caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Impresii de calatorie



 

Mitocanul român în vizită la Forul roman

de (3-10-2010)
33 ecouri

Mă aflam într-o duminică de octombrie timpuriu la Roma, o zi cu soare, ideală pentru încheierea unui sejur de șase zile în Italia care a mai cuprins pe lângă Cetatea Eternă și giuvaierul medieval Florența.

Vizitam Forul lui Iuliu Cezar, un ansamblu de ruine situat la doar 100 de metri distanță de Forul lui Traian, cunoscut pentru Columna care povestește prin basoreliefurile sale istoria cuceririi de către împăratul roman în secolul II după Isus Christos a Daciei.

Din față cobora scările un grup de turiști japonezi care-și încheiaseră vizita. În stânga mea am auzit vorbindu-se românește. Era un grup de patru persoane: un bărbat de vreo 35 de ani cu soția și fiul – un băiețel de vrei 3 – 4 ani și un alt bărbat, probabil prieten de familie.

Intersectându-se cu grupul de turiști japonezi, românul a exclamat: “Ce-or fi căutând ăștia aici, că doar n-au nicio legătură cu cultura europeană. E ca și cum m-aș duce eu în Japonia să-l văd pe Buddha!”. După care i-a dat aparatul de fotografiat soției, l-a luat pe băiețel pe umeri și i-a ordonat nevestei: “Ia-mă cu ăsta, dar vezi să se vadă bine”, “ăsta” fiind un arc de triumf din Forum.

Bănuiesc că în precedenta jumătate de oră același turist român (nu cred că era lucrător în Italia) explicase la Columna lui Traian procesul etnogenezei poporului român, așa cum l-a învățat la școala primară, scoțând în evidență originea glorioasă a acestui popor.

Cât de reprezentativ este acest veritabil Jupân Dumitrache Titircă al zilelor noastre? În orice caz, în cele șase zile petrecute în Italia am întâlnit foarte puțini turiști români, deci dacă acest individ și-a putut permite să vină la Roma (un oraș extrem de scump), înseamnă că nu e tocmai un coate-goale.

Poate face parte din noua clasă de îmbogățiți, mitocani care mai bifează un trofeu, pozându-se prin diverse locuri de pe mapamond.

Cert este că acest mitocan (pentru că nu pot să-i spun altfel) nu prea înțelege mare lucru din călătoriile sale. Ar fi trebuit să știe că turiștii japonezi în general sunt mari amatori de cultură și faptul că umblă cu aparate foto-video sofisticate la ei nu trebuie să ne inducă în eroare să-i privim într-un mod clișeistic, ca pe niște termite turistice.

De altfel, dacă aș face o statistică a turiștilor pe care i-am întâlnit la Roma și Florența, i-aș plasa procentual pe locul doi pe japonezi, după americani, dar înaintea germanilor și rușilor.

Americanii – mulți dintre ei universitari, dar mai general oameni extrem de educați – sunt extrem de numeroși la Florența, unde angajează adeseori ghizi profesioniști chiar pentru grupuri de două persoane. Această prezență masivă a lor într-un oraș extrem de important pentru cultura întregii omeniri ca Florența contrazice mitul unei națiuni de filistini, interesate doar de parcuri de distracții și restaurante MacDonalds.

Să fim bine înțeleși: nu spun că acest mitocan este neapărat reprezentativ pentru turiștii români. Și oricum, am mai văzut mitocani și de alte nații, între care chinezi, pe care-i recunoști după îmbrăcămintea și încălțămintea ieftină, spre deosebire de japonezi, cu care împărtășesc însă o pasiune pentru echipament foto-video de înaltă calitate.

Un astfel de comportament denotă provincialism și efectele sale practice riscă să se vadă foarte repede într-o lume globalizată în care românii trebuie să concureze cu alte nații.

