caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Istorie si actualitate



 

Amenințări cu moartea și asumarea istoriei traumatice

de (24-11-2010)
49 ecouri

In ultima luna am primit, pe adresa universitatii unde predau (University of Maryland at College Park) doua scrisori de amenintare cu moartea. Ii rog pe cititorii acestui articol sa-si imagineze ce simti cand deschizi un asemenea plic. Stupoare, inmarmurire, deruta. Nu este vorba de teama (am mai primit asemenea mesaje, nu mi-am “temperat” activtatea), ci de o infinita greata.

Prima abominatiune de acest tip (lexicul antisemit este de o violenta inimaginabila) am primit-o in 1984. Era semnata “Comandamentul Dumnezeu si Patrie”, o productie sulfuroasa a sectiilor specializate in dezinformare ale Securitatii. Am citit mult pe acest subiect si sunt convinsa ca asa procedau “institutiile”. Simulau provenienta dinspre extrema dreapta pentru a sterge urmele si a-si atinge scopurile: intimidare, descurajare, infricosare. Continea si versuri (“Ma-ta te-a scurtat de …/Noi o sa te scurtam de tartacuta”).

L-am sunat atunci pe regretatul istoric Vlad Georgescu, directorul Departamentului Romanesc al postului de radio Europa Libera unde eram colaborator permanent. “Welcome to the club”, mi-a spus cu intristat umor, dupa care m-a sfatuit sa renunt neintarziat la cetatenia romana. Vlad nu mai este printre noi, dar, cum imi scria prietenul sau apropiat Gelu Ionescu, ar fi fost neindoios un sustinator al demersului Comisiei Prezidentiale de analiza a dictaturii comuniste. Pentru Vlad contau principiile, nu micile umori si marile vanitati. Insist asupra unui fapt: aceste dejectii au o istorie care precede cu decenii momentul actual in care, mi se spune, “cine seamana vant culege furtuna”.

Aici nu e vorba de pozitia mea politica de sustinere ori criticare a unui om politic sau a altuia, ci de o tentativa de anihilare in efigie a cuiva care se situeaza categoric de partea valorilor societatii deschise. La fel stau lucrurile si in privinta lui H.-R. Patapievici ori a lui Gabriel Liiceanu.

La ora cand scriu aceste randuri, familia mea nu stie nimic despre aceste imunditii. Limbajul extremist, abjectia isteroida a insultelor, ma impiedica sa le reproduc. Voi anunta institutiile abilitate (atat in SUA, cat si in Romania). Mai primisem una, tot anul acesta, in luna februarie, expediata din New York. Cea dintai pretindea ca vine din partea saptamanalului “New York Magazin” (i-am trimis o copie editorului Grigore Culian, i-am spus ca banuiesc ca avem de-a face cu o intoxicare securista).

Ma intreb insa despre care Securitate vorbim. Cele doua mostre da hate-mail sosite in noiembrie au pe plic stampila “Revista Romania Mare”. Nu am probe ca Vadim le-ar fi trimis. “Tribunul” isi rosteste imprercatiile public, sub nume propriu. Este mandru de de obscenele-i atacuri, si le asuma.

Nu stiu cine este maniacul care trimite asemenea orori. Ori poate maniacii. Stiu insa ca discursurile urii, dezumanizarea simbolica a celor cu care te afli in dezacord, insinuarile otravite, procesele de intentie, negarea oricarui merit celui pe care ai decis ca vrei sa-l sa-l excluzi, ba chiar sa-l anihilezi, sunt menite sa distruga civilitatea.

Sa negi cuiva dreptul de a vorbi numai pentru ca se intampla sa vina dintr-o familie candva comunista, sa-i falsifici deliberat biografia numai pentru a demonstra ca este lipsit de legitimitate in a condamna comunismul ori fascismul, ca nu are dreptul moral sa vorbeasca despre trubadurul en titre al stalino-fascismului romanesc, este o ignominie.

Reactiile legate de “canonizarea” lui Paunescu au revelat falii adanci, nevroze persistente in societatea romaneasca. Cum mi-a scris recent o respectata personalitate a rezistentei anti-totalitare, cascada de laude la adresa sicofantului suprem al dictaturii tine de domeniul grotescului netarmurit, iar istoria inmormantarii si post-inmormantarii a depasit capacitatea publice si masura manipularii lor. Ditirambii au intrecut tot ce se putea inchipui.

Fara o asumare responsabila a trecutului traumatic, fara o dezbatere onesta, fara curajul de a spune lucrurilor pe nume, riscam sa prelungim o stare de turpitudine larvara si sa prelungim la nesfarsit o amnezie auto-distructiva. Daca acest lucru implica un risc, eu unul nu ezit sa mi-l asum. Sunt convins ca sunt departe de a fi singurul.

Ecouri

  • Andrei Codrescu: (24-11-2010 la 15:54)

    Onest, direct si informat, Tismaneanu e si om vulnerabil si inimos. Lasii care-l ameninta sunt refuzurile societatii huliganic-comuniste. Ce soi de idioti pot compara un cercetator neobosit si democrat cu un poet de curte prost si amoral? Au fost romanii hipnotizati de Ceausescu din mormant?

  • victor loghin: (24-11-2010 la 16:09)

    astfel de „mesaje” nu sunt o exceptie intr-o societate postcomunist prost extrasa
    orice activitate sociala, politica ce atinge o anumita zona va genera astfel de reactii, ca la serpi, cind zici ca sunt morti, mai incearca sa muste macar o data
    cit despre trecut, sapatirole de la iasi au scos la iveala probe concludente despre pogrom – dar brusc, toata lumea tace
    sper sa nu fi fost ingropati martirii pt a doua oara
    victor loghin constanta

  • Stefan N. Maier: (24-11-2010 la 16:29)

    NOTA Redactiei:
    I-am solicitat profesorului Tismaneanu o copie a scrisorii pentru a o adauga acestui material.
    Mi-a telefonat prompt, convingandu-ma ca din cauza continutului, imunditatea nu poate fi publicata nici macar in fotocopie partiala. Intr-adevar. Nu doar o mizerie in sine, dar si o crima la adresa limbii romane.

  • mariana vartosu: (24-11-2010 la 16:46)

    de comentat, comentam! Solutii, ar exista?Cine ar putea depista autorul, autorii unor astfel de amenitari, de ce sa nu le zicem pe nume, NOCIVE! N-avem si noi detectivi dispusi sa depisteze acest gen de infractori?

  • Lucian Herscovici: (24-11-2010 la 16:47)

    Asemenea amenintari reprezinta o rusine pentru lumea civilizata. Deci, exista indivizi care nu pot sedea alaturi de un adversar si a discuta cu el in mod onorabil, fara a fi de acord cu el. Impotriva lor trebuie luate masuri radicale, pentru nu-ai putea duce amenintarile la indeplinire. Dupa umila mea parere, trebuie cerut ajutorul politiei pentru a lua masurile de rigoare. Mult succes, putere si curaj.

