caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Guvernul britanic confruntat cu fundamentalism islamic în școli

de (22-11-2010)

Guvernul britanic declară că nu va tolera predarea unor lecții cu caracter antisemit sau homofob copiilor musulmani din Regatul Unit.

Declarația aparține ministrului educației, Michael Gove, și a fost făcută în cadrul emisiunii BBC Panorama de reportaje de investigație, care a dezvăluit că în peste 40 de școli de sfârșit de săptămână circa 5000 de elevi musulmani învață după curiculum oficial al Arabiei Saudite.

“Evreii sunt maimuțe și porci” sau “Homosexualii trebuie executați. Singura discuție este metoda de execuție: lapidarea, arderea sau aruncarea într-o prăpastie”, sunt texte care pot fi citite în manuale editate de ministerul saudit al educației și distribuite în școli musulmane, unde sunt predate copiilor la sfârșit de săptămână în afara orelor.

Acestea au fost filmate cu camera ascunsă,  iar originea  manualelor, unde apar și diagrame cum să se amputeze mâini și picioare la persoane condamnate pentru furt, a fost relevată ca fiind un oficiu cultural al Ambasadei Arabiei Saudite la Londra.

Dar nu doar la aceste activități neoficiale unii copii musulmani sunt îndoctrinați cu fundamentalism Islamic. În Regatul Unit doar 150 de școli din totalul de 30000 sunt musulmane, o parte finanțate de stat, altele private.

Emisiunea Panorama a descoperit pe paginile de internet ale unora dintre aceste școli linkuri către situri fundamentalist islamice care predică separatismul islamic și ura împotriva valorilor democrației de tip occidental. În unele cazuri, școlile au fost expuse, prin intermediul centrelor culturale islamice cu care adeseori împart aceeași clădire, unor predicatori fundamentaliști invitați să conferențieze în Marea Britanie.

Deși majoritatea școlilor musulmane predau după curiculum oficial, unele dintre aceste școli nu sunt inspectate de Ofsted, inspectoratul oficial. Iar școlile de sfârșit de săptămână nu sunt supuse deloc inspecției.

Panorama a intervievat directori de școli, inspectori, experți religioși și parlamentari și concluzia a fost aproape unanimă: separatismul școlar duce la un eșec al integrării sociale a elevilor musulmani și poate declanșa conflicte violente, cum au fost ciocnirile inter-rasiale dintre tineri albi și asiatici din nordul Angliei în 2001, în cartiere complet segregate.

Ministrul educației Michael Gove a declarat că va lua măsuri ca astfel de lacune ale sistemului de inspecție să fie remediate și să mai existe posibilitatea că incitarea la ură să rămână nedetectată în sistemul educațional.

Dilema cu care se confruntă guvernul de coaliție Conservator – Liberal Democrat este una fundamentală: cum să împaci libertatea de exprimare și religioasă cu necesitatea de integrare într-o societate din ce în ce mai multiculturală, multietnică, multirasială și multireligioasă, care, spre deosebire de Franța, a încurajat întotdeauna minoritățile să-și exprime și să-și păstreze propria identitate.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Lipsa de comunicare…

De atâtea ori am avut senzaţia că între echipa editorială şi unii dintre cititorii noştri se petrece de fapt un...

Închide
3.215.77.96