caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Nostalgia după comunism îmi produce o lehamite de nedescris

de (26-9-2010)
12 ecouri

RFI România relata recent despre un sondaj de opinie realizat de CSOP din care rezulta, printre altele că 61% dintre cei chestionați afirmau că comunismul a fost idee bună, față de 53% procentul similar din urmă cu patru ani (http://www.rfi.ro/stiri/social_economic/Romanii-nostalgici-dupa-comunism.html). Acest sondaj confirmă rezultatele unei cercetări similare, despre care am scris în luna august articolul “România – o țară de analfabeți politic?” http://www.acum.tv/articol/15726 și în care procentul celor care considerau că comunismul a fost idee bună, dar greșit aplicată se ridica la 68%.

Ce mai aflăm din sondaj? Că mai mulți dintre cei chestionați consideră că Ceaușescu a făcut bine, decât că a făcut rău, aproape jumătate spun că era mai bine pe vremea comunismului decât acum și 62% apreciază faptul că pe atunci toată lumea avea loc de muncă. Ce era rău pe vremea comunismului? Nouă la sută spun lipsa de libertate, 7% dictatura, 5% sistemul grești, 2% teroarea și crimele.

Un sondaj izolat poate fi o aberație statistică, două sondaje care dau rezultate similare la doar o lună și ceva diferență nu mai reprezintă o aberație, chiar dacă sunt realizate în România.

Nu doar sondajele, dar și realitatea ultimilor 20 de ani merge în întâmpinarea concluziilor acestor sondaje. Începând cu alegerile de la 20 mai 1990, prin care a fost plebiscitat Ion Iliescu și partidul neo-comunist FSN (din care s-au desprins cele două partide care domină azi viața politică a României), continuând cu atitudinea ambiguă față de proprietatea privată, inclusiv rezistența față de restituirea proprietăților confiscate de stat, invidia față de cei care se bucură de succes în carieră și sunt recompensați financiar și în general lipsa de interes față de istoria reală a ultimilor 50 de ani, avem un tablou dezolant al unei populații care e atrasă de avantajele capitalismului, dar mai legată de beneficiile perioadei comuniste.

Mai pe românește, majoritatea cetățenilor României ar vrea să trăiască precum în capitalism, dar să muncească precum în comunism.

Bine, bine veți zice, dar vina nu le aparține cetățenilor simpli, ci clasei politice care a guvernat așa cum a guvernat în ultimii 20 de ani și a compromis democrația și economia de piață (sau dacă vreți capitalismul) în ochii omului de rând.

Iar eu am să vă replic că: 1) conducătorii sunt aleși de popor și reflectă nivelul civic al acestuia; 2) omul de rând a avut 20 de ani la dispoziție să se deștepte și să învețe reflexele democratice și ale economiei de piață.

Ar fi trebuit să priceapă că democrația este, așa cum zicea Churchill în 1947, cel mai prost sistem cu excepția tuturor celorlalte care au fost încercate pe parcursul istoriei. Ar fi trebuit să-și asume în primă instanță responsabilitatea propriei situații și numai în ultimă instanță să apeleze la stat să-l ajute.

Dacă fiecare sau măcar o majoritate dintre cetățenii României nu s-ar fi ghidat după principii ca “să moară capra vecinului”, “las’că merge și așa” – tipice regimului comunist, atunci această nostalgie după un trecut iluzoriu ar fi fost apanajul unei minorități de vârsta a treia.

Am spus-o de multe ori în paginile acestei reviste care a combătut constant această mentalitate catastrofală: este dreptul fiecăruia să tânjească la un regim pe care cel puțin în teorie majoritatea îl disprețuiau pe vremea când trebuiau să-l suporte, dar atunci este și dreptul meu să-i spun acestui individ că n-am nici cea mai vagă simpatie pentru lamentațiile sale față de situația din ziua de azi, la care și-a adus din plin contribuția, nu în ultimul rând, prin această mentalitate jalnică.

Ecouri

  • Cristian Ioan: (27-9-2010 la 04:09)

    Titlul mi se pare incorect!
    Ce e aia lehamite?
    Asta este realitatea, peste 605 din cetateni spun ca afost bun comunismul!
    Mai mult, doar 16% zic ca a existat REPRESIUNE!

