caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Arderea Coranului e o stupiditate religioasă, dar nu e singura

de (12-9-2010)
23 ecouri

Pastorul Terry Jones de la mica congregație protestantă din Gainesville, Florida, s-a răzgândit (deocamdată) și nu a mai purces la arderea Coranului pe 11 septembrie, data la care, cu nouă ani în urmă, 19 fundamentaliști musulmani spălați pe creier de Osama Bin Laden au ucis în Statele Unite – la New York, Washington DC și în Pennsylvania – circa 3000 de cetățeni pașnici de multe naționalități și religii.

Pentru sus-numitul pastor Coranul trebuie ars deoarece ar fi plin de minciuni și i-ar incita pe musulmani la ură și violență. El înțelegea astfel să protesteze împotriva amplasării unei moschei la “Ground Zero” – locul din New York unde au fost cele două turnuri gemene WTC distruse pe 11 septembrie 2001.

Pastorul Jones recunoaște că nu are niciun fel de experiență a Coranului (adică nu a citit un rând din această carte), dar că acesta este “rău” deoarece ar îmbrățișa altceva decât cuvântul lui Dumnezeu.

Reacțiile n-au întârziat să apară, majoritatea de condamnare și îngrijorare.Președintele Barack Obama și comandantul militar american în Afganistan, generalul David Petraeus, au trecut mai departe de condamnarea fanatismului religios și au avertizat că un astfel de gest ar pune în pericol siguranța cetățenilor americani, fie ei civili sau militari, făcând din ei ținte ale extremiștilor musulmani. Președintele Obama a adăugat că arderea Coranului ar fi un bun agent de recrutare pentru organizația extremist-islamistă internațională Al Qaeda.

Este evident că pastorul Jones este un bigot îngust la minte (și după relatările presei un individ mai puțin cinstit în ceea ce privește finanțele – eufemistic vorbind), care nu înțelege sau nu vrea să înțeleagă că islamul, ca și creștinismul și iudaismul se trag dintr-o rădăcină comună, fiind numite religii avraamice, după patriarhul venerat atât de evrei și arabi ca strămoș comun, dar și de creștini.

Coranul este considerat de musulmani cuvântul lui Dumnezeu revelat prin profetul Mahomet în secolul al VII-lea după Isus Hristos în peninsula Arabică. Profanarea sa este considerată un act extrem de grav, pedepsibil cu moartea.

Veți spune că Statele Unite sunt un stat democratic și laic și că astfel de proteste sunt perfect legitime. Mai mult cedarea în fața amenințărilor lumii musulmane, cum s-a întâmplat cu caricaturile profetului Mahomed dintr-o revistă daneză nu reprezintă altceva decât slăbiciune în fața unui șantaj.

Se poate, numai că în cazul pastorului Jones e vorba de un gest de ignoranță din partea unui cleric provincial american. Dar nu e singurul. Președintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, cel căruia îi lipsește o doagă (cel puțin), a profitat de ocazie și a spus că acesta este un complot sionist (ce altceva putea fi?) împotriva învățăturilor tuturor profeților lui Dumnezeu (?!)…

În Afganistan a fost organizată o demonstrație de protest în fața unei baze NATO și mai mulți șefi de state musulmane, în frunte cu liderul celui mai populat stat majoritar musulman, președintele Indoneziei,  Susilo Bambang Yudhoyono, au atras atenția asupra gravelor consecințe ce le-ar avea arderea Coranului de către pastorul Jones.

Poate că musulmanii ar trebui la rândul lor să se întrebe dacă modul în care îi tratează ei pe cei de alte religii, nu doar creștini sau evrei, este acceptabil. Ar fi bine dacă ar reflecta la faptul că musulmanii din statele democratice, laice, din Europa, America și Oceania, se bucură de o libertate religioasă incomparabil mai mare decât se bucură non-musulmanii în majoritatea statelor musulmane.