Deși acest mitocan nu “face nația de râs” în mod vizibil, așa cum chipurile ar face-o femeile rome care cerșesc prin fața marilor catedrale din Italia, el reprezeintă un simptom, vizibil uneori și în comentariile postate în revista ACUM: acela al unei suficiențe pernicioase cu iz naționalist-xenofob, deprinsă de generații întregi în mult lăudatul sistem educațional al României ceaușiste.

Ecouri

  • radu tuculescu: (4-10-2010 la 03:35)

    Bravos. Punct ochit , punct lovit. Din pacate, mitocanii astia asa ramin pe veci, indiferent cit am scrie noi…Iar in ultima vreme li se ingroasa rindurile si ne reprezinta, cica,peste tot…Astora si de iar loci o locomotiva , tot neschimbati ramin…

  • Dumitru G.Sin: (4-10-2010 la 04:29)

    Cameron şi-a făcut apariţia la o emisiune televizată, cu o pereche de şosete găurite. Criticii au imortalizat imediat scăparea şi au lansat o dezbatere satirică la adresa neglijenţei sale. Aşadar, „gaura” de imagine se întâmplă şi la case mai mari!”

  • Petru Clej: (4-10-2010 la 05:15)

    Dumitru Sin se refera la premierul britanic David Cameron si o povestioara irelevanta aparuta in presa britanica.

    Facand referire la aceasta povestioara (de ce oare tocmai asta?) Dumitru Sin dovedeste ca nu pricepe diferenta intre o neglijenta intamplatoare si mitocanie.

    Mai mult Dumitru Sin confirma ceea ce scriam ca atitudinea turistului mitocan isi gaseste ecou si in paginile revistei ACUM.

  • clementina tudor: (4-10-2010 la 05:24)

    triste revelaţii despre marţafoii care ne reprezintă, avem la tot pasul. şi mai trist este pt mine când întâlnesc persoane extrem de sărace, conştiente de sărăcia lor şi puse la colţ de viaţă. Privirea lor mută strigă disperarea, iar îmbogăţiţii aştia le râd în faţă, ajunşi de o glorie apusă, cu un rânjet tâmp, dar împlinit.

  • Dumitru G.Sin: (4-10-2010 la 06:56)

    1- De ce aţi făcut dintr-un subiect de fapt divers „un turist oarecare care întîmplător vorbeşte în limba română” un titlu şi subiect de articol ” Mitocanul român în vizită la Forul roman” apropos ca jurnalist experimentat ştiţi că „titlul vinde”
    2- De ce trebuia neapărat ca articolul în final să aibă o fotografie cu o ţigancă e care cerșeşte prin fața marilor catedrale din Italia ?

    O gaură în ciorap in vreme de criză a Premierului britanic David Cameron a comis o gafă ce a fost şi care a făcut deliciul jurnaliştilor mi se pare un subiect mai atrăgător pentru un jurnalist decît un „turist anonim fie el şi român” asta doar dacă ca şi jurnalist nu se urmăreştie o anumită orientare a ziarului preocupat moderniza „naţionalismul romînilor ” vs „patriotismul protocronist „azi desuet ?

  • Dumitru G.Sin: (4-10-2010 la 06:59)

    errată :ziarului preocupat în moderniza “naţionalismul românilor ” vs “patriotismul protocronist “azi desuet ?

  • George Hida: (4-10-2010 la 07:27)

    Omul cu pricina trebuie ca are si „prieteni” mai rasariti din punct de vedere intelectual. In vizita in Italia, Franta sau Spania, pe mitocanii romani ii intalnesti mai ales la Roma, Paris sau Madrid, dar foarte rar in Florenta, Lion, sau Toledo. odata chiar am intalnit o pereche din Iasi la unul din muzeele din gradinile Borghese (Roma) discutand cu prietena despre fascinatiile sculptripor de dupa „Renastere”. Am sporovait vre-o cateva ore dupa care, cu regret ne-am despartit. Ceilalti romani, cei mai multi misuna mai ales prin magazinele si pietele-talcioc ale marilor orase. I-am intalnit in autobuze, tramvaie, trenuri discutand in romaneste despre gainarii sau alte afaceri marunte, aratandu-si cu emfaza cunostintele in ce priveste orarul pietelor sau magazinelor cu reduceri temporare de preturi, etalandu-si gaselnitele si oftand ca „trebuie sa le duc si lor ceva ca or sa apara ca termitele cand ma intorc; ca am rude si prieteni multi si trebuie sa multummesc pe toata lumea”.