    Daca asa vrea MAJORITATEA, noi trebuie sa ne conformam. Ca doar suntem in democratie, si in fond exact de aia am iesit in strada in decembrie 1989 si l-al impuscat pe dictator in ziua de craciun. Nu pentru o bucata de paine sau citeva grade in plus in locuinte, ci pentru LIBERTATE.
    Pentru democratie. ori, acum asta vrea poporul – manele, mormane de PET-uri pe ogoare si in paduri, politicieni incompetenti, intoarcerea la comunism. Ce drept avem noi sa ne opunem?

  • Petru Clej: (27-9-2010 la 04:49)

    Titlul nu poate fi incorect, atâta vreme cât este expresia unei stări de spirit. Mai mult, opinia mea este în conformitate cu Constituția și legile țării, în timp ce aceia care doresc o reîntoarcere la comunism și ar dori să treacă și la fapte încalcă aceste legi care garantează drepturi călcate în picioare de regimul comunist. Deci, cred că lehamitea mea nu e doar un drept, este și perfect legitimă. În rest, cred că Cristian Ioan nu prea înțelege ce înseamnă democrația, dacă are impresia că ea se reduce la voința majorității.

  • Vasile Roaita: (27-9-2010 la 05:55)

    Titlul este incorect pentru ca reflecta vointa celui care il scrie si nu realitatea…
    Romanii nu au nostalgii comuniste ci dorinta de a trai mai bine!

    Sa luam „Alianta Civica” S-a nascut ca o necesitate obiectiva; si timp de 4-5 ani a ghidat
    societatea romaneasca…La alta scara, ca si Solidaritatea poloneza,
    s-a destramat sub realitatea luptei pentru putere! Infiltratii din media,
    din societatea romaneasca, au manipulat opiniile…

    Aceiasi infiltrati au schimbat, azi, taberele…Sa nu va asteptati la rezultate mai bune!

    Ultimele alegeri au fost castigate cu o galeata cu produse, 50 de lei,
    o pufoaica, o pereche de cizme, alimente de imediata necesitate, furt ordinar…
    Si multe manele!

    Cum ar putea sa reformeze o societate cineva care a castigat alegerile in acest fel!?
    Sau, care propune ca model de elita politica pe Elena Udrea?

    Sever Voinescu, Cristian Preda sau Sebastian Lazaroiu sunt intelectualii fara demnitate,
    dar cu bani, care stau in mocirla si spun ca e iarba verde!
    Plesu, Liiceanu si altii sunt complicii de lux!

    Rezultatul va fi ca, in loc sa se nasca o clasa politica valoroasa,
    va revenii in fruntea tarii celalalt PCR ( FSN )…

    Abordarile maniheiste, interesate, neelaborate fac tot atata rau ca si
    o ideologie extremista!

    Cei de pe acum.tv nu au dreptul sa critice daca nu se schimba,mai intai, pe ei!

  • Petru Clej: (27-9-2010 la 14:51)

    Tupeul propagandistului comunist care se ascunde cu lasitate sub aliasul „Vasile Roaita” este nemarginit. Asa au facut si in 1944 cand au debarcat din tancurile sovietice.

  • anatol: (27-9-2010 la 16:32)

    Aveţi perfectă dreptate,aţi zis foarte bine, d-le Roiată!

  • musat: (28-9-2010 la 10:29)

    Istoria se poate repeta si la fel curentele si moda revin de multe ori sub alta forma.
    Ceea ce este intigrant este cit de bine este folosit acest motiv al nostalgiei comunismului de catre manipulatori de profesie care la comanda reiau teme din trecut si le adapteaza contextului.
    Nu ma intigra faptul ca cineva care toata viata a fost saturat cu prapoaganda comunista si a crescut dupa un astfel de matrita expune idei nostalgice.
    Mai intigrant este cum se foloseste orice in orice scop.

  • Petru Clej: (28-9-2010 la 15:39)

    Pretinsul anticomunist Anatol Marin ii da dreptate propagandistului comunist „Roiata”. Cine se aseamana se aduna. Sau a tunat si v-a adunat.

  • CC Ficu Shlomovici: (29-9-2010 la 00:30)

    Orice fel de democratie este in sine destinata instabilitatii si orisice efort de a o sustine creste cu scurgerea timpului. Cu cit mai mult o democratie sau un sistem democratic este organizat, cu atit mai mult va fi greu de suportat economic si de sustinut politiceste. Asa ca in perioadele economice (precum acum) cind bunastarea este amenintata si efectiv redusa de recesiune, orice democratie (cit ar fi de traditionala si perceputa ca fiind nemuritoare) se va stinge intr-o eruptie de anarchie sau de o aristocratie impusa de anumite elite.

