caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Mâinile care vorbesc

de (13-5-2012)

 

Doi ani i-au trebuit lui Albrecht Durer ca sa picteze un triptic religios, plasat in centrul unui altar. Lucrarea este considerata una dintre cele mai bune, dar si-a cistigat cu adevarat celebritatea datorita mainilor unui apostol aflat in rugaciune. Si mai celebra decit pictura este, in mod paradoxal, studiul preliminar al acestor maini. De fapt studiile, pentru ca i-au trebuit maestrului german nu mai putin de optsprezece variante de studiu ca sa se declare multumit.

Albrecht Durer

Albrecht Durer

Corneliu Baba sustinea ca sa pictezi mainile este foarte greu si foarte expresiv. Pictorul trebuie sa faca mainile sa vorbeasca… Credincios acestui principiu, el si-a imortalizat personajele in portrete in care mainile (ne) vorbesc nu mai putin decit figurile. Ele completeaza personalitatea subiectelor. In autoportretele plaseaza adesea mainile in prim plan, acoperind sau completind partial fata, tocmai pentru a o intregi.

 

In Rascoala (1907), tabloul atit de mediatizat al lui Octav Bancila, pumnii strinsi ai taranului au un mesaj social, dar si mai mult vorbesc mainile croitorului sau, pictat cu nu mai putina deferenta. Incerc sa descopar o intentie de subtila ironie intr-un tablou controversat semnat de Dan Hatmanu in perioada „epocii de aur”, in care Stefan cel mare, desprins dintr-o icoana, intinde mina catre cuplul Ceausescu…!

Octav Bancila

Octav Bancila

Mina crispata pe jilt a cardinalului Fernando Nino de Guevarra, in cunoscuta pictura a lui El Greco, concureaza in expresivitate cu fata sa incrincenata. Privirea aspra a marelui inchizitor ar fi sugerat numai severitate, daca mina ca o ghiara nu i-ar completa rautatea demoniaca si necrutatoare.

El Greco

El Greco

Imi amintesc de un tablou al lui Baruch Elron intitulat „Durerea”. Ingenunchiat de suferinta, un barbat ridica mainile ca un strigat de disperare, de ajutor dar si de speranta. Lucrarea a devenit simbolul unor congrese internationale de medicina, tocmai pentru forta de comunicare comparabila, in opinia specialistilor, cu Strigatul lui Eduard Munch. Portretul mamei, semnat de Miriam Cojocaru, polarizeaza lumina si atentia privitorilor pe chipul dar si pe mainile muncite care reflecta in aceeasi masura personalitatea distincta a modelului.

Baruch Elron

Baruch Elron

Exemplele sint foarte numeroase. Voi incheia cu mainile cele mai celebre, pictate de Michelangelo pe o sectiune a frescei din Capela Sixtina – Crearea lui Adam, conform legendei biblice. Degetul paternal al Creatorului (digitus paternae dexterae) este indreptat catre mina primului muritor, Adam. O dovada in plus ca mina l-a creat pe om…!

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Melinda Gates – Contracepția nu trebuie să fie un subiect controversat

Melinda Gates - Contracepția nu trebuie să fie un subiect controversat

Închide
18.118.1.158