  • gross tomas: (4-10-2010 la 07:32)

    Este trist deoarece, acestia si tiganii, sunt considerati de foarte multe natii ambasadorii Ronaniei

  • gross tomas: (4-10-2010 la 07:33)

    Este trist deoarece, acestia si tiganii, sunt considerati de foarte multe natii ambasadorii Romaniei

  • Petru Clej: (4-10-2010 la 08:36)

    Domnule Sin,

    Este uimitor ce mult semanati cu individul de la forul roman. Nu pareti sa intelegeti ca asta nu e un incident izolat, ci reflecta o anumita mentalitate paguboasa.

    Nu pareti apoi sa fi citit articolul cu atentie, pentru ca la un moment dat mentionez prezenta unor cersetoare din Romania in fata mai multor catedrale din Roma si Florenta.

    Prin mentionarea povestioarei cu Cameron dovediti ca n-ati inteles nimic din acest articol, dupa cum nu intelegeti nimic din realitatea din Marea Britanie.

    Daca ati citi cu mai mare atentie si cu mintea deschisa articolele din revista ACUM poate v-ati mai scutura de nationalismul de mucava care va este caracteristic.

  • Dumitru G.Sin: (4-10-2010 la 09:03)

    JENANT DOMNULE PETRU CLEJ nu suportaţi ca cineva să aibă o altă părere despre depre un anume subiect sau o anume temă pentru că imediat acesta este considerat DUŞMAN PERSONAL şi trebuie urgent PUS LA PUNCT :
    „Este uimitor ce mult semanati cu individul de la forul roman.”… PUR ŞI SIMPLU M-AŢI JGNIT in ÎN MOD GRATUIT ,M-AŢI FĂCUT „MITOCAN” UNA DOUĂ …FĂRĂ SĂ PROBAŢI JURNALISTIC?

    PS.
    Nu am înţeles de ce am fost acuzat de ” nationalismul de mucava” pe ce vă bazaţi , vorba cuiva

  • Dumitru G.Sin: (4-10-2010 la 09:20)

    Manipularea dumneavoastră senină din articol DOMNULE PETRU CLEJ are farmecul ei „logic” :

    „În orice caz, în cele șase zile petrecute în Italia am întâlnit foarte puțini turiști români”

    Ca apoi continuaţi conclusiv în jos în „ECOURI” în sprijinul polemicii dumneavoastră cu cititorii „duşmănoşi şi cu mintea închisă ” dar şi lipsită de „logică „, citez :”Nu pareti sa intelegeti ca asta nu e un incident izolat, ci reflecta o anumita mentalitate paguboasa. „

  • Petru Clej: (4-10-2010 la 09:58)

    Domnule Sin, cand ma refeream la mentalitate reprezentata de mitocanul din articol nu aveam in vedere doar turistii romani, relativi putini, necum doar pe cei din Italia.

    Mentionarea – de o stupiditate fara margini a povestioarei cu Cameron – repet, dovedeste ca n-ati priceput nimic. Daca tot va referiti la ceva britanic, oarecum echivalent, puteati sa-i amintiti pe mitocanii englezi de la Ibiza sau Ayya Nappa, dar este evident ca nu aveti aceasta capacitate.

    Cat despre „nationalismul de mucava” el este mai mult decat straveziu, ca sa nu mai spun ca nu sunt picat din luna, domnule Sin, si va cunosc obiceiurile si opiniile din comentarii precedente.

