caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Da domnule, sunteți antisemit!

de (27-9-2009)

Pe o pagină de internet (căreia nu vreau în niciun fel să-i fac publicitate) inițiatorul – un fundamentalist creștin-ortodox, antisemit fanatic, din speța Joseph Goebbels, Julius Streicher, Alfred Rosenberg, A.C.Cuza sau Corneliu Zelea Codreanu – mi-a pus o întrebare, mie și colegilor de la revista ACUM:

„Daca il apreciez pe Nicolae Steinhard si ii iubesc pe toti Sfintii evrei din Sinaxar, dar SCUIP pe Rothschild, Adam Weishaupt, Karl Marx , Emma Goldman, Margaret Sanger, Trotki, Bela Kuhn, Rosa Luxemburg, inseamna ca sunt anti-semit?”

Întrebarea, care se dorește disculpatoare, probează modul schematic de gândire al acestui antisemit: e de ales între evreul care se convertește la creștinism (și renunță la religia iudaică, deci nu mai este evreu) și ideologi sau activiști comuniști, născuți evrei, dar care de cele mai multe ori nu numai că au renunțat la orice legătură cu iudaismul, dar, precum Marx, au devenit niște antisemiți uneori la fel de fanatici ca presupușii lor oponenți ideologici.

De altfel, ideea că un evreu „bun” este fie cel care se convertește la creștinism, fie un evreu mort, fie unul trimis la plimbare nu este nouă. Unul dintre principalii teoreticieni ai antisemitismului secolului XIX, Konstantin Petrovici Pobedonosțev, unul dintre principalii consilieri politici ai țarilor Rusiei, a enunțat foarte clar politica soluționării „problemei evreești”:

O treime emigrarea, o treime convertirea, o treime moartea.

Teoria sa politică nu a fost aplicată întocmai de Rusia Țaristă, dar s-a bucurat de un deosebit succes în anii ’30 – ’40 ai veacului trecut, fiind preluată aproape integral de liderul statului fascist croat, marionetă al Germaniei naziste, Ante Pavelici, care a pus în practică principiile lui Pobedonosțev la minoritățile etnice, în special sârbi și evrei.

Între evreii convertiți și ideologii comuniști mai sunt destui evrei, în fapt imensa majoritate.

L-aș întreba pe fanaticul antisemit dacă a auzit de oameni precum Karl Popper, Friedrich Von Hayek, Leo Strauss, Ludwig Von Mises, Isaiah Berlin, Keith Joseph, Raymond Aron, Milton Friedman și mulți alți evrei care și-au adus o contribuție hotărâtoare la demolarea ideologică a comunismului și a socialismului?

Ați citit cumva cartea „Nopți albe” de Menachem Begin, publicată în 1956, prima carte scrisă de un supraviețuitor al Gulagului?

Și în încheiere vă răspund, da domnule, sunteți un antisemit fanatic și nici măcar creștin nu vă pot considera, căci un creștin nu scuipă, pe oricine ar fi, căci acest lucru este contrar principiilor iubirii creștine, de care dumneavoastră sunteți străin, pentru că singura preocupare pe care o aveți este împroșcarea urii.

Ecouri

  • gioia: (27-9-2009 la 00:00)

    daca o persoana considera pe alta in functie de etnie in primul si al doilea si al treilea…rand..e clar ca acea persoana e de o saracie de spirit si suflet care nu merita nici a doua privire…..
    eu personal mi-am luat privilegiul de a-mi alege persoanele cu care ma inconjor fie si virtual..
    nu am stofa de petagog..si nici de misionar…unde nu e minte si suflet…nimic nu se poate insamanta si cultiva….

  • Petru CLEJ: (27-9-2009 la 00:00)

    Am primit o replică de la persoana în cauză:

    „Clej

    Ce tupeu de slugoi al diavolului ai. Tu esti esti cel ce uraste poporul lui Israel, deoarece iubesti pe cei pe care ii scuip eu si ii scuipi pe cei pe care eu ii iubesc. Pentru ca tu si cei ca tine luptati pentru a-i indeparta pe evrei de Dumnezeu si ii invatati tot ce este uraciune in ochii Creatorului. Cei enumerate de mine sunt dintre spurcaciunile acestei planete, camatari mondiali, promotori ai stangii, ai sodomiei, ai avorturilor, practicanti ai cultului paladin. Iar tu ii iubesti si pentru ca eu scuip pe ei, tu ma etichetezi a fi “anti-semit”. Folositi acest minunat popor pentru a putea agita mai apoi “pericolul anti-semit”, iar sub acest scut sa-i aparati pe cei ce raspandesc scraboseniile pe acest pamant.”