Ar trebui aceeași musulmani să reflecteze la arsul în public al unor simboluri, ce-i drept laice, precum drapele americane, britanice sau israeliene sau al unor cărți precum Versetele satanice ale lui Salman Rushdie și să se întrebe dacă astfel de gesturi imbecile nu sunt la fel de ofensatoare pentru alții precum arderea Coranului pentru ei.

Dar la capitolul intoleranță musulmanii nu dețin monopolul. Fundamentaliștii creștini, mai ales din Statele Unite și Africa, dar numai, tună și fulgeră împotriva a orice contravine literei biblice și a spiritului literalist în care citesc ei acest text. Astfel de fundamentalism a început să-și ridice glasul și în România și Republica Moldova, cu miasme rasiste, xenofobe, antisemite (un evreu cumsecade e un evreu care se convertește la creștinism ca să răscumpere păcatele strămoșilor care l-au ucis pe evreul Isus) și homofobe. Nici evreii ultra-religioși nu sunt mai breji, în separatismul lor plin de dispreț nu doar pentru ne-evrei ci și pentru evreii ne-religioși.

Așa încât, e ușor să-l blamăm pe ignorantul pastor din Florida, dar nu e singurul de acest fel. Destui creștini, musulmani și evrei (religiile monoteiste avraamice au un cvasi-monopol asupra intoleranței religioase) se comportă într-un mod la fel de stupid, chiar dacă nu întotdeauna la fel de vizibil, ca acest cleric obtuz, făcând lumea asta nu una mai bună, ci una mai rea, dominată de ură și intoleranță. Ar fi timpul să-și practice religia în particular și mai ales să nu ne mai dea lecții de moralitate. Prea multe milioane de oameni au murit de-a lungul mileniilor datorită religiei ca să mai aibă vreo relevanță diatribele lor.

Ecouri

  • Titusz: (13-9-2010 la 07:12)

    Un fapt interesant as dori sá adaug aici cá ín numele Quaranului si a Bibliei au fost sávársite nenumárate acte de violentá si de rázboi de-a lungul Istoriei. Orisicát de mult ar pretinde natziunile Crestine si Musulmane cá religiile lor aduc benevolentzá, pace si bunástare, faptele lor ulterioare dovedesc contrariul. Dacá mai existá o putere a ratziunii ín lume, atunci e clar cá fáptasii si propováduitorii acestor fapt ísi discrediteazá proprile credintze si popoare. Íntrebarea ar fi íntr-o lume moderna ín care Natziunile Unite au totusi un cuvánt de spus de ce oamenii normali cu bun simtz si constiintzá stau cu máinile-n sán si nu fac nimic concret si pozitiv pentru a remedia aceste boli religiopolitice si sociale mostenite din vremuri obscure si retrograde?

  • CC Ficu Shlomovici: (13-9-2010 la 13:31)

    ‎”In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.” Martin Luther King Junior

  • Mike Klein: (13-9-2010 la 15:38)

    Pastorul s-a „razgandit” pentru ca in clipa in care ar fi ars un Coran, ar fi fost arestat bazat pe intentia specifica de a incita ura si violenta. Cu toate ca in Statele Unite dreptul de exprimare este garantat prin constitutie, arderea unui Coran in public, mai ales dupa un blitz publicitar care a fost menit sa atraga atentia intregii lumi ar fi fost considerata o incitare la ura si violenta care este impotriva legii. Cu toate ca in Statele Unite inca este legal sa arzi un drapel american ca semn de exprimare politica impotriva guvernului, arderea obiectelor considerate sacre de alte religii poate fi considerata incitare la violenta depinzand de contextul in care s-a facut. Blamarea nu trebuie sa fie exclusiva pe pastor, care pare semi-idiot, ci si pe mass media americana care a dat asa mare importanta unui pastor obscur care are doar 50 de enoriasi.

  • Petru Clej: (13-9-2010 la 16:44)

    Domnule Klein,

    Vă recomand să citiți articolele de ieri din Sunday Times, de la Londra și veți vedea două lucruri:

    1) Pastorul Jones nu e un semi-idiot, ci un escroc în toată regula, după cele făptuite de el, potrivit relatărilor, în Germania, unde a trăit până nu demult.

