caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Zi tragică pentru militarii britanici în Afganistan: șase morți

de (8-3-2012)

Șase militari britanici au fost uciși în Afganistan, aparent în urma exploziei a unei bombe plasate de Talibani.

Este cel mai ucigaș atac asupra forțelor britanice din 2001, de când a început războiul și aduce numărul total al morților britanici în Afganistan la 404.

Cei șase militari se aflau în patrulare în provincia Kandahar, din sudul țării, una dintre cele mai periculoase pentru militarii occidentali, deoarece în această regiune Talibanii sunt omniprezenți și invizibili în același timp.

Militarii britanici patrulau într-un vehicul blindat de tip Warrior și primele informații converg către ipoteza unei bombe plasate la marginea drumului, metodă preferată de atac a Talibanilor.

Cum vehiculele Warrior, folosite în Afganistan, au avut toate blindajul ranforsat, experții consideră că bomba a avut o putere explozivă uriașă.

Premierul David Cameron a declarat în Camera Comunelor că e o zi extrem de tristă pentru întreaga țară.

Ministrul apărării, Philip Hammond, a spus că acest atac, pe care l-a calificat drept “laș”, nu va deturna  forțele britanice de la misiunea lor în Afganistan.

El a adăugat că nici calendarul de retragere a trupelor britanice nu va suferi vreo modificare, ceea ce înseamnă că toți cei 9500 de militari combatanți vor fi retrași din Afganistan până la sfârșitul lui 2014.

Acest ataceste cel mai sângeros din noiembrie 2001, când trupele americane și cele britanice au atacat Afganistanul, pe atunci condus de Talibani, în semn de represalii pentru atacurile organizate de Al Qaeda la 11 septembrie 2001 la New York și Washington. Liderul Al Qaeda, Osama Bin Laden, se afla pe atunci în Afganistan, fiind aliatul Talibanilor.

În 2006 un helicopter britanic s-a prăbușit, cauzând moartea a 14 militari britanici, dar atunci nu a fost vorba de un atac inamic, ci de un accident.

Premierul Cameron a anunțat că se va întâlni săptămâna viitoare cu președintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru a se asigura că există o sincronizare perfectă privind importanța pregătirii armatei și a poliției afgane, ce vor înlocui trupele străine peste mai puțin de trei ani.

Atât Statele Unite cât și Marea Britanie, care duc de fapt greul activității combatante din Afganistan, și-au declarat în public în repetate rânduri încrederea că aceste forțe vor putea respinge tentativele Talibanilor de revenire la putere după 2014.

Dar atacurile recente, atât asupra trupelor britanice, cât și a celor americane ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce se va întâmpla peste ceva mai puțin de trei ani, când este anunțată retragerea militară combatantă occidentalîă din Afganistan.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.221.15.15