caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

Virus legionar inoculat tinerei generaţii

de (22-4-2012)
35 ecouri
Goya, gravura din ciclul Capricii

Goya, gravura din ciclul Capricii

Se pare că furia xenofob-legionar-antisemită nu aştepta decât atât: un pretext pentru a se dezlănţui în toată hidoşenia sa, de parcă şi până acum ar fi fost prea… blândă. Am putea crede că partidelor legionare- neofasciste nu le mai ajung temele de propagandă, sau poate simt că simpatizanţii lor şi-au mai slăbit combativitatea, de- ai putea crede că dorm cu „Cărticica şefului de cuib” sub pernă!

Astfel încât lansarea unei cărţi, la Suceava, pare să fi venit pentru promotorii acestui curent primitiv care proliferează în România mai mult decât îşi închipuie multă lume, ca un soi de „mană cerească”. Chiar în urmă cu vreo două săptămâni, unui veteran al mişcării legionare, cu domiciliul la Suceava, pe nume George Ungureanu, i s-a lansat cartea de poezii pentru copii „Păţania lui Somnorilă”, deci de aparenţă… inofensivă. Dar numai… de aparenţă, sunt nevoită să menţionez, fiindcă tot ce a apărut pe site-urile legionare de pe internet, nu face nici cea mai mică menţiune, nici un citat, nici o prezentare, cât de succintă a conţinutului cărţii. Un singur lucru rămâne, până acum vizibil: faptul că pe coperta a patra a cărţii, apare o fotografie a autorului la biroul său, lăsând să se vadă fotografia lui Corneliu Zelea-Codreanu, mentorul spiritual şi idolul – declarat – al acestuia. Şi ţin să-i asigur pe toţi cei care vor avea curiozitatea şi răbdarea să citească aceste rânduri, că am căutat pe toate aceste site-uri până când am simţit că dezgustul şi revolta pe care mi-l stârnesc îmi ameninţă realmente sănătatea, de care ce să-i facem, mai am nevoie! Mai mult, la un moment dat, am solicitat şi ajutorul unei tinere prietene, venită în Israel în copilărie, la o vârstă şcolară mică, pe care practic am văzut-o crescând, dar nu a avut nici ea mai mult succes decât mine în a găsi detalii precise despre carte, în afara unor articole şi comentarii mustind de venin neofascist din site-urile respective şi care mi-a comunicat telefonic reacţii somatice similare cu ale mele! Dacă vreunuia din coordonatorii acestor site-uri i-ar da prin minte să reunească toate aceste materiale într-o carte (şi mă tem că nici n-ar fi prea subţire), desigur aceasta ar trebui să se numească „Mult zgomot pentru un motan”, fiindcă acesta este protagonistul cărţii, răspunzând la numele de Somnorilă! Ce i-a scos atât de tare din sărite pe toţi aceşti „condeieri” apologeţi ai neolegionarismului, mai ales că unul din aceste site-uri se numeşte chiar „Apologeticae”?

Fapatul că Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a lansat un comunicat-protest plin de indignare faţă de prezentarea cărţii care ilustrează clar orientarea centenarului său autor!

Cartea despre păţania motanului trebuia, neapărat, să aibă pe copertă fotografia „căpitanului”, de parcă nu s-ar fi ştiut destule despre autorul său. În 2010, acestuia i-a apărut la Suceava cartea de memorii „În labirintul vieţii”, în care îşi etalează cu mândrie trecutul său de membru activ în mişcarea legionară. Apologeţii de pe mai sus-amintitele site-uri se întrec, de altfel, în a-i prezenta acest trecut legionar glorios, insistând asupra faptului că în perioada Statului naţional legionar (septembrie 1940-ianuarie 1941), G. Ungureanu a fost numit printr-un decret al Consiliului de Miniştri comisar pentru românizare la Întreprinderea textilă română „Norbert Juster”.

