul ezoteric al locului, sculptorul, ajuns acum la maturitate artistica si faima internationala, isi poate privi cu multumire opera.

Jonathan Darmon - DAVID

Jonathan Darmon - DAVID

Primii ani au fost ai stilului realist, in spiritul scolii clasice franceze, la care se remarcau precizia anatomica si expresia naturala. A urmat o perioada a reliefurilor libere, ca apoi sa lucreze puternic influentat de cubism. Dupa care s-a consacrat o vreme formelor abstracte. Acum Jonathan Darmon a ajuns la un stil propriu, foarte personal, pe care l-a numit multiform. Sculpturile sale isi pot schimba pozitia, figurile nu sint statice, privitorul le poate modifica compozitia, obtinind diferite aspecte din mai multe unghiuri. Umorul, iluzia si surpriza insotesc aceste creatii de arta, intr-un limbaj formal si spiritual delicat, elegant si sugestiv. Elementele combinate creaza o poveste care capteaza inima si imaginatia privitorului. Bronzul colorat straluceste intr-un context de forme echilibrate si nuante delicate de umbre si culori.

Jonathan Darmon - MOSHE

Jonathan Darmon - MOSHE

Jonathan Darmon este convins ca sculptura trebuie sa reprezinte valorile frumusetii universale, armonie, pace, dragoste. De aceea si-a ales imaginea femeii ca motiv central, in diferite si multiple variatii. Femeia este subiect de iubire, simbol al perfectiunii si armoniei, al maternitatii, vitalitatii si continuitatii. Alegoria, mitul, simbolul, conotatia, sensul, experienta – vin sa imbogateasca ideia.

Jonathan Darmon- INFINITY

Jonathan Darmon- INFINITY

Lucrarile sunt bine reprezentate si in sectorul public, incluzind decoratiile unor lacasuri de rugaciune cu scene biblice sau ornamente florale. Tematica aceasta este
reluata in numeroase statui ambientale sau ansambluri sculpturale plasate in asezaminte culturale sau centre medicale, subliniind nobletea si esenta spiritului uman. Regele David, Adam si Eva, Tablele legii, Noe devin la sculptorul Darmon subiecte de referinta. Ca si impresionantul memorial Razboi si Pace, de exemplu, sau alte creatii representative expuse in Franta, S.U.A., Canada, Olanda, Israel.

 

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un Record in Materie de Autoplagiat

Autoplagiatul constituie frauda intelectuala Codul de Etica al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti stipuleaza ca autoplagiatul...

Închide
3.81.144.39