caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Troll-ul – acest cancer al internetului

de (29-4-2012)
16 ecouri

Răspândirea tot mai largă a internetului nu are doar efecte benefice: unul dintre fenomenele extrem de negative în ciber-spațiu este troll-ul.

Definit ca un utilizator care are ca scop sabotarea unor pagini de internet prin postarea de mesaje provocatoare, off-topic și adeseori insultătoare, troll-ul poate fi întâlnit și pe pagina revistei ACUM.

De obicei, acești trolli fac parte din categoria ultra-naționaliștilor, cu varietățile xenofobă (maghiarofobă), rasistă (mai ales anti-romi), antisemită (uneori negaționistă), de multe ori fundamentaliști religioși, homofobi, misogini, anti-globalizare, anti-europeni.

Aproape întotdeauna, troll-ul este anonim: își dă nume precum “Bogdan Godea”, “Sirb Costel”, “Bogdan Paulescu”, “Paul Bogdan”, etc.

Unii trolli sunt ocazionali, alții sunt persistenți, precum  “Ion Ionescu” alias “Dana” alias “Nelu Toader” alias “Relu Toader” alias “Mircea Toader” alias “Ovidiu” alias “lex siderius” alias “Popa Zelu” alias “Radu Gligor, ziarist Alba Iulia”, un antisemit fanatic care apare cu alt alias de fiecare dată când este demascat, dar cu aceleași obsesii și cu aceleași tactici diversioniste, între care mutarea discuției pe alte subiecte, atunci când i se demontează așa-zisele argumente.

Printre cei mai activi trolli sunt neo-legionarii, extrem de sensibili la articolele critice publicate de revista ACUM la adresa ideologiilor de extremă-dreaptă. Sunt ușor de recunoscut prin grosolănia limbajului utilizat, antisemitismul primitiv și uneori amenințările folosite.

Există și trolli care nu se ascund sub anonimat și nu sunt extremiști, ci pur și simplu sunt un fel de Gică Contra, ahtiați să fie băgați în seamă, care-și dau cu părerea despre orice și nu au nicio teamă că se fac de râs prin prostiile pe care le debitează, ca de pildă acest individ care declară cu candoare:

Este un obicei, al meu (prost sau bun, nu stiu), ca intr-o disputa sa ma situez intotdeauna pe pozitia de adversar, pentru a stoarce tot ce se poate, de la adversarul de disputa !”

Acești trolli au pretenția să li se publice întotdeauna comentariile, chiar dacă acestea sunt insultătoare, calomniatoare, dezinformatoare, mincinoase sau de-a dreptul incitatoare, fiind adesea ilegale (de tip negarea Holocaustului sau incitare la ură interetnică). Și toate acestea în numele “libertății de exprimare”.

Ceea ce nu par să înțeleagă sau nu doresc să înțeleagă acești trolli este că libertatea de exprimare nu poate fi nelimitată, atunci când intră în conflict cu alte drepturi, cum ar fi cel la propria imagine.

Acești indivizi nu ar îndrăzni niciodată (sau nu li s-ar permite) să disemineze astfel de afirmații inflamatoare într-un loc public, un ziar tipărit sau la televiziune, pentru că ar avea de suferit consecințe legale.

Internetul este un spațiu public, cu o penetrație din ce în ce mai mare și de aceea este tratat din ce în ce mai mult ca și mediile clasice.

De pildă, în Marea Britanie, doi trolli, Sean Duffy și Jamie Counsel au fost condamnați la închisoare (18 săptămâni și respectiv patru ani), primul pentru batjocorirea unei tinere care decedase în circumstanțe tragice și al doilea pentru incitare la revoltă în timpul tulburărilor de stradă din Anglia din august 2011.

Iar recent, un tânăr student de 21 de ani din Țara Galilor, Liam Stacey, a fost condamnat la opt săptămâni închisoare pentru postarea pe Twitter a unor comentarii insultătoare la adresa lui Fabrice Muamba, fotbalistul de la Bolton, care a avut un atac de cord în timpul unui meci cu Tottenham în Cupa Angliei și care a fost în stare de moarte clinică timp de 78 de minute pe teren.

“Atentat la libertatea de exprimare”, vor striga troll-ii. Este însă bine să li se atragă atenția acestor indivizi că exercitarea unui drept este întodeauna însoțită de responsabilități, iar dreptul respectiv nu rămâne imuabil în timp, evoluează odată cu societatea.

Revenind la troll-ii care dau târcoale revistei ACUM, mulți dintre ei din varietatea extremist-fascistoidă, combinată cu național-comunismul, este ironic că niște persoane care urăsc democrația și ar dori instaurarea unor sisteme totalitare, folosesc și abuzează libertatea de exprimare, care este întotdeauna prima victimă a sistemelor pe care le doresc instaurate.

Chiar dacă mulți dintre acești trolli suferă de un avansat grad de inadecvare socială, sau chiar au nevoie de o urgentă vizită la un medic psihiatru, ei nu trebuie tratați cu îngăduință, pentru că reprezintă, nici mai mult nici mai puțin, decât un cancer al internetului și prin implicație o amenințare la adresa democrației.

Fasciști, comuniști, ultranaționaliști, fundamentaliști religioși sau pur și simplu nihiliști, ei sunt cei pentru care revist a ACUM nu va avea niciodată înțelegere.

