caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Istorie si actualitate



 

„Ţin foarte mult la dezvoltarea acestei ţări” – interviu cu ambasadorul Israelului în România

de (28-11-2010)
2 ecouri

Preambul: În 18 noiembrie, la Satu Mare, au avut loc trei evenimente dedicate istoriei şi memoriei evreilor: vernisajul expoziţiei „Israelul în imagini”, simpozionul „ Holocaustul din România. Evreii sătmăreni fără morminte” şi lansarea cărţii „Evreii sătmăreni istorie şi destin”, scrisă de Ioan Corneanu şi Lacrima-Camelia Teocan Seria de evenimente organizată de Prefectura şi Primăria Satu Mare, Universitatea Vasile Goldiş din Arad şi Comunitatea Evreilor din Satu Mare, a fost onorată de prezenţa excelenţei sale Dan Ben-Eliezer, ambasadorul statului Israel în România. În timpul discuţiilor cu conducerea administrativă municipală şi judeţeană s-au conturat câteva posibile linii de colaborare, iar edilii sătmăreni şi-au exprimat dorinţa de a se înfrăţi cu un oraş din Israel. Cu acest prilej Excelenţa Sa Dan Ben-Eliezer mia acordat următorul interviu.

Andrea Ghiţă: Sunteţi la prima vizită în afara Bucureştiului, care este scopul ei ?

ES Dan Ben-Eliezer: Am fost instalat doar cu două luni în urmă şi am fost atât de ocupat cu munca de la Bucureşti, încât nu am avut timp să părăsesc capitala, dar plănuiesc să vizitez multe locuri din această ţară frumoasă: România. Vizita mea la Satu Mare a avut două obiective: vernisajul unei expoziţii de fotografii şi participarea la un simpozion. Expoziţia întitulată „Israelul văzut din aer” prezintă peisajele ţării noastre, locurile biblice şi metropolele, printre care şi Tel Aviv „Oraşul care niciodată nu doarme”. Alte imagini prezintă  frumoasa staţiune Eilat, de la ţărmul Mării Roşii, şi Ierusalimul, punctul de confluenţă a celor trei religii monoteiste. Sper că oamenii din această regiune, mai ales tinerii elevi sau studenţi, vor veni să vadă fotografiile care le pot stârni dorinţa de a vizita Israelul.

Cel de al doilea scop al vizitei mele a fost participarea la un simpozion foarte important despre evreii sătmăreni în timpul celui de al doilea război mondial şi al Holocaustului. Am considerat că e foarte important să iau parte la acest eveniment din Satu Mare, un oraş în care evreii s-au stabilit în veacul al XVII-lea. De-a lungul timpului comunitatea evreiască sătmăreană a dat personalităţi de marcă: intelectuali, scriitori şi pictori  faimoşi, care au influenţat viaţa economică şi culturală. În final această comunitate a fost distrusă. În timpul războiului cei aproape 19.000 de evrei din Satu Mare au fost adunaţi în ghetouri şi apoi deportaţi la Auschwitz, Birkenau şi alte lagăre naziste, 14.400 fiind ucişi. Acesta este un capitol tragic din istoria evreilor din România, din istoria evreilor, a României, a Europei, a omenirii. Un capitol de care trebuie să ne amintim. Acesta a fost şi scopul simpozionului. E un subiect despre care trebuie să vorbim, mai ales generaţiilor tinere.

A.G. Domnule ambasador, în discursul din cadrul simpozionului aţi spus că  numirea ca ambasador în România a fost  împlinirea unui vis. De-a lungul celor 32 de ani de carieră în diplomaţie aţi lucrat în cadrul misiunilor diplomatice din Europa, SUA, Africa de Sud, Insulele Fiji şi aţi fost ambasador în Nepal. Ce importanţă are pentru dumneavoastră postul de ambasador în România ?

Excelenţa Sa Dan Ben-Eliezer, ambasadorul Israelului în România

ES Dan Ben-Eliezer: Este împlinirea unui vis atât pe plan profesional, cât şi cel personal. Permiteţi-mi să încep cu acest din urmă aspect. Mama mea s-a născut la Iaşi şi a părăsit România la vârsta adolescenţei, în 1944. În copilărie am auzit mult despre România, despre cultura românească, am ascultat multe poveşti legate de aceste plaiuri. Venind aici parcă închid un cerc. Mă simt ca acasă. Totul îmi pare familiar. Ţara e frumoasă, peisajele sunt la fel de frumoase cum mi le descrisese mama, oamenii sunt amabili. Aspectul personal e legat de rădăcinile mele de aici.

Din punct de vedere profesional, pot spune că România este o ţară prietenoasă faţă de Israel, ceea ce apreciem foarte mult. De 62 de ani avem relaţii diplomatice neîntrerupte . În 1967, când ţările din Europa centrală şi de est au sistat relaţiile diplomatice cu Israelul, România a fost singura care a continuat aceste relaţii.  Suntem ţări foarte apropiate geografic, împărtăşim aceleaşi valori, aceeaşi strategie şi ne confruntăm cu aceleaşi ameninţări.  În Israel trăiesc 400.000 de originari din România, care constituie o punte. Vin şi vizitează România. Sper ca aceste vizite să se înmulţească, mai ales în rândul generaţiilor tinere. Avem relaţii diplomatice excelente, cooperare economică şi culturală şi în multe alte domenii. În calitate de ambasador al Israelului într-o ţară foarte prietenoasă, am prilejul să muncesc mult pentru a extinde domeniile de cooperare existente şi să caut noi oportunităţi. Ţin foarte mult la dezvoltarea acestei ţări.

