caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Ia Moțiunea, neamule !

de (31-10-2010)

Imagine din Karlovo, Bulgaria

Cine s-ar fi asteptat ca dupa doua decenii de democratizare si mai ales de integrare in Europa unita ca bietul roman sa se regaseasca in topul tarilor din josul clasamentelor la saracie, suferinta si deznadejde ?

Jocul de-a guvernarea, de a destabiliza economia si increderea poporului in capacitatea politicienilor ne intorc la scena caragialesca fuzionand cu absurdul, unde nu mai zambim ca la o comedie.

Omologul bulgar al lui Emil Boc, Boyko Borisov, supranumit “omul cu jacheta neagra” se bucura de o autoritate inegalabila, dar si de o suita de consilieri documentati – buni specialisti. Intentiile sale de deratizare social-politica intr-o tara criminalizata ca Bulgaria si mult inapoiata fata de alte tari est-europene dau roade astazi.

As aminti doar doua dintre obiectivele sale majore: atragerea si crearea unui climat favorabil investitiilor straine (Chevron, Aurubis AG), si a schimbarii proastei reputatii a bulgarilor pe plan international. Ca fost ofiter pe probleme de securitate intelege ca sincronizarea cu ritmul democratiei inseamna cooperarea cu FBI-ul si a altor foruri politienesti din intreaga lume.

Totodata, in ciuda presiunilor rusesti, Borisov se detaseaza de suprematia ploii de la Moscova, incercand sa nu mai deschida umbrela de la Sofia.

Poate este ajutat si de spiritual sau de disciplina sportiva, ca maestru in arta martiala (karate, 7dani).

Romania se bucura de resurse naturale, de traditii si o mai apropiata cooperare cu Occidentul, aici ma refer in mod special la culoarul transilvan.

Eroarea esentiala a sistemului postdecembrist consta tocmai in inlesnirea avalanselor de societati comerciale, de tot felul de afaceri gen obor , nicidecum de inceputuri de cooperare cu firme serioase, de buna reputatie.

Proliferarea ideii de afacere, de facut bani pe seama investitorului s-a infiripat si a creat un sistem de brokeri, comisionari, smenari, camatari la margine de drum.

In plina Europa pare ireal schimbul valutar la colt de strada, precum si dezvoltarea unei economii subterane parelele cu cea legala.

Redobandirea increderii romanilor in legi, in aparatul juridic si in politicieni se poate face numai prin restructurarea sistemului in functie de specificul tarii, si nu de bunul plac al ministrilor, al celor de sus.

Imi este aproape imposibil sa digerez ca in prezent dupa atatea vizite costisitoare ale parlamentarilor, ale secretarilor de stat in intreaga lume nu sunt capabili sa copieze macar daca sa nu creeze din ceea ce vad in vizitele lor de lucru.

Poporul descumpanit este nevoit sa aleaga austeritatea sau emigrarea.

Am revizitat locurile unde candva am fost repartizat ca proaspat absolvent de facultate si am fost uimit sa reintalnesc aceleasi fete comuniste din fostul aparat de partid la putere.

Miile de activisti din fostul Comitet Central si cu subordonatii lor din judete s-au strecurat mai departe reusind sa-si recastige redutele de altadata. Daca s-au reinstalat la putere imbracand uniforme noi, insa cu naravuri vechi, este si din vina alegatorilor.

Micii si berea lui Sechelariu de la Bacau sau de la Rosia Montana ne amintesc de nerusinata afirmatie leninista ca un popor infometat se conduce mai bine, anulandu-i demnitatea.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
he was the angel of freedom

parcă mă închid într-un ceas de onix, dorul vibrează ca o literă de zig-zag! irisul, de pe moneda din Budapesta,...

Închide
3.227.239.9