Ecouri

  • Florin Croitoru: (30-4-2012 la 12:01)

    Eu sînt maghiarofob, antieuropean, antiglobalizare, antisemit, naţionalist, negaţionist, homofob. Nu am voie să exist? Nu am voie să vorbesc?
    Nu sînt aici anonim.
    Vaiiii, îmi aduceţi aminte de profesorii mei.Ei ne-au ameninţat de multe ori cu …consecinţe legale.
    Nu ştiu de ce cereţi înţelegere dacă dv nu aveţi pt alţii.

  • Petru Clej: (30-4-2012 la 14:01)

    Dacă incitați la ură vă asumați consecințele prevăzute de codul penal. Atenție, în Germania (unde locuiți) și în România negarea Holocaustului constituie un delict penal. Nu cer nicio înțelegere, dar oameni ca dumneavoastră – o combinație dde fascist cu comunist – trebuie combătuți fără milă.

  • Nicu Florescu: (30-4-2012 la 14:12)

    Una dintre problemele dumneavoastra, domnule P.C. este ca ii bagati in aceste categorii pe toti aceia care nu sunt de acord cu opiniile dumneavoastra. Dumneavoastra sunteti adevarul absolut iar cei care nu va dau dreptate ii numiti „troll”. Daca ganditi asa nu stiu de ce v-ati orientat spre jurnalistica, vi se potrivea mult mai bine sa fiti un guru.

  • Petru Clej: (30-4-2012 la 14:16)

    Este un tupeu extraordinar la acest Nicu Florescu, fundamentalist creștin, deci extremist, care pretinde că deține adevărul absolut, să vorbească despre mine. Aceasta este o altă „calitate” a troll-ului – tupeul – pe care am uitat să o pomenesc.

  • Toader Moraru: (2-5-2012 la 04:07)

    Stimate domnule Clej

    De obicei articolele dvs. ma amuza, si nu intervin in virtutea faptului ca uneori ajungeti la autoparodie si, s-ar putea spune, va trollati singur.
    Dar de data aceasta ma simt nevoit sa intervin deoarece dvs. ati preluat un termen pe care il folositi in mod gresit.
    Caracteristica fundamentala a trollilor este ca actiunile lor au ca scop in primul rand amuzamentul, fie ca e vorba de ironie, Schadenfreude, sau insulta. Ma indoiesc ca sunteti constient de originea sintagmei din titlul si corpul articolului dvs. Daca ati fi, ati stii ca in acea comunitate trolli cu adevarat buni sunt reverati, in ciuda (sau poate chiar datorita) anonimatului, actiunile lor dainuind prin hilaritatea lor.
    Trollii produc continut. Trollii genereaza trafic pe saituri, deci venit prin bannere publicitare. Trollii gasesc lucruri interesante, pentru ca, daca ceva nu e suficient de interesant incat sa amuze, sau sa faca oamenii sa se certe ca la usa cortului, (vezi: as.amuze), atunci acel ceva va fi ignorat.
    Cei de care va plangeti dvs. nu sunt, deci, trolli, ci detractorii justificati sau idiotii incuiati care au temeritatea sa nu fie de acord cu viziunea dvs. perfect obiectiva. Pentru ca dvs. nu ati putea fi acuzat ca aveti opinii, prin definitie subiective si deformate, sau potential chiar gresite. (vezi „troll” cf. Petru Clej, anexe; tupeu)
    In final, articolul dvs. nu se constituie intr-un stindard sub care sa se ralieze cei ce lupta pentru responsabilizarea discutiei intr-un mediu anonim prin insasi natura sa, ci un trist strigat de „Leave Brittney ALOOOooOOoONE!”.

  • Petru Clej: (2-5-2012 la 04:32)

    „Toader Moraru” este un troll antisemit, care acum ceva timp semna „Ceva Mare si Rau” și trimetea texte de genul:

    Cum spunea un forumist mai sus, nu urmareste decit un scop mercantil, sa-si vinda cartea si sa faca mangoti – ceea ce este tipic pentru un jidan.

    Așa încât, acest nou comentariu nu face decât să-i confirme statutul de troll.

  • Rodica Grindea: (2-5-2012 la 05:27)

    Stimate d-le Petru Clej,
    Mi-aș permite, cu voia d-voastră, să vă fac o mică sugestie numai și numai lexicală: faceți-le pe voie respectivilor trolli, numindu-i pe numele lor strict specific și binemeritat: troglodiți!
    Această sugestie mi-a fost… sugerată de numele (sau pseudonimul?) neaoș românesc al lui Toader Moraru. Care își permite astăzi, în antisemitismul său curat… troglodit, să afirme că scopul mercantil al unei anumite cărți (drept să vă spun, m-am cam simțit vizată, eu avansând această idee, dar numindu-l „scop lucrativ), să afirme, într-un limbaj de mahala cu o faimă nu tocmai favorabilă, să spună că scopul de a „face mangoți” ar fi „tipic pentru un jidan”. Și asta, fie pentru a se „esprima” mai pe înțelesul troglodiților de teapa sa, fie că realmente nu știe ce înseamnă exact, „lucrativ”. Și aș mai aminti că această „artă de a face mangoți”, în România de astăzi (ca și în cea de ieri, de altfel), este departe de fi apanajul „jidanilor” (dacă a fost vreodată!), căci nu trece zi de la Dumnezeu să nu vedem la vreo ediție de știri în românește (pentru mulți dintre noi, internațională), în ce grad stăpânesc această artă nenumărați „neaoși”, de la baza (interlopă) a piramidei sociale și până la vârful „politic” al acesteia?

