caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Isteria homofobă atinge cote alarmante la Chișinău

de (27-5-2012)
47 ecouri

Adoptarea vineri de către Parlamentul Republicii Moldova a proiectului legii “egalității” de șanse a declanșat un val de homofobie, care chiar și pentru o țară homofobă depășește limita admisibilă.

Proiectul, solicitat de Uniunea Europeană, ar trebui să alinieze în teorie legislația Republicii Moldova cu cea europeană în materie de interzicere a discriminării.

Eliminarea discriminării pe baza orientării sexuale este doar o mică parte din această lege, dar ea a declanșat reacții, furibunde, chiar isterice, din partea unei mari părți a clasei politice, a clerului și chiar a jurnaliștilor.

Numeroși parlamentari, chiar ai majorității parlamentare, intitulată în mod ironic “Alianța pentru Integrare Europeană” (AIE) și-au exprimat rezervele, dacă nu chiar opoziția față de această lege.

La loc de frunte a fost președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu.

”Nu sunt ca si noi. Sunt oameni, dar nu sunt ca si noi. Nu te supara, cel putin vorbesc despre mine. Eu vad o contradictie foarte mare intre aceste normel de extreme: casatorii, parade, baieti de acestia in chilotei, care vor iesi i strada. Eu tratez lucrurile astea ca desfrâu. Eu stiu ca au cazut civilizatii super dezvoltate pentru ca nu au mentinut normele morale, Imperiul Roman a cazut din aceasta cauza. Nu voi accepta sa avem familii homosexuale. Mii de ani au existat aceasta forma de familie, înseamna ca aceasta e cea mai buna. Cum sa nu stie copilul cine-i mama, cine-i tata? În prima redactie a legii, era pericolul casatoriei”, afirma Marian Lupu la PRO-TV, cu câteva zile” înainte de votarea proiectului.

Trebuie notat faptul că atunci când îi califică pe homosexuali drept desfrânați, liderul PDM (partid cu statut de observator în cadrul Partidului Socialiștilor Europeni) insultă implicit politicieni de frunte din Europa, cum ar fi premierul Belgiei, Elio Di Rupo, vicecancelarul și ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, primarul Parisului, Bertrand Delanoe, sau primarul Berlinului, Klaus Wowereit.

Declarațiile liderului PDM a declanșat proteste ale mai multor personalități ale vieții publice care au solicitat ca Marian Lupu să-și ceară scuze față de homosexualii din Republica Moldova.

În  ziua votului 53 din cei 58 de parlamentari ai AIE au votat în favoarea proiectului. Printre cei care s-au abținut s-a numărat deputatul Valeriu Ghilețchi, membru al Partidului Liberal Democrat (PLDM), condus de premierul Vladimir Filat.

Iată cum a explicat deputatul Ghilețchi opțiunea sa politică:

“Este o convingere a mea personală că orientarea sexuală şi această abordare a ideologiei care stă în spatele mișcării homosexuale este una greșită din punct de vedere moral. Cred că mai devreme sau mai târziu, civilizațiile occidentale vor recunoaşte că este o eroare politică această abordare. Se va demonstra cu timpul că această abordare nu a fost una justificată. Aşa cum menţionam, sintagma „orientare sexuală” se referă doar la angajarea în timpul muncii, totuși există o teamă și o îngrijorare că în spatele ei este o agendă pe care încearcă să o realizeze aici în Republica Moldova cei care susţin mişcarea de orientare sexuală netradiţională”, a declarat Valeriu Ghilețchi, care este și Episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova.

Opțiunea lui Valeriu Ghilețchi este de înțeles, dat fiind faptul că el este fundamentalist creștin. Interesantă este remarca sa, care arată că legea a fost în fapt diluată, non-discriminarea pe temeiul orientării sexuale referindu-se doar la angajarea unei persoane, nu și în alte domenii.

Cu toate acestea, în timpul dezbaterii și votului din parlament, în fața clădirii s-au adunat numeroși protestatari, în frunte cu fețe bisericești ortodoxe, care au avertizat că legea va deschide calea unor evoluții “anti-creștine”, cum ar fi căsătoriile dintre homosexuali.

Nici unii jurnaliști nu s-au lăsat mai prejos. Iată depildă ce scria Sergiu Ungureanu:

“Astăzi a mai fost înfipt un cuţit în spatele poporului nostru. De ce zic în spate pentru că a fost făcut prin trădare, cei pe care i-am votat să ne conducă, să ne apere interesele ne-au înfipt cuţitul trădării în spate. Mi-e groază să mă gîndesc la faptul că scenariile cele mai negre pe care le-am prezis în articolele precedente se adeveresc, Prin trădare liberală astăzi s-a votat blestemata lege a homosexualităţii. »

http://vox.publika.md/politica/noi-am-murit-2-243851.html?fb_ref=.T8BvayYmgRw.like&fb_source=home_multiline

Alții, precum Dragoș Galbur, frizează penalul prin amenințări cu moartea și incitare la ură.

„Dacă gayii și lesbienele, că asta ne interesează mai mult, vor încerca să facă parade prin Moldova, vor fi pur și simplu măcelăriți, bătuți, poate chiar uciși.”

http://blog.galbur.md/2012/05/legea-homosexualilor-fost-aprobata-ce.html

Exemplele ar putea continua, dar mă opresc aici.

Este evident că mulți politicieni, clerici și jurnaliști mizează pe prejudecățile majorității populației și incită la ură, dovedind cât de puțin pregătită este o țară ca Republica Moldova pentru contactul cu valorile europene.

Într-o țară în care traficul de persoane, abandonul familial, violența conjugală, sărăcia și corupția sunt flageluri, altceva mai bun nu au de făcut acești presupuși reprezentanți ai elitei decât să călărească în mod demagogic calul homofobiei.