Aceasta explică de ce publicaţiile on line s-au năpustit ca nişte hiene asupra Institutului „Elie Wiesel”, care în respectivul protest şi-a exprimat indignarea că editarea respectivei cărţi cu motanul a fost sponsorizată de Consiliul Judeţean Suceava, al cărui preşedinte este leaderul Partidului Democrat Liberal din România, Gheorghe Flutur. Lansarea cărţii a avut loc la „Biblioteca Bucovina”, evenimentul fiind „moderat” de vice-preşedintele Consiliului judeţean Suceava, Vasile Ilie. După apariţia comunicatului-protest al Institutului Elie Wiesel, pe unul din site-urile cu pricina, un articlier de pe publicaţia legionară on-line „Buciumul”, un oarecare Horia Marchean, s-a şi grăbit să precizeze că institutul a fost constituit prin decizia de guvern nr. 902 din 4 august 2005, semnată de primul-ministru de-atunci al României, Călin-Popescu-Tăriceanu, şi dovedeşte astfel că un organism „afiliat statului român şi deci finanţat din banii publici”, critică apariţii editoriale, reproşându-i într-un limbaj vituperant că s-ar erija în „cenzor al apariţiilor editoriale româneşti, deşi aceasta nici nu intră în atribuţiile pe care şi le declară institutul”.

Toate aceste „publicaţii”, fără excepţie, consideră imixtiunea Institutului Wiesel în apariţia cărţilor lui George Ungureanu (pe site-ul Apologeticae îl consideră chiar un „adevărat martir al neamului, pe care tineretul român ar trebui să-l venereze”), drept o încălcare a dreptului de libertate a expresiei, consfinţit de Constituţia României!

Desigur, după scandalul declanşat de acest faimos „eveniment literar”, vicepreşedintele Consiliului Judecean Suceava a însăilat nişte scuze publice, declarând că „ne delimităm de orice fapt care ar elogia persoane care au un trecut istoric neclar. Regretăm acest eveniment care s-a produs. Consiliul Judeţean Suceava sprijină acţiuni culturale, seminarii, lansări de carte, expoziţii, dar nu controlează produsul cultural”. Desigur, scuzele acestea „în doi peri” au fost din nou interpretate ca un soi de „capitulare”. Dat fiind că după părerea lui Marchean, o astfel de instituţie, sau nici chiar statul român „nici nu are voie să controleze, sau mai direct spus, să cenzureze un produs cultural”.

Şi cu asta, argumentele teribilului apărător al libertăţii de expresie chiar că pleznesc de la cusături, dându-i la iveală câlţii gândirii sale curat-murdar legionare: „Ne aflăm astăzi sub controlul unor astfel de organisme: Institutul „Elie Wiesel”, sau „Centrul pentru combaterea Antisemitismului”, etc. Aceste organizaţii, alcătuite după tipicul altora de teapa lor de prin occident, caută orice ar putea demonstra un Holocaust în România, în ciuda absenţei unor izvoare istorice solide (sic!), bazându-se pe legende şi pe simpatia culturală exercitată în perioada de după al doilea război mondial”.

În continuare, este citat comunicatul Institutului Wiesel, unde se subliniază că „este revoltător să asistăm la susţinerea şi promovarea imaginii unui fost legionar care a luat parte activ la politica antisemită a statului. De asemenea, suntem profund îngrijoraţi de promovarea unei literaturi memorialistice sau destinată tinerei generaţii, având ca mesaj idei şi personaje ale Mişcării Legionare”. La sfârşitul diatribei sale, Horia Marchean enunţă o gogomănie pe lângă care aceea cu „lipsa unor izvoare istorice solide”devine de-a dreptul… apă de ploaie: el se întreabă câţi copii vor observa mica poză a căpitanului, pe o copertă a cărţii pe care este posibil să le-o citească părinţii lor, „într-un context educaţional în care Mişcarea Legionară este de-abia amintită în istorie, iar rezistenţa anticomunistă din munţi la fel”. Aici, trebuie menţionat că avocatul ad-hoc al lui G. Ungureanu se referă la biografia evocată cu „religiozitate” a acestuia, care ar fi fost întemniţat pentru activitate anticomunistă, „ar fi fost torturat timp de 400 de zile” şi chiar ar fi fost condamnat de cinci ori la moarte”!

