caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Despre SUA, din SUA

de (18-12-2011)

Retragerea trupelor americane din Irak

Armata SUA  a încheiat oficial războiul din Irak, joi 15 decembrie 2011, impaturind steagul Statelor Unite, la o ceremonie cu Secretarul  Leon Panetta, aproape nouă ani după invazia sângeroasa care l-a nimicit pe Saddam Hussein si regimul sau.
Circa 4500 de soldaţi americani şi zeci de mii de irakieni si-au pierdut viaţa în războiul care a început cu o campanie de rachete care au cazut peste Bagdad, dar s-a transformat  într-o ​​ceartă sectară şi o creştere a numarului de soldati americani prezenti in Iraq.
Ultimii 4000 de soldati americani se vor retrage până la sfârşitul anului, lăsând în urmă o ţară slabita de razboi, cu tensiuni sectare, o stare economica nefavorabila  şi incertitudine politică, ca sa nu mai vorbim de fanatismul islamic.

„Irakul va fi testat în zilele următoare prin terorism, de către cei care vor căuta să-l împartă, de problemele economice şi sociale”, a spus Panetta  „Provocări în continuare, dar Statele Unite vor fi alaturi de poporul irakian.”
Vecinii Irakului vor urmări modul în care Irakul abordează problemele sale la Bagdad, fără ajutorul armatei americane, în timp ce criza în ţara vecina Siria ameninţă să perturbe echilibrul din regiune . De asemenea, Iranul are ochii pe Irak si este considerat cel mai inversunat dusman al acestuia.

Statele Unite incearca sa faca economii

Casa Alba a declarat ca US Mint va inceta productia a milioane de monede de dolari cu imaginea presedintilor Statelor Unite  care sunt decedati, astfel incat vor economisi aproximativ $50 de milioane de dolari pe an in cheltuieli.

Trezoreria Statelor Unite estimează că există aproape 1.4 miliarde de dolari în monede în tezaurul de la Federal Reserve,  1,6 miliarde de monede fiinf programate să fie produse  în următorii cinci ani.
„Se fac sute de milioane de astfel de monede in fiecare an. Patruzeci de procente dintre ele sfârşesc prin a fi returnate la Rezerva Federală, deoarece nimeni nu le vrea”, a declarat vice presedintele Joe Biden la o reuniune cu privire la reducerea necesara de cheltuieli  în guvern.
Surplusul de monede a fost creat printr-un act al congresului din 2005, care a cerut sa se produca 70-80 milioane de monede pentru fiecare  preşedinte decedat (39 pana in prezent).
„De acum inainte, vom produce doar monede la cererea colectionarilor de monede şi vom impune un cost in plus pe moneda, in asa fel ca sa nu ne coste nici un ban productia lor, …indiferent a cui imagine  de presedinte este pe moneda „, a spus Biden.

California se afla intr-o situatie financiara cumplita

Jerry Brown, Guvernatorul Californiei, a anunţat ca va taia cheltuieli de aproape 1 miliard de dolari din noul buget de stat. Aceste reduceri de cheltuieli vor afecta  învăţământul superior şi vor conduce la eliminarea finanţarii pentru transportul  gratuit cu autobuzul şcolar.
Servicii pentru persoanele cu handicap, bani pentru bibliotecile publice şi finanţarea pentru închisori de stat pot fi, de asemenea, afectate. Acest  anunţ, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012.

Bugetele şcoalare vor fi reduse cu aproximativ 330 milioane dolari, inclusiv 248 milioane dolari, pentru autobuze. La Los Angeles, şcolile vor suporta 38 milioane dolari din aceste reduceri de transport.

Guvernatorul a spus ca şcolile pot plăti pentru serviciul cu autobuzul din rezervele lor, ceea ce reprezentanţii din alte judeţe mari au spus ca vor face, de asemenea.
Bernie Rhinerson, şeful de personal de la San Diego Unified School District, a declarat ca districtul său ar putea sa reduca cheltuieli fără a reduce programul autobuzelor. San Diego a redus serviciul de autobuze cu aproximativ 25% inca din anul trecut, prin eliminarea serviciului pentru aproximativ 4.000 de studenţi şi adăugarea de taxe pentru altii.

Alte reduceri de budget includ  100 de milioane de dolari pentru cei care au grijă de bolnavi şi bătrâni în casele lor. Un judecător federal a emis recent un ordin temporar împotriva reducerii acestelor servicii.