    2) Mass media americană clasică e irelevantă. Nu acoperea ea, acoperea presa din altă parte, nu acoperea în general presa clasică, oricine cu un telefon mobil și acces la internet răspândea știrea în toată lumea în jumătate de oră.

  • Mike Klein: (13-9-2010 la 17:15)

    Domnule Clej,
    De acord ca pastorul este si un escroc dar nu sant de acord ca mass media americana este deja irelevanta. Marea majoritate a populatiei americane inca tot de la mass media primeste informatiile. Ziarele de mare circulatie si statiile ABC, NBC, CBS, Fox si CNN controleaza o mare parte din ceea ce vor constitui „stiri”. Internetul este plin de stiri si informatii dar multe nu sant luate in serios pana cand o statie de mass media o ia in primire. Luati exemplul cu d-na Shirley Sherrod care ar fi avut ceva atitudini rasiste si au fost puse pe Internet intr-un blog. Nimeni n-ar fi stiut de acest caz daca Fox News nu ar fi facut un mare caz din el. Pana la urma chiar presedintele Obama a fost nevoit sa-i dea un telefon sa-i ceara scuze pentru neintelegere.

  • Petru Clej: (13-9-2010 la 17:22)

    Domnule Klein,

    Ziarele de mare tiraj devin de tot mai mic tiraj și pe urmă dispar (dacă doriți exemple vi le dau), iar rețelele pe care le menționați sunt din ce în ce mai puțin relevante (cu excepția Fox News, care este tot o rețea „atipică”). Cred că a trecut de mult vremea strâmbatului din nas cu superioritate al elitelor liberale când vine vorba de mass media.

  • Mike Klein: (13-9-2010 la 17:53)

    Domnule Clej,
    Se pare ca nu suntem de aceasi parere cu influenta curenta a mass-mediei asupra populatiei si a politicienilor si nu ne vom putea convinge unul pe altul in acest forum. Eu privesc lucrurile doar prin prisma unui locuitor al Statelor Unite si inca mass media are o influenta foarte mare. Bineinteles ca sunt mult mai multe surse de informare in prezent decat acum doi-trei ani si probabil in viitor influentele mass mediei for fi mai difuze. Cu tot respectul pentru parerea dumneavostra, in cazul pastorului Jones care numai a amenintat ca va arde cartile respective, eu nu cred ca s-ar fi ajuns la situatia unde seful armatei americane in Afganistan si presedintele Obama sa-i ceara in mod public sa o ia mai incet daca nu ar fi fost asa o isterie in mass-media la care au acces majoritatea americanilor.

  • Lucian Herscovici: (13-9-2010 la 18:16)

