caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Cerșetor român în Norvegia: bun simț ancestral sau obicei balcanic?

de (16-1-2011)

Media s-a imbulzit (in sfarsit!) sa prezinte  isprava unui cersetor roman aciuat prin Norvegia. Se pare ca totul a pornit de la un reportaj pe acesta tema a unui post de televiziune norvegian. Intr-un fel as vrea sa fie asa si nu o stire fabricata  politic  sau la comanda la noi.  Pe de alta parte, media de la noi s-a repezit pe subiect abia dupa ce l-a descoperit si in alta parte si a testat reactia publicului de acolo. Cand a vazut ca suna bine si reactia este   normala dar si de uimire  a dat drumul la  laude. Dupa atatea violuri negre sau omoruri ale conationalilor,  stirea aduce  o gura de aer.

Nu-l transform pe cersetor in erou national. N-am elemente si imi scapa de ce un om inca in putere in loc sa munceasca  aici sau acolo  se coboara la cersit! ( zice el pentru a asigura   banii necesari educatiei  celor doi copii aici in Romania.) Undeva dincolo de gestul  frumos al familiei de norvegieni dar si unei comportari  care are la baza bunul simt romanesc  exista acest semn de intrebare. De ce omul nu  vrea sa munceasca. Este bolnav? A ajuns atat de jos cu   deziluzia  si disperarea vietii pe care o duce incat a disparut orice forma de demnitate? Si a fost salvat numai de bunul simt traditional si firesc care se  inocula fiecarui copil de la noi in cei sapte ani de acasa?

Stirea aceasta  ar trebui neaparat completata cu aceste intrebari.

Este bine ca omul mai pastreaza  ceva bun inradacinat de acasa. Este rau ca haladuie  pe alte meleaguri la cersit.

Restul ca Romania care o duce atat de rau incat vezi doamne  conationalii nostrii sunt buni ca painea calda dar din cauza regimului Basescu-Boc nu au unde sa munceasca  este numai propaganda. Atentie:n-am spus sa munceasca  numai aici, sa munceasca si acolo. Stiu tineri romani  care aflati la studii  in vest  s-au intretinut spaland vase in restaurante pana li s-a du piele de pe mani si tot nu au ajuns la cersit.

Dar si la omul nostru  se pare ca functioneaza  mentalitatea  saracului lenes  si deocamdata cinstit:” sa-mi dea cei bogati, au de unde si prea mult,  poate  le  deschid “cutia” milei… Pe urma traiesc cinstit  cu”avutul” cules. Nu fur, nu dau in cap ce aveti cu mine?”

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
cântec de legănat grâul

din volumul "Memoria imediată"

Închide
44.222.116.199