  • Petru Clej: (2-5-2012 la 06:17)

    Ca să nu mai existe dubii că „Toader Moraru” a.k.a. „Ceva Mare si Rau” este un troll antisemit:

    Ceva Mare si Rau // Aug 15, 2011 at 10:24 pm

    Alexandru Florian este progenitura lui Radu Florian, propagandist cominternist din generatia lui Leon Tismaneanu, Silviu Brucan si a celorlalti jidani veniti pe tancurile sovietice. Radu Florian, dupa 1990, a napirit in “democrat” si anticomunist , ca si ceilalalti escroci internationali, jidanii Radu Ioanid si Vladimir Tismaneanu. Acesta l-a fraierit pe Traian Basescu sa-l puna presedintele unei facaturi de institut prin care, pe banii romanilor, ii invinovateste pe romani pentru un holocaust nascocit spre a le lua banii si bunurile.
    Cit despre escrocul Marco Maximilian Katz, este un alt porc, pe care-l denunta insasi fizionomia: a fost urmarit penal pentru evaziuine fiscala, fals si uz de fals, dar care a reusit, prin jidanii din conducerea Romaniei, sa scape, ca si Sorin Beraru si alti pungasi jidani.
    Iar acum recidiveaza prin cererea impertinenta ca Academia Romana sa scoata cuvintul “jidan” din dictionar, desi el, de meserie, este functionar vamal, adica escroc prin definitie si caracterizare biblica (vezi: http://www.youtube.com/watch?v=nxgb-QtDNQE&feature=player_embedded; http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/evreii-cer-academiei-romane-schimbarea-definitiei-cuvantului-jidan-din-dex-586905.html; etc.). Pentru faptul ca denigreaza Romania, trebuie declarati persona non grata si expulzati din tara.

    http://ro.altermedia.info/cultura/holocaustologii-cer-interzicerea-filmului-portretul-luptatorului-la-tinerete-pe-motiv-ca-glorifica-un-legionar_18796.html (sit antisemit defunct)

    Antisemitul ordinar este și homofob de cea mai joasă speță:

    Ceva Mare si Rau // Oct 3, 2011 at 7:50 pm

    D-le Bogdan Mateciuc,

    Chiar daca va exprimati compasiunea pentru nefericitul personaj si, prin asta, vreti sa ii condamnati pe poponari, nu veti reusi atita vreme cit folositi cuvintul “homosexual”.
    Vedeti argumentele necesare in articolul de aici: http://ro.altermedia.info/minoritati/interzicerea-cuvantului-homosexual_8666.html#more-8666.
    In calitate de Director Executiv AFR, ar trebui sa tineti cont de aceste argumente. Numai exprimarea milei crestine fata de poponari – carora, in mod constant, in materialele AFR, le spuneti “homosexuali” – nu se elimina raul: trebuie extirpat raul insusi, viciul, adica poponarii. Sau, daca nu, trebuie revenit la fostul art. 200 al Codulu Penal: la izolarea lor in puscarii, in cazul cind ies din casa lor mizerabila.
    Si-asa, pe aici, pe Internet, se fac dezvaluiri cum se intentioneaza de unii oameni rai sa fie redusa la minimum populatia globului, fiindca am fi prea multi. Si se da, ca exemplu, tot felul de vacinuri contra unor gripe inventate – aviara, porcina etc. – sau contra unor boli pe cre le-ar contracta, ulterior, fetitele si, de aceea, ar trebui vaccinate etc. Rezultatul acestor vaccinari ar fi, implacabil, reducerea populatiei prin moartea celor vaccinati sau prin infertilitatea fetelor din cauza respectivelor vaccinuri. Dar, daca asemenea planuri absconse, antiumaniste si anti demografice ar fi adevarate, de ce sa nu incepem cu vaccinarea poponarilor, ca sa fie eliminati, treptat si discret, din societate? N-ar fi o dovada de umanism autentic?
    http://ro.altermedia.info/general/the-show-must-go-on_22942.html

    PS Îl rog pe „Toader Moraru” a.k.a. „Ceva Mare si Rau” să înceteze cu minciunile și să nu se mai ascundă după deget.

  • Adrian Dragomir: (2-5-2012 la 21:39)

    Domnule Petru Clej, ca cititor inrait al ziarelor de multi ani, pot sa va spun observatia mea, cel mai bine vi se da articolele de analiza internationala, indiferent de zona conflictului. Acolo va puneti in evidenta bunele dv. cunostinte in domeniu. Chiar daca nu sunt deacord cu dv. ideologic, totusi va citesc.

    Troll a fost orice propaganda oficiala intr-o dictatura care permitea doar un anumit discurs, este adevarat ca sistemele democrate sunt infinit mai libere, dar au si ele partea lor de cenzura mult mai subtila care incepe de la gradinita.

