caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Andy Coulson: grandoarea și decăderea unui “spin-doctor” londonez

de (22-1-2011)

Șeful comunicațiilor de pe lângă oficiul premierului britanic, Andy Coulson, a demisionat ca urmare a unui scandal privind interceptări telefonice de pe vremea când era editor al tabloidului duminical News of the World.

Coulson, care a fost comunicatorul șef al liderului Partidului Conservator și, din luna mai, premier al Regatului Unit, David Cameron, încă din 2007, a citat ca motiv al retragerii sale presiunea mediatică neîncetată care nu i-a permis să se concentreze asupra muncii sale.

El a negat toate acuzațiile care i se aduc, iar premierul Cameron l-a lăudat ca pe un “membru strălucit al echipei sale”.

Scandalul datează din noiembrie 2005, când apariția unui articol despre o accidentare la genunchi a Prințului Harry, fiul cel mai tânăr al Prințului moșetnitor, Charles, a dat naștere unor suspiciuni cu privire la interceptarea mesajelor pe telefoane mobile de către reporteri de la duminicalul News of the World.

În ianuarie 2007, reporterul tabloidului care acoperea familia regală, Cliva Goodman, a fost condamnat la patru luni închisoare pentru tentativă de accesare a mesageriei vocale a unor membri ai familiei regale. Complicele său, detectivul particular Glenn Mulcaire, a fost trimis la închisoare pe șase luni sub aceeași acuzație.

Tot atunci, Andy Coulson a demisionat din funcția de editor la News of the World, negând însă faptul că retragerea sa ar fi fost determinată de scandalul “hacking”-ului (accesarea ilegală a mesageriei vocale). Coulson a susținut în mod constant că a fost vorba doar de un reporter “pungaș izolat”.

Dar cotidianul de centru-stânga The Guardian a declanșat o campanie împotriva lui  Coulson, pe parcursul căreia a fost lansată acuzația că News of the World a reușit să obțină acces ilegal la comunicațiile a peste 3000 de persoane. Acum, unele dintre aceste celebrităţi şi-au anunţat intenţia de a da în judecată News of the World pentru încălcarea dreptului la viaţă privată.

În ultimele zile a ieşit la iveală indicii că nu doar News of the World, ci şi alte tabloide britanice ar fi recurs la această tactică intruzivă. Acest duminical londonez are un tiraj de circa 3,5 milioane de exemplare în fiecare săptămână și adeseori știrile lansate aici au implicații imediate în viața publică britanică.

Jurnalism şi politică

Dar aici nu e vorba doar de moralitate şi respectarea drepturilor omului, ci şi de politică. Ca toate publicațiile din trustul de presă al magnatului de origine australiană Rupert Murdoch, News of the World și-a schimbat în 2009 sprijinul politic, de la Laburiști la Conservatori, după 13 ani de fidelitate față de fostul partide de guvernământ.

Andy Coulson este ceea ce se cheamă un “spin-doctor”, adică un om de PR, un manipulator politic, creditat cu transformarea imaginii Partidului Conservator după o lungă perioadă de opoziție, ceea ce l-a ajutat pe David Cameron în campania electorală din primăvara lui 2010, când a readus pentru prima oară în 13 ani partidul său la guvernare.

Din acest punct de vedere, Coulson e o variantă de dreapta a lui Alistair Campbell, predecesorul său pe vremea premierului Laburist Tony Blair, cu diferența că este mai discret și mai puțin abraziv.

Liderul Laburist, Ed Milliband, a profitat de ocazie ca să-l critice pe Cameron că nu s-a delimitat niciodată de spin-doctor-ul său și a afirmat că un astfel de scandal va afecta imaginea premierului.

Deși poliția și procuratura au conchis anul trecut că Andy Coulson nu a încălcat în vreun fel legea, acum cererile ca el să fie re-investigat s-au întețit.

Soarta lui Andy Coulson nu este singulară în viața publică din Marea Britanie. Ea dovedește că până și lumea brutală a jurnalismului tabloid britanic nu este guvernată de legea junglei și că până la urmă abuzurile ies la suprafață, iar cei răspunzători trebuie să dea, într-un fel sau altul, socoteală.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.19.31.73