caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Mr. Hyde Park FORUM



 

Un avion numit „Bacșiș”!

de (27-9-2009)
1 ecou

Tricolorul romanesc este bine intretinut pe unul din exponatele principale ale Muzeului Aviatiei sin SUA, din Dayton-OHIO.

Dar nici un ziarist roman din Romania de azi nu a scris vreodata macar un rand despre acest avion extraordinar!

Si totusi la un film documentar american recent pe care l-am vazut recent s-a vorbit mult despre acest avion care a fost filmat atat pe cand era in Cipru, cat si mai tarziu , in Nevada, in zbor, si acum cand este in Dayton, Ohio.!

Sa mentionez contextul: cu ocazia implinirii a 70 de ani de la inceperea de catre Germania Nazista a celui de-al doilea razboi mondial, o serie de factori care au grabit istoria razboiului au fost trecuti in revista. Iar unul din cei mai importanti a fost chiar avionul numit „Bacsis” (in romaneste!)

1. Avionul japonez capturat de US Airforce

In anii 1943-44 au avut loc o serie de evenimente care au fost foarte pozitive pentru aliati, in lupta impotriva Germaniei si Japoniei. Cu toate acestea, guvernul Antonescu nu a luat nici o masura ca sa apere soarta Romaniei de dupa razboi. Un soi de orbire parca intentionata l-a determinat pe dictatorul Antonescu sa „mearga neabatut” pe aceeasi linie a esecului total, la fel ca si alt dictator care i-a urmat!. El putea ca macar in ceasul al 12-lea sa schimbe directia politica, dar nu a vrut!

In schimb, din fericire, au vrut alti romani si au facut-o…in locul lui. Nu numai la 23 August 1944, ci si cu mult inainte. (intre altele: am aflat numai de curand un amanunt interesant: statul major romanesc a publicat cu cinci zile inainte de 23 August 1944 (in 18 August) decizia sa de a cere aviatiei romanesti sa nu-i mai atace pe americani! Oare de ce?)

In primul rand, aviatia americana ducea lipsa teribila de informatii despre avioanele germane si japoneze (neavand spioni activi credibili in Germania si Japonia), in privinta caracteristicilor avioanelor adverse. Dar un semi-miracol s-a petrecut intr-o buna zi in insulele Aleutine. Un avion japonez in perfecta stare de functionare a putut fi gasit intact acolo. Ce s-a intamplat?

Japonezii aveau din ce in ce mai putini aviatori cu exeprienta, iar unul dintre ei a facut o manevra gresita care „i-a sucit -la propriu, nu la figurat – gatul” pilotului! Pur si simplu un pilot neexperimentat si-a sucit de-a binelea gatul intr-o manevra gresita si a murit, fara sa distruga avionul respectiv. Americanii au primit un avion intact, in stare buna de functionare, practic „pe nimic”!
Evident ca au sarbatorit cum se cuvenea evenimentul.

Imediat au inceput studiul acestui avion ca sa vada in ce conditii este cel mai usor de contracarat aviatia japoneza.

2. Un cadou din cer, numit Bacsis!

In plina criza de informatii despre avioanele germane, imediat dupa producerea si lansarea de catre aviatia germana a celui mai perfectionat bombardier german care a existat vreodata, avionul de lupta JU-88, lansat in ultima parte a razboiului, incomparabil mai performant decat avionul anterior JU-87,a avut loc o adevarata petrecere in insula Cipru, care in mod oficial pe atunci era o baza aeriana britanica, folosita de americani inclusiv pentru bombardarea Ploiestiului si Bucurestiului.

In plina zi are loc insa o surpriza de proportii: un pilot roman cere dreptul de aterizare acolo! Avionul lui era de constructie germana, chiar ultimul racnet al modei germane: JU-88! S-a spus ca a fost „ca o sarbatoare nationala” pentru anglo-americani aterizarea acestui avion, ca un cadou venit din cer!

Trebuie sa adaug ca in ziua de azi acest avion este singurul din cele 15000 fabricate de germani care sa fie in perfecta stare de functionare! Mai exista trei „ramasite nefunctionale ale acestui tip de avion” dintre care nici unul nu poate zbura, iar al doilea ca „integritate mecanica” ar fi tocmai in…Finlanda! De aceea acest avion unic este considerat o piesa principala a muzeului aviatiei din SUA.

Am discutat cu personalul acestui muzeu din Dayton-Ohio, dar nimeni nu stie cum l-a chemat pe aviatorul roman! Insa mi-au promis ca imi vor comunica acest lucru pe internet cand vor intreba „cercetarea” de la muzeu.

Cum de a ajuns acest avion sa aiba numele de…Bacsis? Simplu: la americani orice avion are un nume propriu, care nu este identic cu tipul avionului. Iar cand pilotul roman a fost intrebat ce nume are avionul, ce i-a trecut acestuia prin minte?

Sa spuna ca a adus avionul ca „bacsis” pentru a i se acorda azil politic in Anglia sau SUA!
Asa au numit americanii acest avion: in romaneste Bacsis, in engleza „Baksheesh”!

3. La ce a fost folosit acest Bacsis?

Rolul acestui avion a fost enorm, conform celor spuse in documentarul ce l-am vazut. Numai zburand cu acest avion au invatat pilotii americani care sunt partile lui slabe (calcaiul lui Ahile) si cum sa exploateze aceste informatii in lupta directa cu aviatia germana! Pe care au facut-o praf intr-un mod atat de radical, incat, cum am spus, nu mai exista nici un alt avion intact din acest model, din care, repet, au fost construite din ordinul lui Hitler nu mai putin de 15 mii de exemplare!
As mai adauga ca americanii au spus in acelasi documentar ca in 1938 avioanele construite in Romania la Brasov pe atunci erau exact la acelasi nivel tehnic ca si avioanele americane (au spus acest lucru, ce-i drept, in sensul criticarii delasarii americanilor!)

Numai ca in acest caz americanii au pastrat tricolorul romanesc nu pe un avion construit in Romania, ci pe unul german…teribil de avansat. A carui posesiune de catre SUA, conform aceluiasi documentar, a scurtat cursul razboiului cu mult. Nu putem sti cu cat!

Ecouri

  • Razvan: (14-11-2011 la 11:23)

    Sunt asa de multe greseli in articolul asta ca ma doare capul… Cum a aterizat avionul japonez dupa ce pilotul si-a rupt gatul? Nu existau piloti automati pe vremea aia…
    Ju-88 avion avansat? Poate in 1936 cand a fost proiectat, dar in ’43, cand pilotul roman Nicolae Teodoru, a fugit la englezi, era depasit… Cat a scurtat avionul asta razboiul? Cu cateva minute poate…
    Nu stie nimeni cum il cheama pe pilot? O simpla cautare il gaseste, intr-un post din 2003… http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic=131



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Episcopia Argeşului şi Muscelului va fi ridicată la rang de Arhiepiscopie

Episcopia Argeşului şi Muscelului are în fruntea sa pe ÎPS Arhiepiscopo Calinic Constantin Argat. Acesta s-a născut în satul Cracaul-Negru,...

Închide
18.191.88.249