Copiii preşcolari, poate chiar nu vor observa, dar părinţii lor, care au avut dreptul şi la lectura memoriilor lui G. Ungureanu, ar fi foarte plauzibil să ştie, şi cine pune mâna în foc că nu le-o vor explica şi copiilor lor?

Cu un alt butoi de venin vine şi versiunea online a oficiosului partidului (legionar) „Lupta noastră”, din Timişoara, care se aşteaptă ca în curând, să se interzică şi publicarea altor autori şi intelectuali simpatizanţi ori membri ai mişcării leginoare, ca şi alte asemenea site-uri apologetice ale mişcării.

Se pare că „sfânta mare neruşinare” a acestor grupări, cu publicaţiile lor scrise şi electronice, nu cunoaşte hotare! Chiar nu le trece prin minţile lor pătrate că tocmai această mult-fluturată libertate de expresie riscă să formeze noi generaţii legionar-fasciste, şi că, dacă am admite, pentru nevoile demonstraţiei, că într-o bună zi acestea ar prelua puterea, prima sacrificată ar fi tocmai faimoasa libertate de expresie, împreună cu multe alte libertăţi democratice? Chiar xenofobia lor imbecilă îi orbeşte până într-atât.

Ecouri

  • Vasile: (23-4-2012 la 00:16)

    ACUM are o pozitie destul de progresiva, publicand articolele de acest fel. Totodata, insista ca natiunea R. Moldova (moldovenii) nu exista si in acest context sustine pozitia extrema, sustinand concentrarea opiniei romanilor pe orientarea etnica, dar nu cea europeana.

  • Petru Clej: (23-4-2012 la 05:08)

    Nu prea înțeleg ce vrea să spună „Vasile” și ce legătură are ce scrie cu articolul de față.

  • Teodor Burghelea: (23-4-2012 la 05:10)

    Domnule Vasile, nici eu nu am prea inteles legatura ecoului Dvs. cu articolul in cauza. Si, cu permisiunea Dvs., as mai avea o intrebare. Stiti care este diferenta dintre termenii „progresiv” si „progresist”?

  • marius: (23-4-2012 la 05:27)

    xenofob-legionar-antisemită ????????? mai citeste te rog , mai documenteaza_te pt ca legionari nu au fost nici xenofobi nici antisemiti ai venit cu niste acuzatii grave fara dovezi …. daca legionarii erau antisemiti si xenofobi atunci cumi iti explici ca directorul teatrului evreiesc iera RADU GYR MEMBRU LEGIONAR

  • Petru Clej: (23-4-2012 la 05:36)

    Se pare că „marius” nu a citit opul lui Zelea Codreanu, „Pentru legionari” http://www.miscarea.net/p3.html, n-a auzit de numerus clausus, nu a auzit de revista fanatic antisemită „Porunca Vremii”, n-a auzit de măsurile antisemite ale guvernului național-legionar și n-a auzit de pogromul legionar din 21 -23 ianuarie 1941. În rest, așa e, legionarii nu erau nici xenofobi și nici antisemiți. Iar Radu Gyr nu a fost director al Teatrului Evreiesc, ci al teatrelor în general. Faptul că a înființat Teatrul Barașeum este o urmare a faptului că evreii au fost dați afară din toate teatrele, așa cum înființarea școlilor evreiești a fost o urmare a eliminării evreilor din școlile românești. Observați că pentru legionari și simpatizanții lor minciuna este o a doua natură.

  • vasilion: (23-4-2012 la 06:11)

    Voi reda doar un comentariu din ziare (din Jurnalul Naţional) cu cre sunt de acord. E semnat scq: „Extraordinar! Deci daca ala a fost legionar la 20 de ani, nu are voie sa publice carti, sa scrie, sa gandeasca sau chiar sa traiasca, pentru ca se indigneaza evreimea de la nu stiu ce panarama de institut. Nu tre sa mai citit memorii, jurnale sau poezii scrise de fosti legionari ca sa ne dam seama de ce s-a intamplat ce s-a intamplat acum 70 de ani, tre sa luam de-a gata ce ne zice Elie Wiesel, care printre altele pune in carca noastra si crimele lui Horthy in Transilvania de Nord… Si incredibil ce tare s-au urzicat astia de la Gandul… Apropo, stimate autorule, Miscarea Legionara a fost coasociata la putere in Romania intre septembrie 40 – ianuarie 41. Razboiul a inceput pentru noi in iunie 41. Ca atare la procesul de la Nuremberg Miscarea nu a fost judecata ca miscare colaborationista nazista. Nu a fost judecata decat de comunistii din Romania, pentru alte considerente mai „personale”.”

