caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

FIFA investighează acuzații de vânzare a voturilor pentru turneele din 2018 și 2022

de (17-10-2010)

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a anunțat că investighează acuzații că doi membri ai comitetului său executiv ar fi declarat că sunt dispuși să-și vândă votul privind atribuirea turneelor finale ale Campionatului Mondial din 2018 și 2022.

Anunțul urmează publicării de către duminicalul londonez Sunday Times a rezultatelor unei anchete a unor ziariști camuflați în postura unor reprezentanți ai unui consorțiu de afaceri, care făceau lobby pentru atribuirea organizării turneului final din 2018 Statelor Unite.

Președintele FIFA, Sepp Blatter, a admis faptul că acest presupus scandal de corupție are un impact negativ asupra forului mondial, care urma să decidă pe data de 2 decembrie anul acesta cui va fi atribuită organizarea turneului final al Cupei Mondiale atât în 2018, cât și în 2022.

Cei doi reporteri de la Sunday Times, care pozau în reprezentanți ai unui consorțiu american, s-au întâlnit la Cairo cu Amos Adamu, președintele din Nigeria al Federației Vest Africane de fotbal și unul dintre cei 24 de membri ai comitetului executiv FIFA care decide pe 2 decembrie atribuirea turneelor finale.

Într-un interviu filmat cu cameră ascunsă, Adamu își dă, în mod aparent, acordul de a vota pentru candidatura Statelor Unite, contra sumei de 800000 de dolari, reprezentând banii necesari construirii a patru terenuri din material sintetic în Nigeria.

Adamu apare spunând că va vota pentru Statele Unite în 2018 și că această țară va constitui a doua sa preferință în 2022.

Între timp, de la înregistrarea interviului, Statele Unite și-au retras candidatura pentru 2018, în cursă rămânând Anglia, Rusia și două candidaturi comune, Belgia-Olanda și Spania-Portugalia. Pentru 2022, pe lângă Statele Unite candidează Australia, Japonia, Coreea de Sud și Qatar.

Reporterii mascați s-au întâlnit și cu un alt membru al comitetului executiv, Reynald Temarii, președintele Confederației de fotbal a Oceaniei și fost fotbalist profesionist la echipa franceză FC Nantes la sfârșitul anilor ’80.

Acesta a spus că urmărește atragerea unei sume de circa 2,5 milioane de dolari pentru înființarea unei academii de fotbal în Noua Zeelandă și a dat de înțeles că i s-au mai făcut oferte de cumpărare a votului pentru sume cuprinse între 10 și 12 milioane de dolari.

Reporterii ascunși au mai vorbit și cu alți patru foști demnitari FIFA care au confirmat și ei existența unor astfel de practici de corupție și în trecut. După înregistrarea declarațiilor și devoalarea identității celor doi reporteri ascunși, Sunday Times i-a întrebat pe cei șase ce au de comentat.

Unii au răspuns că au inventat povestirile lor, altul că a citit acuzațiile într-o carte, iar cei doi actuali membri ai comitetului executiv au răspuns că sunt interesați de investiții în regiunile lor și că votul lor nu e de vânzare.

Această investigație jurnalistică a confirmat suspiciunile care planează demult asupra corupției din procedurile de atribuire a turneelor finale ale Cupei Mondiale la fotbal, suspiciune de corupție care nu ocolește nici procedura de atribuire a Jocurilor Olimpice.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
44.200.101.170