Din păcate, o asemenea incitare la ură poate avea efecte extrem de grave, punând în pericol securitatea acelora care au avut remarcabilul curaj d a-și declina în public orientarea homosexuală, cât și a acelora care susțin cauza eliminării discriminării pe temei de orientare sexuală.

Eu consider că toți cei care trăim în afara Republicii Moldova și ținem cu adevărat la valorile europene trebuie să fim solidari cu această minoritate aflată ăn primejdie din partea unei alianțe a obtuzilor, habotnicilor și fanaticilor.

PS Sper ca procuratura de la Chișinău să se autosesizeze pentru incitările la ură și amenințările cu moartea la adresa homosexualilor. De asemenea, sper ca cineva să conteste legea nou adoptată în justiție și în final să obțină câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar Republica Moldova să fie condamnată la plata unor daune. Daune care până la urmă le va plăti contribuabilul. În felul acesta poate va învăța acest contribuabil că homofobia se plătește, și la propriu și la figurat.

Ecouri

  • Eleonora Lisnic: (28-5-2012 la 10:12)

    PPS
    Dar, dle Petru Clej, ca să fie cu dreptate şi să triumfe democraţia şi Legea, Procuratura să vadă şi reacţia lui Arcadie Barbăroşie la declaraţiile lui Marian Lupu şi alte ameninţări şi insulte la adresa preşedintelui Parlamentului de pe pagina de Facebook a analistului.
    http://elldor.info/2012/05/ateistul-arcadie-barbarosie-marian-lupu-este-greu-de-cap-si-chiar-risca-sa-si-piarda-pretioasa-viata/

  • Petru Clej: (28-5-2012 la 12:23)

    Doamnă Eleonora Lisnic, e deprimant comentariul dumneavoastră. Arcadie Barbăroșie s-a exprimat mai colorat, poate puțin cam deplasat, dar dumneavoastră, pe lângă faptul că nu cunoașteți sensul juridic al termenilor „amenințări” și „insulte” nici n-aveți simțul umorului ca domnul Barbăroșie, care s-a distrat, pe bună dreptate, de fanfaronada lui Lupu cu „împușcați-mă!”. Altfel, sunteți cumva homofobă, ca majoritatea populației din Republica Pitecantropică Moldova, doamnă Lisnic? Ar fi rușinos pentru o jurnalistă trecută pe lu un post de radio occidental ca Europa Liberă.

  • Petru Clej: (28-5-2012 la 12:46)

    O primă veste bună:

    PROCURATURA GENERALĂ a RM
    Mun. Chişinău, Str. Banulescu Bodoni, 26
    d-lui Eugen Rusu, vice-procuror general

    DENUNŢ IN TEMEIUL ART. 274 COD DE PROCEDURĂ PENALĂ

    Centrul de Informaţii “GENDERDOC-M” este o organizaţie obştească, nonguvernamentală, înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova pe data de 8 mai 1998. Această organizaţie are drept scop al activităţii sale protecţia drepturilor comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgenderi) din Moldova. Unul din obiectivele organizaţiei este prevenirea şi combaterea discriminării pe principiul de orientare sexuală.

    La data de 25 mai 2012 pe pagina de blog a lui Dragoş Galbur a fost publicat un articol numit „”Legea homosexualilor” a fost aprobată. Ce va urma?”
    http://blog.galbur.md/2012/05/legea-homosexualilor-fost-aprobata-ce.html.

    Acest articol conţine mai multe încălcări despre care ţinem să vă informăm. Iată unele citate de care am fost îngrijoraţi şi care merită a fi cercetate de către Procuratură:

    „În fine, despre stupiditatea aceste legi se poate vorbi la infinit, dar gata, a fost votată și aprobată, este inutil de mai polemizat aici. Nouă, oamenilor teferi la cap, nu ne rămâne decât s-o ignorăm.”

    „Dacă gayii și lesbienele, că asta ne interesează mai mult, vor încerca să facă parade prin Moldova, vor fi pur și simplu măcelăriți, bătuți, poate chiar uciși. Nu, nu ameninț, că n-am dreptul, doar constat. Când vine vorba de asemenea chestii, moldovenii tare repede se mobilizează și devin foarte agresivi, fiind posedați de o agresivitate din asta estică, slavonă sau nici nu știu cum să-i zic. Bătaie, bătaie și iar bătaie, în toți pidarii care vor încerca să promoveze dezmățul și desfrâul pe străzile Chișinăului sau în altă localitate din Republica Moldova. Măcar un milion de polițiști să-i păzească, că oricum pietrele și cocktailurile Molotov zboară departe dacă știi bine să le arunci. Dacă aș arunca și eu? Desigur. E sălbatic nu? Este, dar nu mai sălbatic decât să defilezi cu fundurile goale pe străzi ori să ții în mână un penis străin, așa, parcă special, să te vadă toți copiii și bătrânii din jur. NU E NORMAL!”

    Sub acest articol sunt afişate unele poze cu reflecarea scenelor violente din Ukraina şi Rusia.

    Adresa: C.P. 317, MD 2001, Chisinau, Republica Moldova
    Tel: +37322 – 288861, 288863 Fax: 37322 – 288859
    E-mail: info@lgbt.md
    http://WWW.LGBT.MD

    La data de 23 mai la emisiunea «День за днём» la canalul Publica TV (http://ru.publika.md/editie/_791_792171.html) cu participarea d-lui Climenco preşedintele congresului comunităţii ruse, au fost făcute unele declaraţii despre protesul organizat de Centrul de Informaţii GENDERDOC-M contra declaraţiilor homofobe a d-lui Marian Lupu. D-ul Climenco a spus următoarele (minutul 19.10):

    „А вот у нас есть наркоманы, к сожалению в стране, и убийцы, да? То, что не воспринимается нашим обществом в силу нашего воспитания, у них тоже надо просить прощения за то, что они убили кого-то? Если кто-то сказал что ты убийца, что ты наркоман, то есть назвал вещи своими именами, вот до чего дожило наше общество, что мы сегодня пытаемся сделать каких-то овечек белых и пушистых из тех, кто не воспринимается обществом, кто позорит нашу страну, и делают нашу страну посмешищем в мире. Поэтому я считаю, что Мариан Лупу был абсолютно прав, когда даёт оценки подобного рода. Это не он даёт оценки, через его уста это оценки народа, это 99% жители страны думаю то, о чём говорит Мариан Лупу”.