  • Corneliu: (24-11-2010 la 17:01)

    D-lui Tismaneanu.
    Cred ca „documentul” acela cu invectivele si-ar primi „locul de cinste” cuvenit daca ar fi publicat. El nu-l dezonoreaza pe d-l Tismaneanu, ci pe autorii sai care se dau drept anonimi. Acestia nu sunt izolati, ci reprezinta o intreaga pleiada bine definita de gunoaie grafomane ce vor sa vada iar mase de inconstienti instigati napustindu-se asupra oamenilor pe care-i aleg drept tinta.
    Ii gasesti pe saituri neonaziste si neolegionare strigandu-si in gura mare dorul de sange, asa ca publicand acea scrisoare murdara nu s-ar face decat sa fie pusa la stalpul infamiei impreuna cu lasii ei autori.

  • Petru Clej: (24-11-2010 la 17:07)

    Domnule Corneliu, revista ACUM nu publică astfel e texte care conțin amenințări. Textul respectiv e nereproductibil, a afirmat-o deja directorul revistei, Ștefan Maier.

  • Daniel Onaca: (24-11-2010 la 17:22)

    Aş adăuga şi o frază enunţată într-o altă epocă, dar în împrejurări similare:
    Deplorabilă nu este abjecţia celor puţini, ci indiferenţa celor mulţi. Lipsa de reacţie a celor care au luat cunoştinţă de o asemena monstruozitate, nu face decât să îngreuneze condiţia celor care se expun.

  • Andrei Oisteanu: (24-11-2010 la 18:17)

    Solidaritate cu V. Tismaneanu. Azi Mircea Mihaies a prezentat la B1TV plicul cu a doua scrisoare de amenintare.

    Cu empatie,
    Andrei Oisteanu

  • Caius Dobrescu: (24-11-2010 la 19:50)

    Mi se pare oribil si dezgustator! Evident ca orice golan sinistru poate da peste cap viata normala a unui om respectat, trimitind asemenea porcarii. Numai ca inteleg ca stilul si simbolistica din scrisorile primite de dl. Tsmaneanu seamana cu cele ale scrisorilor primitede domnia-sa inainte de 1989 si asta este cit se poate de periculos. Ce s-ar putea desprinde de aici este ca demascarea si demantelarea comunismului inseamna si a stabili exact ce personaje din Securitate au gindit si produs asemenea scrisori de amenintare, si unde activeaza aceste personaje in prezent.
    Dar, dincolo de asta, cred ca orice persoana decenta si responsabila trebuie sa-si exprime in aceasta situatie solidaritatea deplina cu dl. Tismaneanu.
    Caius Dobrescu

  • doina rizea: (25-11-2010 la 02:27)

    stimate domnule tismaneanu,
    nu pot sa-ţi impărtăşesc teama pentru că nu e mai mare ca a noastră, a celor mulţi cu adevărat români-români care se simt ameninţaţi de atacurile furibunde ale atacurilor domniei tale. Eu ma stiu pe mine ca nu aş recurge nici in momente de deruta la atacuri cum faci dumneata sistematic si, in nici un caz, la amenintari cu moartea, cum spui ca primeşti… Aproape ca nu te cred. Sa nu cumva sa iti vina toate ca un bumerang inapoi şi sa nu te doara palma cu care dai…si nici sa nu devii tributar gandului…dai Doamne sa dea sa am de ce tipa…Imi pare rau, eu sunt mica de tot si firava dar nu-i pot compatimi pe cei care ataca cu placere, cu scop si cu tinta…Nu incerca sa ne influenţezi, avem dreptul sa avem propriile pareri, sa ne alegem valorile si simbolurile si sa ne plangem mortii pe care dumneata ii profanezi cu salbaticie…

  • al. vlad: (25-11-2010 la 03:56)

    Un astfel de individ, autorul scrisorii, ar trebui depistat si expus la Antipa, daca nu cumva o astfel de exponata n-ar dezonora muzeul. Intr-o viata de om (totdeauna un lucru serios aceasta – viata) iata ca pot aparea intruziuni luate din literatura derizorie… E mult mai rau decat o palma luata din greseala intr-un local. Si nu se poate intampla decat in societati in care respectul de sine este pea o treapta indescriptibil de joasa. Simpatia mea pentru Vladimir…
    Al. Vlad

  • G. M. Tamás: (25-11-2010 la 04:10)

    Sunt absolut de acord cu dl Dobrescu. Ca cineva obişnuit şi eu cu ameninţări de acest gen şi de stil similar, ştiu şi eu cît de dezgustător e să primeşti aşa ceva. Bineînţeles toată lumea trebuie să fie solidară cu dl Tismăneanu. Este adevărat că doliul naţional pt. Adrian Păunescu ne arată ceva înfricoşător despre inconştientul politic est-european. Ce vremuri, dom’le.

  • Mihai Platon: (25-11-2010 la 05:15)

    De interes major, pentru mine cel putin, vor fi rezolutiile institutiilor abilitate din Romania si Statele Unite in legatura cu acest caz de amenintare.

  • Petru Clej: (25-11-2010 la 06:04)

    Doamnă Doina Rizea, ce înseamnă „cu adevărat români-români”? Și în numele cui vorbiți de folosiți pluralul, al românilor „becalizați”? Și ca să fie clar despre ce vorbesc, deși mi-e silă să pun un astfel de link, vă rog să aruncați o privire pe acest link http://www.png.ro/conducere/2647 (dacă sunteți curioși consultați http://www.becparlamentare2008.ro/rezul/43/CD_43_1.pdf și veți vedea că această becalistă a fost răsplătită așa cum trebuie de votanții din Europa Occidentală cu 548 de voturi din 15495, adică 3,5%). Intervenția dumneavoastră este josnică.