    Faptul in sine este detestabil. Nu trebuie sa luptam impotriva islamului, ci impotriva terorismului, a fanatismului. Credinta este un lucru frumos, de asemenea cunosterea intelectuala a misticii. Educatia teologica – in TOATE religiile – trebuie sa evite transformarea credinciosilor in pogromisti. Personal am fost scarbit atunci cand cand am aflat cateva scene de acest fel in Israel. De exemplu, o intamplare de la Beit Shemesh acum un numar de ani. Un copil a venit la scoala mandru si bucuros ca un „nene” i-a dat cadou o carte. Cand invatatorul ultrareligios extremist a vazut ca era Noul Testament, i l-a rupt in fata clasei.Copilul a capatat un soc. In aceeasi perioada, un grup de luptatori „viteji” impotriva misionarismului au ars un numar de exmplare din Noul Testament. Calea ce mai simpla, in locul discutiilor, a dialogului inter-religios. Limbajul animalic in locul limbajului uman, pe care probabil ca nu reusisera sa-l invete inca. Arderea cartilor – indiferent ce ar fi ele – este si ramane o crima, un act reprobabil, care imi aminteste de „alte vremuri”. Stim cine au fost arzatorii de carti si ce a reprezentat fapta lor detestabila. Dimpotriva, cred ca pentru a cunoaste trebuie sa citim. Sa citim orice. Sa intelegem ca si a citi este o arta, arta lecturii, arta de a citi. Cu atat mai grav este atunci cand un teololog, intelectual din partea caruia asteptam mai mult decat din partea unui om obisnuit, nu numai ca nu citeste o carte apartinand altei religii, dar este gata chiar sa o arda fara a o citi. Este el teolog? Intelectual? Om? Sau este o parte a gloatei, lipsit de gandire intelectuala independenta, lipsit de valori morale si intelectuale? Cred ca lumea civilizata – si mai ales lumea religioasa, oamenii cu credinta in Dumnezeu, indiferent de religia careia ii apartin – trebuie sa condamne asemenea acte. Faptul ca exista mai multe religii este o decizie a Divinitatii. Nimeni nu poate lua locul lui Dumnezeu si porni impotriva unui credincios al altei religii. Dumnezeu este Unul pentru intreaga omenire. Cred ca primii oameni care trebuie sa condamne arderea unei carti trebuie sa fie oamenii religiosi. La sfarsit vreau sa adaug cateva cuvinte de spre traduceri din poezia persana mistica din evul mediu in limba romana. Poetul Otto Starck, care locuieste in Israel, a tradus din aceasta poezie, respectiv din scrierile lui Omar Khayyam, Rumi, Baba Taher, Shabestari, Saadi. Traduceri in versuri, direct din originalul persan. Citez cateva versuri dintr-o poezie de Rumi in traducerea lui Otto Starck. „Pe dusmanul de-afara noi l-am zvarlit in hau,/in schimb in noi ramane un dusman mult mai rau/…/Prea ne-nsemnat e leul ce doar jivine-nvinge,/caci leu e doar cel care pe sine se invinge”. Cred ca avem ce invata din aceste versuri.
    Cu deosebita stima,
    Lucian-Zeev Herscovici

  • iosif andras: (13-9-2010 la 20:29)

    Voi incerca sa comentez rand cu rand, pentru a nu gresi in afirmatii, asa cum fac de regula americanii, in genere inculti, marginiti, pseudocrestini, ca orice surogat de natiuni fara istorie, care au trecut in cateva decenii de la comuna primitiva la capitalism.

    ”Pastorul Terry Jones de la mica congregație protestantă din Gainesville, Florida, s-a răzgândit (deocamdată) și nu a mai purces la arderea Coranului pe 11 septembrie, data la care, cu nouă ani în urmă, 19 fundamentaliști musulmani spălați pe creier de Osama Bin Laden au ucis în Statele Unite – la New York, Washington DC și în Pennsylvania – circa 3000 de cetățeni pașnici de multe naționalități și religii”

    Pastor – multi prea cucernici ortodocsi romani cred ca pastorul este un sef al pocaitilor, desi nu este un burtos slinos cu cu barba unsa de deducelile sarmalicesti care le vorbeste duminica intr-o romaneasca arhaica pe care nici el nu o intelege.
    De fapt pastor
    ”19 fundamentaliști musulmani spălați pe creier de Osama Bin Laden au ucis în Statele Unite – la New York, Washington DC și în Pennsylvania – circa 3000 de cetățeni pașnici de multe naționalități și religii”

  • CC Ficu Shlomovici: (14-9-2010 la 02:36)

    Asa de bine spus/citat Domnule ‘Luminosul’: „Pe dusmanul de-afara noi l-am zvarlit in hau,/in schimb in noi ramane un dusman mult mai rau/…/Prea ne-nsemnat e leul ce doar jivine-nvinge,/caci leu e doar cel care pe sine se invinge”

