caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Eșecul dreptei instituționale

de (30-1-2011)

Romania, ca spatiu de exprimare moral-politica, este profund alterata. O alterare tributara prezentei obosite, anchilozate si sufocante a unei pseudo-elite politice parca… nemuritoare. O alterare afectata dramatic de lipsa de valori si principii, de lipsa de modele.

Aceiasi oameni, in proportie de peste 80%, se perinda la putere si in opozitie de peste 20 ani. Oameni care fac aceeasi politica de peste 20 de ani si au acelasi discurs, oameni care au construit prietenii si antipatii transpartinice, care au legat relatii de afaceri fara culoare politica…

Ma amuz copios cand se vorbeste despre schimbare, despre venirea  Dreptei la guvernare sau de revenirea Stangii la guvernare, pe un ton al verbului care parca ar vrea sa ne incante cu promovarea unei reale noi (?) viziuni politice, in conditiile in care Dreapta si Stanga institutionala sunt reprezentate de aceiasi oameni care, in proportie de masa, sunt fie compromisi, fie corupti fie, in cel mai fericit caz, complet dezinteresati de interesul public.

Romania ultimilor 20 de ani a fost marcata de colosale derapaje moral-politice, care au la baza, pe langa profilul moral-istoric al romanilor – de care a scris cu atata durere Emil Cioran, esecul devastator al aplicarii in viata cetatii a punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara. De douazeci de ani, Romania este prizoniera une constructii moral-politice si, pe cale de consecinta, institutionale, congruente cu chipul si asemanarea echipei de neocomunisti aduse la putere de Ion Iliescu in Decembrie 1989!

Departe de mine pretentia vreunui adevar nediscutabil. Dar, este aproape indubitabil esecul iesirii Romaniei de sub zodia Stangii, o zodie care marcheaza din 1989 incoace marasmul in care se zbate aceasta tara. Imi este greu daca nu, imposibil ca din aceasta perspectiva sa mai cred in Stanga si Dreapta – aceste, iata, doua curente de gandire si exprimare politica ce mai au neobrazarea de a-si disputa intaietatea pe esichierul autohton.

Rotația cadrelor

Ar putea PSD, PNL, PD – (L), PC, UDMR sa propuna, in mod credibil si autentic aplicabil, o noua (?) logica a demersului politic? Ca sa cred asa ceva, ar trebui mai intai de toate sa accept fie ca Iliescu, Patriciu, Basescu, Bela, Hrebenciuc si, mai noii scosi la rampa, Ponta si Antonescu isi vor asuma responsabilitatea totala si/sau partiala pentru marasmul moral, politic si economic al Romaniei si sa plece din politica, fie pur si simplu sa cred ca ar putea sa dispara cultura politica si organizationala pe care acestia o pastoresc!

Romania a fost condusa, prin rotatie, de peste 20 de ani, de aceiasi oameni, cu acelasi discurs, cu aceleasi marote, cu aceleasi prietenii si antipatii, cu aproximativ aceleasi sloganuri, cu aceleasi miciuni si acelasi suveran dispret pentru interesul public! Este demoralizator sa constati ca cei care fac dintotdeauna rusinoase pacte politice contrare mandatului politic oferit de catre electorat, cei ce consfintesc concubinaje parlamentare murdare, cei care pastoresc casatorii revoltatoare pre si post-electorale si se balacesc in compromisuri constitutionale imunde, aceiasi oameni care irosesc resursele Statului si direct sau indirect contribuie la alimentarea conturilor bancare ale oligarhiei post-decembriste – conturi, de cele mai multe ori, scutite fraudulos de taxe si impozite – aceiasi oameni, asadar, cauta cu acelasi tupeu si aceeasi lipsa de bun simt…noi formule de aliante politice! Dupa 20 de ani de sfidare, aceiasi oameni incearca sa mai aplice Romaniei un drog. Unul nou! De fapt, acelasi drog. Doar numele difera: FSN, FDSN, PDSR, PSD, CDR, PSD+PC, Alianta D.A., PD – (L), PNL – PC, ca sa le enumeram doar pe cele mai influente dintre halucinogenele carpato-danubiano-pontice.

Sunt convins aici ca, din postura de om de dreapta, imi voi atrage “oprobiul public” macar pentru blasfemia de a fi introdus in enumeratia rusinii Alianta D.A., PNL, PD – (L), CDR. Din nefericire pentru oamenii de Dreapta din Romania, omnipotenta si omniscienta logica a “compromisului necesar” in politica a facut ca Dreapta  institutionala sa se compromita cel putin in aceeasi masura ca si Stanga institutionala, tradandu-si de prea multe ori in ultimii 20 de ani valorile, principiile, promisiunile si, cel mai grav, mandatul primit din parte electoratului. Diferenta a fost ca Stanga a reusit sa guverneze mult mai mult timp decat Dreapta. Motivele acestei realitati le voi aborda cu o proxima ocazie.

Faliment moral

Nu ma voi referi, asadar, prea mult la Stanga. Deoarece, ceea ce ma doare este escul Dreptei, diluarea si caderea ei in derizoriu! Ultima “celebra” Alianta PSD-PC-PNL este relevant de trista. Asa cum la fel de trista a fost cardasia imunda a PDL cu PSD. Remarc amar ca Stanga guverneaza politic si/sau la nivel de constiinta publica, de peste 20 de ani, in Romania!

Esecul Dreptei este demonstrabil si din alte puncte de vedere…: punctul 8 de la Timisoara a fost ingropat de mineri, CDR a ratat lamentabil sansa unei formule de guvernare cu veleitati de Dreapta, Alianta D.A. s-a destramat sub sarabanda incalcarii principiilor Dreptei, Legea lustratiei a fost efectiv desfiintata de Curtea Constitutionala, despagubirile pentru fostii detinuti politici au fost declarate neconstitutionale (Legea 221), dosarele mineriadelor si revolutiei nici acum nu sunt complet desecretizate, CNSAS a devenit, mai mult sau mai putin fara voia ei, o institutie de “acoperire” a fostilor securisti si informatori.

Daca stam sa observam ce se intampla in Romania, vom ajunge lesne sa constatam ca infrastructura politica, economia si finantele, mediul de afaceri, sportul, administratia centrala si locala si justitia sunt, inca, tributare in proportii diferite establishment-ului neocomunist instaurat in primii ani de dupa 1989! Iar minunata Dreapta institutionala din Romania NU face nimic! Ba, pardon! Face simpozioane si se aliaza la guvernare cu PSD si in Opozitie cu PC… Tragi-comic, la cotele grotescului!

De dragul jocului desantat din politica post-decembrista, atat Dreapta cat si Stanga institutionala pot propune, pana la urma, orice. Orice alianta, orice “coagulare”, orice pact. Absolut orice! Intrebarea este: cati se vor mai duce sa voteze aceeasi gasca de politicieni obositori si obositi, corupti si coruptibili, prafuiti, previzibili si sfidatori, diferiti in discurs dar atat de omogeni in actiune, care ocupa intregul esichier de la stanga la dreapta si care nu guverneaza, sub nici o forma (!), in folosul cetatenilor ?

Aud!?…

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Iluzia revoluției făcute de pe laptop

O temă des menționată în Occident în ultimele săptămâni a fost influența rețelelor sociale pe internet, în speță Facebook, în...

Închide
44.223.31.148