caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TV.ACUM



 

ACTA

de (26-1-2012)
2 ecouri

Ecouri

  • Francisc Grunberg: (27-1-2012 la 03:46)

    „Reprezentanţii statelor Uniunii Europene au semnat, astăzi, tratatul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), un echivalent al controversatului SOPA din Statele Unite ale Americii, potrivit Totb.ro.” (Evenimentul zilei 26.01.2012)

    Pe de altă parte:
    Enciclopedia online Wikipedia a anunţat luni că intenţionează să-şi închidă paginile în limba engleză pentru 24 de ore în ziua de miercuri, cu scopul de a protesta faţă de un proiect de lege iniţiat pentru a combate pirateria pe internet, care este analizat în această perioadă de Congresul american. (Agenţia de presă Mediafax, marţi 18 ianuarie 2012)

    Wikipedia în limba engleză, împreună cu multe alte situri, şi-a închis paginile timp de 24 de ore în semn de protest împotriva SOPA şi PIPA (Wikipedia)

    Departamentul de Justiţie american a închis situl Megaupload ca parte a unei anchete privind încălcarea drepturilor de autor. (Wikipedia)

    Mai multe companii s-au unit astăzi într-un protest neobişnuit: acestea şi-au închis site-urile pentru a se împotrivi unor legi discutate în Congresul American. Cele două legi vizează oprirea pirateriei în mediul online şi protejarea proprietăţii intelectuale. Wikipedia a fost prima companie care şi-a sacrificat website-ul în această zi pentru a atrage atenţia asupra efectelor catastrofale pe care cele două legi le-ar avea asupra internetului.
    Cei care au accesat site-ul Wikipedia astăzi, au fost întâmpinaţi de mesajul „Imagine a World Without Free Knowledge” (Imaginează-ţi o lume fără libertatea de a cunoaşte), urmat de explicaţia: „Chiar acum, Congresul American dezbate legi care ar putea periclita libertatea internetului” şi încheiat prin invitarea utilizatorilor să-şi facă vocea auzită prin intermediul reţelelor de socializare. (Material semnat în 18 ianuarie 2012 de Andreea Pandelea pe http://www.capital.ro)

    Parlamentarul republican texan Lamar Smith a declarat la 20 ianuarie că el amână dezbaterea proiectului de lege ca răspuns la criticile care avertizau că acesta ar putea conduce la cenzură. «Am auzit despre critici şi le iau în serios îngrijorarea privind legislaţia pirateriei online. Îmi este clar că avem nevoie să ne reconsiderăm abordarea pentru a găsi cele mai bune căi de a-i contracara pe hoţii care fură şi vând invenţii şi produse americane», a spus Smith în declaraţia sa. (Wikipedia)

    Liderul majorităţii democrate a Senatului american M. Reid (Nevada) a spus că după părerea sa votul programat pentru marţi ar trebui amânat, pentru a iniţia o examinare de către Comitetul judiciar al Senatului, în vederea unui progres în această chestiune. «Am făcut progrese notabile prin discuţiile pe care le-am avut în aceste zile şi sunt încrezător că vom putea ajunge la un compromis în cursul săptămânilor următoare», a declarat Reid. (Wikipedia)

    Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat mulţumit de închiderea sitului. (Megaupload) El a declarat că operatorii sitului au cules „profituri criminale din distribuţia ilegală de materiale aflate sub drepturi de autor”. „A venit timpul pentru creşterea cooperării judiciare şi poliţieneşti dintre state” în lupta împotriva pirateriei online, a spus el într-o declaraţie.
    Organizaţiile web şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele efecte cauzate de închiderea Megaupload, care ar putea pune în pericol viitorul partajării de fişiere media şi a comerţului pe Internet. Diverşi comentatori precum John C. Dvorak, Glenn Greenwald şi Julian Sanchez au scris pe această temă, precum şi pe cea care se referă la abilitatea guvernului american de a închide un sit web fără judecată, chiar şi fără noile legi ca SOPA. De fapt, Departamentul de Justiţie a fost în măsură să se bazeze pe PRO-IP, o lege adoptată în 2008, cu scopul de a închide Megaupload.
    Oamenii care au folosit Megaupload pentru a stoca fişiere cu caracter personal sau de afaceri şi-au exprimat de asemenea plângerile cu privire la faptul că nu au mai avut acces la dosarele lor de pe sit. Exemplele citate în mass-media au inclus personalul organizaţiei nonprofit Public Knowledge, care au folosit platforma pentru fişiere mari şi creatorii sistemului de operare Android, care au descris Megaupload ca fiind „unul dintre cele mai bune moduri de a distribui [software]… Există un număr de situri similare pentru această utilizare, dar Megaupload a fost întotdeauna cel mai rapid. (Wikipedia)