    Considerăm această declaraţie drept una discriminatorie şi umilitoare pentru persoanele homosexuale din Moldova. D-l Climenco a egalat aceste persoane cu ucigaşii şi a susţinut spusele lui Marian Lupu despre faprtul că homosexualii sunt oameni de gradul doi. D-lui a afirmat că persoanele homosexuale fac de râs Republica Moldova, o afirmaţie nejustificată şi incitatoare la ură.

    Considerăm că organele de stat trebuie să dea reacţii la astfel de declaraţii şi article inadmisibile şi violente.

    Aceste declaratii constituie incitare la ura sociala şi incitare la violenţă, precum şi ameninţări cu rafuială fizică. Solicităm examinarea în modul cel mai serios a prezentului denunţ cu informarea noastră în timp util privind măsurile intreprinse.

    Orice atac sau altă acţiune violentă indreptată împotriva persoanelor cu orientarea homosexuală, incurajată fiind de asemenea discursuri vor implica răspunderea atât a persoanelor date dar şi a procuraturii dacă nu vor fi luate măsuri eficiente.

  • Eleonora Lisnic: (28-5-2012 la 12:58)

    Dle Petru Clej, dacă admiteţi că unii au simţul umorului, ar trebui să admiteţi că-l au şi alţii. Şi cred că n-aţi citit mesajele la care mă refer. Investigaţi. Sau poate V-aţi pierdut capacitatea de a fi un jurnalist obiectiv, format la BBC.
    Să fiţi sănătos! Văd că aveţi o reacţie disproporţionată la comentariul meu, calm şi civilizat.
    „Altfel, sunteţi cumva un homofob latent? “, ca să vă parafrazez.
    Sunt 1.100% imună la insinuarea Dvs. Râd şi merg mai departe.

  • Petru Clej: (28-5-2012 la 13:03)

    Doamnă Lisnic, nu toată lumea are simțul umorului și nu văd de ce ar trebui să admit că și „alții” îl au ca și „unii”. Nereușind să demonstrați nimic – decât că nu aveți simțul umporului și că nu faceți diferența între isteria homofobă de la Chișinău, inclusiv incitarea la ură și discriminare a președintelui Parlamentului Republicii Pitecantropice Moldova, și comentariul umoristic al unui jurnalist la adresa acestuia. Eu v-am întrebat și văd că vă faceți că plouă: sunteți cumva homofobă ca majoritatea populației Republicii Pitecantropice Moldova? Și v-aș ruga să abandonați acest mod de a răspunde de tip „ba pe-a mă-ti”.

  • Wanda Lucaciu: (28-5-2012 la 13:13)

    @Dna Lisnic „Sunt 1.100% imună la insinuarea Dvs. Râd şi merg mai departe.”

    Rideti si mergeti mai departe. Cit mai departe puteti de la site-ul ACUM. Stim f bine cum ginditi si apartineti din neamul lui Anatol Marin si ai altora ca dv.
    Noi la ACUM nu mergem nicaieri! Stam aici si combatem idei homofobe, xenofobe, antisemite si alte fobii. Cind o sa va deschideti orizontul, puteti venii inapoi, caci noi vom fi aici luptind pentru cei care sint descriminati.

    Bye, Bye and so long…No big loss

  • Eleonora Lisnic: (28-5-2012 la 13:14)

    Dle Petru Clej, majoritatea populaţiei Republicii Moldova este creştină, „nu homofobă”.
    În rest, n-am de ce să continui discuţia, să vă fac pagina mai interesantă decât este.

  • Teodor Burghelea: (28-5-2012 la 13:25)

    Corectie, Dna Eleonora Lisnic. Ati dorit sa scrieti pravoslavnica, nu crestina. Sunt doua lucruri diferite, dar se pare ca v-ati incurcat in notiuni.
    Indiferent daca veti continua discutia sau nu, noi o vom continua. Fiindca noi credem ca mentalitatile de Ev Mediu isi au locul doar in cartile de istorie. Despre pagina noastra, va rog sa nu va faceti griji. Este deja suficient de interesanta si contam pe impactul ei pentru a incheia cu primitivismul ce pare sa va fie atat de mult pe plac.

  • Petru Clej: (28-5-2012 la 13:27)

    Avem și răspunsul: Eleonora Lisnic este la fel de homofobă ca majoritatea populației din Republica Pitecantropică Moldova. Majoritatea țărilor occidentale sunt creștine, dar nu sunt homofobe ca această gubernie rusească. V-ați devoalat definitiv. Așa cum spuneam, este rușinos că ați lucrat la un post de radio occidental și n-ați învățat nimic.