    Răspunsul nu face decât să confirme ceea ce scriam în articol. Individul gândește doar în termeni de iubire (sau ceea crede el că e iubire)/ură – pe tipicul „cine nu e cu noi, e împotriva noastră”.

    Bănuiesc că nu a auzit de niciunul din lista de nume înșirată de mine (oameni care mi-au influențat, decisiv aș spune, vederile politice și economice). Trebuie să fii ignorant sau oligofren (sau amândouă)ca să califici oameni ca Leo Strauss (considerat a fi punctul de inspirație al curentului neo-conservator – dacă e așa sau nu, asta e altă discuție), Milton Friedman (adversarul de moarte al oricărui intervenționism economic) sau Keith Jospeh (ministru în cabinetul lui Margaret Thatcher și „părintele” privatizărilor în Marea Britanie) ca oameni se stânga.

    Nu pot decât să conchid că individului îi lipsește o doagă.

  • Mariana Gott-Shmilovitch: (27-9-2009 la 00:00)

    Individului ii lipseste sigur (cel putin) o doaga, cum spuneti, dle Clej. Si este clar antisemit, iar raspunsul sau confirma cele scrise in articol.

    Nu stiu insa daca e si „ignorant sau oligofren (sau amândouă)”, sau daca este, cel putin nu din motivele pe care le specificati. Caci se pare ca l-ati citit in diagonala – din cele citate ca v-ar fi scris, reiese ca ii considera pe cei ‘scuipati’ de el promotori ai stangii si va acuza ca ii iubiti… Listei dv de nume care au contribuit la demolarea comunismului, lista formata din cei care v-au influentat vederile, dupa cum spuneti, nu i-a acordat atentie, ignorandu-va intrebarea. Parerea mea.

    P.S. Trebuie sa recunosc ca am avut o surpriza placuta cu „lista” dv…

  • Petru CLEJ: (27-9-2009 la 00:00)

    Doamnă Gott-Shmilovitch,

    Din ceea ce scrie el rezultă că ori m-a citit el pe mine în diagonală, ori e un dobitoc.

    Căci nu-i poți iubi în același timp pe cei citați de el și pe cei citați de mine.

    Altfel sunt surprins că sunteți surprinsă de opiniile mele politice și economice. Credeam că e foarte clar din articolele scrise de mine, iar aici m-am exprimat explicit: http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=7656.

  • Mariana Gott-Shmilovitch: (27-9-2009 la 00:00)

    „Petru CLEJ:
    Din ceea ce scrie el rezultă că ori m-a citit el pe mine în diagonală, ori e un dobitoc.”

    Exista si a treia posibilitate, ca si una si alta sa fie adevarate, nu-i asa?…

    Cat despre surprinderi, a mea a fost placuta (specificasem) descoperind ca avem vederi comune. Nu citisem excelentul dv. articol in care va exprimaserati opiniile despre Milton Friedman, in care cred. Si daca tot l-am citit, am incercat si eu (din nou)http://www.politicalcompass.org/. Iata inca o surpriza pentru mine, acum sunt libertarian left, nu prea aproape de Friedman : Economic Left/Right: -2.25
    Social Libertarian/Authoritarian: -1.69.

    Sau n-am inteles eu bine toate intrebarile, sau nu cred in teste de acest gen.
    Exista si a treia posibilitate, ca si una si alta sa fie adevarate, nu-i asa?…

  • Anton Constantinescu: (27-9-2009 la 00:00)

    Vreau sa corectez o eroare pe care se pare ca o fac marea majoritate a romanilor: nu exista nici un Bela Kuhn. Respectivul revolutionar comunist s-a nascut la Cehu Silvaniei,(efectuindu-si studiile la Cluj) si s-a numit Kohn pana in 1906, cand si-a schimbat numele in KUN (nu KUHN). Acest lucru este important pentru ca prin aceasta schimbare de nume el pretindea ca si-a maghiarizat numele; Kun fiind numele unguresc pentru „cuman”; cum ar veni in romaneste „Coman”. Daca ar fi fost Kuhn, el nu ar fi putut pretinde ca si-a maghiarizat numele ca tot evreiesc ar fi ramas numele de familie.