    Parlamentul european a adoptat la 17 noiembrie 2011 cu o largă majoritate o rezoluţie intitulată «P.E. avertizează asupra pericolului global al propunerilor Statelor Unite de a revoca domenii de internet», în care se subliniază necesitatea de a proteja integritatea internetului global şi a libertăţii de comunicare, prin abţinerea de la măsuri unilaterale. […] Rezoluţia va fi înaintată de preşedintele Parlamentului Consiliului Europei, Comisiei Europene, guvernelor şi parlamentarilor statelor-membre, Congresului american, co-preşedintilor Dialogului Transatlantic al Legislatorilor, precum şi co-preşedintilor şi secretariatului Consiliului Economic Transatlantic. (www.edri.org)
    Parlamentara Nancy Pelosi, liderul grupului parlamentar democrat din Congresul Statelor a postat un mesaj pe Twitter prin care îşi exprimă opinia că «trebuie să găsim o soluţie mai bună ca SOPA». (Wikipedia)
    În 15 noiembrie 2011 peste 60 de organizaţii civile şi pentru drepturile omului au adresat o scrisoare Congresului Statelor Unite, cerând respingerea legii SOPA. Scrisoarea subliniază că legea «este inacceptabilă pentru comunitatea internaţională, fiind comparabilă cu impunerea de către o ţară străină a unor măsuri similare asupra Statelor Unite.»

    Fragmentele preluate din diferite surse sunt extrase din articolul „Libertatea internetului în primejdie?” publicat la http://yo4px.blogspot.com/2012/01/libertatea-internetului-in-primejdie.html#more

  • Tania Iancu: (27-1-2012 la 06:15)

    Pe 26 ianuarie, statele membre ale Uniunii Europene au semnat, în cadrul unei ceremonii derulate în Japonia, Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). ACTA este un tratat internaţional împotriva încălcării drepturilor de autor şi aplicarea lui ar putea detrona ca repercusiuni celebrele şi blamatele SOPA şi PIPA. România se află printre statele semnatare.

    În absenţa unor clarificări şi garanţii satisfăcătoare din partea Comisiei Europene şi a Curţii Europene de Justiţie, Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI a solicitat Parlamentului European să voteze “împotriva” ACTA.
    ACTA riscă să aibă implicaţii grave generate de faptul că nu reuşeşte să stabilească un echilibru între protecţia drepturilor de proprietate intelectuală şi apărarea drepturilor fundamentale ale societăţii, ca întreg, cum ar fi libertatea de exprimare, liberul acces la informaţie şi cultură şi viaţa privată.
    Parlamentul European a subliniat deja, în cadrul unui studiu asupra Acordului, aspectele problematice ale acestuia, inclusiv cele de natură juridică, menţionând că este “dificil de stabilit care sunt avantajele semnificative pe care ACTA le oferă cetăţenilor UE în plus faţă de cadrul internaţional existent.”
    În studiu se arată că “acceptarea necondiţionată a Acordului ar reprezenta un răspuns inadecvat din partea Parlamentului European, având în vedere problemele care au fost identificate în legătură cu versiunea actuală a ACTA”. (http://bit.ly/qwYwF4)

    Am preluat concluzia articolului „De ce este ACTA un acord controversat? Şi de ce ar trebui să le pese membrilor Parlamentului European?”
    http://totb.ro/de-ce-este-acta-un-acord-controversat-si-de-ce-ar-trebui-sa-le-pese-membrilor-parlamentului-european



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cameron contra Merkozy la Davos

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a făcut un apel la ceilalți lideri ai Uniunii Europene să ia măsuri curajoase dacă...

Închide
52.15.71.15