  • Petru Clej: (23-4-2012 la 06:19)

    Alt alias (vasilion) același legionaroid, aceleași minciuni, aceeași ignoranță. Să le luăm pe rând:

    1) Raportul Comisiei Wiesel ( comisie prezidențială) http://www.inshr-ew.ro/raportul-wiesel este un act recunoscut oficial de statul român. Documentul NU pune în cârca României crimele naziștilor (nu ale lui Horthy) din nordul Transilvaniei.

    2) La procesul de la Nurnberg au fost judecate PERSOANE – liderii Germaniei naziste, nu organizații.

    3) Legionarii au fost judecați de Antonescu după tentativa de lovitură de stat de la 21 – 23 ianuarie 1941, deci înaintea comuniștilor.

    4) Hitler a înființat un guvern legionar marionetă la Viena după 23 august 1944.

    Legionarii au fost fanatici antisemiți și pronaziști. N-au apucat să fie implicați mai mult în crimele naziste pentru că s-au înfruntat (și au pierdut) cu campionul pro-nazismului din România, Ion Antonescu.

  • Anton: (23-4-2012 la 20:01)

    Una din problemele cele mai mari pe care le vad eu in Romania de azi consta in faptul ca spre deosebire de alte tari, catastrofa nazisto-stalinista nu este prezentata suficient de frecvent in mijloacele de raspandire a informatiei.

    In SUA de exemplu, aproape ca nu exista nici o zi in care atrocitatile celui de-al doilea razboi mondial sa nu poata fi vizionate la televiziune, ceea ce face aproape imposibila crearea unei platforme de extrema dreapta, care sa poata justifica crimele sistematice (inclusiv cele staliniste). La fel si lupta pentru neutralizarea raului colectiv, efortul de razboi!

    In alte tari sunt conduse discutii amanuntite, cu paticiparea elevilor si studentilor, discutii in care sunt analizate conditiile caderii in barbaria nazisto-stalinista.

    In plus, ar fi cazul sa se insiste si asupra faptului ca legionarismul nu a fost numai criminal, dar a fost si idiot, ca politica.

    Retrairea la nesfarsit a ideii si practicii arhaice si medievale dupa care numai grupul uman din care facem parte merita sa traiasca este o prostie colosala.

    Telleyrand ar fi spus: aceasta politica este mai rea decat o crima, este o eroare. Mai ales in lumea in care traim, este ceva depasit…cu cateva milenii.

  • ing.sfartz pincu: (25-4-2012 la 09:21)

    „Miscarea nu a fost judecata ca miscare colaborationist-nazista,Nu a fost judecata decat de comunistii din Romania,pentru considerente personale ” Asta a-tzi scris,VASILION, deci asta credetzi !
    Gura pacatosului-adevar graieste,miscarea nu a fost doar colaborationist-nazista, ci NAZISTA intrinsec 100% ! Avetzi memorie buna cand e vorba de conducatorii vostri legionari, dar Va apuca amnezia cand e vorba de victimele Voastre. Mergetzi macar odata la cimitirul evreesc din Iasi, si spuneti-le la cele 11.000 de evrei pe care i-atzi omorat,ca nu i-atzi omorat , si ca nu suntetzi CRIMINALI, pentruca nu atzi fost judecatzi !!(inca!)
    Pe noi ne-atzi omorat, dar cu calu ce-atzi avut? Calu, fiind cei 60 de politicieni Romani,printre care valori autentice, cu care ar fi trebuit sa va mandritzi, ca GH.DUCA,NICOLAE IORGA,ARMAND CALINESCU VIRGOL MADGEARU ETC.(doar nu o spunetzi ca au fost dusmani ai poporului Roman, si ca probabil erau-EVREI).

