caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Ed Miliband a fost ales noul lider al Partidului Laburist britanic

de (25-9-2010)
5 ecouri
Poză preluată de pe http://edmiliband.org/gallery/

Poză preluată de pe http://edmiliband.org/gallery/

Ed Miliband a fost ales noul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, învingându-l cu o mică diferență pe David Miliband, cu 50,65% din voturile exprimate în colegiul electoral, față de 49,35% cât a obținut fratele său.

Noul lider, în vârstă de 40 de ani, este cel mai tânăr din istoria de peste 100 de ani a Laburiștilor și a promis să nu devieze partidul spre stânga în pofida campaniei sale cu nuanțe populiste care i-a adus sprijinul decisiv al sindicatelor.

Postul de lider al Partidului Laburist devenise vacant în luna mai, ca urmare a demisiei fostului premier Gordon Brown, la doar câteva zile după înfrângerea partidului în alegerile parlamentare din 6 mai, în urma cărora a venit la putere un guvern de coaliție între Partidul Conservator și Partidul Liberal Democrat, condus de premierul și liderul Conservatorilor, David Cameron.

Ed Miliband a reușit să-l învingă doar în al patrulea tur de scrutin pe fratele său, fost ministru de externe până în urmă cu cinci luni, după eliminarea succesivă a celorlalți candidați înscriși în cursă, foștii miniștri Ed Balls și Andy Burnham și deputata Diane Abbott. Liderul a fost ales de trei secțiuni electorale cu pondere egală: deputați și euro-deputați, membri de partid, și membri ai sindicatelor afiliate Partidului Laburist. Pe buletinul de vot candidații trebuiau numerotați în ordinea preferințelor, de la 1 la 5. În fiecare tur de scrutin era eliminat candidatul clasat pe ultimul loc și preferințele sale redistribuite celor rămași în cursă.

Fost ministru al Energiei și Schimbării Climatice în cabinetul Brown, Ed Milliband este de asemenea primul evreu ales în fruntea Partidului Laburist. Părinții săi, Ralph și Marion, erau amândoi de origine evrei polonezi și ambii supraviețuitori ai Holocaustului. Ralph Miliband a reușit să se refugieze din Belgia în Marea Britanie cu câteva ore înaintea invaziei naziste din 1940, iar Marion a supraviețuit în mod miraculos în localitatea poloneză Czestochowa în timpul ocupației germane. Ralph a fost profesor de științe politice la London School of Economics, cunoscut pentru vederile sale marxiste.

Ed Miliband a făcut studii politice la Universitatea Oxford și a făcut parte timp de mai mulți ani din echipa fostului premier și lider al Partidului Laburist, Gordon Brown. El este văzut ca un politician mai de stânga, fapt confirmat și în avansul față de fratele său, David (care era un adept al fostului premier și lider până în 2007, Tony Blair), în colegiul sindicaliștilor, care practic a decis victoria sa la limită. De altfel, în rândurile Partidului Conservator, el este cunoscut ca “Ed cel Roșu”.

În orice caz, în clasa politică din Marea Britanie a avut loc o schimbare completă de generații la vârf: dacă Ed Milliband are 40 de ani, David Cameron are 44, iar liderul Partidului Liberal Democrat și vicepremierul Nick Clegg are 43.

Ed Milliband are acum sarcina dificilă de a restabili reputația partidului, serios șifonată în alegerile din mai și a promis să facă o opoziție dură actualului guvern de coaliție care a anunțat măsuri severe de austeritate în vederea reducerii imensului deficit bugetar (circa 11% din Produsul Intern Brut), moștenit de la guvernul Brown.

Dar misiunea sa imediată este restabilirea unității în partid, după o campanie electorală mai puțin decât frățească împotriva lui David Milliband, pe care va încerca să-l coopteze în echipa de conducere, dacă acesta va reuși să-și înghită mândria și să lucreze sub conducerea fratelui său mai mic.

Ecouri

  • CHARLIE: (25-9-2010 la 17:49)

    Ed Millband este evreu in nume numai. La fel si George Soros. Franta va putea avea un presednte evreu in Dominique Kahn-Strauss. In ce an prevezi ca un evreu va deveni presedinte in Romania? Sunt dispus sa pariez ca la Sfantul Asteapta.

  • Dan Rabinovici: (25-9-2010 la 21:16)

    Ed Miliband ‘este evreu in nume numai’ este de parere Charlie. De fapt, asa se si cuvine pentru liderul Partidului Laburist. Interesele Marii Britanii trebuie sa-i fie primordiale. Ar fi chiar de nedorit sa fie altfel. Spre deosebire de Benjamin Disraeli, Miliband n-a trebut sa se crestineze pentru a se implica in politica. Vremurile s-au schimbat deci, spre bine se pare. Miliband nu este primul lider al opozitiei de origine evreiasca din Regatul Unit. Fostul lider conservator Michael Howard este evreu, tatal lui a sosit in Marea Britanie din Romania in 1939.

  • CHARLIE: (26-9-2010 la 18:40)

    Sunt complet de acord cu Dan. Herbert Laski teoreticianul miscarii laburiste a fost si el evreu. Disraeli nu s’a crestinat ca sa intre in politica. Tatal lui l-a crestinat pentru a-i mari sansele de a intra in „elita” societatii britanice. In Franta au fost doi prim ministri evrei: Leon Blum Pierre Mendes-France. Romania o tara care „descoperit” democratia cu intarziere a avut o traditie antisemita, bineinteles cu anumite exceptii. Cei care disput acst lucru n’au decat sa citeasca istoria dupa tratatul dela Berlin cand evreii cica au capatat cetatenie romana.

  • CHARLIE: (26-9-2010 la 18:43)

    Pardon! Harold Laski nu Herbert.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum este percepută criza în Argeş?

În luna ianuarie, Argeşul era pe nedorita poziţie - locul 1 în ţară la numărul de firme închise nu mai...

Închide
18.119.105.239