caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Coltul Editorului



 

Cârcotași de toate culorile, degeaba vă uniți

de (26-2-2012)
2 ecouri

Lansarea ciclului de articole dedicate “Epocii de Aur” a lui Nicolae Ceaușescu de către revista ACUM a generat unele reacții extrem de negative. Iată ce scria unul dintre obișnuiții noștri detractori :

Dupa parerea mea lasati-l pe Ceusescu in plata domnului si ocupati-va daca mai este nevoie de lucrarile domnului Tismaneanu. Incercati mai bine sa-i raspanditi rezultatele cercetarilor si sa-i comentati prin toate mijloacele concluziile la care am ajuns si noi si voi si ei si ele, si toata lumea de dupa 1989.

Este un mod obișnuit de a reacționa al acestui cititor. Orice am scrie, replica sa este “Mai bine v-ați ocupa despre…”. În acest caz, nici măcar n-a nimerit-o, revista ACUM publicând în ultimii opt ani zeci, dacă nu sute de articole, scrise fie de Vladimir Tismăneanu însuși, fie despre lucrările sale. Când editoarea rubricii Mărturii, unde apar aceste articole, i-a spus acestui detractor că noi vom continua cu publicarea lor, acesta a devenit agresiv :

Va urez drum bun si cale batuta. “Ceausescu et co.” spuneau in fond acelasi lucru: “…sa mergem neabatuti pe drumul construirii socialismului in Romania.” Si voi la fel: “mergeti pe drumul vostru catre victoria elementelor politico-economice considerate de voi ca fiind mult mai importante spre tinta idealului vostru (care o fi aia?) decat cei ca mine, amagiti si dezamagiti, care asteptau altceva de la o revista ca Acum.

Într-un mesaj ulterior, detractorul nostru a fost mai precis în argumentația sa:

Epoca lui Ceausescu este mai proaspata in mintea celor care nu au stiut prea multe despre Dej et Co. Doar stim cu totii ca Ceausescu a fost crescut la „sanul” lui Dej ca sa spun asa, de la care a invatat tot ce avea de invatat ca sa continue sa duca tara de rapa. Rarele lui (Ceausescu) initiative nu sunt suficiente, dupa parerea mea, ca sa se poata face o distinctie intre Romania sub Dej si cea sub Ceusescu. De aici si ne-nevoia de a face distinctie intre cei doi dictatori. Inutile si chiar primejdioase pot fi, dupa parerea mea, articolele care il infiereaza pe Ceausescu fara sa-l puna in acelasi rand cu parintele sau politic. Doar la fel s-a intamplat si cu Antonescu si camarila sa care i-au urmat legionarilor. Cu cat infierezi mai mult „Ceausescu si poporul” fara sa-l pui si pe Dej in rand cu Nicu, cu atat mai mult il scoti miel bland si nevinovat pe Dej.

Argumentația este corectă: Ceaușescu nu a fost cu nimic mai rău (dar nici mai bun) decât Dej. Dar asta este irelevant. Noi nu am început această serie ca să demonstrăm asta, ci plecând de la constatările că așa de “proaspătă” cum ar fi epoca lui Ceaușescu, mulți dintre cei care au trăit acea epocă, dar și cei care nu au trăit-o ca adulți, o compară favorabil cu perioada actuală. N-am auzit pe nimeni să facă apologia închisorilor, lagărelor și persecuțiilor brutale din timpul în care Dej era liderul PCR, iar Ceaușescu unul dintre locotenenții săi. Dimpotrivă, am auzit că perioada 1945 – 1965 a fost perioada “rea” a comunismului românesc, iar perioada 1965 – 1989 (sau cel puțin prima parte a ei) a fost perioada “bună”, cea a comunismului național.

Nu știu dacă e surprinzător sau nu, dar acest detractor al nostru este evreu originar din România, trăitor în Statele Unite și fiu al unor părinți supraviețuitori ai lagărului de la Auschwitz.

Un alt detractor al nostru, provenit de data aceasta din zona extremei drepte ultranaționaliste ne lăuda pentru inițierea seriei despre perioada lui Ceaușescu, dar adăuga:

Dar ar fi cazul să puneți accentul și pe epoca colonială, cominternistă, internaționalistă, dejistă și vă veți câștiga poate stima pierdută prin dezechilibrul jurnalistic anterior. Cu o zi înainte ziceați că nu ați refuzat articole pe această temă. Poate, dar în sistemul de gazetă de nișă în care ați funcționat o vreme, adică opt ani, autorii unor articole de acest gen nu se simțeau bine. Mă gândeam că le-ați fi putut solicita de la specialiști. Acum aveți, se pare, cîteva astfel de articole în portofoliu.

Sper să nu fie vorba, pentru articolele ce veți propune, doar de extrase din raportul Tismăneanu, nu de altă dar mai sunt și alte surse.

