caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

România încremenită în UE

de (10-10-2010)

Observatia apartine lui Teodor  Baconschi, ministrul nostru de externe.

De aproape patru ani de cand a devenit membra a UE Romania  nu reuseste sa atraga fonduri de partea  ei. In schimb a devenit un contributor net al Uniunii fara sa capturaze acele fonduri care ar contribui la accelerarea iesirii Romaniei din subdezvoltarea  economica sustine in continuare ministrul Baconschi.Observatii dure si pertinente.

Noi nu am depasit logica aderarii,ne complacem cu libertatea de miscare castigata si nimic mai mult.

La nivelul populatiei perceptia este aceeasi. Am intrat in UE, putem sa calatorim pe baza de  carte de identitate,putem sa lucram la negru in cateva tari. Asta inseamna pentru mare parte din populatie Uniunea Europeana.

Nimic in ce priveste libertatea de miscare a marfurilor,  a ideilor  s.a.md. Guvernele de pana azi ,Parlamentul  si  mai putin Presedintia par a se afla prinsi in clestilor unui imperiu  care le paralizeaza orice miscare.

In fond suntem membru cu drepturi depline a Uniunii cu tot ce  decurge de aici. Obligatii pe care  le asumam si mai putin drepturi pe care trebuie sa le cerem si pentru care sa luptam. Luptam este un fel de a spune trebuie doar sa ne adaptam   procedurile acestei Uniuni care  sigur nu sunt totdeauna cele mai simple dar   trebuie sa jucam dupa niste reguli.

Reguli care   sunt pentru toata lumea nu numai pentru noi.

E cu totul impropriu sa ne asteptam ca, dupa ce ne-am dobandit statutul de SM, sa fim tinuti de manuta in continuare ca un minor cu probleme. Avem fata de fostul Occident, categoria geopolitica depasita, un permanent complex de inferioritate care ne defineste provincialismul, ne inhiba actiunea politica externa si arunca in confuzie permanenta proiectul intern“, spune ministrul Baconschi(www.hotnews.ro).

Suntem,  la douazeci de ani dupa, prinsi intre spatiul  balcanic si fostul imperiu sovietic.

Ne predam in fata celor mai simple si  usoare forme  pe  care fostul Occident  le arunca spre noi facand sluj si luand din zbor tot cee arunca altii. Nu avem   constiinta clara ca  Europa sau Occidentul(fostul Occident) se termina la granita de la Prut.

Toate incepand de la mentalitate  si terminand cu  izmeneala politicienilor  ne tin stana de piatra  in interiorul  acestei Uniuni.

In loc sa ne vedem  de  situatia noastra,despre modelul de tara pe care-l dorim, in loc sa lasam liber  constiintei nationale si  traditiei imbinata cu modernismul si acum dupa patru ani noi copiem in draci cele mai   usoare  si de suprafata  produse de marketing pe care ni le arunca fostul occident pe piata.

Apartenenta la UE nu distruge  natiunea si nici statul si nici nu ne obliga sa devenim piata de consum pentru celelalte tari. Am ajuns asa pentru ca nu am fost in stare sa propunem altceva, am ajuns aici pentru ca asta au dorit o parte din cei ce au detinut puterea aici si pentru ca mentalul acestui popor a crezut ca altii vin cu banii si noi  le mancam  siret capitalul. Am ajuns asa pentru ca ne  mananca  vechile obiceiuri balcanice. Un trai  de azi pe maine,din  combinatii…..

Este o tema,incremnenirea Romaniei in UE,care ar trebui sa  fie in agenda fiecarei zile a celor ce vor,cred sau incearca sa conduca aceasta tara si nu numai a lor!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
TOAMNA CANADIANĂ

Toamna canadiană

Închide
54.88.179.12