  • Supravietuitor in infernul antisemit: (25-4-2012 la 10:53)

    Doamna Grindea,

    Fata de ecoul avut de cazul de la Suceava pe plan national si international, in Acum, in Associated Press si alte agentii, dar si in Jurnalul National http://www.jurnalul.ro/observator/flutur-ungureanu-carte-legionara-copii-610247.htm sau prestigiosul 22 http://www.revista22.ro/patania-lui-flutur-14531.html , http://www.revista22.ro/antimemoria-holocaustului-537i-a-comunismului-14534.html , pe plan local bucovinean, unde presa e controlata abuziv de putere si de mediile oculte, s-a mentinut omerta, liderii politici si administrativi vinovati nu au iesit cu explicatii, iar mai mult decat atat, presa chiar lauda autorul cartii, Ungureanu, prezentandu-l drept martir, precum si lauda pe autorul proiectului de carte (de fapt au fost trei pentru GU, din 2010 pana azi, semnate de GU), Ion Dragusanul, om de media si de curte atat al fostului baron, PSD, pana in 2009, Gavril Mirza, cat si al baronilor PDl de azi, Gheorghe Flutur si Vasile Ilie. Acest Ion Dragusanu a inceput sa ameninte prin media ca a inceput sa stranga semnaturi pentru a cere linsarea pentru activitati antiromanesti a intelectualilor care lupta pentru democraie si pentru respectarea legilor romanesti (deci si sanctionarea extremismului si practicilor antisemite). Se pare ca mai avea si inainte un dosar pentru incitare la ura rasiala. Nu am verificat. Un alt amanunt interesant este ca evolutia gusturilor puterii in Bucovina a mers, din 2009 pana azi, de partea finantarii gruparilor ultranationaliste si xenofobe (ex. cartile lui George Ungureanu), dar si, paradox?, prin excesele cu care aceasta a dat afara intelectualii care scrisesera opere de cercetare pe teme evreiesti (Angela Furtuna, autoarea volumului La anul, la Ierusalim, 2010 si Daniel Hrenciuc, autorul volumului Evreii din Bucovina, 2010 / amandoi au fost limojati si executati in 2010, si au aflat din presa ca Vasile Ilie si Gheorghe Flutur ii dadusera afara fara motiv…Cazul exista in memoria blogurilor si a presei. Ulterior, cei doi au fost haituiti in toate mediile romanesti si adusi la sapa de lemn si supusi campaniilor de executie publica de catre servicii)…Exista informatii ca acest Ion Dragusanul este omul serivciilor de fapt, azi ca si ieri, si a eliminat din viata publica toti intelectualii independenti care studiaza teme legate de Holocaust si iudaism, el avand misiunea de a construi programe care livreaza la pachet programe culturale despre evrei si legionari, pentru a satisface gusturile non-etice ale elitelor romanesti actuale,de esenta comunist-legionaroida si care mizeaza pe imaginarul eroic protocronist si xenofob.
    Va felicit pentru articol

  • gaby m: (26-4-2012 la 08:33)

    Peste 80% din populatia romana sunt antisemiti. Democratia promite sa ia avint doar prin repetarea unor istorii fara acoperire, lozincarde, parsive, corupte, manipulare, perfidie, masaje scrise de ambele parti, trafic de infulentza, etc.
    Succes, stimata Rodica Grindea. Ai uiat unde ti-eeste locul.

  • Petru Clej: (26-4-2012 la 08:48)

    „Gaby-m” care este sursa acestei afirmații „Peste 80% din populatia romana sunt antisemiti. „? Și unde îi e locul Rodicăi Grindea?

  • sandu: (16-9-2012 la 23:32)

    hai sa ignoram o parte a culturii,s-o aruncam la gunoi chiar pentru ca o serie de autori au avut diverse orientari politice!si un lucru demn de luat in seama:tot ce a fost pana in prezent face parte din istoria noastra(si bune si rele)si trebuie cunoscut trecutul ,asa cum a fost,fara subiectivisme!