    Istoricul ungur Lendvai a reprosat tuturor istoricilor romani ca nu pricep diferenta si ca scriu gresit Kuhn.

  • Petru CLEJ: (27-9-2009 la 00:00)

    Domnule sau doamnă „harold de la Ierusalim”,

    Trecând peste grosolănia atacului dumneavoastră la persoană (evident sub acoperirea lașă a anonimatului) vreau să vă atrag atenția că nu nici eu, nici Mariana, nu l-am lăudat pe Steinhardt, ci antisemitul de care era vorba în articol, că Mariana nu se consideră jurnalistă (deși eu o consider foarte talentată) și nu știu despre ce adevăr cunoscut de mulți vorbiți.

    Nu prea îmi dau seama cât de mult ați priceput din acest articol, dar ecoul îmi reamintește de un banc.

    Întrebare la Radio Erevan: este adevărat că statul sovietic i-a dat lui Ivan Ivanovici o mașină?

    Răspuns: este parțial adevărat – nu era o mașină ci o motocicletă, și nu i s-a dat, ci i s-a luat…

  • Anton Constantinescu: (27-9-2009 la 00:00)

    Eu il detest de doua ori pe N. Steinhard. Intai ca a sarit dintr-o religie abrahamica in alta (vorba aia: ce mi-e Baba Rada, ce mi-e Rada Baba) iar in al doilea rand, daca tot voia a faca un pas inainte, pentru ca nu a avut curaj sa judece cu propriul lui creier, „ca doar de-aia i-a dat statul creier, ca sa judece, nu ca sa-si faca rugaciuni”. LOL

    Si totusi nu ma asteptam sa fie atat de excesiv de glorificat de catre ortodocsi: bineinteles ca aceasta excesiva glorificare este de fatzada. Pentru mine motivul ascuns este tocmai…antisemitismul! Atata vreme cat era iudeu, nimeni nu-i pupa mana, dar asa, ca s-a botezat si a parasit „pacatul” de a fi altfel, e alta socoteala (sanchi!).

    Pana la urma raman la parerea mea ca singura diferenta dintre crestini si iudei consta in faptul ca in timp ce iudeii se inchina la un dumnezeu inexistent si nevazut, (ca pisica neagra intr-o cutie neagra pe intuneric), dumnzeu cu care au facut un legamant pe care partea divina nu l-a respectat pe vremea lui Hitler, crestinii se inchina la un dumnezeu despre care stiu cu siguranta ca a fost candva si evreu si circumcis. Si bineinteles ca din acest motiv crestinii nu pot sa-i ierte pe evrei: este jenant sa te inchini la un evreu, dar e musai, ca daca nu, nu mai esti crestin!

    Paradoxuri crestinesti!!

  • harold din ierusalim: (27-9-2009 la 00:00)

    Domnule, ce prietenie consistenta intre Mariana Gott si Petru Clej. La ce ajuta teatrul asta, mai mult nociv si fatarnic?
    Nu se vede foarte clar ca redactia discuta adicalea despre antisimitism fatis, dar in realitate joaca un joc marsav si vorba sa „gogoman” in a prezenta ce el impartaseste. Imediat o sa tipe ca e atacat de o voce anonima, la fel si printesa Mariana, O AMBITIOASA sase urce pe scena sa-si etaleze hainele feline, dar ochelarii??? Pacat ca multi stiu adevarul curatel a celor doi prefacuti ziaristi!
    Il laudati pe Steinhard pentru ca s-a convertit de frica? LA NOI NU A FOST BINE PRIMIT cu toate vocalizele lui de pocaintza….chestea i-a ramas tot taiata ca si lui Isus!
    harold din ierusalim

  • gioia: (27-9-2009 la 00:00)

    anton! ai uitat ca de la comunist convins si in ilegalitate a trecut de cealalta parte!! tradandu-si prieteni..si pt ca tot era in tranzactie a devenit crestin..cea ce in totalitate a fost un absurd caci a fost o data judecat ca comunist, apoi ca evreu..mai tarziu ca colaborator al regimului legionar si tradator si mai tarziu ca pastor crestin…daca nu ar fi dramatic ar fi hilar..
    am aflat de acest bizar personaj cand a fost propus pt titlul de „mare roman” alatur de antonescu si altii..am cautat si gasit materiale despre el..jenibil…

  • Petru CLEJ: (27-9-2009 la 00:00)

    Dacă mai era nevoie de o dovadă că gioia scrie TOT TIMPUL după ureche, acest ecou o probează din plin: nu e vorba de Nicolae Steinhardt, ci de Richard Wurmbrand.

