caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion



 

Mihai Ghimpu ar trebui să-și savureze rapid momentul de glorie

de (30-8-2009)
4 ecouri

„Dle preşedinte Mihai Ghimpu, suntem la ordinul dumneavoastră!” Asta au declarat după şedinţa legislativului reprezentanţii serviciului pază de stat către Mihai Ghimpu, noul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Aceştia s-au prezentat în faţa Palatului Republicii cu un Mercedes al serviciului Pază de Stat.

„Mai vedem cum vom proceda. Sunt liberal, îmi place libertatea. Dar legea este lege!”, a declarat Ghimpu referitor la maşina, care i-a fost pusă la dispoziţie.

Așa relata unimedia.md plecarea de la Parlament pe data de 28 august 2009 a noului “speaker”. Ales cu voturile celor 53 de deputați care formează Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), după părăsirea sălii de către cei 48 de deputați ai Partidului Comuniștilor, liderul PL devine primul președinte declarat anti-comunist al parlamentului de la Chișinău, dacă-l excludem pe Alexandru Moșanu, ales în 1990 înaintea declarării independenței.

Comparat cu predecesorii săi, Petru Lucinschi, Dumitru Moțpan, Dumitru Diacov, Eugenia Ostapciuc și Marian Lupu, Mihai Ghimpu, un avocat în vârstă de 58 de ani, nu are în spatele său un aparat de partid și de stat. Membru fondator al Frontului de Popular din Moldova, el a înființat în 1993 Partidul Reformei, care până la transformarea sa în Partidul Liberal în 2005 s-a zbătut în anonimat.

Anticharismaticul Mihai Ghimpu a avut în 2005 ideea inspirată de a-l înainta pe nepotul său, tânărul Dorin Chirtoacă, candidat în alegerile parțiale pentru ocuparea scaunului vacant de primar al Capitalei, în urma demisiei lui Serafim Urecheanu, devenit deputat în scrutinul parlamentar din martie 2005.

Dorin Chirtoacă n-a reușit să fie ales atunci, însă a câștigat o victorie strălucită în iunie 2007, învingându-l pe ineptul candidat comunist, Veaceslav Iordan. Acela a fost momentul “decolării” PL, care a obținut 15 mandate la scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009 și din nou 15 mandate la alegerile repetate din 29 iulie.

În urma formării AIE, lui Mihai Ghimpu i-a revenit în mod logic postul de președinte al Parlamentului, din moment ce liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, este candidat la Președinția Republicii Moldova, iar liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vladimir Filat, e candidat la funcția de prim ministru.

Mihai Ghimpu, până nu nu demult cunoscut mai degrabă ca frate al regretatului Gheorghe Ghimpu, fostul pereședinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici, ar trebui să se grăbească să-și savureze succesul, mai ales că el devine și președinte interimar al Republicii Moldova.

Comuniștii au anunțat deja că vor contesta la Curtea Constituțională alegerea lui Ghimpu în absența lor. Dar chiar dacă rămâne președinte al Parlamentului, nu e deloc sigur că AIE va reuși să atragă minimum opt voturi de la PCRM pentru alegerea noului șef al statului și atunci parlamentul ar fi din nou dizolvat.

Mihai Ghimpu a mai avut o experiență oarecum similară la Consiliul Municipal Chișinău, unde a fost ales președinte după nenumărate pertractări în vara lui 2007, pentru a fi demis din funcție doar câteva luni mai târziu.

Când l-am intervievat în timpul alegerilor locale din 2007, Mihai Ghimpu mi-a făcut la un moment dat impresia unui autist, cu care este foarte greu să comunici. Prezența sa lângă Dorin Chirtoacă, utilă acum trei – patru ani, a devenit acum un balast pentru tânărul primar al Capitalei, dar și pentru PL.

Pentru moment, Mihai Ghimpu are tot dreptul să-și savureze victoria, după aproape 20 de ani de cvasi-anonimat politic. Dar pe termen mediu și lung, liderul PL nu poate decât să urmeze traiectoria unor Vladimir Voronin sau Serafim Urecheanu și a generației de politicieni care este responsabilă de stagnarea Republicii Moldova, într-o binemeritată retragere.

Ecouri

  • Petru Clej: (26-7-2015 la 09:22)

    Au trecut aproape șase ani și Ghimpu este, din păcate, tot în primul plan al politicii în Republica Moldova.

  • Alexandru Grosu: (30-7-2015 la 07:14)

    Saptamana trecuta Ghimpu si-a meritat noul nick-name de Ghimpanzee!!!

  • Alexandru Grosu: (30-7-2015 la 08:05)

    Domnul Mihai Ghimpu paseste increzator pe urmele domnului Iurie Rosca, numit candva aparator al romanismului si democratiei in R.Moldova.

    Este deja cunoscut ca dupa 2009 domnul Rosca si-a schimbat cardinal opiniile, devenind un Coriolan Draganescu al politicii moldave. Mai nou, domnul Iurie Rosca a devenit un adept convins al fascistului Dughin. Este cunoscut de catre toti acest video, in care domnul Rosca ii spune cu dragoste „dulaului” lui Putin, regizorului de cinema Nikita Mihalkov ca are un plaman care „respira romaneste” si un al doilea, care consuma oxigen ruseste:

    https://www.youtube.com/watch?v=JNu2rw8kjlU#t=125

    Saptamana trecuta domnul „romanist” si unicul membru al comunitatii partidelor crestin democrate europene” a aparut pe Internet intr-o poza, alaturi de adversarul sau Mark Tkaciuk. Imi amintesc foarte bine, cum in 2004, un vestit jurnalist european acuza orice persoana care incerca sa-l criticepe domnul Rosca ca ar fi agent tkaciukist. Iata ca saptamana trecuta, domnul Rosca si domnul Tkaciuk si-au declarat dragoste si prietenie pana la mormant. Domnul Tkaciuk, eminenta cenusie, care a luptat mai mult de un deceniu sub drapelul lui Che Guevara impotriva romanilor basarabeni, a devenit prieten de catarama cu marele aparator al romanismului basarabean, Iurie Rosca:

    http://unimedia.info/stiri/poza-zilei–mark-tkaciuk-si-iurie-rosca–politicienii-cu-patru-plamani-98340.html

    Tkaciuk scrie: Doi plamani e bine, insa patru plamani e si mai bine. Deci acum, patru plamani rasufla cu aerul lui Putin.

    Sa speram ca nu se vor inmulti „plamanii” in progresie geometrica.

  • Alexandru Grosu: (30-7-2015 la 12:42)

    Pentru a nu fi invinuit ca deviez de la tema, postez un link la articolul domnului Valeriu Saharneanu, „După respingerea Maiei Sandu, Ghimpu nu mai este un simplu idiot util, el este parte integrantă a Sistemului Oligarhi¢”.

    http://valeriusaharneanu.com/?p=1288

    Despre domnul Valeriu Saharneanu:

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Valeriu_Saharneanu

    In 2009 Saharneanu a fost decoerat cu ordinul Republicii de catre Mihai Ghimpu, pe atunci Presedinte interimar al RM.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mihai Ghimpu – noul președinte al Parlamentului Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova ales la 29 iulie l-a ales în sesiunea sa inaugurală pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, președinte...

Închide
3.230.162.238