caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Doua moldovence in arest preventiv in SUA, ce face Ministerul de Externe de la Chisinau?

de (3-10-2010)

Dupa cazul moldovenilor arestati in Egipt, pretins incercuit si supravegheat de catre diplomatia de la Chisinau, observam o lipsa de reactie din partea MAEIE-ului in cazul cetatenilor moldoveni, care portivit presei au fost arestati de politia americana. Dupa cum informeaza Agentia de stiri RIA Novosti, citata de Unian[1], serviciile consulare rusesti de la New York au primit o reclamatie din partea organelor de drept americane despre arestarea a 4 cetateni rusi si a 2 persoane originare din Moldova. Dupa cum anunta partea americana, cetatenii moldoveni sunt doua studente Victoria Opinca si Alina Turuta, care ar fi facut parte dintr-o retea de infractori, alcatuita exclusiv din cetateni din Europa de Est, care printr-o schema frauduloasa sofisticata reuseau sa sparga conturi bancare. Procuratura federala americana a arestat 37 de persoane, 25 dintre care provin din Rusia, cuantificand o suma de 3 mil. de dolari sustrasa de acest grup din conturile cetatenilor americani.

Persoanele date ajungeau in SUA prin intermediul vizelor studentesti, dar nu se spune nimic daca acestea erau oferite in cadrul programelor de Work and Travel, foarte populare in R. Moldova. La moment cele doua moldovence sunt in arest preventiv, alaturi de alti colegi din reatea de infractori.

Justificarea Ministerului de Externe folosita in cazul moldovenilor din Egipt nu mai poate corespunde incidentului cu studentele retinute in SUA. Relatiile moldo-americane au avansat simtitor in ultimul an, iar la Washington a fost numit un nou ambasador, apreciat pentru competente remarcabile. In aceste conditii nu este clar faptul, de ce procuratura americana a transmis Consulatului rus datele despre cetatenii moldoveni si nu le-a difuzat consulatului R. Moldova. Daca insa aceasta informatie a fost transmisa diplomatilor moldoveni din SUA, atunci de ce MAEIE-ul nu a comunicat din prima sursa despre moldovencele acuzate de “escrocherie”, lasand presa straina sa ne vorbeasca despre aceasta.

Situatia data trezeste suspiciuni legate nu doar de activitatea agentiilor Work and Travel in R. Moldova, implicate si pana acum in numeroase scandaluri, dar si de modalitatea cum relationeaza Ministerul de Externe prin intermediul amabasadelor si consulatelor sale cu autoritatile din statele acreditare.

Pe langa aceasta gestionarea cazurile legate de moldovenii arestati in strainatate divulga fie problema institutionala in initierea si mobilizarea Ministerului de Externe pentru actiuni in exterior pe filiera consulara, fie o insuficienta acuta de resurse umane, care genereaza o tardivitate de ordin cronic.

Referinte:

1. Хакеры ломали счета, а студентки забирали миллионы, http://www.unian.ua/rus/news/news-398804.html

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
In the merry old land of oz

It was a long summer. Changing residences and moving around all over Romania for visits, conferences, camps and what-not. And...

Închide
18.216.94.152