  • Ana Popelea: (28-5-2012 la 14:26)

    Daca vad un homosexual- si uneori nu e greu de recunoscut in multime- nu ma uit urat si nu il dispretuiesc, dar consider deplasat, vulgar si dezgustator modul in care se afiseaza unii dintre ei. fiecare tara are dreptul sa isi pastreze o identitate legislativa. cand vorbim de ralierea la legislatia europeana, vorbim de unele norme obligatorii si de altele facultative. Cea legata de casatoria dintre homosexuali este una facultativa si e asa cum se respecta opinia celor care sunt pro pentru legalizarea relatiilor dintre homosexuali,asa trebuie respectata si opinia celor care sunt impotriva. De asemenea, cine considera ca a fi o entitata statala civilizata presupune legalizarea casatoriilor impotriva firii, se afla in eroare grava. Exemplul elocvent poate fi una dintre cele mai inluente tari, care pare sa aiba curand un presedinte care nu se teme qa declare in public ca este impotriva relatiilor contra firii. Si ca sa inchei, homosexualii ar trebui sa fie multumiti ca sunt tolerati. Nu e cazul de cereri exagerate. iar cei care fac comparatie cu alte tari, unde cred ca li se va respecta dreptul de a fi intim cu o persoana de acelasi sex si isu vorbesc tara de rau, sa se mute acolo unde cred ca sunt acceptati. Homosexualitatea nu este o noutate, dar a ramas un eveniment tabu. Oare de ce?!

  • Rodica Grindea: (28-5-2012 la 14:52)

    @Ana Pepelea:„relațiile împotriva firii”: Înainte de a face asemenea afirmații, nu credeți că ar trebui să vă mai documentați puțin, să citiți câte ceva înainte de a repeta ce ați auzit de la alții, desigur la fel de ignoranți în această chestiune ca și dv. Dacă veți binevoi să afectați puțin timp pentru a dobândi cunoștințe valide, corecte, poate că ați retracta și afirmația că „homosexualii ar trebui să fie mulțumiți că sunt toleraț” și ați admite că „dreptul de a fi intimi cu o persoană de același sex” ar trebui să fie de la sine înțeles, poate nici n-ar fi necesar să fie validat prin lege, dar într-o țară ca RM, unde mulți gândesc ca dv., nu cred că asta se va întâmpla… mâine.

  • Petru Clej: (28-5-2012 la 14:53)

    „Ana Popelea” dovedește o homofobie tipică ignoranților. Nu știu de unde a luat chestia cu căsătoriile dintr homosexuali, nu e vorba de așa ceva în legea promulgată de președintele Timofti. Dacă nu s-ar ascunde cu lașitate sub anonimat, ar trebui făcută o plângere penală și împotriva acestei persoane, pentru afirmația abjectă „homosexualii ar trebui sa fie multumiti ca sunt tolerati„.

  • Camelia Radu: (29-5-2012 la 14:11)

    fiecare are dreptul la propria parere, dar, pana una alta, homosexualitatea a fost scoasa ca forma de devianta comportamentala si sexuala, din manualul de psihopatologie generala, fiind considerata relatie de tip alternativ. niciuna dintre teoriile existente pana acum, biologica, comportamentala, etc, nu a fost confirmata in proportie de 51%, pentru a se putea demonstra stiintific faptul ca exista cauze patologice care determina acest tip de comportament. ca atare, nu poate fi considerat deviianta, sustin oamenii de stiinta. asa stand lucrurile, fireste ca iti pui intrebarea de ce alegerile intime ar trebui sa conteze cand e vb de aspecte sociale??? cu toate acestea, teoriile biologice, conform carora si in natura exista astefel de cazuri sunt false. in natura nu se manifesta homosexualitatea decat in cazuri izolate, atunci cand nu exista femele in zona. ce e drept, animalele nu scriu carti. asa ca…:))
    acesta este un aspect.
    faptul de a avea o familie este totusi „o nebuloasa” si pentru specialisti, cercetatorii din domeniile umanitare, psihologie, medicina, etc considerand ca experienta personala poate totusi sa fie alterata de convietuirea cu o astfel de familie. deoarece nu exista istorie , nici macar la nivel de literatura, pe aceasta tema, a familiilor de gay.
    nu e de mirare ca exista reactii diverse, conservatoare sau dimpotriva, de agreare a acestui subiect, fiecare in functie de interesele sale, de traditie, de cultura. nu putem accepta ceva ce nu intelegem, tendinta de aparare a omului in fata necunoscutului este una primara.
    asa ca reactiile de la Chisinau nu pot fi considerate a fi bune sau rele, ele doar descriu om societate. titlul articolului consider ca este mult prea instigator „Isteria homofobă atinge cote alarmante la Chișinău”, partinitor. articolul nu analizeaza situatia ci o prezinta … partinitor. O analiza cu alte societati si culturi care au aceeasi pozitie si a altora care sunt mai liberare in gandire ar fi fost mai interesanta si, mai dreapta, cumva. 🙂

  • Petru Clej: (29-5-2012 la 16:40)

    Camelia Radu dovedeste ca ori n-a citit articolul, ori n-a inteles nimic, ori pur si simplu vrea sa faca pe interesanta.

    Ca si Eleonora Lisnic inaintea ei, pretinde impartialitate. De ce ar trebui sa fie imparțială o revista care are ca obiectiv declarat combaterea discriminarii de orice fel, nu stiu.

    Daca Eleonora Lisnic ajunge sa puna pe acelasi plan instigarea la ura, amenintarile cu moartea si afirmatiile grosolan discriminatorii ale presedintelui Parlamentului de la Chisinau cu ironiile, poate usor deplasate ale unui jurnalist la adresa respectivului „spicher”, Camelia Radu face teoria chibritului despre homosexualitate, facandu-se ca nu observa isteria homofoba care domneste la Chisinau (ar trebui doar sa adaug, daca mai era nevoie ca Partidul Comunistilor, al carui lider, Vladimir Voronin, considera homosexualitatea o „spurcaciune”, doreste organizarea unui referendum pe tema legii „egalitatii” de sanse).

    Ea vorbeste despre familia gay, cultura si alte bazaconii cand textul legii – pe care nu cred ca l-a citit – nu se refera la asa ceva si nu e o lege speciala pentru homosexuali.