    MESAJUL MEU DE INCURAJARE.
    Curajosi comentatori si cititori din traficul la acest ziar online (ACUM):
    Va rog sa apreciati faptul ca domnul PETRU CLEJ isi dedica o pretioasa parte din existenta dumnealui (atentie si creativitate jurnalistica) pentru a intretine o discutie despre evreismul romanesc. Evreismul romanesc si evreii romani (in toate atributiile si nuantele perceptibile)au fost si sunt o parte uriasa din cultura romaneasca. Nu e locul adecvat aici de a demonstra acest adevar. Dar imi permit (sper in mod cuviincios) sa discut/mentionez foarte succint despre gelozia mea cu privinta la evreii maghiari. Patriotismul lor vis-a-vis Ungaria sau (aproape) tot ceea ce este maghiar e…minunat si de invidiat. Bineinteles ca maghiarii au si ei tot felul de lighionane si scursuri ideologice. Ura bazata pe diferente culturale, etnice, religiosae, etc, se scurge prin tot felul de crapaturi fie cit de strimte pentru a ajunge eventual unde poate sa doara si sa provoace inca mult mai multa ura.
    Mi-am dorit intodeauna ca evereimea romaneasca sa sa manifeste cu atita mindrie precum (ca in exemplul exprimat) evreimea maghiara. Domnul Petru Clej incearca din greu sa faca posibil acest lucru, in tip ce concomitent incearca sa se refere la multe rani si alte probleme create de evenimente istorice in timpul evolutiei societatii romanesti. Pentru aceasta ii multumesc intr-un mod modest – punind impreuna citeva cuvinte de suport si de indemnare a cititorilor de a-l incuraja in activitatea dumnealui, chiar daca nu este intodeauna pe placul tuturor ceea ce domnia sa scrie.
    Dl. Clej are nevoie de o larga ‘cicitorime’ (neologism creat de mine in mod spontan ca echivalent pentru ‘cit mai multi cititori’) si pentru aceasta va rog sa mentionati prietenilor si chiar orisicui faptul ca ACUM raspunde unei nevoi de comunicare care a lipsit de mult in arena/platforma de discutie cuturala si oarecum politica a…romanismului.

    Deasemenea, intelegerea (uneori pasionata si mercuriala) a situatiei din Republica Moldova de catre domnul Clej precum si comentariile dumnealui sunt intr-adevar pana la urma apreciate de mine si multi (sper) altii care sunt legati de soarta Basarabiei.

  • Petru Clej: (14-9-2010 la 06:48)

    Domnule Andras,

    Modul simplist si superior in care-i tratati pe americani, care chipurile sunt pe marginea prapastiei si se uita in jos la romani, e depasit doar de lipsa de sens a comentariului dumneavoastra.

  • Titusz: (14-9-2010 la 07:22)

    Domnule Shlomovici!

    Mesajul Dvs. de íncurajare este un exemplu pentru totzi participantzii cu bunávointzá la acest forum onorabil. Iar despre domnul Clej necunoscándu-l la ínfátzisare am avut mereu impresia cá este un personaj ín várstá a cárui experientzá índelungatá ín ziaristicá se poate simtzi ín aceastá revistá. Zilele trecute am avut ocazia sá vizionez o secventzá filmatá ín care domnia sa era participant la o discutzie televizatá. Am rámas surprins la vederea unui om tánár a cárui discipliná strictá se poate citi chiar si ín gesturile fizice ale dánsului. Sunt sigur cá acest avánt tineresc íl va ínsotzi si la adánci bátránetzi. Nu numai cá revista ACUM ráspunde nevoilor de comunicare ale publicului dar acest om extraordinar de harnic poate fi un model de pedagogie chiar si pentru cei care vor sá ínvetze jurnalistica. Din experientza personalá avutá ín ultimele zile pe Internet am dedus cá dánsul este chiar un erou al cuvántului liber tzinánd cont si de atitudinea potrivnicá a multor persoane care s-au exprimat la adresa lui Petru Clej si pe alte forumuri virtuale. Sfatul meu este sá privim la toete aspectele posibile ale realitátzii dincolo de orgoliul personal si sá-i atribuim omului calitátzile si trásáturile pe care íntr-adevár le dovedeste.

