caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion



 

Hedda Sterne (Hedwig Lindenberg)

de (5-6-2011)
1 ecou

Pe 8 aprilie 2011 a murit la New York artista Hedda Sterne (n. 4 august 1910, București), un nume foarte cunoscut și apreciat pe scena artistică internațională și aproape anonim în România.

Hedwig Lindenberg, cunoscută ca Heda Sterne (după numele primului soț, Frederik Sterne), provine dintr-o familie de evrei intelectuali care încurajează și susțin aptitudinile artistice ale tinerei. Urmează cursuri de artă încă din adolescență la Viena, în București urmărindu-și alte pasiuni, istoria artei și filosofia, pe care le studiază la Universitatea București.

Prietenă apropiată a pictoriței Medi Wechsler Dinu (soția poetului suprarealist Ștefan Roll), Hedda Sterne, se apropie în anii 1930 de mișcarea suprarealistă din București, frecventând întâlnirile grupării de la Lăptăria lui Enache. Este o perioadă în care creația artistei este puternic influențată de viziunea suprarealistă a lui Victor Brauner. În 1938 are prima participare expozițională importantă, artista fiind prezentă la a unsprezecea expoziție a Salon des Surindépendants, din Paris.

Pe fondul ascensiunii politici de extremă dreaptă în România, situația evreilor devenea nesigură. În 1941 Hedda Stern emigrează în Statele Unite, unde se împrietenește cu Peggy Guggenheim. Influenta colecționară o ajută să se integreze rapid mediului artistic newyorkez, artista devenind membră a grupului The Irascible Eighteen, din care făceau parte: Willem de Kooning, Adolph Gottlieb, Ad Reinhardt, Richard Pousette-Dart, William Baziotes, Jimmy Ernst, Jackson Pollock, James Brooks, Clyfford Still, Robert Motherwell, Bradley Walker Tomlin, Theodoros Stamos, Barnett Newman, și Mark Rothko. Pictura ei evoluează de la suprarealism spre expresionismul abstract.

Lucrările ei sunt prezente în colecții importante din Statele Unite, din care merită menționate MoMA, Galeria Națională și Muzeul de Artă al Femeilor Artiste din Washington D.C, Institutul de Artă din Chicago.

Ecouri

  • cristian: (26-8-2011 la 01:17)

    Despre Hedda Sterne stim,iar scris Doctorul Florin Colonas a scris prin 2010 doua articole. Specialistii adevarati stiu si cunosc opera ei



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mentalitate democratică pe Dîmboviţa

Atîta vreme cît democraţia a reprezentat un concept abstract, de contrapus totalitarismului, toată lumea s-a grăbit s-o aplaude. În prezent...

Închide
3.145.60.149