  • Maria: (25-11-2010 la 06:38)

    Reproşurile care i se aduc domnului V. Tismăneanu legate de familie şi de părinţi văd că i se aduc acum şi Hertei Muller. Cei care fac acest lucru, cred eu, dau dovadă de obtuzitate. Vladimir Tismăneanu este Vladimir Tismăneanu şi răspunde doar pentru faptele lui. Dar cum noi suntem obişnuiţi să credem că fiul unui mare filozof nu poate fi decât un mare filozof, facem şi drumul invers, că nu se cere mare efort de gândire.
    Intrând deseori pe forumul de discuţii la articolele semnate de domnul Tismăneanu, îmi pot imagina cam ce pot să conţină acele „anonime”. Eu nu cred că vajnicii noştri securişti mai au nevoie să intervină acum cu astfel de mizerii. S-au emancipat şi au alte treburi, mult mai importante legate de „bisnis”. Există şobolanii, neştiuţi de nimeni, cei care au trăit şi au fost cineva în vremurile contestate şi supuse judecăţii publice de domnul Tismăneanu. Sunt rebuturile umane care au trăit hrănindu-se doar cu mizerii, n-au făcut nimic bun pe pământul ăsta şi continuă să-şi ofere mici „bucurii” ocupându-se de „scris.”
    Ar fi normal ca organele abilitate să rezolve acest gen de problemă şi să scoată la lumină „geniul” care lucrează doar pe întuneric, oferindu-i un spaţiu adecvat. Numai că experienţa ultimilor ani, mă cam descurajează…
    Cât despre „românii verzi”, gen Doina Rizea, are ca tot postacul otevist „o părere” . E „părerea” ei şi, basta! Că n-o trece prin filtrul gândirii, e altă gâscă.

  • Sorin Munteanu: (25-11-2010 la 07:09)

    Domnule Tismaneanu,
    Imi exprim oroarea si dispretul pentru asemenea gesturi.Cred ca Darwin are dreptate numai partial – pitecantropii sunt printre noi. Ar fi interesant de studiat mecanismul care ii indeamna sa ameninte cu moartea. Cred ca e un mecanism religios – parerile Dvs sau ale altcuiva sunt luate drept blasfemii, se identifica dusmanul si se apasa pe tragaciul simbolic. E o reactie viscerala, in care urla hormonii.Fascism, comunism, fundamentalism islamic,iudaic sau crestin. Din pacate pentru civilizatia noastra, nu am auzit de fundamentalism budist. Poate ca ar trebui sa ne dea de gandit.
    E o patologie abjecta, care ar trebui pedepsita.
    Indiferent care ar fi parerile Dvs, bune sau rele, adevarate sau false – nu imi amintesc sa va fi auzit cerand moartea cuiva pentru parerile sale. In fond, asta e deosebirea fundamentala. Sa vi se faca frica daca incep sa va laude….

  • Michael Shafir: (25-11-2010 la 07:37)

    Solidarizarea cu dl. Vladimir Tismaneanu mi se pare normala, ba chiar inevitabila, iar reactia domnului Petru Clej la cele postate de doamna Doina Rizea ilustrativa (mai era nevoie?) pentru modalitatea in care aceasta publicatie trateaza maladia etnosovinismului.

    Ma vad insa nevoit sa ridic cateva intrebari:
    1) Reactia poetului Andrei Codrescu nu trebuia, oare, postata mai degraba la pamfletul lui Dorin Tudoran decat aici? De ce alege Domnul Codrescu, cu sau fara aprobarea dlui Tismaneanu, sa o posteze AICI? Cineva (eu, de exemplu) ar putea conclude ca acest lucru se face pentru a deflecta atentia de la afirmatiile dlui Tudoran inspre injurii antisemite si/sau de natura imunda, de care avem cu totii datora de a ne dezice. Intre timp, insa, argumentele dlui Tudoran raman fara replica, atentia indreptandu-se in alte directii. Sa fie, oare, o coincidenta ca EXACT aceeasi tactica este folosita saptamana de saptamana de catre actualii guvernanti atunci cand sunt prinsi cu ocaua mica? Adica in fiecare saptamana….

    2) Mai cunosc cazuri in care amenintarea cu moartea este fluturata cand sunt epuizate argumentele. Ion Coja este unul dintre ele.

    3) As fi si mai solidar cu dl. Tismaneanu daca nu as constata cu amaraciune ca domnia sa isi aduce aminte ca este evreu numai cand i-o aduc aminte altii. Cu mijloace mai mult sau mai putin detestabile.

  • Dan Uncu: (25-11-2010 la 08:06)

    Asemenea scrisori de amenintare reprezinta expresia unei societati care traieste in frica…! Frica zamisleste agresivitate verbala, iar aceasta poate da nastere agresivitatii fizice.
    O societate care este incapabila sa isi recunoasca eroii si care, prin glasul Curtii Constitutionale, anuleaza dreptul la despagubiri pentru cei care au indurat inchisoarea, tortura, deportarea, anchetarea, teroarea in perioada comunista (Curtea Constitutionala a a considerat ca neconstituionale drepturile stabilite prin legea 221!!!), este o societate incapabila sa se vindece. Si, pe cale de consecinta, decesul este doar o chestiune de timp…!
    O societate care refuleaza aberant si imbecil prin asemenea scrisori de amenintare este o societate in pericol de se autoconsuma, o societate care darama si care nu poate cladi… Nu voi continua. Cu acordul lui Stefan si al lui Petru am sa imi permit sa scriu o analiza pe aceasta tema cu proxima ocazie.
    Oricum, felicitari dle Tismaneanu pentru ca ati intrat in Club. In perioada in care tatal meu a fost arestat si anchetat de Securitate, eu si mama mea primeam amenintari cu moartea, cu bataia, cu violul, prin telefon…!

    Cu respect,
    Dan Uncu

  • Calin Anastasiu: (25-11-2010 la 08:25)

    Dragă Volo,
    Nu ne-am mai văzut/auzit de mult, Dumnezeu ştie de ce, sau poate o cută a sufletului nostru ştie câte ceva, dar preferă să tacă…
    Chiar dacă nu mai suntem atât de apropiaţi ca în anii ’90 (pentru mine acea perioadă rămâne, totuşi, de ne-uitat), mi-ar fi imposibil să nu fiu lângă tine, şi să nu-ţi dau un semn, în aceste momente prin care nici o fiinţă umană n-ar trebui să treacă. O ameninţare cu moartea este mai rea decât moartea însăşi. După cum îmi este imposibil să nu mă gândesc la lungile noastre conversaţii din 1991, la tine acasă, în care mi-ai spus povestea lui Petru Culianu, despre care atunci nu ştiam mare lucru.
    Aşa cum te cunosc eu, ştiu că o asemenea sălbăticie te afectează profund (chiar dacă probabil încerci să nu-i laşi să vadă acest lucrupe cei din jur ). Aş vrea să te pot linişti cumva. Într-unul din mesajele de mai sus, cineva vorbea de şerpi. Da, sunt convins că aceştia există şi vor exista în continuare. Cu veninul lor cu tot. Dar cred că nu mai au dinţi să te muşte.
    Călin

  • Daniel Onaca: (25-11-2010 la 09:23)

    Şi dacă aceste ameninţări nu sunt decât strigătul disperat după ajutor al unor nefericiţi care şi-au pierdut sensul propriei existenţe? Au văzut că viaţa a trecut pe lângă ei şi au rămas pe de lături, cramponaţi de fantoşele unei realităţi dispărute. Gestul lor nu trebuie să inspire nici revoltă, nici teamă, nici oroare, ci, mai degrabă, milă. Nu putem iubi aceste fiinţe, dar ne putem ruga pentru ele.

