caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Românii dețin un cvasi monopol asupra fraudei la bancomat din Marea Britanie

de (25-3-2012)
2 ecouri

Românii sunt responsabili în proporție de peste 90% de frauda la bancomat din Marea Britanie, potrivit unui polițist cu rang înalt de la la Londra.

Bandele de crimă organizată din Bacău au ajuns să domine această activitate infracțională, estimată la 35 de milioane de lire sterline anual, scrie duminicalul londonez Sunday Times.

O poză șocantă însoțește articolul din duminicalul britanic: un sugar așezat pe un pat, acoperit până la brâu de bancnote de 20 de lire sterline. Poza provine din telefonul mobil al unui suspect arestat de poliția britanică în timpul unei razii la o locuință folosită de bandele criminale românești.

Potrivit lui Paul Barnard, inspector șef la departamentul de combatere a infracționalității bancare pe bază de plastic și cecuri din poliția londoneză, 92% dintre cei arestați în legătură cu fraudă la bancomat sunt cetățeni români.

Fenomenul nu este de dată recentă. În 2006, cu câteva luni înaintea aderării României la Uniunea Europeană, tabloidul The Sun scria, atribuind informația divulgată biroului ministrului de atunci pentru Europa, Geoff Hoon, că românii sunt responsabili de 80 – 85% din frauda la bancomat din Regatul Unit.

Inspectorul  Barnard estimează că frauda la bancomatele britanice se ridică la suma de 35 de milioane de lire sterline anual și că majoritatea dintre sutele de români arestați sub suspiciunea de implicare în această activitate infracțională fie provin din Bacău, fie au legătură cu această zonă.

“Bică” și ”Austrian”

Una dintre bandele din Bacău este condusă de frații Vorel Chiriac, zis “Bică” și Miorel Chiriac, zis “Austrian”. Potrivit lui Sunday Times veniturile lor din fraudă la bancomat în Londra se ridică la 1,6 milioane de lire sterline.

Cei doi sunt acum în închisoare, Viorel în România, ispășește o pedeapsă de cinci ani pentru fraudă în Româania, iar Miorel este în Germania, condamnat la trei ani, el fiind căutat și în Marea Britanie pentru infracțiuni similare.

Cei doi își afișau până nu de mult cu ostentație proprietățile imobiliare dobândite în Bacău și finanțate din fraudă.

Cotidianul londonez citează un avocat din localitate care estimează că economia orașului se bazează în proporție de 70% pe banii proveniți din infracționalitate.

Inspectorul Barnard spune că nivelul de sofisticare al infractorilor de acest gen a sporit vizibil în ultimii ani.

Ei folosesc dispozitive atașate bancomatelor, care conțin o cameră de telefon mobil, care fotografiază PIN-ul atunci când clienții introduc cardul ca să retragă numerar. PIN-ul astfel obținut este transferat electronic la distanță și stocat pe un laptop, împreună cu detaliile clientului, după care cardul clonat fără știința utilizatorului, care se trezește cu retrageri frauduloase din propriul cont.

Retragerile frauduloase se ridică în medie la 500 de lire pe tranzacție, iar astfel de dispozitive de fraudă la bancomat sunt vândute infractorilor de producătorii lor contra sumei de 3000 de lire.

Poliția avertizează că la vară în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra frauda la bancomat riscă să prolifereze și că numărul infractorilor români de acest gen, estimat la circa 1000 pe teritoriul britanic, riscă să sporească.

Iată și o copie în format PDF a articolul din Sunday  Times (accesul pe internet se face contra cost): Sunday Times Romanian Cashpoint fraud

Ecouri

  • Matea Grigore: (25-3-2012 la 12:26)

    „… numărul infractorilor români de acest gen, estimat la circa 1000 pe teritoriul britanic, riscă să sporească.”
    Va rog sa puneti linkul unde politia britanica face aceste afirmatii despre romani !

  • Petru Clej: (25-3-2012 la 13:07)

    „Matea Grigore” am făcut o copie PDF a articolului, ca urmare a insultătoarei dumneavoastră solicitări, și am atașat-o. În ultimul paragraf aveți afirmațiile pe care nu păreți să le acceptați ca adevărate. Dacă nu sunteți satisfăcut, accesați http://www.thesundaytimes.co.uk, plătiți și convingeți-vă.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
44.201.59.20