caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Principele Radu se retrage din cursa prezidențială

de (2-9-2009)

Principele Radu al României a anunțat printr-un comunicat de presă că se retrage din competiția pentru ocuparea funcției de Președinte al României.

Din gradina Palatului Elisabeta, la 9 aprilie 2009, am anuntat intentia mea de a candida la Presedintia României. Mesajul de astazi este mai insemnat decât cel din aprilie, fiindca este rezultatul unei experiente inegalabile.

De când am hotarât sa ma prezint la alegerile prezidentiale pâna astazi au trecut cinci luni. Acum stiu ca „România Altfel” este posibila, ca ea are adepti. Cei 12% dintre români care ar dori sa voteze cu mine sunt un izvor de bine nepretuit. Ei s-au asezat in jurul ideii de respect al Statului si de profesionalism in viata publica fara sa-i oblige nimeni. 12% dintre români convinsi sunt mai puternici decât 35% dintre români pacaliti, constrânsi sau interesati.

Cum stau lucrurile astazi: Stânga politica este in buzunarul prezidential. Dreapta politica a ales sa ignore proiectul Casei Regale, crezând ca astfel va avea un câstig politic pe termen scurt. Va fi o repetare a greselii din 1997. In mod normal, demersul de insanatosire a institutiilor Statului ar fi trebuit sa faca mediul de afaceri, corifeii societatii civile si mass-media solidari cu proiectul meu. Nu s-a intâmplat asa. 12% dintre români cred, insa, astazi, altfel.

Intelectualii români, cei multi si anonimi, vor suferi o noua portie de umilinta. Cei care au avut urechi sa auda stiu, insa, astazi, ca se poate conta pe o „Românie Altfel”.

Dupa un efort entuziast si neobosit, anunt retragerea mea din cursa pentru Presedintie, cu parere de rau, dar cu speranta pentru viitor.

Odata cu iesirea mea din cursa, de aici incolo, campania prezidentiala nu va mai fi o lupta electorala, ci o lupta intre clanuri.

Presedintele politician, oricare va fi el, va actiona in detrimentul institutiei Statului român, in avantajul partidului sau si pe criteriul intereselor economice de grup. Majoritatea oamenilor puterii din România trateaza institutiile publice si Statul ca pe bunuri personale. Presedintele actual a inceput privatizarea Statului român. Presedintele viitor va continua privatizarea.

Majestatea Voastra, ati asteptat mai bine de saizeci de ani ca Europa, apoi România, sa-si vina in fire. Binecuvântarea pe care mi-ati dat-o sa candidez este cel mai frumos semn de incredere pe care l-am primit in viata mea. Prin ea, mi-ati dat o sansa sa fiu cu adevarat util tarii. Va trebui, cred, sa mai asteptati. Chiriasii istoriei sunt la locul lor, neclintiti.

Cu toate acestea, România anului 2010 va fi o tara conectata, cu 12 milioane de oameni care intra pe internet. Cu sute de mii de tineri care nu inteleg ce inseamna ingenuncherea identitara sau ideologica, actiunea securista ori cumpararea inteligentei. Cu milioane de români care domiciliaza temporar in Europa occidentala si care au scapat de cercul vicios al puterii personale de la Bucuresti.

România profunda de astazi cunoaste proiectul meu prezidential si are, in buna parte, sentimentul ca avem nevoie de o altfel de tara, de un altfel de Stat, de altfel de institutii. De etica si profesionalism.

Principesa si cu mine va asteptam pe toti cei care credeti ca România merita sa aiba un Stat respectabil, institutii profesioniste, mândrie si etica, sa ne construim, in anii care vor urma, „România Altfel”.

Palatul Elisabeta, 2 septembrie 2009

Într-un recent articol, publicat în revista ACUM pe data de 23 august, sugeram retragerea din competiția prezidențială a Princpelui Radu:

Alți doi concurenți potențiali – Hunor Kelemen (UDMR) și Principele Radu al României – au candidaturi perfect legitime, dar șansele lor de accede în turul doi și chiar de a avea un impact semnificativ asupra campaniei sunt practic nule. Spun asta cu mult regret, deoarece cei doi sunt de departe cei mai civilizați și mai de substanță candidați, în condițiile populismului, demagogiei și mitocăniei prevalente pe scena politică românească.

Nu am vanitatea să-mi imaginez că acest articol a influențat decizia Principelui Radu, dar cred că hotărârea sa este una înțeleaptă. Electoratul din România nu este pregătit pentru un astfel de candidat, care refuză orice formă de populism.

În cele patru luni de la lansarea campaniei sale, revista ACUM a urmărit cu interes evoluția Principelui Radu, nu cu intenții partizane, ci dintr-o dorință de a da o platformă unui candidat de substanță care nu s-a coborât niciodată la nivelul jalnic al majorității celorlalți prezidențiabili.

Principele Radu a arătat că se poate face și o altfel de politică, iar cei care i-au criticat candidatura pe motiv că „ar compromite Casa Regală” au dovedit că n-au înțeles nimic, pe lângă faptul că au insultat inteligența Regelui Mihai, cel care și-a oferit sprijinul chiar din primul moment candidaturii soțului fiicei sale, Principesa Margareta.

Să sperăm că atât electoratul cât și candidații la președinție vor fi înțeles ceva din lecția oferită de Principele Radu, fie și faptul că poți să transmiți un mesaj publicului fără să fii strident și mitocan.

Ecouri

  • Kant ptr. dl Clej: (2-9-2009 la 00:00)

    Sunteti multumit?
    Aceasta este presa scrisa de romani.
    Critica totul, dezinformeaza, dezbina, face totul confuz si apoi se plange de lipsa de patriotism romanesc.
    Se lasa ceva nepatat in tara asta?
    Sa va ierte Dumnezeu.

  • Petru CLEJ: (2-9-2009 la 00:00)

    Domnule sau doamnă care vă ascundeți inutil sub aliasul Kant,

    Cui vă adresați dumneavoastră? Pe cine sunteți supărat? Pe presa „românească”? Dacă da, vă rog să vă adresați ei. Revista ACUM a relatat în mod echilibrat evoluția Principelui Radu în campania electorală.

    Și apoi ce înseamnă „Să vă ierte Dumnezeu”?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ungurii din Slovacia protestează împotriva restricțiilor lingvistice

Thousands of ethnic Hungarians have demonstrated in Slovakia, to protest against a new law that limits the use of minority...

Închide
18.188.158.92