A.G. În ce domenii se poate dezvolta această colaborare?

ES Dan Ben-Eliezer: Israelul posedă experienţa unor tehnologii avansate pe care o poate împărtăşi României. Am să încerc să promovez proiecte care pot contribui la dezvoltarea agriculturii şi altor domenii pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, chiar şi a grupurilor defavorizate. Consider că e foarte important ca generaţiile tinere din Israel şi România să cunoască mai mult despre ţările şi popoarele lor. Israelul e o ţară  cu o mare diversitate culturală  şi ar fi bine ca tinerii români să afle mai mult despre ea, la fel de important fiind şi faptul ca tinerii israelieni să cunoască România, o ţară foarte frumoasă şi diversă. Să nu uităm trecutul, dar să cunoaştem prezentul şi să privim viitorul cooperării noastre.

A.G.: Ce poate face ambasada în scopul cunoaşterii reciproce a tinerilor români şi israelieni?

ES Dan Ben-Eliezer: Pot fi construite multe proiecte, multe punţi, dar e nevoie ca ambele părţi să se preocupe de acest lucru. Mă gândesc la înfrăţirea dintre licee, la organizarea schimburilor de cadre didactice şi studenţi, schimburi de delegaţii între persoane tinere influente din economie, politică, mass media. Sunt multe posibilităţi de a stabili legături între generaţiile tinere din cele două ţări.

A.G.: Suntem în luna noiembrie şi ne amintim că în noiembrie 1947 ONU  vota rezoluţia privind înfiinţarea Israelului.  Care este situaţia Israelului în contextul politic internaţional actual şi cum vedeţi viitorul acestui stat ?

ES Dan Ben-Eliezer: Israelul este o ţară foarte puternică şi valoroasă. Noi nu avem resursele naturale ale României, nici o populaţie atât de numeroasă; avem probleme chiar şi cu resursele de apă, dar în ciuda acestor neajunsuri şi a nevoii de a investi bani pentru securitate, din cauza zonei foarte periculoase în care ne aflăm, economia noastră e foarte puternică. De pildă economia israeliană n-a resimţit aproape deloc criza economică mondială. Bogăţia Israelului rezidă în factorul uman. Posedăm tehnologii avansate pe care le-am dezvoltat pentru a ne păstra superioritatea în regiune. Această bogăţie o putem transmite României.

Rezoluţia din noiembrie 1947 a statuat înfiinţarea a două state: unul evreu şi unul arab. În perioada respectivă comunitatea evreilor a acceptat rezoluţia ONU, în timp ce populaţia arabă a respins-o, ceea ce a dus la declanşarea războiul din 1948. De atunci am avut parte de multe războaie şi atentate teroriste şi cred că vecinii noştri palestinieni pierd, iarăşi şi iarăşi, oportunitatea de a găsi formula unei soluţii definitive, adică existenţa a două state alăturate: statul evreu – Israelul- şi statul palestinian. Dacă acest lucru s-ar rezolva, regiunea noastră ar deveni un paradis. Pentru moment, după cum ştiţi, tratativele sunt sistate, dar suntem optimişti că prin diligenţele SUA se va găsi formula de a  relua negocierile directe şi atunci, într-un timp limitat, am putea găsi obiectivele comune şi am putea soluţiona conflictul. Eu sunt foarte optimist atât ca ambasador cât şi ca israelian. Israelienii iubesc pacea, doresc pacea. Să sperăm că ea va veni.

A.G.: De aceea salută cu acest cuvânt: Shalom.

ES Dan Ben-Eliezer: Shalom.

A.G.: Vă mulţumesc pentru interviu.

Ecouri

  • George Hida: (29-11-2010 la 17:31)

    Draga Andrea,

    Ben-Eliezer e un diplomat trecut prin ciur si darmon, prin toate cele; se pare ca ai simtit asta pentru ca ti-a fost oresicum frica sa-l ataci direct. Ati vorbit romaneste sau in engleza? Intreb asta pentru ca iti trebuie rabdare si tutun ca sa-l poti convinge pe individ sa renunte la limbajul diplomatic (de lemn) si sa se avante in descrierea reala a israelului asa cum il stiu eu sau tu sau el sau ea sau….

    „Vezi”, ii zise pisicel,
    Ai friptura de purcel,
    Invelita-n servetel!

    Cea mai buna friptura de purcel o gasesti In Nazaret, Israel.
    Iar „Varza a la Cluj”, cu carne de porc si smantana este servita cu mult dicis in Haifa si in Pardes Hana, amandoua in Israel.

    Ceea ce inseamna ca chiar in Israel nu-i dracu’ chiar asa de negru cum il spoieste Vlad Solomon si mai nou, Andrea Ghita.

  • Shlomo Karpeles: (30-11-2010 la 04:47)

    Draga Andrea,

    Din Israel sunt multi turisti in Rominia (de iarna si de vara) , fara legatura ca sunt de origina din Rominia. In Israel nu se simte ca sunt turisti din Rominia. Sunt frantuzesti, engleji, americani, dar din Rominia inca nu am intilnit. Ce idei ai care ar putea interesa putin o parte din populatie, si sa intareasca legatura dintre tari?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Adevăruri rabatabile: despre ură și dispreț

Puţini dintre cei ce au trecut prin presa comunistă – fie ea și cea doar culturală — au rămas imaculaţi....

Închide
3.128.199.210