caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Reportaj



 

„Thanksgiving Day” în Canada

de (24-10-2010)
2 ecouri

În urmă cu două săptămâni, pe data de 11 octombrie, Canada a sărbătorit “Thanksgiving Day”, festivitate anuală prin care se exprimă recunoștința pentru bogăția recoltei. Este o sărbătoare a familiei.

Populația indigenă de odinioară aducea mulțumiri pentru bogăția recoltei, prin dansuri, festivaluri și ceremonii, cu sute de ani înainte ca europenii să sosească pe teritoriul de astăzi al Canadei. Trei ani la rând, din 1576, Martin Frobisher, explorator britanic, a încercat să găsească o trecătoare nordică spre Oceanul Pacific, cu scopul de a ajunge în Orient. Nu a reușit, dar de fiecare dată a ancorat în nord-estul Canadei. În anul 1578 a ținut o ceremonie în regiunea care astăzi poartă numele de provincia Newfoundland and Labrador, spre a aduce mulțumiri pentru supraviețuirea de-a lungul acestor expediții. Mai târziu, Frobisher a fost înobilat, iar golful din Oceanul Atlantic îi poartă numele – Frobisher Bay.

Coloniștii francezi și englezi sosiți ulterior au continuat tradiția, Thanksgiving Day fiind sărbătorită în fiecare an, la date diferite. În 1957 a fost stabilită în mod oficial a doua zi de luni în octombrie, canadienii exprimându-și recunoștința, nu doar pentru recolta toamnei, dar mai ales pentru familiile cărora le-a fost hărăzită, pentru liniște și prosperitate.

Thanksgiving a fost prima sărbătoare cu care ne-am întâlnit pe meleagurile canadiene, la câteva luni după emigrare. Ajunși în țara adoptivă, am făcut tot posibilul pentru o rapidă integrare. Sărbătorile canadiene au fost printre primele care ne-au atras, prin specificul și noutatea pe care le prezentau pentru noi, crescuți și educați în România.

La doar trei luni de la sosire, urmam cursurile de limbă engleză LINC ( Language Instruction for Newcomers of Canada ) oferite emigranților de către guvernul canadian. Pe lângă noțiunile fundamentale, am fost îndrumați în scrierea resume-urilor, pregătiți pentru interviurile de angajare în companii, ne-au fost prezentate elemente ale culturii și civilizației țării pe care am ales-o. Am cunoscut oameni veniți din diverse colțuri ale lumii, cu educații și culturi diferite, dar dornici să se integreze în societatea canadiană.

Aici am luat cunoștință pentru prima dată, cu sărbătoarea Thanksgiving. Personal, aveam toate motivele de a fi recunoscătoare: familia, sănătatea, o viață nouă, care promitea să îmi ofere o lume necunoscută, dar cu atât mai incitantă.

Majoritatea canadienilor se adunau în casele părinților, ale fraților sau surorilor, alții se întâlneau cu prietenii, bucurându-se de tot ceea ce viața le-a oferit până atunci.

Am hotărât să nu ne lăsăm umbriți de nostalgia despărțirii de părinții rămași în România. Am decorat micuțul nostru apartament cu dovleci de culoarea soarelui, am gătit mâncărurile tradiționale ( curcan la cuptor, piure de cartofi, sos de merișor, plăcintă cu dovleac ), ne-am bucurat de culorile și minunățiile toamnei care era în acea zi, mai frumoasă ca oricând. Ne aveam unii pe alții, aveam noi prieteni, oameni de curând întâlniți, dar lângă care ne simțeam bine. Nu eram singuri.

Anii au trecut și, în fiecare octombrie, sărbătoarea Thanksgiving ne aduce mai aproape de tradiția canadiană. Au fost ani în care părinții ne-au fost alături, alții în care am cutreierat lumea, încercând să nu ne simțim singuri. Cel puțin o dată pe an, ne oprim din vârtejul vieții, zăbovim, reflectând la cele trecute, la cele prezente, fiind recunoscători pentru ziua în care, trezindu-ne dimineața, ne dăm seama ca suntem, totuși, o întâmplare minunată!

Ecouri

  • "tanti"Agi: (27-10-2010 la 12:49)

    Este uimitor ce expeditii au realizat oamenii in acei ani ,infruntand necunoscutul,oceanul,
    fara harti sau cu harti aproximative,fara posibilitati de comunicare radio sau orientare prin
    satelit,ce riscuri isi asumau,ce curaj aveau.
    Frumoasa traditie aceasta zi „a recunostiintei”cand „curajosii” timpurilor moderne,care au inceput
    o noua viata,invingand greutatile,se gandesc la drumul parcurs.

  • Natalie Montanaro: (12-11-2010 la 13:02)

    Dear Cris,

    It’s so important for all of us to remember that we share the same world, isn’t it? Once again, a superb article…so thanks to you for your continued entusiasm and willingness to connect with others through tradition and culture. I will have to put Canadian Thanksgiving Day on my calendar so that I might celebrate both of them next year! Happy Thanksgiving to you and yours!

    Natalie



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Marcel Iancu – Pogromul din București – mărturie inedită (1)

[caption id="attachment_19137" align="alignleft" width="150" caption="Marcel Iancu"][/caption]In ianuarie 1941 (21-23) are loc Rebeliunea Legionara, Pogromul de la Bucuresti, in care sint...

Închide
3.145.131.28