  • Petru Clej: (25-11-2010 la 12:04)

    Domnule Onaca,

    Ma dresez dumneavoastra si tuturor acelora care propun astfel de explicatii sociologuzante. Nu vorbesc in calitate de jurnalist, ci fac apel la experienta mea de translator in sistemul justitiei penale din Anglia. Pot sa va spun ca amenintarile cu moartea constituie o infractiune penala foarte grava, pasibila de ani grei de ichisoare. Banuiesc ca si in Statele Unite si Romania e la fel. Asa ca ceea ce spuneti dumneavoastra poate constitui un aspect in cadrul pledoariei apararii ca circumstante atenuante si nimic mai mult.

    Au trecut 21 de ani de la inlocuirea din functia de sef al statului a lui Nicolae Ceausescu cu Ion Iliescu (termen acoperitor pentru evenimentele din decembrie 1989) si astfel de explicatii nu mai au niciun fel de temei. Romanii trebuie sa inceteze sa mai gaseasca pretexte si alibiuri pentru faptul ca nu inteleg sau nu vor sa inteleaga democratia.

  • Vladimir Tismaneanu: (25-11-2010 la 13:03)

    Buna ziua:

    Evident ca Andrei Codrescu a postat ce si unde a crezut de cuviinta, fara a se consulta in vreun fel cu mine. La fel si Caius Dobrescu, Al. Vlad, Calin Anastasiu, G. M. Tamas, Dan Uncu, Lucian Herscovici si ceilalti autori de mesaje, carora le multumesc pentru genuina solidaritate. Textul meu a aparut initial pe http://www.contributors.ro, platforma Hotnews. Tot acolo am publicat azi un articol pe tema „Ce-ar fi spus Monica Lovinescu despre Adrian Paunescu”.

    http://www.contributors.ro

    A compara situatia mea cu cea a lui Ion Coja, negationistul Holocaustului mentionat astfel in „Raportul Wiesel”, tine de o optica bizara care confunda (deliberat?) victima cu agresorul. Ion Coja este de altfel autorul unei carti care, pornind de la cazul asasinarii lui Ioan Petru Culianu, se transforma intr-un odios pamflet antisemit avandu-i ca tinte pe Andrei Oisteanu si pe Vladimir Tismaneanu. Nu flutur nimic, anunt public, sper ca de o maniera sobra, ca de ani de zile sunt supus acestor atacuri abjecte. Putem detesta pe cineva, dar exista totusi limite. Nu mi-am ascuns niciodata evreitatea. Este pur si simplu fals. Cine a citit volumul „Ghilotina de scrum” stie ca nu am ezitat sa discut orice tema. Oricand am avut prilejul, am protestat impotriva rasismului, xenofobiei, antisemitismului. Un intreg capitol din cartea mea „Fantasmele salvarii” este consacrat mitologiilor antisemite. Dl Petru Manu poate confirma ca avut si eu un rol in facilitarea publicarii la „Curtea Veche” a cartii despre Paulescu. Interviul meu cu doamna Lidia Vianu pe exact acest subiect a aparut initial revista „Semnal” din Canada, a fost reluat in revista „Orizont” si se poate gasi oricand pe site-ul meu, http://www.tismaneanu.com

    Cu bune ganduri,

    Vladimir Tismaneanu

  • Vladimir Tismaneanu: (25-11-2010 la 13:07)

    Ma grabesc sa-i multumesc si lui Andrei Oisteanu pentru mesajul sau calduros de solidaritate. Pentru mine, asemenea gesturi conteaza imens. Am primit numeroase mesaje din partea unor prieteni ori a unor persoane pe care nu le cunosc direct. Aceste marturii conteaza, sunt expresia refuzului de a consimiti la Rau.

    Vladimir Tismaneanu

  • Daniel Onaca: (25-11-2010 la 13:49)

    Mulţumesc pentru răspuns.

  • Corneliu: (25-11-2010 la 14:02)

    In legatura cu Coja.

    Acest individ desfasoara de mult ani o intensa activitate de clara incitare antisemita, aflata fara echivoc in domeniul penalului.

    El colporteaza si produce cu asiduitate o cantitate uriasa de materiale antisemite si de negare a holocaustului si nimeni nu poate pretinde ca acestea nu constituie in sine materiale de incitare la ura.

    Ajunse in creierele unora care nu cunosc informatia reala sau altora deja intoxicati, ele pot deveni conceptia de baza prin care acestia vor rationa (sau o vor intari pe cea existenta) si, la ceasul potrivit vor fi dispusi sa actioneze in spiritul ei.

    Si sa nu uitam ca publicarea continua si masiva a materialelor de acest fel corespunde exact metodei de propaganda continua preconizata si practicata de Goebbels.

    Intrebarea mea este de ce nu s-a gasit inca cineva sa ia taurul de coarne si sa-l defere justitiei pe acest neo-nazist? Poate ca se va gasi insfarsit cineva sa faca intr-un tarziu ceea ce trebuie facut.
    Si sper ca intr-o zi va fi asezat in spatele unei usi de fier cu vizeta.

  • Razvan S: (25-11-2010 la 14:04)

    Daca intelectuali de marca, de nivelul dlui Tismaneanu sint „fugariti” si insultati de astfel de deseuri umane, intr-o Romanie a anului 2010, membra UE si cu o populatie ce se pretinde educata si civilizata, atunci nu pot spune decit ca tara asta isi merita din plin saracia, mizeria fizica si morala, jaful, banditismul si prostia ce domneste aici in tihna. De fapt ce ma mai mira, cand tara asta e reprezentata de Becali, Vadim, fatuci fara minte si o gramada de alte specimene gaunoase? Momente ca astea ma fac sa-mi fie rusine ca sint roman. Sintem alaturi de dvs, d-le Tismaneanu.

  • Petru Clej: (25-11-2010 la 14:33)

    Domnule Corneliu, sper că nu o să vă deranjeze faptul că am scos linkul spre situl lui Coja. Niciun fel de publicitate, chiar accidentală nu trebuie făcut unor astfel de persoane.

    Ion Coja a fost cercetat penal cu privire la suspiciunea de încălcare a Legii 107/2006 privind negarea Holocaustului și apologia unor persoane condamnate pentru crime împotriva omenirii (vezi http://www.acum.tv/articol/10282). Nu mai știu însă în ce stadiu se află cercetarea penală, având în vedere că nici Parchetul ni Ministrul Justiției nu par să fie prea preocupate de acest caz.

