caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Guvernul britanic acuzat că vrea să intercepteze în masă comunicațiile pe internet

de (3-4-2012)

Planurile guvernului britanic de a extinde înregistrarea în masă detaliilor cu privire la comunicațiile pe internet au generat alarmă în clasa politică și în mass media.

Guvernul a anunțat că intenționează să legifereze cât de curând cu putință, dar detaliile proiectului de lege nu sunt clare și deja în sânul coaliției de guvernare s-au auzit voci împotrivă.

Potrivit informațiilor, ce-i drept fragmentare, puse la dispoziție de ministerul de interne de la Londra, guvernul dorește să legifereze obligația pentru companiile care pun la dispoziție servicii de internet de a stoca pe o durată de 12 luni detaliile personale ale utilizatorilor de rețele sociale de tip Facebook sau Twitter sau telefon pe internet, cum este Skype.

La ora actuală, potrivit unei  directive a Uniunii Europene, se stochează deja pe durată de un an detaliile acelora care trimit email-uri și care fac convorbiri telefonice.

Într-un articol publicat în tabloidul the Sun, ministrul de interneTheresa May a justificat aceste măsuri prin necesitatea combaterii terorismului, a pedofiliei și a crimei organizate.

Ea a adăugat că nimeni nu intenționează să se uite prin email-urile oamenilor obișnuiți sau în conturile lor de Facebook.

Theresa May este membră a Partidului Conservator, condus de premierul David Cameron, dar și vice-premierul Nick Clegg, lider al partenerului de coaliție, Partidul Liberal Democrat, a apărat intențiile cabinetului și a acuzat presa că încearcă să creeze o atmosferă de teamă.

Dar deja în rândurile deputaților celor două partide ale coaliției la putere s-au ridicat voci, și nu tocmai nesemiificative, împotriva proiectului.

Deputatul Conservator David Davis, contracandidatul lui David Cameron din 2005 la șefia Partidului Conservator,  a reamintit că un proiect similar a dorit să adopte și Partidul Laburist, acum în opoziție, înainte de 2010, când se afla la putere.

Pe atunci, deși nu dețineau majoritatea, Conservatorii și Liberal Democrații au reușit să împiedice adoptarea proiectului.

E ironic faptul, subliniază parlamentarii majorității opuși proiectului, că acum tocmai Partidul Conservator și  cel Liberal Democrat sunt cele care au repus chestiunea pe tapet.

Guvernul precizează că serviciile secrete și poliția nu vor putea în continuare să acceseze conținutul unei comunicații pe internet fără mandat de interceptare, dar au apărut deja temeri că agențiile de securitate vor putea urmări traficul pe internet în timp real, fără un astfel de mandat, dacă legea este adoptată.

Poate că realitatea exercitării puterii, confruntarea directă cu pericolul terorist și cu cel al crimei organizate, care au făcut din internet mediul preferat de comunicare al infractorilor de acest gen, a schimbat atitudinea unor lideri ai celor două partide politice.

Dar până la adoptarea unei astfel de legi mai este. În primul rând proiectul trebuie făcut public și apoi introdus în dezbaterea Camerei Comunelor și, chiar dacă va fi adoptat acolo, este cert că va întâmpina apoi opoziție în Camera Lorzilor. În plus, presa e aproape unanimă în criticile la adresa intenției guvernului.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Tribul Toulambis – Papua Noua Guinee

Întâlnirea tribului Toulambis (Papua Noua Guinee) cu antropologistul Jean Pierre Dutilleux

Închide
18.223.106.100