  • Sandu Toma: (17-9-2012 la 14:07)

    Acum tv este o revista electronica profund antiromaneasca ,ceea ce gasim scris aici se aseamana cu ceea ce era ,,presa din Sarindar ,, din perioada interbelica .Alte masti aceeasi piesa !

  • Alexandru Leibovici: (17-9-2012 la 17:05)

    @Sandu Toma

    Dar ce înţelegeţi dv. printr-o publicaţie antiromânească? Care sunt, după dv., adevăratele interese ale României şi în ce mod le încalcă ACUM?

    Şi apoi… ACUM este o publicaţie privată, de ce ar trebui ea să servească altceva decât pasiunii proprietarilor ei, care investesc în ea atâtea eforturi? Citiţi-o dacă vă place, dacă nu, nu. ACUM nu are, după mine, nici o obligaţie faţă de nimeni.

    După mine, ACUM serveşte de fapt adevăratelor interese ale acelor români care vor o ţară care să le dea posibilitatea să-şi vadă de libertatea şi prosperitatea lor. Mişcările totalitare, comuniste sau legionare, stau în calea acestui deziderat.

    Eu spun asta în numele meu, nu al redacţiei.

    Dacă doriţi să vi se publice vreun comentariu, respectaţi regulile: http://www.acum.tv/reguli-privind-comentariile/

  • Petru Clej: (18-9-2012 la 05:22)

    Revista ACUM nu este anti-romaneasca, este anti-nationalista, anti-patriotarda, anti-demagogie, anti-prostie.

  • Sandu Toma: (19-9-2012 la 08:22)

    @ Alexandru Leibovici.
    Este publicatie antiromaneasca pentru ca mereu denigreaza valorile nationale ,ca si cum noi ,romanii am fi cei mai josnici oameni de pe fata pamintului.Nu zic ca suntem ingeri ,dar fim si noi oameni obisnuiti ,ca toti ceilalti dealtfel ,cu bunele si cu relele noastre !

  • Sandu Toma: (19-9-2012 la 08:25)

    @Petru Clej
    Nu inteleg ce aveti cu nationalismul ,pentru ca nationalismul nu este xenofobie ci doar un curent menit sa apere valorile nationale traditionale .Poporul evreu daca nu era nationalist mai exista astazi oare ?

  • Alexandru Leibovici: (19-9-2012 la 12:48)

    @Sandu Toma: „Este publicatie antiromaneasca pentru ca mereu denigreaza valorile nationale…”

    1. N-aţi răspuns la întrebările mele, care erau simple; faptul ar trebuie să vă îngrijoreze.

    2. Că ACUM afirmă că românii ar fi „cei mai josnici” aţi constatat chiar dv., sau aţi citit undeva?

  • Petru Clej: (20-9-2012 la 02:34)

    „Sandu Toma” este un troll legionaroid care postează din zona Ardealului sub nenumărate aliasuri false. Obsesia sa este să posteze în mod repetat comentarii ultra-naționaliste, antisemite și rasiste. Așa că întrebările domnului Leibovici vor rămâne fără răspuns.

  • Sandu Toma: (20-9-2012 la 08:48)

    @Alexandru Leibovici
    Aici ,se afirma ca romanii au ucis nu stiu cite sute de mii de evrei ,eu fiind din Lupeni am auzit cum romanii au ascuns de furia maghiaro-hortista foarte multi evrei .Atunci cind arunci in vina unui popor sute de mii de crime nu injosesti acel popor ,nu il denigrezi ?
    O publicatie care il denigreaza pe Eminescu nu este antiromaneasca ?Denigrati-l si pe Mircea Eliade ,denigrati-l si pe Duiliu Sfintescu !

  • Sandu Toma: (20-9-2012 la 08:53)

    @ Petru Clej
    Spuneti ce comentarii rasiste si antisemite ati vazut publicate aici de catre troll-i pe care ii acuzati domnule Clej .Cit despre nationalism ,parerea mea personala este ca poporul cel mai nationalist din lume este poporul evreu ,fapt pentru care il apreciez foarte mult ,pentru ca daca nu ar fi fost nationalist nu ar fi rezistat prin cite a trecut ,datorita faptului ca a fost si este nationalist arde si astazi flacara menorei !