  • Petru Clej: (25-11-2010 la 14:39)

    Ceea ce nu înțelege Doina Rizea (și nu e de mirare, date fiind ideologia ultranaționalistă și xenofobă pe care o afișează și partidul din care face parte și din partea căruia a candidat cu tupeu – știind în mod evident că n-are nicio șansă să fie aleasă – în fața românilor trăitori cu precădere în democrațiile din Europa Occidentală) este că o amenințare cu moartea constituie un delict penal indiferent dacă persoana amenințată este Vladimir Tismăneanu („jidan” după cum le place acelora ca Doina Rizea să-l numească), sau români-români precum Ion Coja, George Becali sau Stan Păpușă. La limită, astfel de intervenții abjecte din partea uneia care dorea să devină deputată pot fi considerate ca apologia infracțiunii, care la rândul ei constituie un delict penal.

  • Vlad Solomon: (25-11-2010 la 15:07)

    Draga Volo,

    In primul rind ma bucura ca nu te sperie aceste scrisori. Nu cunosc continutul si nici macar nu este relevant din ce directie vin ( dreapta, stinga, centru). Ceea ce conteaza este ca, prin misiunile pe care ti le asumi, prin subiectele pe care le abordezi, in mod inerent iti creezi dusmani si iti asumi riscuri. Si vorbesti si actionezi in numele unor principii, pentru dezvaluirea adevarului, pantru apararea valorilor unei societati democrate.

    Desigur, iti tin pumnii sa depasesti aceste clipe grele, pentru ca simt vulnerabilitatea ta, fata de aceste acte criminale. Amenintarea este, prin ea insasi, un act criminal. Neaparat, trebuie sa faci tot posibilul si sa presezi organele in drept, ca cercetarile sa fie intense, iar faptasii sa fie prinsi si judecati. Este, cred eu, mai important decit solidarizarea cu ideile tale, pentru ca aceste scrisori vor tocmai sa te cutremure, sa te faca sovaielnic, sa-ti micsoreze pasii.

    Ma intreb daca cei ce au conceput aceste amenintari nu au urmarit tocmai sa te determine sa reactionezi public la mizeriile debitate, pentru a-i infricosa pe alti democrati, iar invectivele la adresa ta sa loveasca si in oamenii apropiati tie. Si din acest punct de vedere, vulnerabilitatea ta trebuie aparata. Nu numai de cei ce-si manifesta solidaritatea cu tine, ci de politie, in primul rind. Cred ca a arata continutul scrisorilor, pe site-uri publice, ar fi o greseala, ar inspira alti extremisti si ar implica riscul sa impiedice politia sa-si faca treaba.

    Conoastem, din pacate, cazuri in care nu s-au luat in seama amenintari, au fost combatute doar in presa, iar rezultatul a fost tragic. Dincolo de orice solidarizare ideologica, tu si familia ta trebuie sa se simta in siguranta. Permite-mi , asadar, sa fiu practic si sa-ti sugerez sa anunti si politia din Israel, deoarece ai parte din familie aici.

    Iti tin pumnii si sper ca vei depasi aceste clipe dificile.

    Cu ginduri bune,

    Vlad Solomon (Israel)

  • Michael Shafir: (25-11-2010 la 15:35)

    Domnilor Corneliu si Clej,

    Procuratura a decis NUP a domnului Coja. As fi tentat sa scriu „fara comentarii” daca nu as stii ca acelasi individ, incurajat fara indoiala de aceasta decizie, l-a dat la randul sau in judecata pe Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatiloe Evreiesti din Romania care atrasese atentia procuraturii asupra cazului (unul din zecile de acest gen purtand semnatura acestuia).

    In privinta celorlate afirmatii pe care le-am facut mai sus, nu retrag nicio virgula in urma afirmatiilor lui Vladimir Tismaneanu. As putea, in schimb, adauga la ele. Nu aici, nu acum, si mai bine niciodata. Domnia sa imi cunoaste bine si personal atat rabdarea cat si limitele ei.

  • Juliana: (25-11-2010 la 15:48)

    Dl. V.T. o zicala in ebraica spune :
    „Celui care a uitat de ‘kidush'(binecuvintare), intotdeauna va exista cineva cine sa-i reaminteasca de ‘havdala'(diferenta)”.
    Juliana

  • Stephan Benedict: (25-11-2010 la 16:36)

    Desi existau amenintari inca dinaintea caderii comunismului, acestea s-au intetit in ultimii patru ani, odata cu numirea dlui V.Tismaneanu in fruntea comisiei pentru studierea crimelor comunismului si recent, in urma admiterii adevarului despre poetul de curte Adrian Paunescu, care desi talentat ca poet, si l-a dedicat unei cauze de privilegiu, prin linguseli scabroase si dezgustatoare, care l-au compromis de cel putin 35 de ani. Numai dupa moartea lui s-au gasit „inlacramati” care sa-l jeleasca si zeifice, pentru un patriotism de convenienta, reinventat recet si cusut cu ata alba. Marius Oprea a fost seful unui institut care a avut timp de doi ani oportunitatea sa faca exact ceea ce a facut V.Tismaneanu. De ce n-a facut-o el? Fiindca a fost la randul lui amenintat si n-a avut coloana vertebrala!Interesant este ca in ambele ipostaze, dl V. Tismanenau s-a aratat a fi fara ezitare, un anti-comunist care a reprezentat expresia a milioane de romani adevarati, care au iesit in strada in 1989 pentru ca n-au mai putut indura societatea care i-a batjocorit si umilit timp de decenii si care le-a distrus spiritul si le-a stricat scopul de a fi poate pe restul vietii lor. Interesant este ca tocmai omul care a reprezentat in vest vocea dreptatii si a adevarului,cu multe riscuri, impotriva celor privilegiati de sistemul de represiune ceausist si care traiau pe spinarea celor oropsiti si condamnati, este acum facut „vinovat” si amenintat de revansisti si otrape nationalist-sovine, asa zis patriotarde.
    Sunt alaturi de tine Volo, ca intotdeauna!

  • Mira F: (25-11-2010 la 16:59)

    Toti cei ce se leaga de parintii si familia d-lui Tismaneanu nu fac altceva decat sa-si demonstreze apartenenta la grupul scolit sa caute si sa judece omul dupa “originea sanatoasa”; iese in evidenta imediat nivelul anti-urban, lipsit de educatie elementara al reactiei si al limbajului. N-au nici cea mai mica notiune de ceea ce inseamna valoare, cultura, bun simt si nici nu par sa aiba vreo sansa de a avea vreodata. Iar specimene, scursuri umane inecate in propriile umori otravite, precum Doina Rizea nu pot fi catalogate altfel decat rebuturi sociale.