    Nu, doamna Radu, homosexualii din Republica Moldova vor ceva mult mai simplu: sa poata sa traiasca in securitate, sa nu se teama pentru viata lor, sa nu fie numiti „desfranati” de insusi presedintele Parlamentului si lider al unui partid cu statut de observator la Partidul Socialistilor Europeni.

    Vreti comparatii, doamna Radu? Pai va spun eu, nu ca jurnalist, ci ca translator in sistemul judiciar din Anglia: amenintari ca ale acestui pitecantrop homofob Galbur se pedepsesc in Regatul Unit cu INCHISOAREA.

    Jurnalisti ca acest Sergiu Ungureanu s-ar compromite complet daca ar publica astfel de articole, iar politicieni ca Marian Lupu si-ar vedea cariera abrupt terminata daca ar face astfel de declaratii (chiar si in Romania ar fi sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii).

    Deci despre asta e vorba, doamna Radu, despre atmosfera de teroare
    in care traiesc homosexualii din Republica Moldova. Daca nu ma credeti pe mine cititi articolele din revista ACUM semnate de
    Artiom Zavadovsky si Angelica Bobescu ca sa aflati de la ei ce inseamna sa fii homosexual in Republica Moldova si poate dupa aceea veti renunta la filozofia asta de doua parale.

  • Clementina Tudor: (30-5-2012 la 02:52)

    observ Petru Clej ca vrei sa faci educatie sau sa civilizezi cu forta. securitatea unui om e una, valorile traditionale ale unui stat, bune, rele fie si absurde, reprezinta altceva. neadecvate sunt declaratiile politice pe tema homosexualitatii si a egalitatii de sanse.

  • Teodor Burghelea: (30-5-2012 la 03:00)

    Halucinant acest comentariu. Iata ca homofobia (precum si alte manifestari complementare de primitivism) sunt „valori traditionale”. Super, iata ca ne-am intors si in Evul Mediu. Desi suntem in anul 2012.

  • Petru Clej: (30-5-2012 la 03:22)

    Clementina Tudor, care sunt „valorile traduționale ale unui stat”? Ce statut constituțional au aceste „valori tradiționale”? În caz că „valorile tradiționale” generează discriminare sau chiar fapte penale ca amenințări cu moartea sau incitare la ură, ce se întâmplă în acel stat care din întâmplare e laic? A obligat cineva Republica Moldova să aibă „aspirații europene”? A obligat cineva coaliția de guvernare să-și zică „Alianța pentru Integrare Europeană”?

  • Petru Clej: (30-5-2012 la 03:58)

    Rog ca înainte de a face un comentariu aici să citiți aceste articole:

    Dezamăgirile unui gay din Republica Moldova, http://www.acum.tv/articol/52480/

    Homosexualii trebuie să fie cetățeni de categoria a II-a în Moldova, http://www.acum.tv/articol/50178/

    Ce înseamnă să fii lesbiană în Republica Moldova?, http://www.acum.tv/articol/48177/

    Ce înseamnă să fii homosexual în Republica Moldova?
    , http://www.acum.tv/articol/47705/

    “Poponarilor!” – homosexual la Chişinău, http://www.acum.tv/articol/7914/

  • Petru Clej: (30-5-2012 la 04:02)

    Am o întrebare simplă: să presupunem că în România, președintele Senatului, Vasile Blaga, sau președinta Camerei Deputaților, Roberta Anastase, ar declara în public, precum Marian Lupu, că „homosexualii nu sunt oameni la fel ca noi” sau că sunt „desfrânați”. Ce s-ar întâmpla?

  • Angelika: (30-5-2012 la 06:32)

    Dna Lisnic, este o mare diferenţă între umilirea unui grup marginalizat (mai ales de către un oficial, care este şi o circumstanţă agravantă) şi criticarea unui politician, Preşedinte de Parlament. Chiar şi în Legislaţie găsiţi aceste prevederi, politicienii pot fi criticaţi dur, mult mai dur decât un cetăţean de rând. La adresa unui politician sunt permise chiar şi unele cuvinte jignitoare. Asta e, de asta trebuie să fii pregătit când mergi în politică, se şi plăteşte bine pentru acest lucru.

    Dna Popelea, de ce îţi permiţi să declari că modul in care se afiseaza un homosexual este deplasat, vulgar si dezgustator? Ai întâlnit homosexuali de acest fel sau este doar în fantezia dumitale bolnăvicioasă? Pentru mine este deplasat, vulgar şi desgustător să văd o fată cu fusta atât de scurtă încât i se vede fundul, dar nu mă consider în drept să o etichetez şi să-i indic ce să facă. Mai consider deplasat, vulgar şi desgustător când o persoană îndoctrinată, care nici nu o respect, îmi citeşte morală despre ce e bine să fac. Ceea ce este împotriva firii dumitale nu este şi împotriva firii mele, şi invers. Şi ca să închei, dumneata trebuie să fii mulţumită că eşti tolerată; iar dacă nu-ţi place să te muţi acolo unde ți-ar fi bine, în Iran, spre exemplu.

  • Clementina Tudor: (30-5-2012 la 07:09)

    imi pare rau ca exista atata pornire si raspundeti cu atata vehementa, incat aproape nu va mai diferentiati fata de cei pe care ii incriminati aici. ma deranjeaza ca, de la un comentariu, ati generalizat si ai folosit Petru Clej formula Republica Pitecantropa Moldova. apreciez ca e o exagerare si o insulta la adresa tuturor cetatenilor din R Moldova. si daca ar fi sa merg si eu la extrema, de cand a fi european inseamna a fi homosexual?

  • Teodor Burghelea: (30-5-2012 la 07:12)

    Ce-ar fi Dna Clementina Tudor sa ne explicati Dvs. ce inseamna a „fi european”? Dupa care eu voi traduce definitia Dvs. colegilor mei europeni, netraitori in Republica Pitecantropa Moldova si o vom testa. Daca va prindeti in joc, ma angajez sa public in Acum atat definitia Dvs. cat si felul in care este receptata de … europeni. Raspundeti acestei provocari? Astept. Tic, Toc, Tic, Toc.