    Multzumiri de la Titusz

  • Mike Klein: (14-9-2010 la 12:00)

    Domnule Andras,
    De ce va legati de cultura americanilor? Sunt in Statele Unite de 35 de ani si am constatata ca au o cultura deosebita si multi oameni se inghesuie sa participe in activitati culturale. Au cele mai bune concerte simfonice in multe orase, galerii de arta fara pereche, institutii de opera faimoase, biblioteci uriase si teatre excelente. Lumea sta o noapte intreaga in Central Park sa primeasca un bilet la o piesa de Shakespeare cu Al Pacino, sau stau ore in sir ca sa intre la muzee cand e o expozitie speciala. Locuitorii Budapestei sau a Bucurestiului nu pot beneficia nici pe departe de calibrul activitatilor culturale bogate care ne stau la dispozitie in Washington, New York, San Francisco, Philadelphia si alte orase mari americane. In ceea ce priveste istoria si natiunea americana, va amintesc ca revolutia americana a fost cu cativa ani inaintea celei franceze si statul federal american a aparut cu mult inaintea statului unitar roman. Faptul ca natiunea nu se bazeaza pe puritatea etnica si a religiei nationale ca si multe alte state este cel mai mare avantaj pentru toti cetatenii.

  • Petru Clej: (14-9-2010 la 12:44)

    Domnule Klein, nu vi se pare că cele spuse de domnul Andras seamănă foarte mult cu „strugurii sunt acri”? O reacție de provincial complexat.

  • Mike Klein: (14-9-2010 la 13:07)

    Domnule Clej,
    Cele spuse de domnul Andras sant tipice pentru cei care sunt ignoranti si nu cunosc realitatile obiective din alte tari. In plus au idei preconcepute despre anumite aspecte ale vietii americane bazate pe un punct de vedere obtuz. Da, sant si la noi multi „inculti” dar oameni ca d-l Andras compara elitele din Europa cu paturile dezavantajate din Statele Unite. In plus, cultura euro-centrica nu este standardul mondial dupa care se masoara cultura unui popor.

  • nanonim: (30-9-2010 la 10:20)

    „Ar trebui aceeași musulmani să reflecteze la arsul în public al unor simboluri, ce-i drept laice, precum drapele americane, britanice sau israeliene sau al unor cărți precum Versetele satanice ale lui Salman Rushdie și să se întrebe dacă astfel de gesturi imbecile nu sunt la fel de ofensatoare pentru alții precum arderea Coranului pentru ei.”

    Quranul este o Carte Sfanta, Cuvantul lui Dumnezeu/Allah, pe cand drapelurile americane,britanice si israeliene sunt simbolurile unor state imperialist-ocupationiste in momentul de fata – America si Marea Britanie in teatrele de razboi bine stiute, iar Israelul un stat construit pe temeliile caminelor demolate si pe sangele bastinasilor palestinieni. In concluzie, comparatia dumneavoastra este mai mult decat hazardata si chiar stupida mai ales in cazul arderii versetelor satanice… Adica puneti pe acelasi taler o Carte Sfanta pentru 1,5 miliarde de oameni cu niste aberatii jignitoare a unui om de rand!? Cat privesc „celebrele” caricaturi, probabil sunteti „mandri” ca si crestini de caricaturile cu Isus scoase de acei atei. Caricaturi ce-si bat joc de cel ce s-a sacrificat pentru pacatele voastre…sacrificiu luat la misto acum de niste neaveniti. Neaveniti care prin gesturile acestea fac la randul lor dovada intolerantei. Daca voi sunteti dispusi sa acceptati asfel de lucruri MURDARE, nu trebuie sa aveti pretentia ca si altii sa o faca,ATENTIE,fiind vb aici despre CREDINTA si DUMNEZEU!

    Occidentului ii par exagerate astfel de reactii din prisma faptului ca credinta in Dumnezeu sufera teribil in acest spatiu. Un spatiu in care exista bancuri si mistouri la adresa lui Dumnezeu si-al lui Isus, unde acestia sunt prezentati ca doi OAMENI glumeti si pusi pe şotii. Aici nimeni probabil nu s-ar supara daca un ateu ar da foc Bibliei Sfinte in mijlocul strazii.Sau gresesc ?!