  • diana: (25-11-2010 la 22:01)

    Draga Vladimir Tismaneanu,

    ce abjectie ! Regret ca nu pot face acum o emisiune cu tine , ca altadata , in momente cheie ale istoriei recente , intr-o ” Lume in clar obscur ” ( iti amintesti , sper ).
    Mi-am luat angajamentul ,fata de mine insami ,sa nu vorbesc niciodata cuiva despre ce mi s-a intimplat la Radio Romania Actualitati , atit de mare este sila ce o resimt . Dar spun acum , fiindca ti se intimpla toate acestea si fiindca sti cum nu mi-a fost niciodata indiferent demersul tau intelectual : am fost obligata sa inchei activitatea de jurnalist si trimisa intr-o pensie fortata , desi altul era modul de lucru la RRA , fiindca ura persoanei care era red. sef ( este in continuare , fiind un cadru de nadejde !)impotriva mea era imensa , inca din timpul cind faceam emisiuni cu tine , iar ea nu era sefa mea . Mi-a spus ca va face orice ca ” jidanii din radio , iar tu prima , sa dispara ” . Draga Vladimir , nu sunt evreica , dar convingerea acestei persoane ( si a celorlalti , care au sprijinit „planul” ei de indepartare a mea ) ma onoreaza . Exista , vezi bine si acest mod de amenintare cu moartea si de ducere la indeplinire a amenintarii . Nu o moarte sociala si profesionala este aceasta ? Nu cu complicitatea confratilor si a conationalilor de orice credinta , etnie , orientare profesionala s-a produs ? Sub ochii nostri se petrece istoria : daca suntem atit de orbi si de incapabili sa intelegem , nu suntem si scuzati . Fiindca doar prostul face Raul ! Tu sti cum era emisiunea aceea si intrucit era atipica , incepind cu cei invitati si temele alese . Ura impotriva ta era atit de mare ca m-a luat , ca tavalugul si pe mine . Ce scrisori primeam , ce telefoane de amenintare ! Asupra acestui lucru am adus la cunostinta si conducerii RRA si SRR , dar n-au avut nicio reactie . Care ar fi fost atitudinea conducerii Radio France , sau Radio America ma intreb ? Cum sa nu te intereseze ca un jurnalist din institutia ta este jignit , amenintat cu moarte si alte grozavii si la fel de injurios era tratat invitatul emisiunii , Vladimir Tismaneanu in cazul acela ( caz repetat , dupa fiecare emisiune ,de altfel ).
    De ce iti scriu acestea ? Fiindca vreau sa te linistesc , cumva .. .Si sa iti amintesc in ce mod sunt solidara cu tine , azi , ca si altadata si ca oricind , in viitor .
    Cu prietenie si drag fratesc ,
    Diana Nedelcu

  • diana: (25-11-2010 la 22:34)

    Domnule Shafir,

    rogu-va , nu ma dezamagiti . Am facut doua emisiuni impreuna , grele ,complicate , din multe puncte de vedere . La fel si mai mult de atit chiar , cu dl. Vladimir Tismaneanu .
    Mi-e greu sa cred ca ati gindit cele scrise aici la adresa prietenului si confratelui dvs. Sunteti ,oare , minios ?! Bizar subiect de minie va alegeti !Si bizar moment sa-l expuneti … Cui prodest , de fapt ?Lumea , se deschide , priviti-o si bucurati-va , lasati-va inima locuita de solidaritate si iubire , va veti simti mult mai bine si veti observa mai limpede , credeti-ma ! va urez toate cele bune si de folos mintii si inimii .Diana Nedelcu

  • George Hida: (26-11-2010 la 10:04)

    Draga Vladimir Tismaneanu,

    Asa cum stim cu totii, exista o sumedenie de asa zisi anti-comunisti care sant, in acelasi timp anti-semiti, anti-democrati, anti-tot ce nu le convine intr-un moment sau altul din putinele momente care ilustreaza o noua Romanie, dar care se vrea cu camasi negre, cravase stralucitoare si cu niscai scalpuri de evrei sau ateisti la brau.
    M-am intalnit si ma intalnesc cu ei la tot pasul. Nu ma mai feresc de ei pentru ca in fond sant niste cretinoizi cu idei putine dar fixe care nu ar indrazni nimic cat sant singuri. Ei au nevoie de o turma care sa improaste venin. Mai au pe ici pe colo cate un purtator de cuvant care, bine abtiguit, rage jalnic si sfarseste de obicei intr-o tuse magareasca inecandu-se in propria-i voma.
    Cand si daca ii vezi treci pe cealalta parte a strazii, dar nu in fuga ci cu pasi rari si masurati. Pentru ca esti mai puternic decat ei iar noi, cei cu adevarat romani, fara religie sau religiosi, dar Oameni cu O mare, iti tinem spatele.

  • Corneliu: (26-11-2010 la 11:57)

    Revenind la Coja: am observat ca pentru moment saitul lui a devenit inaccesibil. Ori l-a deconectat chiar el, ca sa nu mai fie apara atat de evidenta continua sa propaganda antisemita (frica pazeste bostanaria…), ori i-a facut cineva un pustiu de bine.
    Oricare ar fi cauza, ar fi desigur de dorit ca acest izvor de otrava sa sece definitiv.
    Cat despre acel NUP, el spune putin despre Coja, dar mult despre cei care l-au decis.

  • mihai rogobete: (26-11-2010 la 12:21)

    Toată lumea ştie şi se pronunţă că leacul totalitarismelor fasciste şi comuniste nu este antifascismul şi nici anticomunismul – ambele, definite de teoria marxist-leninistă – comuniste, ci democraţia. Nici contrapunerea unui antinaţionalism altuia, (in spe, antisionism versus antiromânism) nu ne smulge din şovinism, naţionalismul în genere fiind şovin, anti…naţionalist. Orice declinare „anti” este, esenţializând contrarietatea, pro-contrarietate, antidiversitate democratică.Nu cumva, prin cultivarea maniheismului, înşine întreţinem exclusivismul şi intransigenţa ideologizându-le? Cu ce este „superior” bolşevismul consumist, celui anticonsumist comunist? Nu cumva, orice ideologie poate deveni toxică, odată ce, majoritaristă, este capabilă să le amuţească pe celelalte şi nu numai să le AMENINŢE ci să le şi suprime?
    Cu solidaritatea pe care i-o declat dlui. V. Tismăneanu, nu mă joc nici măcar dialectic.