  • Dumitru G.Sin: (4-10-2010 la 10:06)

    Pentru dumneavoastră Dumitru G.Sin este considerat DUŞMAN PERSONAL şi trebuie urgent PUS LA PUNCT citez din nou poate mă lămuriţi cu aceeaşi elocvenţă a certitudinilor care face parte din zestrea dumneavoastră de ” minte deschisă” :
    “Este uimitor ce mult semanati cu individul de la forul roman.”… PUR ŞI SIMPLU M-AŢI JGNIT ÎN MOD GRATUIT ,M-AŢI FĂCUT “MITOCAN” UNA DOUĂ …FĂRĂ SĂ PROBAŢI JURNALISTIC?

  • duca: (4-10-2010 la 10:29)

    Aveti dreptate si noi ne-am intalnit fregvent cu astfel de situatii in care ne era jena de comportamentul compatriotilor nostri.Mai avem mult unii dintre noi pana sa ne comparam cu turistii japonezi pe care-i intalnesti peste tot in lume si sant extrem de civilizati si interesati de tot ce vad.

  • Petru Clej: (4-10-2010 la 11:25)

    A echivala o neglijenta a premierului britanic (repet, nici pana acum nu am priceput pe ce baze a fost aleasa aceasta comparatie elucubranta) cu mitocania unui turist roman este o dovada de mitocanie.

    „Nationalismul de mucava” va caracterizraza, domnule Sin, nu numai pe baza acestei incercari stangace de aparare a repectivului mitocan, pe principiul „da’ ce nu au si altii mitocanii lor”, dar mai ales pe baza antecedentelor din comentarii.

    In rest, nu va consider „dusman”. Oricum, sunteti un dulce inocent pe langa cei care ma urasc cu ferocitate si m-au clasat in categoria „dusmanilor poporului roman”, a „jidanilor sau jidanitilor” si alte complimente de astfel de speta. Fiti linistit, pentru mine ramaneti o imagine virtuala, tipic „majoritara”…

  • Daniel Macovei: (4-10-2010 la 12:15)

    Domnule Dumitru G Sin,la replica dumneavoastra scrisa cu majuscule „PUR SI SIMPLU M-ATI FACUT „MITOCAN” UNA DOUA…FARA SA PROBATI JURNALISTIC?”,indraznesc sa va atrag atentia ca dumneavoastra insasi va-ti caracterizat si probat jurnalistic.Cat despre cersetorii de pe treptele catredalelor este plina Europa de ei.Au inceput sa faca concurenta porumbeilor.Majoritatea vorbesc o limba oficiala a Comunitatii Europene.Ghititi care.

  • Dumitru G.Sin: (4-10-2010 la 12:41)

    Domnule Petru Clej dumneavoastră sînteţi doar un soi de Ghilgameş care nu are de nimic pierdut în
    „Raiul din diaspora visat dar şi verifcat ” : „Aceasta este. Atat primim. Aceasta viata. Acum. O singura data”, isi spunea Ghilgames în fata crudei evidente. „Bucura-te de viata ta” mai spunea el cu 4.000 de ani în urmă !

  • Dumitru G.Sin: (4-10-2010 la 12:42)

    Errată : “Raiul din diaspora visat dar şi verificat ”

  • Marius Marinescu: (4-10-2010 la 13:04)

    Domnule Clej,
    Dumneavoastra sunteti scarbit de poporul roman, cel din care, chipurile, faceti parte. Daca tot sunteti satul de Ropmania, de ce nu-l luati pe concetateanul dumneavoastra, pe cel numit Sabin Gherman, de manuta pentru a emigra impreuna in tari mai „civilizate”. La cat sunteti de geniali amandoi, sunt convins ca o sa gasiti munci foarte bine platite chiar la pizzeriile din Roma.
    Un antiromanism mai agresiv decat pe site-ul acesta nu mi-a fost dat sa intalnesc. Si, asa cum mai comenteaza cineva, pe cei care nu sunt de acord cu opiniile dumneavoastra ii taxati automat de mitocani si dusmani personali. Halal democratie, domnule Clej!
    Apropos, am stat ca turist atat in Firenze, cat si in Roma, mai mult decat dumneavoastra si am intalnit turisti romani pasionati de cultura.