    Oamenii au murit datorita OAMENILOR nu datorita religiei! Nicio religie, DAR NICI UNA, nu spune „ucide”. TOATE religiile sunt pacifiste, chiar si Islamul(care este doar o victima a propagandei sioniste dornica sa o discrediteze pentru ca lumea araba sa nu mai aiba suport civil international). Omul insa foloseste uneori religia ca arma de manipulare in masa. Dar atunci de ce blamam „religia” cand ea de fapt ne invata sa fim mai buni si sa ne iubim si sprijinim aproapele?

    Poate garanta cineva ca intr-o lume ateista si plina de homosexuali am trai mai bine, in iubire si intr-o Pace absoluta?! Poate spune cineva ca acestia nu au nevoie de petrol sau nu au ambitii teritoriale?!

    ”19 fundamentaliști musulmani spălați pe creier de Osama Bin Laden au ucis în Statele Unite – la New York, Washington DC și în Pennsylvania – circa 3000 de cetățeni pașnici de multe naționalități și religii” …
    Cine va spus ca asa s-a intamplat? Va spun eu: acea media care va spune ca simona senzual este o diva…acea media care spunea ca Irakul detinea arma nucleara – si nu a avuto!…acea media care de cativa ani ne umple cu „informatia” precum ca Iranul fabrica arma nucleara (oare?)…aceeasi media MANIPULATA care a INVENTAT „terorismul islamic” – cand acei „teroristi” sunt de fapt LUPTATORI DE ELIBERARE.
    Ganditi-va cine a avut si are de castigat de pe urma „atentatelor” ?
    1. Razboi=armament=bani, petrol=bani…Cine scapa de contestatari,sule in coaste si isi intinde zona de influenta in orientul mijlociu? ISRAELUL!
    2. Cine a avut cel mai mult de pierdut in urma acelor evenimente? Cine este aratat cu degetul ca fiind terorist oriunde in lume si nu mai are credibilitate? MUSULMANUL.
    3. Dar-atunci, cine a comis atentatele de fapt ?!
    4. De la Japonia imperialista incoace nimeni nu a declarat razboi SUA si s-au gasit niste „oameni ai desertului” sa faca asta. Ha Ha Ha. Si voi ati crezuto! Chiar credeti ca aia au facut asta, au recunoscuto dupa care s-au dus sa se ascunda in pesteri sperand ca americanii sa-i ierte si sa nu-i vaneze cat or traii ?
    5. Dar sa presupunem ca o tara, sa zicem Israel, hotareste: „Hai sa daramam doua turnuri gemene in NY, ne facem ca atacam Pentagonul ca sa dam faptei si-o tenta militara, dupa care punem o bomba intr-un tren in Madrid si una in metroul londonez.Dupa care „revendicam” atentatul ca fiind al lui Al Kaida. Trimitem un video cu Osama bin Laden aka Shalom Iţic(agent) la picnic in munti amenintand din top America si gata. Musulmanii vor fi haituiti si banuiti de orice pe oriunde, nimeni nu va mai da doi bani pe suferintele palestinienilor din TERITORIILE OCUPATE, „vom” cucerii Irakul cu americanii carora le facem si vindem armament, ruinam si Iranul, ii bagam in sperieti pe Iordanieni si Sirieni carora le va veni si lor randul atunci cand ObL aka Shalom Iţic va transmite „in direct” un video de acolo…Si uite asa scapam si de dusmani,si de musulmani. Ne consolidam puterea in zona…ca fratii nostri americani sa fie multumiti si sa se bucure de petrol. Crestinii nu se vor baga ci chiar ne vor sustine ca de, Isus a fost evreu, iar in Biblia lor scrie ca Israelul este promis de Dumnezeu evreilor…”

  • olivia: (6-10-2010 la 03:21)