    Gioia practică asiduu sportul național românesc: vorbitul după ureche.

  • Petru CLEJ: (27-9-2009 la 00:00)

    Subiectul acestui articol nu este Nicolae Steinhardt și nici convertirea sa la creștinismul-ortodox, ci antisemitismul.

    Steinhardt a fost un om exemplar, care a suferit persecuțiile regimurilor fascist și comunist.

    Nu cred că poate intra în discuție convertirea sa la ortodoxie, act care în sine nu are absolut nimic reprobabil, ci folosirea acestei convertiri de către antisemiți pentru a deosebi între evreul care-și păstrează religia („rău”) și cel care trece la creștinism („bun”).

    Este de fapt un abuz al acestor incitatori la ură care se folosesc de numele lui Steinhardt în fanatismul lor antisemit.

  • stoian: (27-9-2009 la 00:00)

    un american,imi scapa numele,sosit la berlin pentru a prelua conducerea unui muzeu,intrebat fiind ,,cum se simte ca evreu in germania”,a raspuns:ma simt evreu numai in europa,in america nimeni nu ma itreaba asa ceva.antisemitismul este un fenomen latent in europa,din pacate,de veacuri,si a fost, si mai este intretzinut de indivizi complexatzi,orgoliosi,mancatzi de invidiesi dominatzi de marea prostie.nu e necesar sa apelam la istorie,dar hai sa privim ce-au realizat acesti ,,evrei lenesi si puturosi”in israelul de azi.daca as putea i-as imbarca pe acesti domni antisemitzi pe un vapor si i-as duce in israel sa vada, sa constate un singur lucru:ce gandeste, ce face,cum munceste,cat de angajata este tanara generatzie acolo.nu cred ca exista azi in vreo tzara in lumea noastra un tineret mai angajat pozitiv decat tinerii din israel.pana la urma astazi a fi anti semit isaemna sa fii batut in cap,si cred ca nu trebue sa se mai acorde atata atentzie unui unei atitudini generata din prostie si si lipsa de morala.desi fenomenul e latent,cum am spus,antisemitismul se stinge incet, incet,infirea oamenilor traitori in acest secol.am cunoscut o femeie care a sta in inchisoare prin anii 50′,pentruca era legionara,si bine intzeles antisemita .colega de celula i-a fost o evreica tanara condamnata pentru sionism.femeia lasase acasa un copil in varsta de 2 luni si care era bolnav.evreica stia cine era ,,colega”,dar n-a pregetat o clipa si a pus in miscare rudele de afara,care i-au dus copilului aproape muribund medicamentele procurate chiar din strainatate.cine e om a fost si ramane om.sa dam cezarului,ce-i a cezarului.

  • Anton Constantinescu: (27-9-2009 la 00:00)

    Probabil ca dupa acel incident nici legionara nu a mai ramas legionara…

  • Circumviator: (27-9-2009 la 00:00)

    Bibliografie. Daca nu Prima carte despre Gulag, sigur una foarte importanta, a fost Livre Blanc sur ls camps de concentration sivietique, Comission internationale contre le regime concentrationnaire, Editura Le Pavois, 1951, Paris
    Martorii scapati din Gulag au fost audiati de o Comisie intre 21 si 26 mai 1951. Comisar raportor a fost David Rousset, evreu si el, fost detinut intr-un lagar nazist, romancier si eseist.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Episcopia Argeşului şi Muscelului va fi ridicată la rang de Arhiepiscopie

Episcopia Argeşului şi Muscelului are în fruntea sa pe ÎPS Arhiepiscopo Calinic Constantin Argat. Acesta s-a născut în satul Cracaul-Negru,...

Închide
3.136.97.64