Brown a ordonat, de asemenea, 100 milioane dolari in reduceri la serviciile pentru persoane cu dizabilitati. Multe dintre aceste servicii, cum ar fi îngrijirea medicală de specialitate, consiliere şi locuri de muncă pentru cei bolnavi mintal, sunt oferite prin intermediul centrelor regionale. Multi se tem de aceste reduceri care ar putea forţa ca mii de oameni cu dizabilitati sa fie internati în instituţiile de stat.

Universitatile de Stat din California sunt programate pentru reduceri suplimentare de 100 de milioane de dolari. Institutiile educationale vor ridica taxele pentru a contrabalansa reducerile.

Deficitul de anul viitor de stat poate ajunge la 13 miliarde dolari. Brown speră să convingă alegătorii pentru a aproba o majorare de impozit de 6.8 miliarde de dolari in noiembrie 2012, dar el a spus că si dacă o astfel de creştere ar trece votul, statul va trebui să facă si alte reduceri.

„Reduceri nu reprezinta solutia pe care o dorim pentru California, dar trebuie să trăim în limita mijloacele de care dispunem „, a spus Brown, la o conferinţă de presă la Sacramento. In acelasi timp, el a remarcat că reducerile ar fi putut fi si mai drastice.

Pe cine prefera Barack Obama ca oponent?

Echipa de campanie a lui Barack Obama se bucura in perspectiva unei competitii la alegerile generale împotriva lui Newt Gingrich. Se poate argumenta că imaginea lui Gingrich ca preşedinte ar putea intruchipa o poza oribila pentru  progresişti, chiar mai mult  decât o administraţie a lui McCain. Fie că merită sau nu, Gingrich întruchipează extremismul de dreapta pentru multi dintre cei care vor vota in alegerile generale..

Dacă, aşa cum sugerează înţelepciunea convenţională, alegerile generale se transformă într-o cursă pentru a capta voturi de la centrişti şi independenţi, Obama ar părea bine poziţionat împotriva Gingrich. New York Times a proiectat ca Gingrich are sanse cu 50% mai mari decat Mitt Romney de a-l învinge pe Obama,  în condiţiile economice actuale.

Mitt Romney, candidat Republican

Des Moines Register a aprobat în mod oficial sustinerea candidatului republican Mitt Romney pentru prezindentie, dandu-i  fostului guvernator din Massachusetts un sprijin enorm.

Editorialul  Des Moines Register l-a lăudat pe Romney pentru „claritate, înţelepciune şi hotărâre ” şi a spus că este mai bun decat oricare dintre candidatii Republicani.

Este neclar dacă aprobarea ziarului Des Moines Register va fi suficienta pentru a-l ajuta pe Romney sa castige în Iowa.

Eforturile lui Ron Paul, candidat la presidential Statelor Unite

Ron Paul a adus mai multi conservatori creştini in randurile campaniei sale, într-un efort de a atrage credincioşi pentru cauza sa. Michael Heath, directorul  campaniei din Iowa, a lucrat anterior pentru un grup in New England, denumit Christian Civil League of Maine, care a luptat împotriva initiativei  de acceptare a diversitatii orientarii sexuale in Legea Drepturilor Omului in statul Maine.
Paul se asociaza cu conservatorii in cele mai multe aspecte: crede că o căsătorie trebuie să fie definita ca fiind doar între un bărbat şi o femeie, nu crede că guvernul federal ar trebui să garanteze femeilor dreptul de a avea un avort, o poziţie influenţata, sustine el, de faptul ca a practicat medicina obstetrica zeci de ani.  În discursurile publice, Paul articulează adesea un fundament biblic pentru politicile sale economice, si considera capitalismul ca fiind un gigant moral, printre toate celelalte sisteme economice.
Conservatorii proeminent religiosi din Iowa, cu toate acestea, obiecteaza la faptul ca Paul  nu isi aplică convingerile la nivel naţional.  El crede că ambele probleme ar trebui să fie lăsată la latitudinea statelor.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Betleem, locul unde s-a născut Iisus Hristos

[caption id="attachment_43635" align="aligncenter" width="150" caption="Betleem - Biserica Nașterii Domnului (foto: Cristina Dobrin)"][/caption] Betleem apare în Geneză drept Efrata, locul de...

Închide
13.59.36.203