  • Clementina Tudor: (30-5-2012 la 07:16)

    deci, doar va jucati… imi pare rau, nu am timp de joaca asta.

  • Teodor Burghelea: (30-5-2012 la 07:21)

    A, nu. Ati inteles totul pe dos. Noi chiar nu ne jucam. Dumneavoastra sunteti cea care va jucati. Va jucati cu conceptul de normalitatea. Cu decenta umana. Cu definitiile (vorbiti despre a fi European in timp ce emiteti opinii demne de Evul Mediu). Sa inteleg deci ca nu acceptati provocarea? De ce nu ma mir? Propunerea mea a fost foarte serioasa. Eu chiar traiesc intr-o tara europeana unde ecouri precum cele pe care le scrieti ar fi considerate inacceptabile. Pana in punctul in care Politia v-ar trimite o citatie. Deci, din nou, cine se joaca? Noi sau Dvs.?

  • Clementina Tudor: (30-5-2012 la 07:31)

    aberezi stimabile. pt ce sa ma citeze politia? pt ca accept si alte opinii si imi reclam dreptul la propria parere? si daca ai fi avut rabdare ai fi inteles ca am incriminat decalaratiile politice de la Chisinau impotriva homosexualitatii. poate esti prea european pt mine, te-ai gandit?

  • Teodor Burghelea: (30-5-2012 la 07:42)

    Stimata Dna Clementina Tudor,

    Imi permit sa declar in mod public si pe propria raspundere ca nu ne cunoastem: nu v-am curtat in tinerete si nici septica nu am jucat impreuna.
    Motiv pentru care, respectuos va rog sa inlocuiti persoana a doua singular cu persoana a doua plural. Fiindca tin la reputatia mea si nu voi sa pun pe ganduri cititorii.
    Dar, va raspund totusi la intrebare. Lipsa de toleranta ce razbate din mesajele Dvs. este taxata. O intrebare retorica de genul „de cand a fi european inseamna a fi homosexual?” este taxata dur si, in cazul in care degenereaza precum acest schimb de ecouri, da se poate si mai rau. Uitasem sa va intreb, v-ati pierdut calmul?

    Dar de ce nu acceptati provocarea initiala? Va ofer o tribuna de la care sa va reclamati dreptul la „propria parere” defiinind-o in mod coerent. De traducere ma ocup eu. Sau poate nu va asumati pe deplin aceste pareri proprii?
    Va stau la dispozitie, in orice caz.

  • Petru Clej: (30-5-2012 la 07:44)

    Doamnă Clementina Tudor, potrivit sondajelor de opinie, procentaje ce variază între 66 si 80 la sută dintre cetățenii Republicii Pitecantropice Moldova sunt homofobi, deci marea majoritate.

    Credeți că Marian Lupu, un politician care nu e cunoscut pentru principialitatea sa (vezi traseul său politic), nu cunoaște care e sentimentul cu privire la homosexualitate în societatea majoritar pitecantropică din RM?

    Mergeți nu la extremă, ci la extrema stupiditate, a fi european nu înseamnă a fi homosexual, ci a nu fi homofob. Dacă nu faceți această disctincție, înseamnă că degeaba citiți revista ACUM.

  • Clementina Tudor: (30-5-2012 la 07:57)

    Buna ziua domnule Burghelea,
    Inteleg ca, dupa ce m-ati facut primitiva, va reconsiderati atitudinea.
    Multumesc si la revedere.

  • Teodor Burghelea: (30-5-2012 la 08:08)

    Regret, Dna Clementina Tudor

    Iar ati inteles lucrurile pe dos. Imi voi reconsidera atitudinea doar dupa ce renuntati la schimbul de replici ofuscate si ne explicati in mod argumentat punctul Dvs. de vedere relativ la europa samd. Adica, daca va asumati pana la capat ceea ce scrieti. Pana atunci, va spun si eu tot buna ziua.
    Salut totusi decizia Dvs. de a renunta la tutuiala mioritica, macar de fatada si in lipsa de alta solutie.
    Vedeti, revista Acum este o vitamina puternica ce stimuleaza civismul si dialogul civilizat! Si eu va multumesc de prezenta si va astept cu nerabdare atunci cand veti avea ceva de spus. In mod argumentat.

  • Clementina Tudor: (30-5-2012 la 08:14)

    Domnule Clej, poate ar fi normal ca atunci cand sustineti egalitatea de sanse sa aveti in calcul si minoritatea care rezulta din sondajul invocat.

  • Petru Clej: (30-5-2012 la 08:15)

    Mai am o intrebare pentru homofobii mai mult sau mai putini subtili care si-au dat cu parerea aici: sa presupuneam ca ati descoperi ca aveti in familie, poate chiar copilul dumneavoastra, un homosexual. I-ati spune ca nu e om la fel ca dumneavoastra? L-ati ameninta cu moartea? I-ati spune ca e desfranat?

    Si daca totusi l-ati accepta pe acest membru de familie, poate chiar copilul dumneavoastra, asa cum este, ce ati simti daca cineva i-ar spune ca nu este om la fel ca ceilalti oameni, l-ar ameninta cu moartea sau i-ar spune ca e desfranat?

  • Petru Clej: (30-5-2012 la 13:40)

    Doamna Clementina Tudor, este emotionanta grija pe care o aratati, dintr-o data, minoritatilor.

    Totusi, cum ramane cu aberatia pe care ati debitat-o: „de cand a fi european inseamna a fi homosexual?”

    Ati citit articolele recomandate?

