caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Cota majorată de TVA îi va afecta pe toți britanicii

de (3-1-2011)

Începând cu data de 4 ianuarie 2011 pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a intrat în vigoare cota majorată de 20% pentru taxa pe valoarea adăugată (TVA), vechea cotă fiind de 17,5%.

Primele prognoze indică deja că vânzările cu amănuntul vor scădea, iar opoziția Laburistă a început să exploateze din punct de vedere politic această majorare.

Austeritatea anunțată de guvernul de coaliție Conservator – Liberal Democrat a început să fie resimțită direct de populație. Se așteaptă ca scumpirea produselor și serviciilor să determine o scăderea a vânzărilor cu amănuntul de 2,2 miliarde de lire în primele trei luni ale lui 2011, potrivit unui studiu de piață publicat luni.

Majorarea cotei de TVA, decisă în bugetul de urgență de vara trecută, va afecta majoritatea bunurilor și serviciilor, cu excepția alimentelor, hainelor și încălțămintei de copii, transportului în comun, a cărților, ziarelor și revistelor, care sunt scutite de TVA și a curentului electric și gazelor, care sunt taxate cu 5%.

Măsura a fost introdusă pentru a reduce imensul deficit bugetar – peste 11% din Produsul Intern Brut (PIB) – moștenit de actualul guvern de la Laburiști, după alegerile parlamentare din luna mai a anului trecut.

Conservatorii nu au fost primii care au introdus TVA (Laburiștii sunt cei care au introdus taxa în anii ’70), dar ei sunt cei care au majorat cota la 15% în 1979, apoi la 17,5% în 1991, pentru ca acum să o majoreze din nou la 20%.

Partidul Laburist, care redusese temporar TVA la 15% pe parcursul anului 2009, consideră că majorarea va afecta în special persoanele cu venituri mici, în medie bugetul unei familii fiind afectat cu aproape 400 de lire pe an.

TVA este numită și taxă “regresivă”, deoarece afectează cel mai mult persoanele cele mai sărace, care plătesc pe un produs sau serviciu aceeași rată cu cele bogate.

Liderul Laburist, Ed Milliband, a anunțat că majorarea TVA va fi tema principală de campanie în primul scrutin parțial al actualului parlament, ce va avea loc pe 13 ianuarie într-o circumscripție din nordul Angliei. Acolo, Liberal Democrații sperau să câștige mandatul, alegerea deputatului Laburist Phil Woolas fiind anulată de justiție pe motivul unor neregularități în timpul campaniei electorale din primăvară.

Milliband a spus că va specula promisiunile încălcate ale Liberal Democraților din campanie de a nu majora cota de TVA. Dar partidele actualei coaliții guvernamentale replică prin ceea ce califică drept situația catastrofală a finanțelor publice lăsate de Laburiști după 13 ani de guvernare neîntreruptă, care au obligat actuala putere să ia măsuri de austeritate fără precedent în ultimii 65 de ani.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dan David – „Cerşetorul de timp”

Editura Lulu Publishing Inc. a publicat în anul 2010 volumul de versuri „Cerşetorul de timp” semnat Dan David.

Închide
3.145.178.157