caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Germania: Angela Merkel va continua cu un nou partener de guvernare

de (27-9-2009)
Decolteul Angelei Merkel nu pare să-i fi adus voturi în plusDecolteul Angelei Merkel nu pare să-i fi adus voturi în plus

Rezultatele parțiale ale alegerilor din Germania indică faptul că Angela Merkel, cancelar în ultimii patru ani și lidera alianței CDU-CSU (creștin democrați) ar putea schimba partenerul de guvernare în viitorul mandat.

CDU-CSU este creditată cu 33,8% din voturi (o scădere de 1,4% față de 2005), SPD (social democrați, condus de Walter Steinmaier, partenerii de coaliție ai Angelei Merkel, ar obține 23% (-11,2%), Partidul Liber-Democrat (FDP) 14,6% (+4,8%), Linke (stânga) 11,9% (+3,2%) și Verzii 10,7% (+2,6%).

CDU-CSU vor avea 239 de mandate, SPD 146, FDP 93, Linke 76 și Verzii 68.

Scorul obținut de Angela Merkel este cel mai slab rezultat al CDU-CSU de la primele alegeri din Republica Federală Germania din 1949, iar cel obținut de SPD de departe cel mai slab obținut de social democrați în istoria de 60 de ani a RFG.

În schimb, cele trei partide mai mici, FDP, Linke și Verzii au obținut cele mai bune rezultate din istoria lor și vor avea o influență sporită în formarea noii coaliții de guvernare.

Angela Merkel a anunțat că va deschide negocieri în vederea formării unei coaliții cu FDP (cele două partide au acum împreună o majoritate absolută în Bundestag, camera inferioară a parlamentului Germaniei, pe care nu o aveau în 2005) cu care creștin democrații au guvernat țara între 1982 și 1998, dar liderul Liberal Guido Westerwelle a promis reforme radicale de piață, care ar putea fi greu acceptabile votanților CDU-CSU..

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Episcopia Argeşului şi Muscelului va fi ridicată la rang de Arhiepiscopie

Episcopia Argeşului şi Muscelului are în fruntea sa pe ÎPS Arhiepiscopo Calinic Constantin Argat. Acesta s-a născut în satul Cracaul-Negru,...

Închide
18.190.153.51