  • Vladimir Tismaneanu: (26-11-2010 la 13:02)

    Pentru Diana Nedelcu:

    Ma bucur ca ne reintalnim (chiar si sub aceste nu tocmai placute auspicii, mai cu seama de Thanksgiving, cand altele ar trebui sa fie temele). Imi amintesc cu nostalgie de emisiunile noastre. Regret profund ce-mi scrii despre pensionarea ta fortata. Din nefericire, in Romania solidaritatea pare sa fie fragila si, mai intotdeauna, intarziata…
    Amenintarile cu moartea, cum scria Petru Clej, sunt acte teroriste. Nu exista scuze pentru asemenea insanitati.

    Cu prietenie,

    Vladimir

  • Vladimir Tismaneanu: (26-11-2010 la 20:42)

    Pentru Calin Anastasiu:

    Iti multumesc pentru randurile tale solidare si oneste. Nu ne-am vazut in ultimii ani decat in treacat, am fost amandoi prinsi in atatea obligatii, deadlines, evenimente si angajamente. Dar prietenia noastra este una durabila, peste mode si timp. Tin minte perfect cum, era prin 1993, ai semnat in revista „22”, impreuna cu Alin Teodorescu si George Voicu,o replica data politrucului Stefan Costea care trimisese un denunt impotriva mea la Universitatea Maryland. Semna in numele Societatii „Romania de Maine”. Voi ati scris raspunsul cu titlul „Romania de Maine=Romania de ieri”. Intre timp, in 2006, am primit de la CNSAS dosarul meu de urmarire in Statele Unite si delatiunile stransse din tara (plus certificatul ca nu am colaborat niciodata cu Securitatea). Nu am facut public acest dosar pentru ca nu-mi sta in fire acest lucru. Am dat un singur interviu despre dosar lui Dan Tapalaga (a aparut in vara anului 2006 in ceea ce era pe-atunci „Cotidianul”). L-au vazut insa cativa istorici profesionisti. Intre cei care ma „analizau” in ancheta Securitatii, declansata in 1983, era sursa „Costin”, adica exact acel Stefan Costea, fostul consilier al lui Mihnea Gheorghiu la Academia de Stiinte Sociale si Politice, devenit, in anii 90 si mai incolo, profesor de sociologie la Universitatea „Spiru Haret”. Ma descria drept un element „anarhic”, un adept al gandirii burgheze, anticomuniste a Scolii de la Frankfurt. Urmau si cateva aluzii antisemite (despre Marcuse si Adorno, dar si, mutatis mutandis, despre mine ca „sustinator entuziast” al Teoriei Critice”). Este amuzant si intristator sa citesc astazi despre rolul meu ca „ideolog de curte” in anii „socialismului multilateral dezvoltat”. Sursa „Costin” ar rade copios. Ca si alte surse. Nu mai vorbesc de tine si alti colegi (de facultate, dar si cei de la Laboratorul de Sociologie Urbana) care stiu cum m-am izbit de zidul sovinismului de partid in orice incercare de a intra in cercetarea academica (deci nu la „Stefan Gheorghiu” unde n-am incercat niciodata, sub nici o forma sa ma angajez)), desi terminasem sef de promotie in 1974. Cum eram sistematic taiat de pe listele celor acceptati sa predea „stiinte sociale” de catre Olivia Clatici, secretara Centrului Universitar de Partid. In fine, sa oftam melancolic si sa spunem, bucurosi ca ne-am regasit, o tempora, o mores…

    Al tau,

    Volo

  • doina jela: (6-12-2010 la 10:54)

    Draga Vladimir,

    Stii cum este cand pentru o infectie puternica, administrezi pacientului antibioticul cel mai radical,dar il opresti in a treia zi de cura? Stii desigur ca atacul virusurilor este si mai virulent,iar de la un moment dat incolo ele devin mai puternici decat orice formula de tratament ai inventa tu.

    Este rusinos, deprimant si aproape fara speranta sa citesti texte ca acelea pe care le-ai primit tu. Cine spune aici ca nu stie de unde provin, de la dreapta, de la stanga,sau de la centru, de sus, sau de jos, cred ca se face ca nu stie. Ca sa nu mai spun ca nici n-are importanta de unde vine. Vine din cele mai adanci si urate strafunduri ale gandirii posttotalitare, antisemite, antidemocratice, anticivilizationale si tot ce vrei.
    Este extraordinar cat de neobosit scrii ceea ce scrii si este o fericita coincidenta ca esti si atat de talentat.
    Este extraordinar si ca in ciuda trsitetii, nu te lasi descurajat de asemenea abjectii si continui sa scrii.Este extraordinar ca ei obtinut din partea presedintiei Romaniei condamnarea comunismului ca regim ilegitim si criminal pe baza Raportului de Condamnare a crimelor comunismului. Dar adevarul este ca acel raport si acea condamnare este ca o doza insuficienta de antibiotic si atata vreme cat niciun tribunal nu condamna efectiv apologia crimei si a dictaturii in Romania, desi legea aceea exista, boala persista si anume in forme si mai virulente si mai inventive decat inainte.
    Saptamana trecuta, la TVR Cultural, Vladimir, s-a dat si s/a reluat o emisiune omagiala despre Adrian Paunescu. Acest lucru este mai grav pentru tine, este mai grav pentru noi toti decat orice abjecta scrisoare de amenintare, si stii de ce.Pentru ca Televiziunea e o institutie publica si impunitatea unor asemenea manifestari din partea ei induce societatii romanesti ideea ca impunitatea e regula si nu exceptia. Si adevarul acesta e, impunitatea e regula si nu exceptia. Esti un om foarte inteligent si foarte energic. Trebuie sa te fi gandit si trebuie sa fi si aproxximat un raspuns la intrebarea ce se poate face pentru ca aceste derapaje sa fie sanctionate, intai si intai. Este ceea ce depinde de noi toti,pentru ca gesturile noastre sa aiba un efect real, durabil si vizibil. Nu crezi?

  • Dan Petre: (6-12-2010 la 12:50)

    @Doina Jela: Doamna Jela, imi cer mii de scuze, voi fi un pic pe langa subiect.
    Nu cred ca exista o carte care sa-mi fi fixat mai bine amintirile copilariei despre comunismul ceausist, asa cum a facut-o cartea Dumneavoastra: ”Telejurnalul de noapte”. Totusi acolo, prin ’84 (daca memoria nu ma inseala), il laudati pe Adrian Paunescu (si echipa lui: ”sunt extraordinari baietii astia de la Flacara”) pentru incercarea de a va ajuta un elev bolnav incurabil(Danut). Sa-nteleg ca i-ati retras intre timp simpatia pentru acel moment?
    Si sa stiti ca intrebarea vine de la un om care-l detesta pe Paunescu si care nu-i iarta ca se bucura de toate drepturile in ceausism (in timp ce Securitatea ii ancheta bunicul ”pocait”), care nu-i iarta ca organiza Cenacluri in noaptea de Pasit (special ca tinerii sa nu mearga la Inviere), care nu-i iarta ca dupa Revolutie a continuat opera de spalare a creierelor milioanelor de romani.