    O parte din populatie (extremistii) simt o frustrare pe care nu stiu s-o exprime cu argumente logice, ba chiar sunt ridicoli. Asta se intampla pentru ca nu au intelectuali de valoare care sa vertebreze o ideologie moderna si coerenta. Milioane de intelectuali de stanga si-au adus contributia in modernizarea gandirii lor, asfel ca un votant de stanga nu foloseste sloganele din 1929, ci: anti-globalizare, multiculturalism, ecologie, comert-just, nu-razboiului etc.

    Nu este prima data in istorie cand gloata iese furioasa, haotica, dar nu stie in prima faza sa-si exprime revendicarile, asta nu inseamna ca nu au revendicari de spus. Faptul ca 20% il voteaza pe Le Pen si probabil alt procentaj mai mic a lui Sarko este cu aceeiasi frustrare, inseamna ca au o revendicare reala nu una imaginara. Ar putea foarte bine sa aibe o iesire eleganta sa aplice o democratie de tip japonez sau sud-coreana, unde emigratia nu este incurajata, eu cred ca majoritatea extremistilor s-ar declara multumiti.

    Combaterea adversarului ideologic „fara mila” ascunde alta forma de fanatism, mai ales ca va aratati foarte intelegatori cu asainii ordinari care ar merita scaunul electric sau munca silnica.

  • Petru Clej: (3-5-2012 la 05:26)

    Domnule Petru Clej, ca cititor inrait al ziarelor de multi ani, pot sa va spun observatia mea, cel mai bine vi se da articolele de analiza internationala, indiferent de zona conflictului. Acolo va puneti in evidenta bunele dv. cunostinte in domeniu. Chiar daca nu sunt deacord cu dv. ideologic, totusi va citesc.

    Domnule Adrian Dragomir, dacă citiți asiduu doar presa românească riscați să rămâneți în confuzia care se desprinde din acest comentariu. Apoi nu știu ce vreți să spuneți prin „cel mai bine vi se da articolele de analiza internationala, indiferent de zona conflictului.”, cine să-mi „dea”?

    Troll a fost orice propaganda oficiala intr-o dictatura care permitea doar un anumit discurs, este adevarat ca sistemele democrate sunt infinit mai libere, dar au si ele partea lor de cenzura mult mai subtila care incepe de la gradinita.

    Alt exemplu de confuzie totală. Troll-ii sunt exact inversul propagandei oficiale, iar chestia cu cenzura care începe de la grădiniță e o temă predilectă e extremiștilor.

    O parte din populatie (extremistii) simt o frustrare pe care nu stiu s-o exprime cu argumente logice, ba chiar sunt ridicoli. Asta se intampla pentru ca nu au intelectuali de valoare care sa vertebreze o ideologie moderna si coerenta. Milioane de intelectuali de stanga si-au adus contributia in modernizarea gandirii lor, asfel ca un votant de stanga nu foloseste sloganele din 1929, ci: anti-globalizare, multiculturalism, ecologie, comert-just, nu-razboiului etc.

    Eu cred că intelectuali atrași de extremism au fost, sunt și vot fi întotdeauna. Cât despe temele pe care le enumerați, cu excepția multiculturalismului, ele se regăsesc și la votanții extremei drepte.

    Nu este prima data in istorie cand gloata iese furioasa, haotica, dar nu stie in prima faza sa-si exprime revendicarile, asta nu inseamna ca nu au revendicari de spus. Faptul ca 20% il voteaza pe Le Pen si probabil alt procentaj mai mic a lui Sarko este cu aceeiasi frustrare, inseamna ca au o revendicare reala nu una imaginara. Ar putea foarte bine sa aibe o iesire eleganta sa aplice o democratie de tip japonez sau sud-coreana, unde emigratia nu este incurajata, eu cred ca majoritatea extremistilor s-ar declara multumiti.

    Pe lângă exprimerea rudimentară în limba română, observ faptul că nu ați remarcat schimbarea de candidat la Frontul Național, altfel ați fi scris „o votează pe Le Pen”. Altfel, aveți o imagine complet greșită a ceea ce dorește FN și mulți dintre alegătorii săi, care vor nici mai mult nici mai puțin abandanoarea euro, ieșirea Franței din UE și în general revenirea la un trecut idilic și imaginar. Atitudinea dumneavoastră este echivalentă aceea a împăciutoriștilor interbelici care aveau impresia că a-i face concesii lui Hitler l-ar face să se „declare mulțumit”. Cât privește democrația de tip japonez sau sud-coreean, comparația e complet greșită cu o națiune europeană care a avut un imperiu multinațional și acum face parte dintr-o uniune politică. Japonia are o economie stagnantă de peste 20 de ani, e o societate îmbătrânită care peste nu mult timp se va prăbuși sub povara prestațiilor către vârstnici pe care nu mai are cine să le suporte financiar (ori vor permite emigrația). Tendințe similare se manifestă și în Coreea de Sud.

    Combaterea adversarului ideologic “fara mila” ascunde alta forma de fanatism, mai ales ca va aratati foarte intelegatori cu asainii ordinari care ar merita scaunul electric sau munca silnica.