  • Dumitru G.Sin: (4-10-2010 la 13:11)

    Domnule Daniel Macovei gramatical flexiunea verbului ar fi CORECT „v-ati caracterizat si probat jurnalistic” şi mai cred că domnul Petru Clej nu are nevoie de un asemenea avocat lipsit de logică în stil pentru că eu mă refeream la citatul care tocmai îl încrimina pe domnul Petru Clej:
    „“Este uimitor ce mult semanati cu individul de la forul roman.”dumneavoastră cum explicaţi semantic această frază vă întreb ,domnule Daniel Macovei?

    PS.
    Cît despre maliţozitatea dumneavoastră care se vrea ironie :”at despre cersetorii de pe treptele catredalelor este plina Europa de ei.Au inceput sa faca concurenta porumbeilor.Majoritatea vorbesc o limba oficiala a Comunitatii Europene.Ghititi care.” EU UNUL NU AM GUSTAT-O !

  • Petru Clej: (4-10-2010 la 13:40)

    Domnule Marius Marinescu,

    Nu sunt scârbit de poporul român ci de mitocani ca cel de la Forul roman cărora unii ca dumneavoastră și ca domnul Sin le țin hangul. Ar trebui să vă preocupe acest fapt, pentru că ăștia sunt oamenii care de multe ori ajung în fruntea bucatelor în România.

    Nu vă preocupați de soarta mea, sunt plecat din România din anul 1991. Și a propos, nu e o rușine să lucrezi într-o pizzerie din Roma, așa cum cu dispreț abia mascat menționați. Am întâlnit români de ispravă în restaurante și la Roma și la Florența (așa se spune în limba română, nu Firenze, așa cum scrieți dumneavoastră). Ei au o mentalitate mult mai sănătoasă decât dumneavoastră care practicați demagogia patriotardă și naționalismul de mucava.

    Anti-românism? Dar dumneavoastră cine sunteți să dați note la materia „românism”? Nu vă rușine să vă erijați în arbitru al românismului? Nu vă mai potoliți odată cu ultra-naționalismul ăsta deșănțat care duce România într-o fundătură?

  • Petru Clej: (4-10-2010 la 13:43)

    Domnule Sin, ați început cu David Cameron și ați ajuns la Ghilgameș. Mă întreb unde o să sfârșiți. Și ce vreți de fapt să dovediți?

  • Daniel Macovei: (4-10-2010 la 14:26)

    Domnule Dumitru G.Sin,multumesc pentru corectia gramaticala?!Ma consider propriul meu avocat,indiferent de ce va scrie redactorul acestei reviste.Convingerile si valorile pe care le apar apartin si altor romani,nu numai celor agreeati de dumneavoastra.Cam neplacut nu-i asa?Cu logica si stilul stam diferit,dar sunt sigur ca sunteti perfectibil.

  • CHARLIE: (5-10-2010 la 09:54)

    Citind „conversatia” de mai sus am impresia ca sunt in lumea de Caragiale! Oare de ce?

  • somoila grigore: (8-10-2010 la 04:18)

    Domnule Charlie,
    Tot natul nascut,crescut,trait,cat decat, in Romania,are in firea lui un…iz de Caragiale.Umbra lui Caragiale ne urmareste peste tot.Chiar si in diaspora.Din lectura postarilor de mai sus,ce alta concluzie se poate trage?

  • Petru Clej: (8-10-2010 la 05:00)

    Domnule Somoila Grigore, am și scris în articol că mitocanul în cauză este un fel de Jupân Dumitrache Titircă. Iar Caragiale s-a auto-exilat din exasperare. Aceeași exasperare ar simți-o și azi.

  • Petru Clej: (8-10-2010 la 12:03)

    Păi doamnă Stoica-Melli, dacă gândiți ca acest mitocan, atunci sunteți mitocancă.

