caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

Film documentar şi expoziţie de fotografie despre Teatrul Baraşeum

de (3-12-2010)
1 ecou


Film documentar şi expoziţie de fotografie despre Teatrul Baraşeum

Ierusalim, Tel Aviv, Haifa  (9-11 decembrie 2010)

Documentarul „Şi s-au dus ca vântul…” (2010, România, regia Radu Gabrea şi Costel Safirman) va fi proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim, în prezenţa realizatorilor. Premiera filmului va avea loc în data de 9 decembrie 2010, la orele 19:00 (Cinemateca din Ierusalim) şi va fi precedată de un tribut special adus Teatrului Baraşeum, constând în interpretarea unor fragmente din spectacolele jucate pe această scenă. Va participa actriţa Lia König, acompaniată de pianista Miriam Reznik-Wolf.

Tot în data de 9 decembrie, la orele 18:30 (în foaierul Cinematecii din Ierusalim) va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie documentară, intitulată „Baraşeum – un teatru evreiesc în umbra războiului” (curator Costel Safirman). Expoziţia va fi deschisă pe toată perioada Festivalului Internaţional de Film Evreiesc, 4-10 decembrie 2010.

Alte proiecţii sunt programate la Cinemateca din Tel Aviv – vineri, 10 decembrie 2010, orele 18:00, şi la Cinemateca din Haifa – sâmbătă, 11 decembrie 2010, orele 19:00. Ambele proiecţii sunt urmate de o sesiune de Q&A cu realizatorii documentarului.

Detalii proiecţii:

Cinemateca din Ierusalim 9.12.2010 19:00 Cin.1
Cinemateca din Ierusalim 10.12.2010 12:00 Cin.4
Cinemateca din Tel Aviv 10.12.2010 18:00 Cin. 1
Cinemateca din Haifa 11.12.2010 19:00 Cinematecă

Seria de evenimente este organizată de Institutul Cultural Român din Tel Aviv în colaborare cu Cinemateca din Ierusalim / Festivalul Internaţional de Film Evreiesc, Cinemateca din Tel Aviv şi Cinemateca din Haifa.

Teatrul Baraşeum este un fenomen unic în istoria teatrală internaţională.

În august 1940, în timpul lui Carol al II-lea şi al guvernului Gigurtu, s-a decretat excluderea tuturor actorilor şi oamenilor de teatru evrei din teatrele româneşti. La scurt timp, în septembrie 1940, imediat după venirea la putere a guvernului naţional-legionar al lui Antonescu şi Horia Sima, s-a emis un nou decret care menţinea prevederile decretului anterior, dar care, în acelaşi timp, permitea crearea unor teatre evreieşti cu personal exclusiv evreiesc. Condiţiile de funcţionare erau următoarele: spectacole în limba română (idişul era total interzis), sever cenzurate de autorităţi pentru a nu avea conţinut ”antinaţional şi antiromânesc”; de asemenea, era interzisă punerea în scenă a autorilor români. După îndelungi insistenţe şi cu sprijinul lui Liviu Rebreanu, la vremea respectivă director al Teatrului Naţional din Bucureşti, la 1 martie 1941 a luat fiinţă Teatrul Baraşeum din Bucureşti, spectacolul inaugural fiind oferit de celebrele surori Henrietta şi Teodora Gamberto, „Ce faci astă seară?”. Baraşeum a activat pe toată durata războiului în condiţii grele, dar succesul raportat de actorii evrei a adus la Baraşeum un public numeros, multe personalităţi ale vieţii culturale româneşti participând la aceste reprezentaţii.

Odată cu abolirea legislaţiei anti-evreieşti, în 1945, Teatrul Baraşeum şi-a încetat activitatea, iar trupa a fost preluată de Teatrul Alhambra-Excelsior, actualul Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

Ecouri

  • Mioara Iancovici: (12-12-2010 la 18:01)

    Am vizionat filmul BARASEUM la cinemateca din Haifa.

    Am ramas profund impresionata deoarece am retrait anii copilariei mele cind

    impreuna cu tatal meu mergeam sa vedem spectacole la Baraseum.

    Felicitari Regizorului care a facut o pelicula atit de reusita desi nu i-a stat

    la dispozitie filme din vremurile acelea. Multe multumiri .



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.137.192.3