    Raspuns dl. Mike Klein in legatura cu felul cum relateaza massmedia americana stirile. Referitor povestii doamnei Sherrod. Povestea a fost urmatoarea. Intrun discurs, doamna Sherrod relata ca cu 2o de ani in urma, cand lucra pentru o organizatie caritabila, nu pentru gvbernul federal, a avut un incident, si-a imaginat pentru o secunda cum ar fi sa trateze un fermier alb cu care avea de aface in interes de lucru, in acelasi fel in care stramosii lui i-au tratat rudele in sclavie. a fost un gand pe care l-a desmis imediat.Povestea intamplarea ca o pilda unei audiente. Un cineast folosit de Fox news a luat cuvintele doamnei inafara contextului si a fractionat discursul in asa fel incat relatara pe filmul prezentat pe Fox News aparea fals. Parea ca doamna, acum angajata guvernului federal, a facut o remarca rasista, lucru complet neadevarat Ca urmare a fost concediata dar rechemata imediat cand marile statii de televiziune MNS, CNN si NBC s-au revoltat de felul cum transmite fox News stirile. Asta e adevarul.

  • Mike Klein: (6-10-2010 la 12:48)

    Olivia,
    In cazul d-nei Sherrod stiam cu toti adevarul a doua zi dupa ce Fox a publicat „stirea”. Eu ma refeream doar la felul in care mass-media decide ce sunt „stiri”. ( Fox face parte din mass-media ).

  • Mike Klein: (6-10-2010 la 12:54)

    Nonanomim,
    Ma bucur ca nimeni nu a incercat sa-ti combata teoria visata. Se pare ca cititorii stiu ca ai halucinatii. Vorba romanului: ” Iarta-l doamne ca nu stie ce zice”.
    Sunt surprins ca redactia a publicat asemenea aiureli…..

  • Vlad Solomon: (6-10-2010 la 16:12)

    Nanonim,

    Te iubesc! Recunosc ca eu sint Osama Bin Laden, m-ai desconspirat.

    Itzik Shalom

  • Daniel Macovei: (6-10-2010 la 19:31)

    Oameni buni,elucubratiile acestui nanonim spuse cu multa spuma la gura(ar trebui sa se barbiereasca in acelasi timp pentru a proteja planeta),le gasim in cele mai variate forme,stiluri,limbi,apartenente sociale,origini nationale etc.Este discursul unui intolerant needucat,incult,caruia frustrarile de tot felul l-au adus la aceasta furie oarba.Un inadaptat la lumea aceasta.Este un incorigibil care amesteca totul,dispretuieste tot ce este rational(nu intelege),un adevarat TALIBAN uman.Duhorile nationaliste si internationaliste de extrema stanga l-au ametit complet.Astuia si aerul curat i-i pute.E bine ca a fost publicat,ca sa ne dam seama ca Alexandru Lapusneanu a avut dreptate.

  • olivia: (6-10-2010 la 21:27)

    Dl Mike Klein,

    Mie mi-a fost neclar ce ati scris despre cazu Sherrod si l-am facut mai clar pentru mine bineinteles. De exemlu precizam ca a doua zi nu s-a stiut, dovada ca astia din guvern au concediat-o a doua zi doar pe baza acestui video prezentat de Fox News. Asta e o dovada ca nici la nivelul ala nu au gandirea critica necesara sa discearna ce este gunoi de ce este realitate. Dupa un timp abia au descoperit facatura si presedintele statelor unite si-a cerut iertare. Destul de trist. . Massmedia in special FoxNews are o influenta uriasa asupra publicului american. Aici va dau dreptate. Pot sa va spun ‘tu’?

  • Mike Klein: (7-10-2010 la 00:43)

    Olivia,
    Exemplul cu d-na Sherrod a fost doar despre influenta mass-mediei. Am intrat intr-o mica discutie cu d-l Clej despre infuenta mass-mediei. Punctul meu de vedere era ca „stirea” despre acest pastor era promovata de mass-media care a decis ca este „news”. Daca nu i se dadea asa mare importanta de mass-media probabil ca nu am fi auzit de el.
    Au mai fost si alte arderi de Coran dar daca mass-media nu le-a dat importanta nu au devenit „stiri”.
    Poti sa-mi spui „tu”, in Statele Unite ne tutuim cu toti.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum am devenit jidan (2)

Unii prieteni evrei, din scoala elementara, plecasera deja spre Israel, sau ajunsesera pe alte meleaguri. Familia mea, desi insista cu...

Închide
3.235.75.229