    Incoerența acestei afirmații e în nota întregului comentariu. Ce legătură are „adversarul ideologic” cu „asasinii ordinari”? Când am vorbit despre acești asasini ordinari și când m-am arătat „foarte înțelegător”. Vă atrag în sfârșit atenția că scaunul electric ca metodă de execuție a fost practic abandonată de toate statele americane. Asta arată ce fel de mentalitate aveți.

  • Adrian Dragomir: (3-5-2012 la 16:27)

    Buna ziua domnule Petru Clej !

    1. Nu am scris in nici o parte din comentariu ca citesc doar ziare romnesti, simplu fapt ca locuiesc de 16 ani in afara tarii inseamna ca citesc si alte ziare.

    2. Indirect va cunosc de cand lucrati la BBC, daca nu doriti o apreciere pozitiva din partea mea, nu va pot obliga.

    3. Un troll are diverse manifestari, una dintre ele poate fi mai sofisticata, minciuni rafinate cu scopul de a confunda, acest lucru am vrut sa-l atribui propagandei oficiale de orice fel.

    4. ONG-uri ecologiste de extrema dreapta sunt la fel de numeroase ca bisericile in Teheran, iar mitingurile pro-pacifism initiate de extrema dreapta chiar as vrea sa vad si eu.

    5. O exprimare rudimentara in limba romana nu inseamna ca nu sunt sicer sau rau observator, sau o minciuna scrisa corect incepe sa devina adevar ?

    6. Daca stagnarea economica a Japoniei vreti sa o solutionati cu o emigratie subsahariana, nu cred ca ar fi o buna idee. Si chiar daca la inceput ar avea un avant datorita mediei de varsta a emigrantilor si elanului emigrantului de prima generatie, nu vor fi etern tineri, vor ajunge si ei o povara, iar a doua generatia ma tem ca nu va fi la inaltimea dorita. Si aici dv. sunt sigur ca intelegeti mai mult.

    7. Subiectivismul si dubla masura limiteaza perspectiva si distorsioneaza totul, este vorba de placerea unor grupuri ideologice de a salva viata unor asasini notorii si inchizita declansata impotriva unor cetateni care vor sa-si apere cultura. Pt. destui progresisti este o crima culturala sa contaminam spatiul unor triburi amazoniene (inteleg argumentele), dar in acelasi timp declanseaza o demonizare daca unii europeni vor sa-si pastreze cultura lor.

    Faptul ca nu apreciez prezenta unor culturilor din afara europei si le percep ca pe un potential pericol, nu inseamna ca apreciez prea mult strategia extremei drepte de azi, am spus ca nu au intelectuali, iar ideile lor sunt brute fara aplicatie practica, nu au o viziune larga sau in acord cu timpurile in care traim, in Romania in particular pun prea mare accent pe ortodoxie, romanism si conspirationism delirant. Ma tem, ca dupa un mandat a lui Hollande daca masurile lui economice se termina in dezastru, sansele extremei drepte cresc, ar fi un esec istoric o extrema dreapta nematurizata la putere.

  • Petru Clej: (4-5-2012 la 02:41)

    1. Nu am scris in nici o parte din comentariu ca citesc doar ziare romnesti, simplu fapt ca locuiesc de 16 ani in afara tarii inseamna ca citesc si alte ziare.

    Că citiți și alte ziare nu garantează și faptul că înterpretați corect ceea ce citiți.

    2. Indirect va cunosc de cand lucrati la BBC, daca nu doriti o apreciere pozitiva din partea mea, nu va pot obliga.

    Nu am nevoie de aprecieri pozitive din partea cuiva ca dumneavoastră.

    3. Un troll are diverse manifestari, una dintre ele poate fi mai sofisticata, minciuni rafinate cu scopul de a confunda, acest lucru am vrut sa-l atribui propagandei oficiale de orice fel.

    Oți fi vrut să-l atribuiți, dar nu are nicio legătură.

    4. ONG-uri ecologiste de extrema dreapta sunt la fel de numeroase ca bisericile in Teheran, iar mitingurile pro-pacifism initiate de extrema dreapta chiar as vrea sa vad si eu.

    Dumneavoastră faceți confuzie între stânga și extrema stângă și dreapta și extrema dreaptă. Ecologia nu este un monopol al stângii, iar opoziția față de război, exemplu recent intervențiile occidentale din Irak, Afganistan sau Libia a fost manifestată zgomotos și de extrema dreaptă din Europa.

    5. O exprimare rudimentara in limba romana nu inseamna ca nu sunt sicer sau rau observator, sau o minciuna scrisa corect incepe sa devina adevar ?

    Iar se potrivește ca nuca în perete, cine v-a acuzat că sunteți nesincer. Eu consider că sunteți un observator submediocru.

    6. Daca stagnarea economica a Japoniei vreti sa o solutionati cu o emigratie subsahariana, nu cred ca ar fi o buna idee. Si chiar daca la inceput ar avea un avant datorita mediei de varsta a emigrantilor si elanului emigrantului de prima generatie, nu vor fi etern tineri, vor ajunge si ei o povara, iar a doua generatia ma tem ca nu va fi la inaltimea dorita. Si aici dv. sunt sigur ca intelegeti mai mult.