  • Clementina Tudor: (31-5-2012 la 09:58)

    Domnule Petru Clej, pur si simplu sunt interzisă de tonul suficient pe care il folositi in comentarii si de suspiciunea bolnava de care ati dat dovada. pt mine echivalează cu lipsa de toleranta de care îi acuzati pe altii. nu am de ce sa justific ce am scris si poate ca cei care vor citi comentariile, fara patima, vor intelege ce am vrut sa spun. din punctul meu de vedere sansa unui dialog cu dvs. si colegul de redactie a fost nula din start. Asta este parerea mea şi nu trebuie sa ma convingeti de nimic. Stiu si ce sunt si ce nu sunt. Multumesc.

  • Petru Clej: (31-5-2012 la 10:20)

    Doamna Clementina Tudor, nu aveti de ce sa justificati pentru ca nu aveti niciun fel de argumente. Nu doresc sa va conving in niciun fel. Oamenii care nu au argumente nu pot fi convinsi. Pana una alta, va situati de aceeasi parte cu istericii homofobi de la Chisinau.

  • Wanda Lucaciu: (31-5-2012 la 15:04)

    Intradevar, ce se intimpla in momentul de fata in Republica Moldova este ceva de necrezut. Isteria homofoba este alarmanta si oamenii sufera. Cita rautate, cita ura, cita discriminare impotriva unui grup de oameni care nu vor nimic altceva decit sa fie egali cu toti ceilalti oameni din tara lor. Unii dau vina pe biserica , altii promoveaza ideea ca ei (homosexualii) nu sint “ca noi”, sint ceva diferit si deranjeaza la ochi. In engleza, astfel de motive se pun sub titlul “a bunch of bulls—t)”. Admiteti, cei care sinteti homofobi, ca sinteti impotriva drepturilor egale pentru gay, lesbiene si bisexualilor. Asumati-va responsabilitatea ca discriminati impotriva acestui grup de oameni care nu va place pentru ca in viata lor privata ei nu fac ceea ce faceti voi. Nu da-ti vina pe biserica, pe vecini, pe altii, cind vina va apartine.

    Dl. Clej a pus o intrebare foarte interesanta si in acelasi timp foarte simpla:

    ”Mai am o intrebare pentru homofobii mai mult sau mai putini subtili care si-au dat cu parerea aici: sa presupuneam ca ati descoperi ca aveti in familie, poate chiar copilul dumneavoastra, un homosexual. I-ati spune ca nu e om la fel ca dumneavoastra? L-ati ameninta cu moartea? I-ati spune ca e desfranat?

    Si daca totusi l-ati accepta pe acest membru de familie, poate chiar copilul dumneavoastra, asa cum este, ce ati simti daca cineva i-ar spune ca nu este om la fel ca ceilalti oameni, l-ar ameninta cu moartea sau i-ar spune ca e desfranat?”

    Pana acum insa nu a primit nici un raspuns! Nu ma mira deloc, pentru ca atunci cind vine pe pielea noastra, in casa noastra, in familia noastra, incepem sau sa nu vedem, sau sa nu admitem ceea ce vedem sau sa ignoram persoana respectiva, sau sa nu vorbim despre “the elephant in the room” (elefantul din camera).

    Sa stiti ca majoritatea dintre noi avem in familie cel putin o persoana gay. Poate stiti, poate nu stiti, dar cert este ca aceasta persoana pe care noi o respectam si o iubim, in momentul cind admite ca este gay, unii dintre noi, inceteaza sa il respecte sau s-o iubeasca. Dragostea si respectul care l-ati avut pentru acest membru al familiei nu sint simtamite care le poti opri ca pe un robinet de apa , numai pentru motivul ca persoana s-a declarat ca este gay sau lesbiana.

    “Ignorance is bliss” spune un proverb englezesc. Nu este adevarat! A ignora te face sa devi ignorant si nu stiu cine ar vrea sa admita aceasta insusire. Pot spune ca o mare parte din cetatenii Republicii Moldovei sint IGNORANTI !!!

  • Clementina Tudor: (1-6-2012 la 03:35)

    Intradevar, am renuntat sa-mi argumentez punctul de vedere pt ca intre opinia mea si intrebarile pertinente pe care le-ati adresat domnule Clej a intervenit un comentariu neavenit, din punctul meu de vedere. intr-o zi, poate azi, o sa si argumentez. dar nu sunt convinsa ca va interesează în mod real vreun argument, atata timp cat folositi atat de multe clisee.

  • Petru Clej: (1-6-2012 la 04:15)

    Doamnă Tudor, repet, ați debitat niște gogomănii colosale „securitatea unui om e una, valorile traditionale ale unui stat, bune, rele fie si absurde, reprezinta altceva” și „de cand a fi european inseamna a fi homosexual?” Dumneavoastră nu înțelegeți sau poate vă faceți că nu înțelegeți care e problema. Iar acest articol și comentariile ce i-au urmat nu fac decât să prezinte o situație așa cum este ea actualmente în Republica Moldova. Nu aveți argumente și vă ofuscați de pomană. Pretindeți de la mine ipocrizie? Nu o veți avea. Profitați de faptul că citiți aici niște articole în limba română pe care nu le veți găsi în altă parte și renunțați la această atitudine „tradițional” românească, o expresie pe care o citez de mai sus.

  • Camelia Radu: (4-6-2012 la 09:49)

    Petru Clej:
    „Ca si Eleonora Lisnic inaintea ei, pretinde impartialitate. De ce ar trebui sa fie imparțială o revista care are ca obiectiv declarat combaterea discriminarii de orice fel, nu stiu.”

