caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Fereastra catre campul de maci (I)

de (20-9-2009)
Din creatia pictoritei Dorothy MaierDin creatia pictoritei Dorothy Maier

Motto:”Pictura este poezie tăcută.”(Plutarh,in Moralia)

Macii, magnolia ori ciresii definesc un imaginar al inefabilului, al atingerii superlativului vegetal in forme indefinite, ce dureaza mult prea putin in a putea fi pastrate asemenea altor flori ale caror existenta e de mai de lunga durata.

Primul imbold al artei desavarsite (poezie, pictura, muzica etc) este sa ne trezeasca imboldul de a scrie ori de a picta. Acesta a fost primul impact vizual si apoi contemplativ cu realizarile pictoritei Dorothy Maier. Orice opera artistica devine si obiect de inspiratie.

Creatoarea, de formatie matematician – informatician, m-a suprins prin cromatica si explozia culorilor redand nu numai imagistic – reveria, extazul soarelui deghizat in florile de maci. O incursiune atenta in seria florilor de maci m-a determinat sa spun ca florile nu sunt doar un pretext de decorare simplista a cadrului, ci sunt un travaliu minutios, migalos, unde simtul ordinii, al legilor indestructibile refac o lume a ei, asa cum matematicanul Barbilian se completa cu poetul Ion Barbu ingemanand o stiinta fixa, rigida cu arta orfica. Macii au fost prezenti in pictura lui Van Gogh, in pictura impresionista unde magia culorii in sine a macului epateaza, invinge. In ultimii ani aducerea in plin plan a universului japonez si impunerea unor tehnici noi de lucru (stampele, origami, mestesugul lampioanelor, picturi pe textile, carti postale) dovedesc ca nu sunt doar simple exercitii killing time, ci opere de arta.

Contorsionarile campurilor de maci in diferite planuri coloristice unde risipa culori nu cade in pastel ieftin, impresionism depasit. Culorile se deruleaza si sunt controlate de pictorita in a ne impune planurile afective, sensibilitatea umana.Totul se transforma in reverie. Macii prin starea de anonimat, prin delicatetea petalelor trec neobservati si uitati.

Iata ca in acest caz, florile crescute la intamplare si in dezordinea frumoasa a naturii uimesc si nu tin decat foarte putin. Trebuie sa te trezesti cu mult inainte, sa prinzi un rasarit de soare. De cele mai multe ori atipim si pierdem inflorirea gongului solar.

Arta nipona, mai ales in perioada Edo (sec al XVII-lea) se distinge prin reusita imortalizarii florii de cires, a macului. Panzele cu maci par a fi reverii dispuse pe o hartie din cea mai fina matase. Picturile m-au inspirat in scrierea catorva poeme cautand un ecou in versuri. Marea pictura din perioada Edo se identifica prin conceptul Ukiyo-e( reprezentare a lumii in stare de plutire). Cu atat mai mult acest tip de picturi (si nu ilustratii) insoteau povestiri, haiku-ri, si alte opere literare.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Grevist al foamei in ziua 47 a grevei, agresat fizic

COMUNICAT DE PRESA al Asociatiei "21 Decembrie 1989" Duminica, 20 sept 2009 orele 12: conferinta de presa avand ca subiect...

Închide
3.141.200.180