  • Petru Clej: (20-9-2012 la 09:42)

    „Sandu Toma” minte nu doar asupra identității sale și a adresei de email, ci și despre revista ACUM, care nu a spus NICIODATĂ că „romanii au ucis nu stiu cite sute de mii de evrei”.

    Raportul Comisiei prezidențiale pentru studierea Holocaustului din România a ajuns la concluzia că regimul Antonescu, nu poporul român, se face responsabil de moartea a 280000 – 380000 de evrei http://www.inshr-ew.ro/raportul-wiesel. Asta e poziția oficială a statului român.

    Eminescu a fost antisemit, că așa era spiritul vremii, iar Mircea Eliade a fost simpatizant legionar http://www.miscarealegionara.org/de-ce-cred-in-biruinta-miscarii-legionare/. Dacă a spune adevărul înseamnă a fi anti-român și a spune minciuni înseamnă a fi pro-român, atunci prefer să fiu „anti-român”.

    Cât despre naționalism, el este complet desuet în secolul al XXI-lea.

    Iar „Sandu Toma” – care-și dă adresa de email fictivă satado@yahoo.de – ar face bine să înceteze să se mai ascundă sub anonimat.

  • Sandu Toma alias Angelo Gabellus: (22-9-2012 la 06:49)

    Vad ca domnul Clej face atacuri la persoana ,nu esti de parerea lui esti urgent facut fascistoid.Si ce daca sunt din zona Ardealului ,sunt din Lupeni poftim ! Asta deranjeaza sau cei din zona Ardealului nu au voie sa isi spuna parerile ? Dar la acea vreme ,armata era armata personala Maresalului ? V-am mai zis ,pe la noi romanii au ascuns pe evrei si i-au ajutat sa fuga de genocidarii hortisti de a caror eficienta in deportarea evreilor s-am mirat si genocidarul Eichmann .Cu ei nu prea aveti treaba !

  • Petru Clej: (22-9-2012 la 09:44)

    Legionaroidul „Sandu Toma” cu adresă fictivă de email satado@yahoo.de face confuzia intenționată dintre regimul criminal al lui Antonescu și poporul român. Ignorantul legionaroid habar nu are că deportarea evreilor din Ungaria și Transilvania s-a făcut în martie 1944 (nu în septembrie – octombrie 1941 ca în România LA ORDINUL personal al lui Antonescu), atunci când Ungaria a fost ocupată de trupele naziste. De deportare s-a ocupat personal Eichmann, iar Horthy (care tergiversase până atunci deportarea în pofida presiunilor făcute de Hitler) a fost marginalizat și ulterior înlocuit ca lider cu Szalasi (după război judecat, condamnat la moarte și executat). E o obrăznicie extraordinară ca acest extremist de dreapta, care se ascunde cu lașitate sub anonimat, să vorbească în numele românilor.

  • Troll antisemit “Herscu Aurescu” cu adresă de email fictivă goldher@yahoo.com: (29-9-2012 la 04:12)

    Cati evrei a omorat Antonescu d-le Clej? Dar generalul Pantazi? Cati evrei pe cap membru de guvern au fost ucisi?

  • Petru Clej: (29-9-2012 la 05:44)

    Potrivit raportului Comsiiei Wiesel http://www.inshr-ew.ro/raportul-wiesel, regimul Antonescu în ansamblul său se face vinovat de moartea a 280000 – 380000 de evrei.

  • Troll antisemit "Herscu Aurescu" cu adresă de email fictivă goldher@yahoo.com: (29-9-2012 la 06:06)

    Atunci cine sunt cei care i-au ucis pe evrei? Va rog sa-mi dati daca puteti numelor catorva persoane care ar fi acuzate (viovate) de acesete crime.

  • Petru Clej: (29-9-2012 la 07:39)

    Păi vinovatul principal este Ion Antonescu, cel care a ordonat deportarea în masă a evreilor din Basarabia, Bucovina și Transnistria și nimicirea a unei bune părți a acestora. Detalii în Raportul Comisiei Wiesel http://www.inshr-ew.ro/raportul-wiesel, domnule/doamnă troll antisemit(ă).