    Gogomănie. Nu știu de unde ați scos emigrația subsahariană, există emigrație asiatică, de pildă și în orice societate trebuie să existe un raport oarecare între oameni care muncesc și cei care sunt inactivi, altfel se prăbușește societatea respectivă și dacă Japonia nu modifică acest raport în favoarea primei categorii, viitorul ei va fi sumbru.

    7. Subiectivismul si dubla masura limiteaza perspectiva si distorsioneaza totul, este vorba de placerea unor grupuri ideologice de a salva viata unor asasini notorii si inchizita declansata impotriva unor cetateni care vor sa-si apere cultura. Pt. destui progresisti este o crima culturala sa contaminam spatiul unor triburi amazoniene (inteleg argumentele), dar in acelasi timp declanseaza o demonizare daca unii europeni vor sa-si pastreze cultura lor.

    Faptul ca nu apreciez prezenta unor culturilor din afara europei si le percep ca pe un potential pericol, nu inseamna ca apreciez prea mult strategia extremei drepte de azi, am spus ca nu au intelectuali, iar ideile lor sunt brute fara aplicatie practica, nu au o viziune larga sau in acord cu timpurile in care traim, in Romania in particular pun prea mare accent pe ortodoxie, romanism si conspirationism delirant. Ma tem, ca dupa un mandat a lui Hollande daca masurile lui economice se termina in dezastru, sansele extremei drepte cresc, ar fi un esec istoric o extrema dreapta nematurizata la putere.

    Poziție foarte clară de extremist de dreapta îngust la minte, în pofida declarațiilor. Nu vă mai ascundeți după degete. Și în general, renunțați la analiză politică, vă depășește cu mult capacitățile.

  • Petru Clej: (6-5-2012 la 05:04)

    Iată un exemplu concret de troll legionaroid. Un individ care trimite zeci de comentarii, schimbându-și de fiecare dată aliasul, trimite aceste două comentarii de la aceeași adresă de IP:

    Kreiter Dezso
    Brevik in Romania ?A fost unul care in 1920 a pus o bomba in senatul Romaniei .S-a numit Max Goldstein !

    George Marishkau
    Nu ma intereseaza elucubratiile gen Pincu sau Clej.Uite ce zice Pincu !Oamenii de elita gen ig duca care a vindut tara la bancherul Finaly.Nicolae Iorga asasinat de membri CEKA infiltrati in miscare pentru nationalismul sau teoretic.armand cel chior ,calaul de la Grivita si autorul multor crime ordinare,si virgil madgearu ,omul prin care ajutorul rosu ,colectet de biciclisti ,ajungea la comintern .Halal deseuri umane !

    Observați: „jidanul” Max Goldstein care a pus o bombă în Senatul României a fost terorist (și de scara lui Breivik), iar legionarii care au ucis prim miniștri sau alți demnitari de frunte (numiți deșeuri umane) nu sunt teroriști, ba mai mult primesc o justificare din partea acestui troll legionaroid.

  • Petru Clej: (13-5-2012 la 04:43)

    Iată cum operează un troll:

    Lupu Ferdinand
    0 approved
    ferilupu@yahoo.de
    89.123.172.51
    Trimis în 11-05-2012 la 10:42
    El numără doar 67 de oameni ucişi de Garda de Fier,
    Au fost 67 de ucigasi care la rindul lor au fost ucisi pentru ca altii ii voiau scapati fara sa plateasca pentru crimele lor 1 Sau cei 67 au fost ingeri ?
    Opinie solidară cu comentariul 0 0
    SFÎNTĂ TINEREŢE LEGIONARĂ
    8 Vezi articolul

    Malachi Petru
    0 approved
    malaculdintecuci@yahoo.de
    89.123.172.51
    Trimis în 09-05-2012 la 13:54
    Aici vad ca este improscat cu noroi tot ce este romanesc .Ce aveti vu Vintila Horia ?Pe Sergiu Celibidache cind il improscati ? Dar pe Cosbuc ?
    Opinie solidară cu comentariul 0 0
    “Focul grecesc” si alte arme si tactici de lupta din Europa de Est.
    0 Vezi articolul

    Malachi Petru
    0 approved
    malaculdintecuci@yahoo.de
    109.96.231.12
    Trimis în 09-05-2012 la 06:59
    nea emil biciclistul !
    Opinie solidară cu comentariul 0 0
    Zece ani de la moartea lui Ion Rațiu
    2 Vezi articolul

    Mihai Giura
    0 approved
    mihi_giura@yahoo.com
    81.12.166.34
    Trimis în 09-05-2012 la 01:33
    Dar Goldstein nu a pus acea bomba ? Daca sala de sedinte a senatului era plina ce se intimpla oare ?
    Opinie solidară cu comentariul 0 0
    Troll-ul – acest cancer al internetului
    13 Vezi articolul

    Malachi Petru
    0 approved
    malaculdintecuci@yahoo.de
    89.123.181.177
    Trimis în 06-05-2012 la 11:38
    Este adevarat ca ji-dacul a facut asa ceva ?Celalalt comentariu nu il ineleg ,dar daca sunteti intr-adevar democrat nu faceti discriminari.Chiar daca se publica prostii le publica semenii nostri fiecare cit il duce mintea si puterea de intelegere.
    Opinie solidară cu comentariul 0 0
    Troll-ul – acest cancer al internetului
    13 Vezi articolul