  • Stefan N. Maier: (8-10-2010 la 17:58)

    Doamna Stoica-Melli, puteti sa-mi redati citatul sau citatele din care reiese ca personajul descris de Petru Clej a fost victima vreunei mitocanii. Poate nu inteleg limba romana le fel de bine ca dv., mi-ati face un serviciu…

  • Stefan N. Maier: (9-10-2010 la 12:48)

    Doamna Adina, desi in neobisnuit de multe ocazii Petru si cu mine gandim la fel, nu suntem una si aceeasi persoana. Avem inclusiv stiluri diferite (a se citi „gresim in moduri diferite” 🙂 ).
    Deci iata cum stau lucrurile: eu am o orientare mai inclinata spre latura educationala a comunicarii. In acest context, faptul ca recunoasteti ca ati facut o afirmatie falsa imi intareste convingerea ca sunteti o persoana cu un potential cultural si psihologic deosebit pe care as putea incerca s-o atrag sa scrie pentru ACUM – la fel cum o facem noi, voluntar. Pe teme pe care aveti maxima competenta, desigur.
    Dar pentru asta as vrea sa discutam si sa repunem pe tapet, unul cate unul, elemente din ceea ce numiti „tirada de jigniri” la adresa dv. Permiteti-mi sa analizam impreuna – unul o data – contextul si continutul acestora. Va asigur ca voi fi un judecator corect, impartial.
    Daca, in loc de a discuta acest subiect aici, doriti s-o faceti mai degraba prin corespondenta personala, SI acest lucru este acceptabil (desi preferinta mea este – din nou din perspectiva educationala – ca mai multi sa beneficieze de posibilitatea de a cunoaste un mod de a clarifica lucrurile de acest gen). Adresa mea directa este editor@acum.tv
    Deci aveti cuvantul, daca acceptati oferta mea de a discuta.

  • Alex. Timoschenko: (21-8-2011 la 05:56)

    Mi-ati luat cumva „vorba din gura” daca imi permiteti sa spun asa, domnule Clej – v-as fi raspuns eu cu cuvintele ” acest mitocan nu “face nația de râs” în mod vizibil” daca nu le-ati fi scris deja Dvs. Completarea de la sfirsit insa era necesara, si probabil va mai trebui sa treaca ceva apa pe Dimbovita pina la abandonarea acestei suficiente pernicioase, cum o denumiti Dvs si a si a miturilor ce abunda in modul de intelegere si gindire prezent inca in „masele largi”. Unde v-as contrazice totusi ar fi in afirmatia ca aceasta ar fi exclusiv rezultatul sistemului educational ceausist; cautati in manuale si mai vechi si veti gasi in mare parte aceeasi gindire tinind de „batutul in piept” (urmasii Romei, ai Daciei, etc,etc), iar teoriile protocroniste au aparut cu mult inainte de regimul comunist (N.Densusianu et Co).

  • Petru Clej: (21-8-2011 la 06:18)

    Domnule Timoschenko, este adevărat că naționalismul a fost prezent în manualele de istorie înaintea regimului național-comunist, dar mitocanii de azi n-au apucat să meargă la școală înaintea acestei perioade.

  • Calin Preda: (21-8-2011 la 06:31)

    Pai eu nu stiu de ce ar trebui sa ne mire si sa ne ingrijoreze expansiunea turistica a mitocanilor romani. Mai degraba ar trebui sa ne puna pe ganduri ca astfel de oameni (vezi Gigi Becali, Oana Niculescu Mizil si altii) ne reprezinta in Parlamentul European. Turistii mitocani sunt doar un aspect marunt al curentului „ghertoi”, extrem de la moda in lumea proaspetilor imbogatiti, generati precum ciupercile de balegar de capitalismul „original” al tarii noastre. Si-s asa de multi ca oamenii de calitate cu greu isi mai fac loc printre ei. Nu mai e mult si, daca nu ne trezim, imnul national risca sa devina o manea. Pe la spate, pe la spateee…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Voi ați mâncat banii !

D' ale imigrantilor...Cateva ganduri despre viata noastra de zi cu zi in fara tarii natale

Închide
3.22.240.205