    Daca nu vorbim de democratii de genul occidental (modelele atenian, francez sau britanic)atunci vorbim de asa-zisele democratii prin care clasa celor care muncesc si produc direct ceea ce mancam si consumam devine o dictatura (precum o mai percepem in Cuba si Coreea de nord).
    Dupa 45 de ani de bestialitate comunista e si normal ca efectele de genul sindromul Stockholm sa ia loc la nivel national; cel care te abuzeaza la nesfirsit devine stapinul tau pe care incepi sa-l adori in mod irational crezind ca meriti ceea ce ti se administreaza (durere, lipsa de comfort, lipsa de tandrete veritabila, lipsa de libertate, bachiar si interzicerea dea te muta in alt oras, etc.)
    Instinctul de prezevare le dicteaza celor care nu se simt (foarte) bine in noua lor conditie sa regrete singura alternativa pe care o cunosteau si au inceput sa o idealizeze cu scurgerea timpului.
    Personal, cu o intelepciune limitata, pot sa sugerez ca decit sa ne (doar) ciondanim intre noi precum e firesc intr-o democratie, sa incercam (si)sa gasim solutii pentru impasurile prin care trecem si care ne dor si ne amarasc in mod firesc. Inafara de ideologia cumunismului ceausist, sistemul educational din Romania a fost in mare masura calificabil ca excelent. Eu am avut invatatori si profesori care si-au facut mai mult decit datoria; s-au dedicat instruirii unei majoritati de elevi si studenti care veneau din obirsii simple si nepretentioase, in care vulgaritatea si incultura preponderau. Ei au fost si trebuie sa fie eroii culturii si societatii noastre inca acum, cand sunt aproape marginalizati si considerati oarecum ca neimportanti.
    Deasemenea, nu trebuie sa uitam ca sub culturile asupritoare ale celor care ne-au colonizat pentru multe secole noi am invatat sa colaboram ca sa supravietuim. Coruptia a devenit si a ramas impregnata probabil pentru decenii in genomul nostru balcanic ca un cromozon de rusine si trupul economic si socio-cultural al romanilor inca sufera sechelele. Nu se poate eradica peste noapte dar mentalitatea “dai un ban si stai in fata” poate fi pusa la coltul de rusine.
    Asadar, nu traim ca in filme, dar doresc ca cei care regreta ceausismul sa aibe o perioda de un an in care sa stea la cozi pentru a obtine ghiare de gaini pentru a face un pic de supita pentru copilasii lor flaminzi.Adevarat, aveam slujbe in mod obligatoriu si prin lege, dar am uitat cit de greu era sa gasim sa CUMPARAM ceva de mincare in timp ce un dobitoc incult ne suduia ca sa construim cea mai mare si hidoasa cladire din Europa.

  • Petru Clej: (29-9-2010 la 14:34)

    Anatol Marin are impresia ca este anti-comunist, dar regimul bolesvic l-a spalat complet pe creier. Si nu e domiciliat pe Tunari ci pe malul Bacului.

  • zugu: (24-11-2010 la 13:00)

    Domnule Clej,

    Afirmatia conforma careia romanii vor sa munceasca precum in comunism, dar sa traiasca precum in capitalism trebuie pusa undeva in rama, pentru ca este devastator si dureros de adevarata. Frapeaza prin simplitatea ei.

    Multa sanatate.

  • alex: (12-1-2012 la 08:59)

    domnule clej nu e vorba doar de nostalgie ci de un adevar.”spalat pe creier” sunteti si dumneavoastra de capitalism insa.nu spun ca trebuie sa primim totul de pomana dar nici sa municm pana numai putem si sa nu obtinem nimic.

  • Petru Clej: (12-1-2012 la 11:54)

    Diferenta dintre „Alex” – un tanar de 16 ani, care posteaza mesaje pedofile pe situri porno-gay si-mi trimite mesaje de amenintare, potential delict penal, si mine e ca el nu cunoaste nici comunismul, nici capitalismul, dat fiind ca in Romania de azi e o combinatie de capitalism de cumatrie, ca sa citez un clasic in viata, aplicat de oameni a caror minte e schilodita de ramasite comuniste. Mă întreb despre ce „muncă” e vorba în cazul lui, postări pedofile pe internet?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum am devenit israelian și evreu (4)

De-a lungul celor 40 de ani, de cind am devenit cetatean israelian, mi-am pus de multe ori intrebari legate de...

Închide
18.118.145.114