caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Istorie si actualitate



 

„Să nu uităm” – 70 de ani de la începutul celui de-al doilea război mondial

de (3-9-2009)

1 septembie 2009 – 70 de ani de la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, atacul asupra Poloniei. Gdansk. Unde s-au intalnit reprezentanti din 20 de tari europene pentru a comemora aceasta. Doar cancelara Germaniei a pomenit despre Shoah (Holocaust) in discursul sau, doar ea a considerat ca e parte integranta din comemorare. Din „sa nu uitam”…

Azi am vizitat Lodz, orasul Festivalului anual al celor patru culturi care l-au marcat: poloneza, germana, evreiasca si rusa. Orasul industriei si al muzicii, al celebrei scoli de film care i-a dat pe Roman Polanski si Andrej Wajda, al celui mai faimos Muzeu de arta moderna. Si orasul unei comunitati evreiesti de 200000 suflete, inainte de razboi. Cel mai negru episod din istoria Europei a luat viata tuturor evreilor din Lodz, itineriariul mortii incepand cu ghetto-ul local si culminand cu lagarele de exterminare de la Auschwitz si Chemno.

Din bogata viata evreiasca nu au ramas multe vestigii. O mica sinagoga (Reicher), ascunsa printre blocuri comuniste paraginite, intr-o curte interioara, dar pe care m-am incapatanat s-o gasesc, un centru comunitar pentru foarte putinii evrei si cel mai mare necropolis din Europa, 160000 morminte… Inaintea intrarii in cimitir o harta care indica ghetto-ul (numit de germani Litzmannstadt). Si un memorial. Si un grup de la o scoala de fete din Ierusalim, invaluite in steagul Israelului, pe care le vazusem si cu o zi inainte, la Auschwitz. Ascultau profesorul, cantau si fotografiau. Sa nu uite. Am ascultat si am cantat impreuna cu ele, nu ma intrebati ce, ca nu stiu. Am cantat mai mult cu sufletul. Am iesit emotionati, am pornit inapoi spre Varsovia, pe langa zidul imensului cimitir. Si am mers, ai am mers, si zidul continua si continua. 4100 de acri scrie pe net, cat inseamna? Cate impunsaturi de inima, cate lacrimi?

Ecouri

  • Andrea Ghita: (3-9-2009 la 00:00)

    Un reportaj scurt care ajunge direct la inima celui care-l citeste. Uneori trecem peste data de 1 septembrie sau o asociem cu inceputul romantic al toamnei…Si iata ca au trecut 70 de ani de la declansarea razboiului… O viata de om ! O viata refuzata celor peste un milion de copii evrei disparuti in Shoa !



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Marina Nicolaev- Scriitorul lunii septembrie-2009

La nuit de l’hippogriffe I (le jardin aux pommes d’or) d’un moment à l’autre l’espace se métamorphose en cygne tandis...

Închide
3.147.104.248