    Si ca sa ma intorc la subiectul postarii Dumneavoastra, antidotul ar fi aplicarea legii impotriva TUTOROR celor care au ucis, au violat, torturat, au anchetat, au urmarit in 45 de ani de comunism.

    Atata vreme cat Enoiu traieste inca bine-mersi, atata vreme cat la ani buni dupa revolutie au murit nederanjati Plesita, Nicolschi, Craciun & Co, raportul coorodoant de dl. Tismaneanu ramane doar o hartie cu valoare simbolica, o palida si nedemna raspalata pentru sutele de mii de romani care-au suferit in diverse forme in acest regim criminal.

  • doina jela: (6-12-2010 la 16:29)

    Domnule Dan Petre, multumesc pentru aprecierile la adresa cartii mele. Daca va amintiti bine, inca din paginile ei i-am retras simpatia lui Paunescu. Dar nerecunostinta este o boala urata. Atunci, cand cu imbolnavirea lui Danut Minca,recunostinta mea a fost spontana. Ca eu eram mult mai putin matura politic decat sunt acum si cu toate astea nu pe Paunescu l-am laudat ci pe baietii de la Flacara, ati sesizat si dvs..
    Cat i-am retras simpatia se vede insa dintr-o carte a mea din 2004, Afacerea meditatia transcendentala.
    In legatura cu al doilea comentariu, am sa va spun ceva. Sunt de parere ca trebuie sa ne propunem lucruri mici, dar realizabile, care depind de noi si nu sa deplangem ce nu fac altii. Noi nu-l putem aresta pe Enoiu, dar putem protesta fata de elogiul lui Paunescu la televiziunea nationala. Sigur ca am putea sa ne ducem sub fereastra lui Enoiu si sa strigam Asasinule, dar lehamitea si televizomania sunt mult mai mari…. Nici Tismaneanu singur nu putea face mai mult decat a facut, nici noi n/am preluat stafeta, asa cum si cat puteam.
    Cred ca sunteti de acord cu mine in privinta asta.
    daca de frica sa nu mi se blocheze calculatorul iar trimit in lume un dezacord, imi cer iertare dinainte…
    dj

  • Stefan N. Maier: (6-12-2010 la 16:36)

    Multa lume se intreaba ce este de facut. Vi se pare putin lucru sa contribuiti cu materiale pentru revista ACUM? Daca nu, faceti macar acest lucru.
    Oare nu este clara decizia noastra de a ramane neafiliati politic, de a propune un jurnalism obiectiv,de a pune pe masa in vederea discutiei, a comunicarii, toate problemele spinoase care pot fi (si trebuie sa fie) tratate in limba romana?

  • Dan Petre: (6-12-2010 la 19:20)

    Dumnezeu sa-l odihneasca pe Danut!

    Doamna Jela, eu va multumesc ca ati scris-o cu toate riscurile implicate atunci. Sa nu uitam ce s-a intamplat cu Babu, plecand de la un jurnal…

    Am citit destul de mult despre comunism (de la Goma la Soljenitan) si pot spune ca marele merit al ”Telejurnalului” este ca reda starea de apasare ucigatoare, de insingurare, absurd si grotesc a sistemului ceausist, care pe masura trecerii timpului devine ”suportabil” in mentalul colectiv (cat de trist). Ati redat acolo in toata hidosenia lui ”banalitatea raului”, ca sa-l citez pe Marius Oprea. Un sistem poate sa te ”omoare”, fara sa te ucida efectiv.

    Legal nu stiu ce as putea face mai mult…Eu nu stiu unde sta Enoiu, ca as merge odata pe luna sa-i lipesc pe usa un A3 pe care sa scrie MARE cum a ”servit” el tara. Ca si Plesita! Stiu ca nu e crestineste, dar astfel de oameni ar trebui sa simta, macar odata pe luna, ca nu toti romanii sunt niste moluste iertatoare si blande si ca, pana pe lumea cealalta, mai au de dat socoteala si aici, fie si macar unei singure constiinte!

  • Antisemit "cu prieteni evrei" laș anonim "romanescu" care are tupeul să vorbească în numele românilor: (5-1-2011 la 04:33)

    domnule Tismaneanu,
    nu cred in amenintarile despre care vorbiti, nici in conditiile in care ar fi venit „la pachet” cu cec-ul consistent pe care l-ati primit pentru culpabilizarea unui popor-victima a faradelegilor staliniste la care tatal domniei voastre a pus umarul cu generozitate. accept ca face parte din istoria si traditia stramosilor dvs. de a se victimiza pentru a arunca stigmatul vinovatiei istorice asupra celorlalti. ceea ce nu accept este ca excludeti oprobriul conationalilor dvs. care nu pot privi cu ingaduinta incalcarea acelei porunci care cere sa-l respecti pe tatal tau…
    atitudinea mea nu e una sovina, am prieteni si am mult respect pentru evrei (si nu numai. criteriul etnic nu conteaza pentru mine), dar ii respect pe cei onesti cu ei si cu ceilalti. nu e cazul dvs. romanii nu va pot ameninta, credeti-ma, va dispretuiesc si va ignora.

  • Calomniator antisemit las anonim "romanescu": (5-1-2011 la 07:01)

    vezi, domnule…cand iti lipseste puterea argumentului apelezi la agresivitate. asta e, cu adevarat, lasitate. nu ma acuza de sentimente, ganduri, atitudini care nu-mi apartin. uita-te-n oglinda si,daca ai putere si demnitate, scruteaza-ti si constiinta, aia care e, macar in masura in care te mai regasesti in Vechiul Testament.
    primeste din partea mea adancul meu dispret,
    Romanescu

  • Petru Clej: (5-1-2011 la 07:49)

    Observati cum aceasta imagine virtuala „romanescu” vorbeste de argumente, constiinta, demnit ate.

    Ma intreb cum se impaca asta cu calomniile la adresa lui Vladimir Tismaneanu. Ce probe aveti in sprijinul insinuarii ca amenintarile la adresa lui Vladimir nu exista? Unde „culpabilizeaza” Vladimir Tismaneanu poporul roman? Ati citit vreuna dintre lucrarile profesorului Tismaneanu? Ce legatura are originea lui etnica cu aceste amenintari abjecte? Despre ce stramosi vorbiti si de ce apelati la acest antisemitism infect? Ce treaba are Vechiul Testament aici? Cine v-a mandatat sa vorbiti in numele poporului roman? De ce va ascundeti sub anonimat?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Maia Morgenstern la Toronto, în piesa TANGO FINAL

Maia Morgenstern la Toronto, in piesa TANGO FINAL

Închide
18.226.177.223