  • Troll antisemit care se ascunde cu lașitate sub aliasul "Herscu Aurescu" cu adresă fictivă de email goldher@yahoo.com: (29-9-2012 la 07:54)

    Cu tot respectul,sunt doamna dar nu antisemista ci, doar dornica de cunoasterea adevarului. Daca nu va deranjeaza intrebarea mea, cati evrei a omorat Ion Antonescu? O dupamasa frumoasa!

  • Petru Clej: (29-9-2012 la 08:08)

    Se pare că troll-ul antisemit „Herscu Aurescu” (un personaj virtual care postează din Transilvania sub zeci de aliasuri) nu cunoaște culmea ghinionului, s-o faci pe prostul și să rămâi așa. E un mare ghinionist/ă. I-am răspuns de două ori și tot nu pricepe. Îl/o trimit pentru a treia oară la Raportul comisiei prezidențiale Elie Wiesel de studiere a Holocaustului în România http://www.inshr-ew.ro/raportul-wiesel unde găsește răspuns la întrebarea sa. Eu i-am spus numărul estimat de 280000 – 380000. Mă mir că nu întreabă câți evrei a omorât Hitler.

  • Rodica Grindea: (29-9-2012 la 09:18)

    @Herscu Aurescu: Că sub acest pseudonim se ascunde o doamnă, să spunem că vă cred; că nu sunteți antisemnită – am rezerve; în privința întrebării „câți evrei a omorât Antonescu” – sunt sigură că este… retorică! Să încerc să vă conving că prin ordinele de deportare pe care le-a semnat, asta înseamnă că în mare măsură i-a omorât „cu mâna lui” pe cei 280.000-380.000, mi se pare inutil. Dar n-ați avea bunătatea să scrieți pe ce vă bazați în afirmația-interogația dv., unde-ați auzit, ce-ați văzut, ce-ați citit în acest sens? Personal, am eu o bănuială, dar insist să… mă scoateți din îndoieli!

  • Troll antisemit "Gorban Ignat" alias Angelo Gabellus: (29-9-2012 la 14:59)

    @ Petru Clej
    Personal nu am incredere in comisia Wiesel ,dar am incredere in ceea ce spunea Wilhelm Fildreman ,adica ca in Romania nu a fost holocaust .Ca il acuzati pe Maresal pentru deportare aveti dreptate dar pentru crime … ce ar fi sa acuzam si noi romanii pentru ceea ce a facut pentru poporul nostru Saul Bruckner ,Boris Grumberg ,Ana Pauker ,Baruch Tescovici si altii .V-as intreba domnule Clej ,carei natii apartineti ,iar daca imi raspundeti va pregatesc un raspuns pe masura .

  • Petru Clej: (29-9-2012 la 15:19)

    „Herscu Aurescu” s-a metamorfozat în „sunt Gorban Ignat”, dar ignoranța și antisemitismul sunt aceleași. Fascistoizii și legionaroizii fac spume pentru că sunt incapabili să aducă contra-argumente. Cine este „Fildreman”? Și când a spus el că în România n-a fost Holocaust? Și de ce n-aveți încredere în Comisia Wiesel? Și de ce amestecați regimul genocidar al lui Antonescu cu poporul român? Fascistoizi și legionaroizi, chiar atât de reduși mintali sunteți?

  • dan: (21-9-2015 la 06:12)

    Un artico prost ,prost documentat ,scris de un individ care nu are capacitatea de a intalege ce a citit […]

    Din partea moderatorului: Sunteţi doar „în trecere”, sau vreţi chiar să discutaţi? Dacă vreţi să discutaţi, atunci vă public comentariul în întregime. Dacă nu, atunci îl şterg. Dacă credeţi că ceea ce scrieţi este adevărat, atunci ar trebuie să fiţi interesat să discutaţi.
    (A. Leibovici)



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sînt desăvîrşit

Căci sînt un orb desăvîrşit vorbind ca unul care vede.

Închide
54.211.203.45