Ar fi totuși iarăși o dovadă de parțialitate să atacați regimul ceaușist doar pentru național-comunismul său, de altfel destul de inconsecvent, când a avut și alte păcate, dar ar util să nu ocultați perioada de dezvoltare economică din prima parte a acestui regim și cauzele crizei, adică printre altele presiunea FMI.

Sigur, unghiuri diferite, dar concluzia e asemănătoare, nu-l scoateți pe Ceaușescu mai negru decât pe Dej (de parcă am și încerca, așa cum am spus, să facem acest lucru).

Dar cel mai surprinzător la detractorul fiu de supraviețuitori ai Holocaustului este această acuzație halucinantă:

Maier, dar mai ales Clej, directioneaza revista catre de-romanizarea societatii romanesti si incercarea de a o internationaliza.

Acuzația ne aduce aminte de o alta făcută acum mai bine de trei ani și de care am vorbit în acest articol la vremea respectivă:

Paranoia sau cum revista ACUM “amenință creștinismul și poporul român”, http://www.acum.tv/articol/8933/

În sfârșit, un al treilea detractor, antisemit furibund și supranumit de cunoscuți “tâmpi” sau ”tembi” se arăta iritat de articolul Lilianei Popescu, “Despre misoginism”, http://www.acum.tv/articol/47366/:

Bateţi apa-n piuă cu misoginii din Romania în timp ce ţara e tranşată şi vândută la bucată de către agenţii bicefali în complicitate cu foştii securisto-comunişti care depăşesc cu mult misoginii sau extremiştii de dreapta de care aveţi mare fobie şi ar trebui să vă temeţi de stafiile lor deoarece ei au fost asasinaţi de securisto-comunişti cu sprijinul duplicitarilor. E o cenzură prin aceste pagini de-ţi vine să crezi că sunt ale vechii Securităţi. Nu se permit părerile diferite şi lucraţi numai cu stereotipuri, catalogaţi pe toţi care vă contrazic, fie fascişti, fie alte ciudăţenii ale acestei planete şi nevăzând gunoiul din propria curte. Păcat, deoarece aşa pierdeţi toţi cititorii de parcă ar citi gazeta UTC-ului. încercaţi o schimbare de atitudine şi comportament, chiar dacă pe aici mai e şi câte un agent dublu.

Deși obiectul nemulțumirii e altul, concluzia e aceeași: “mai bine ați scrie despre…”. Pentru toți acești detractori, indiferent de culoarea lor politică, avem un singur mesaj: noi vom continua să scriem despre subiectele unde putem aduce valoare adăugată, subiecte pe care foarte puțini le abordează în presa română sau nu le abordează de maniera de care le abordăm noi.

Cât privește grija că ne-am pierde audiența, n-are rost să vă faceți griji: în această lună – cea mai scurtă a anului – ne îndreptăm către un nou record de audiență al portalului acum.tv, sperând să depășim 20000 de utilizatori unici.

Dacă pierdem cititori precum acești cârcotași, nu-i nicio pagubă, am mai spus-o de atâtea ori. Vor veni cititori noi, care s-au săturat de acest naționalism pernicios, de atitudinea patriotard-demagogică, de provincialismul îmbâcsit care trage ca o ghiulea în jos lumea românească.

PS Datele  furnizate de Google Analytics arată că în luna februarie (cea mai scurtă a anului) pagina www.acum.tv a fost vizitată de 21302 de utilizatori unici – record pentru acest portal care funcționează din 1 iunie 2010. E cel mai bun răspuns dat detractorilor noștri. Iar pentru cei care nu înțeleg sensul termenului „detractor” recomand articolul „Profilul detractorilor revistei ACUM” http://www.acum.tv/articol/43907/

Ecouri

  • "un oripilat" alias Nicolae Iuga Brad, fost politruc național comunst: (27-2-2012 la 11:28)

    Dar de fapt cine dracu citeste ce scrieti voi ? Cine vrea sa se enerveze, cine vrea sa vada la ce va mai duce capul in denigrarea romanilor si a tarii, cine e de aceeasi extractie cu voi, adica cozile de topor. Amara si murdara pita puteti manca !

  • Kovacs Jozsef: (27-2-2012 la 14:47)

    Se pare ca o coada de topor este si Nicolae Iuga Brad.El insusi ne face sa ajungem la aceasta concluzie logica.Cine comenteaza inseamna ca a si citit..macar ceva din Acum.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Se conturează o premieră politică: ieşirea reprezentanţilor maghiarilor din Parlamentul României

Înfiinţarea recentă a Partidul Popular Maghiar din Transilvania - PPMT (Erdélyi Magyar Néppárt) reprezintă o grea lovitură pentru UDMR, cu...

Închide
54.226.126.38