caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

4 Octombrie – scrutin anticipat in Grecia

de (3-10-2009)

Scrutinul parlamentar din 4 octombrie din Grecia a fost precedat de o campanie electorala in care protagonistii au fost sefii partidelor care au fost in centrul discutiilor si au ocupat timpul de emisie al canalelor.

Intr-un fel cadrelele de frunte ale partidelor au stat in umbra si s-au protejat si au pus inainte pe sefii lor pe care au purtat greutatea sustinerii programelor partidelor.
In mod practic nici un partid nu a dezvaluit amanunte despre cum ar guverna daca ar cistiga alegerile.

In mod sigur unul dintre primele doua partide va cistiga, cel mai probabil partidul socialist PASOK dar indiferent de cine va iesi primul doua elemente sunt asigurate si anume angajamentul Greciei in alianta NATO si participarea activa la politica Europei cu resectarea traditiei in aceste domenii.

Practic situatia economica este mult prea dificila ca noul guvern sa o rezolve singur si sa gaseasca o rezolvare miraculoasa.

Europa pare sa incurajeze orice initiativa locala care sa duca la o reformare a economiei si tot refuza sa vina cu directive.

Politicienii eleni considera ca ar trebui sa se apeleze la specialisti din strainatate care sa analizeze sitatia economica si sa vina cu propuneri.

Diferenta dintre primele doua partide este ca unul ar agrea o echipa de economisti din America iar celalalt partid o echipa europeana de economisti de scoala germana.

Campania elecorala nu a scos la iveala o solutie locala de iesire din criza. Situatia poate fi complicata de imposibiliatea formarii unui guvern majoritar ceea ce ar insemna noi alegeri.

Surprinzatoare a fost campania sefei partidului comunist care a avut un specialist foarte bun care ia scris discursuri si experienta atitor ani in fruntea partidului.
Pentru prima data a fost auzita sefa partidului comunist sa iasa din tipare ortodox staliniste si sa incerce o timida deschidere spre alte idei pragmatice si slogane mai putin fundamentaliste.Aceasta nu inseamna decit o mica mutatie in genetica unui partid sacralizat in rolul revolutionar de schimbare a constiintei oamenilor pe care i-ar fi vrut pe toti convertiti la marxism ca apoi sa le ceara votul.

Practic alegatorul indecis tinde sa voteze cu partidul cel mai bine clasat numai ca acesta sa intruneze numar de voturi necesar pentru a forma guverna iar alegatorul sa nu fie chemat la vot inca odata.

Cel mai bun sondaj este rezultatul votului de care depinde soarta grecilor si poate influienta si politica din zona.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Totul pentru vot, totul pentru victorie!

Două fapte care trebuie privite cu mare atenţie pentru că riscă să influenţeze, nu doar pe termen scurt, evoluţiile politice,...

Închide
18.118.195.162