caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion



 

Cele două cariere ale marelui pianist Mîndru Katz

de (2-2-2010)
Portret Mindru Katz, pe o coperta de discPortret Mindru Katz, pe o coperta de disc

Mîndru Katz este considerat de adevăraţii cunoscători ai muzicii din lume, drept unul dintre marii maeştri ai pianului .

Născut la Bucureşti la 3 iunie 1925, copil minune, el a fost descoperit de George Enescu, care l-a recomandat distinsei profesoare Florica Muzicescu, cea care-l educase şi pe Dinu Lipatti. Mîndru avea 7 ani.
Katz a absolvit Academia Regală de Muzică din Bucureşti în iunie 1947, iar în luna următoare a debutat triumfal, ca solist al Filarmonicei din capitala României, sub bagheta maestrului George Georgescu. În anii următori, a câştigat numeroase concursuri internaţionale şi a concertat în toate ţările din estul Europei, inclusiv la Moscova, repurtând succese extraordinare. Datorită lor a fost distins cu titlul de Artist Emerit , a devenit solist al Filarmonicii din Bucureşti şi, in 1953, laureat al Premiului de Stat\” .

În 1959 , cu prilejul unui turneu la Londra, a ales libertatea şi a imigrat in Israel, începându-şi a doua carieră, in lumea occidentală.

Mîndru Katz a făcut trei mari turnee în jurul lumii, evoluând ca solist in peste 40 de ţări, cu dirijori iluştri precum Sir John Barbirolli, Sergiu Celibidache, Antal Dorati, Lorin Maazel, Josef Krips, Alfred Wallenstein, colaborând cu orchestre ca Royal Philharmonic ,Philadelphia Orchestra, Los Angeles Philharmonic, B.B.C. Orchestra, Cap Town Symphony şi, bineinţeles, cu Israel Philharmonic Orchestra.

Înregistrările sale au fost considerate de critici şi de public, printre cele mai bune interpretări ale respectivelor lucrări. (printre ele figurând şi Concertul No. 5 de Beethoven )
Celebra revista \”The Gramophone\” scria despre Mindru Katz: \”Pianistica sa este de cea mai înaltă calitate . Ea reuneşte totodată strălucirea tehnica şi vibraţia poetica\”
În aceşti ani, Katz s-a preocupat şi de educaţia tinerei generaţii de muzicieni din Israel, devenind un factor important in viaţa artistică a ţării. Punându-şi cunoştinţele şi imensul talent, în slujba educării tinerei generaţii, Mindru Katz a avut o mare influenţă asupra dezvoltării şcolii pianistice şi a vieţii muzicale din Israel.

Mindru Katz s-a stins din viaţă pe scenă, la 52 de ani, in timpul unui recital , interpretând Sonata \”Furtuna\” de Beethoven,

A venit vremea sa-l redescoperim pe Mindru!

(Text apărut pe coperta a patra a cărţii lui Ruth Guttman Ben Zwi, „Cele două cariere ale pianistului Mândru Katz” , Tel Aviv, 2008, fiind preluat şi în numărul din 28 ianuarie 2010, al publicaţiei Jurnalul Săptămânii din Israel)

Ecouri

  • itzhak bareket: (2-2-2010 la 00:00)

    …pentru toti iubitorii de musica,un artcol stralucit dar trist in sceiasi masura.
    stralucit pentru ca ne aduce aminte de interpretarile virtuoase ale raposatului maestru MANDRU CATZ,si foarte trist,daca ne gandim ca un asemenea mare pianist,a plecat dintre noi,la varsta de 52 de ani.
    fie-i memoria bine cuvantata,AMEN.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Bonjour Jeunesse !

Restaurantul Muzeului de Arta Contemporana din Montreal se dispune pe aripa semicirculara a cladirii principale a etajului I. Corpul muzeistic...

Închide
3.145.201.71