    Kreiter Dezso
    0 approved
    kreiter_dezso@yahoo.de
    89.123.181.177
    Trimis în 06-05-2012 la 05:57
    Vai de mineeee! Goldstein a fost un mare om ,iar daca toti senatorii erau in sala ,probabil ca toti erau morti in urma bombei cu ceas ,facuta dintr-un proiectil german de 75mm .De fapt intr-o carte ,asa zis sfinta ,nu stiu exact unde in mishna sau in ghemara ,scrie ca ,,cel ce ucide un goi aduce jertfa lui … ,,nu mai tin minte cum ii zice acelui zeu. Atunci cel ce ucide intreg senatul Romaniei Mari cite jertfe ar fi adus acelui zeu ? Va multumesc domnule Clej !
    Opinie solidară cu comentariul 0 0
    Troll-ul – acest cancer al internetului
    13 Vezi articolul

    Kreiter Dezso
    0 approved
    kreiter_dezso@yahoo.de
    89.123.181.177
    Trimis în 06-05-2012 la 01:09
    Brevik in Romania ?A fost unul care in 1920 a pus o bomba in senatul Romaniei .S-a numit Max Goldstein !
    Opinie solidară cu comentariul 0 0

    George Marishkau
    0 approved
    odiridiuha@yahoo.com x
    leoblum@yahoo.com
    89.123.181.177
    Trimis în 05-05-2012 la 13:23

    Nu ma intereseaza elucubratiile gen Pincu sau Clej.Uite ce zice Pincu !Oamenii de elita gen ig duca care a vindut tara la bancherul Finaly.Nicolae Iorga asasinat de membri CEKA infiltrati in miscare pentru nationalismul sau teoretic.armand cel chior ,calaul de la Grivita si autorul multor crime ordinare,si virgil madgearu ,omul prin care ajutorul rosu ,colectet de biciclisti ,ajungea la comintern .Halal deseuri umane !

  • Petru Clej: (31-5-2012 la 06:42)

    Încă un exemplu de cum acționează un troll. Iată de pildă legionaroidul “Gabellus” care scrie:

    Gabellus
    0 approved
    gab_gabellus@yahoo.de
    89.123.186.229
    Trimis în 29-05-2012 la 01:36
    Domnule Burghelea ,eu am scris aici cit se poate de decent si elevat dar cu dumneavoastra s-a mai putut discuta ,in schimb cu colegul dumneavoastra ,domnul Clej nu se poate .Dumnealui stie doar sa ameninte si sa jigneasca .Parerea mea este ca acest ziar electronic este profund antiromanesc .Asta este parerea mea ,mai ales acum cind Casa Memoriala AVRAM IANCU din Tirgu Mures a fost incendiata ostentativ .

    Cât de decent și elevat scrie acest individ ? Păi iată cum își dă arama pe față cu alte aliasuri, de regulă nume de legionari (observați IP-ul identic cu al lui “Gabellus”):

    Petru Andras
    0 approved
    adnrasulprofesor@yahoo.de
    89.123.186.229
    Trimis în 30-05-2012 la 14:01
    homosexual = poponar = poponaut ,bun de dus la tratament in Iran !

    Petru Andras
    0 approved
    adnrasulprofesor@yahoo.de
    89.123.186.229
    Trimis în 30-05-2012 la 13:59
    Se vede cit de mult iubiti romaii ca nici macar traducerea textului nu ati facut-o si nu ati gasit un poet roman pe care sa il citati .Politica acestei publicatii este ,,Cine nu scrie ecouri de lauda este ori comunist ori antisemit ,, .

    Ion Caranica
    0 approved
    caraion@yahoo.de
    89.123.186.229
    Trimis în 30-05-2012 la 08:59
    O fi el porc dar este al nostru .Aici ,la acum tv este plin de porci alogeni !

    Iosif Bozintan
    0 approved
    iosifbozintan@yahoo.de
    89.123.186.229
    Trimis în 30-05-2012 la 08:56
    in iran este leac pentru poponauti !

    Iosif Bozintan
    0 approved
    iosifbozintan@yahoo.de
    89.123.186.229
    Trimis în 30-05-2012 la 00:35
    Petru Clej nu este un ghimpe pentru nimeni el este doar ceea ce era Pralea din satira ,,Duhului meu ,, de Grigore Alexandrescu .Se da mereu casalot in acvariu ,bineinteles din spatele tastaturii !

    Despre legionarismul mitoman al lui “Gabellus” puteți să deduceți din aceste rânduri pe care mi le-a trimis acest individ mai demult prin email:
    legionarii sunt nationalisti crestini nicidecum xenofobi ,rabinul Alexandru Shafran a stat de vorba multe ore in sir la Casa Verde cu Capitanul !
    Aveți și exemplele de trolli mârlani, al căror nivel intelectual nu trece de invectivă:

    GOGONEL
    1 approved
    Trimis în 30-05-2012 la 09:40
    Mai Burghelea esti un maidanez imputit care jigneste o natie intreaga .Esti un nenorocit de dobitoc care se vrea ca este intelectual .Esti un neica nimeni, pacat daca ai si copii vor creste ca niste retardati mintali ca si taicasu.Te crezi cineva dar esti un fraer ordinar.Ai curaj pe internet sa te dai mare,dar in particular cred ca esti gaina familiei de prost ce esti.Daca ai curaj asa de mare si esti barbat si nu femeie hai sa ne intalnim si sa negociem diferendul pe cale amiabila fata in fata.