    Pentru a fi veridica. Cine lupta pentru o cauza dreapta cu mijloace nepotrivite risca sa isi piarda credibilitatea. Adica, daca nu sunteti impatial, domnule, combaterea discriminarii de orice fel nu mai este o cauza, o lipta, cum o numiti , ci doar UN MIJLOC prin care urmariti altceva. nu voi numi ce, dar se deduce in pasajele impartiale, da?

    cat despre teroare si intoleranta, cauzele sunt altele. si, daca erati impartial, cautati sa le gasiti. cum declarati singur ca nu puteti sa fiti, de ce v-ar pasa???

  • Camelia Radu: (4-6-2012 la 09:53)

    cereti ca moldovenii sa fie impartiali, iar dv declarati mai sus ca o revista care are un scop nu are motive sa fie impartiala.

    atunci sunteti intr-o mare contradictie.
    ei de ce ar fi?? sunteti la fel, da?

    cred ca din pozitia adoptata fata de cititori, aceea ca nu puteti fi impartial, dupa cum scrieti mai sus, ii intelgeti pe cei care practica impartialitatea f bine.

  • Petru Clej: (4-6-2012 la 10:08)

    Doamnă Camelia Radu, aveți grave probleme cu logica, dacă nu cumva cu limba română. „A combate” ceva sau pe cineva presupune în mod necesar parțialitatea. Dacă ar fi fost după dumneavoastră, niciun rău în lume n-ar fi putut fi combătut, deoarece ar fi trebuit să se adopte o atitudine conciliantă și imparțială.

    Atitudinea dumneavoastră îmi amintește de aceea a pacifiștilor care se opuneau combaterii viguroase a lui Hitler, înainte de 1939, sau a acelora care după 1945 au militat pentru conciliere cu URSS și forțele comunismului.

    Noroc că au existat oameni ca Churchill, Thatcher sau Reagan care nu au ridicat steagul alb în fața tiraniei. Așa și cu homofobia, care generează discriminare și incitare la ură, inclusiv amenințări cu moartea. Astea sunt infracțiuni penale, care trebuie sancționate aspru, nu tratate cu „imparțialitate”.

    Doresc de asemenea să precizați unde și în ce context le-am cerut moldovenilor să fie imparțiali?

    Vă recomand să lăsați teoria chibritului la o parte, să citiți articolele recomandate desper condiția homosexualului din Republica Moldova, pentru că altfel nu veți fi decât complice a homofobilor.

    Față de un rău ca homofobia nu pot fi imparțial, iar combaterea homofobiei se numără printre principiile editoriale ale revistei ACUM http://www.acum.tv/articol/8199/.

  • Camelia Radu: (5-6-2012 la 14:41)

    “A combate” presupune doar argumente nu si partialitate. tocami asta e frumusetea. mai ales in presa. a, daca vorbiti de ideologii, atunci va accept argumentatia.

  • Petru Clej: (5-6-2012 la 14:50)

    Doamnă Camelia Radu, repet, aveți grave probleme cu logica, și de aceea practicați gimnastica logică, ca să nu spun acrobația. Până una alta sunteți complicea homofobilor din Republica Moldova, pe care eu îi combat, pentru că în ultimă instanță sunt niște nemernici și chiar infractori penali, iar dumneavoastră încercați să le găsiți „argumente”. Vă urez succes, așa ceva nu mă interesează și nici pe cei care au nevoie de solidaritate, homosexualii din Republica Moldova. A propos, ați citit articolele recomandate?

  • Troll antisemit , ultranaționalist și homofob Strul Mauriciu alias Bogdan Godea alias Paul Bogandescu alias Mercea Gheorghe alias Ionel Purdea alias Gabellus alias Petru Andras alias Ion Caranica alias Iosif Bozintan alias Angelo alias Izu Aberbuch alia: (5-6-2012 la 15:21)

    Pe cind drepturi depline pentru zoofili ,necrofili si pedofili pentru ca si ei au drepturi ,doar si ei sunt oameni .

  • Petru Clej: (5-6-2012 la 15:41)

    Pe cind drepturi depline pentru zoofili ,necrofili si pedofili pentru ca si ei au drepturi ,doar si ei sunt oameni .

    Zoofilii și pedofilii întrețin raporturi sexuale cu animale și copii, care nu au capacitate de exercițiu, deci nu e vorba de un act sexual liber consimțit. Necrofilia reprezintă profanarea unor cadavre. Trebuie să fii prost făcut grămadă sau nesănătos la cap ca să confunzi astfel de apucături penale cu relații sexuale între persoane adulte, care consimt, fie că sunt de sexe diferite, fie că sunt de același sex.

  • Teodor Burghelea: (5-6-2012 la 15:52)

    Voi mentiona doar ca acest homofob nemernic ce semneaza printre altele Gabellus este cel care scria in trecut pe un ton mieros ca el este pentru dreptul la libera exprimare, pentru dialog dar, vai, cu Petru Clej nu se poate dialoga.

    Nici cu mine un astfel de simulacru de „dialog” nu va merge niciodata. Ii avertizez deci pe trolii fie ultra-nationalisti, fie antisemiti, fie homofobi fie prosti gramada si vorbitori dupa ureche ca vor primi intotdeauna replica meritata si ca nu vor exista nici intelegere nici concesii.

    Asta in cazul in care nu ajung direct la Spam (avem un club select unde se intra gratuit dar de unde este foarte greu de iesit numit SPAM).

  • Alexei: (4-7-2012 la 16:29)

    STOP GAY PEOPLE. NO GAY IN MOLDOVA.

  • Wanda Lucaciu: (5-7-2012 la 10:39)

    Alexi,
    One of the definitions of gay is a person who is joyful, cheerful and jolly. If you are cheerful, jolly and joyful you are a gay person. Congratulations, you made it into the gay world!
    If you are not, you must be a bore. Too bad!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„După dealuri” la Festivalul de la Cannes

PALMARES Cannes "Dupa dealuri" obtine Premiul pentru scenariu si Premiul de interpretare feminina - Cosmina Stratan si Cristina Flutur.

Închide
3.235.243.45