caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

Episcopia Argeşului şi Muscelului va fi ridicată la rang de Arhiepiscopie

de (26-9-2009)

Episcopia Argeşului şi Muscelului are în fruntea sa pe ÎPS Arhiepiscopo Calinic Constantin Argat.

Acesta s-a născut în satul Cracaul-Negru, comuna Cracaoani, judetul Neamt, la 6 iunie 1944, din parinti ortodocsi români: Elena si Haralambie.

În toamna anului 1985, la 30 septembrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, l-a ales arhiereu vicar la Episcopia Râmnicului si Argesului, cu titlul de Argeseanul, stabilindu-se ca resedinta Manastirea Argesului, dorinta de inima a marelui Patriarh Iustin.

Consacrarea întru arhiereu si întronizarea au avut loc în ziua de 17 noiembrie 1985, în Catedrala Episcopala de la Curtea de Arges, confirmare primita si prin Decretul Prezidential 224/28 octombrie 1985.

În perioada 1985-1990, împreună cu P.S. Episcop Gherasim al Râmnicului si Argesului, în cele trei judete: Arges, Vâlcea si Olt, componentele Eparhiei, s-au desfasurat vaste lucrari de consolidare si restaurare a zeci si sute de manastiri si biserici monumente istorice care au suferit din pricina timpului si al cutremurelor din 1977 si 1986, cutremure care au adus pagube enorme.
Pe 12 iunie 2000 a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universitatii din Pitesti, iar din anul anul 2002 este membru de onoare al Societatii Profesorilor de Muzica si Desen din România si vicepresedinte pe tara al Societatii pentru Învatatura Poporului Român.

A publicat studii, interviuri, recenzii si articole în reviste bisericesti si publicatii laice: Telegraful Român, Luceafarul, Almanahul Vestitorul, Almanah estival Luceafarul, Steaua, Tribuna României, Familia, Scânteia tineretului. Supliment literar artistic, Romanian Orthodox Church News, Îndrumator Pastoral (Episcopia Râmnicului si Argesului), Arges, Biserica Ortodoxa Româna, Magazin Istoric, Ortodoxia, Tomis, Astra, Manuscriptum, Secolul XX, Îndrumator Bisericesc (Episcopia Râmnicului si Argesului), Convorbiri literare, Amfiteatru, Cronica Fundatiilor, Lumina Lina, Pastorul Ortodox, Iisus Biruitorul, Societatea Argeseana, Lumina, Evenimentul Zilei, Viitorul, Arges expres, Curierul zilei, Ziarul de Azi, Muscelul, Jurnalul de Arges, Impact.

În anul 2001, pentru nevoile spirituale ale clerului si credinciosilor Eparhiei argesului si Muscelului a înfiintat Saptamânalul de informare bisericeasca, teologie si spiritualitate al Episcopiei Argesului si Muscelului Argesul Ortodox si publicatiile Lumina lina si Pastorul Ortodox, serie noua.

Din anul 2006 a fost ales membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Pe 21 şi 22 septembrie s-a desfăşurat în Sala „Manole” a Palatului Episcopiei Argeşului şi Muscelului, simpozionul naţional intitulat „650 de ani de la recunoaşterea Mitropoliei Ţării Româneşti”.

Întrunirea s-a desfăşurat sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Episcop Calinic şi a reunit profesori de istorie bisericească de la mai multe facultăţi de Teologie din ţară, istorici şi cercetători.

În cadrul simpozionului au fost lansate două cărţi: „Legenda Meşterului Manole”, în varianta Vasile Alecsandri, în limbile română, franceză şi engleză şi „Neagoe Basarab – viaţa, opera şi domnia”, scrisă de domnul profesor doctor Radu Ştefan Vergatti.
A doua temă propusă pentru acest simpozion a fost legată de hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind ridicarea Episcopiei Argeşului şi Muscelului la rangul de Arhiepiscopie.

Simpozionul a prefaţat evenimentul de la finalul acestei săptămâni când, la Curtea de Argeş, Episcopia Argeşului şi Muscelului va fi ridicată la rangul de Arhiepiscopie.

Sâmbătă, 26 septembrie 2009, începând cu orele 16.00, la Catedrala Eparhială din Curtea de Argeş, vor avea loc manifestările dedicate proclamării locale a canonizării sfinţilor Iachint ,primul Mitropolit al Ţării Româneşti (1359-1372) , Neagoe Vodă Basarab şi Ioanichie cel Nou de la Muscel, precum şi ridicarea Episcopiei Argeşului şi Muscelului la treapta de Arhiepiscopie.

Slujba va fi oficiată de Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoţit de membrii Sfântului Sinod.

Programul este următorul:
Ora 16.00 – întâmpinarea Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”
16.15 deplasarea către Catedrala Eparhială
16.30 slujba Vecerniei Mari la Mănăstirea Argeşului
17.00 citirea tomosului de proclamare locală a canonizării celor trei sfinţi: Iachint de la Vicina, Neagoe Basarab şi Ioanichie cel Nou de la Muscel
17.15 ridicarea Episcopiei Argeşului şi Muscelului la treapta de Arhiepiscopie şi întronizarea Prea Sfinţitului Părinte Calinic al Argeşului şi Muscelului în treapta de Arhiepiscop.

Ecouri

  • Esmyana Martisor: (26-9-2009 la 00:00)

    Biserica are datoria de onoare si anume sa uneasca oamenii pentru a fi buni si atunci cand nu merg la slujba.
    Articolul dumneavoastra ocroteste aceasta datorie sfanta.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Situaţia mass-mediei în limbile minorităţilor din România nu este una fericită”

Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, cu sediul în Cluj, a dat publicităţii Raportul privind monitorizarea implementării Cartei europene a...

Închide
3.231.146.172