    GOGONEL
    1 approved
    Trimis în 28-05-2012 la 09:19
    Mai maidanezule. Mai TEODOR BURGHELEA nu vezi ca esti un neica nimeni,un fraer de asa zis intelectual,un dobitoc care jigneste o natie intreaga ?Esti un nemernic atat tu cat si cei care iti stau aproape.Sper ca nu ai si copii tampiti ca tine.Sa speram ca tu esti o exceptie a naturii si ai fost un mare gaozar pe timpul lu nea NICU..

    În sfârșit, mai există exemplul troll-ului care încearcă să argumenteze dar o dă în bară:

    Troll Fawkes
    0 approved
    Trimis în 31-05-2012 la 02:25
    1.Pai daca toti cei care gandim in opozitie cu interesele vehement exprimate in articolele dvs suntem troli, atunci de ce nu inchideti pur si simplu rubrica de comentarii? Pentru ca, oricum, majoritatea comentariilor sunt contra.
    2. “Toader Moraru” este un troll antisemit*, care trimetea texte de genul:
    <>” Petru Clej.
    De cand a devenit folosirea unui cuvant, precum cel mentionat anterior, o actiune antisemita? A-ti omis sa-l catalogati si extremist, xenofob, sovin, zoofil, bennyhill.
    3. Pentru a evita orice confuzie si pentru a va scuti de orice vorba injurioasa, ma semnez Troll
    Nota: *ANTISEMITÍSM s. n. Atitudine, concepție reacționară, rasistă, de ură contra evreilor, provocată de clasele exploatatoare, cu scopul de a crea diversiune și a sparge unitatea de luptă a clasei muncitoare. – Fr. antisémitisme.
    **jidán s. m. [At: NEGRUZZI, S. I, 324 / V: (reg.) jâdan, judan / Pl: jidani / E: jid + -an] 1. (Pop.; prt) Evreu. 2. (Prt) Termen injurios la adresa evreilor. 3. (Pop.; îs) jidan botezat Creștin cu apucături rele. 4. (Pop.; îe) A avea cap de jidan A umbla cu înșelăciuni. 5. (Pop.; îe) Parcă se bat jidanii la gura lui Se spune despre cineva care vorbește repede și nedeslușit. 6. (Pop.; îe) Când vor ieși jidanii la seceră Niciodată. 7. (Ent.; reg.) Jidov (8). 8. (Orn.) Corb-de-noapte

    Nu știu de unde știe acest individ că majoritatea comentariilor sunt contra și chiar dacă ar fi așa, ele sunt publicate, dacă sunt scrise într-un limbaj decent și nu calomniază sau dezinformează. “Toader Moraru” scria pe altă pagină de internet:

    Alexandru Florian este progenitura lui Radu Florian, propagandist cominternist din generatia lui Leon Tismaneanu, Silviu Brucan si a celorlalti jidani veniti pe tancurile sovietice. Radu Florian, dupa 1990, a napirit in “democrat” si anticomunist , ca si ceilalalti escroci internationali, jidanii Radu Ioanid si Vladimir Tismaneanu. Acesta l-a fraierit pe Traian Basescu sa-l puna presedintele unei facaturi de institut prin care, pe banii romanilor, ii invinovateste pe romani pentru un holocaust nascocit spre a le lua banii si bunurile.
    Cit despre escrocul Marco Maximilian Katz, este un alt porc, pe care-l denunta insasi fizionomia: a fost urmarit penal pentru evaziuine fiscala, fals si uz de fals, dar care a reusit, prin jidanii din conducerea Romaniei, sa scape, ca si Sorin Beraru si alti pungasi jidani.
    Iar acum recidiveaza prin cererea impertinenta ca Academia Romana sa scoata cuvintul “jidan” din dictionar, desi el, de meserie, este functionar vamal, adica escroc prin definitie si caracterizare biblica.

    Dacă ăsta nu e antisemitism – chiar și după definiția marxistă preluată cu copy-paste de troll-ul de mai sus – atunci nu știu ce mai poate fi.

  • Petru Clej: (31-5-2012 la 15:11)

    Troll-ul legionaroid Gabellus nu se lasă:

    Ionel Purdea
    0 approved
    purdeai@yahoo.de
    89.123.139.102
    Trimis în 31-05-2012 la 15:07

    La porci se face oare brit mila ?

    “Sunt un porc. Sunt porcul dumneavoastră de Crăciun liber”
    0 Vezi articolul

    Ionel Purdea
    0 approved
    purdeai@yahoo.de
    89.123.139.102
    Trimis în 31-05-2012 la 15:04

    Felicitari pentru cei pe care domnul Clej ii numeste troll-i (vad ca cei cu simt patriotic si national sunt numiti troll-i ) si rusine acestui oligofrenic vindut numit PC !

    Observați cum se felicită pe sine însuși. Are nevoie urgentă de o vizită la psihiatru.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Măslinul – se dedică unui prieten

In arsita maslinul intinde umbre, la greu un prieten bun iti alina greul.

Închide
18.116.42.208