caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Impostura ca formă de manifestare

de (16-8-2009)

Săptămâna trecută și-a făcut apariția zgomotoasă în ecouri o persoană din Statele Unite, care nu prididește cu laudele la adresa propriei persoane.

În fiecare mesaj ni se reamintește că este fondatoarea unui muzeu româno-american și că de 25 de ani muncește neobosit pentru propășirea poporului român și a României.

Foarte frumos, deși cam agasant, dacă asta ar fi totul, dar persoana în cauză subliniază rolul proeminent pe care îl are în educarea românilor în spiritul democrației. Ba chiar i-a reamintit colaboratorului nostru, ilustrul editorialist Liviu Antonesei, cum a venit în 1993 în România să-i dea lecții de democrație.

Aceeași persoană, autoproclamată jurnalist, care s-ar fi adresat unei audiențe de milioane în Statele Unite, îl tratează pe editorialistul Ovidiu Ivancu de parcă acesta ar fi elev, iar ea dirigintă (la o școală într-un oraș de provincie).

Când am adus-o la ordine, această persoană a făcut o criză de isterie, apelând la directorul revistei ACUM, Ștefan Maier, argumentând că din moment ce revista e înregistrată în Statele Unite, opiniile domniei sale trebuie neapărat prezentate. În plus, ne-a amenințat că ne reclamă la nu știu ce foruri dacă nu-i cerem scuze. Un român marcant din America m-a avertizat că persoana în cauză e genul „o dai afară pe ușă și ea intră pe fereastră”.

Trăiesc de destul timp în Diasporă ca să nu mă las impresionat de astfel de fanfaronade, care nu sunt altceva decât o formă de impostură.

Anul trecut, un alt român din America a început să facă zgomot, cu tentative și la revista ACUM, invocând disidența sa anticomunistă. Un fost coleg de-al său din România îmi spunea zilele trecute că respectivul era fiul unui demnitar de la Banca Națională și era adus zilnic la școală cu mașina de serviciu a tatălui său.

Acest personaj, care pretinde că este evreu, este unul dintre cei mai virulenți negaționiști ai Holocaustului și admiratori ai lui Ion Antonescu. Dar ceea ce este și mai revoltător este campania de denigrare pe care o duce la adresa marelui politolog româno-american și colaborator al revistei ACUM, Vladimir Tismăneanu.

Uneori impostura ia forme extreme, de-ți vine să te întrebi dacă impostorul respectiv este în toate mințile, cum a fost cazul unui fost colaborator al revistei ACUM, perseverent până la manie în auto-promovare, car acum a ajuns la pușcărie ca urmare a violențelor împotriva soției și scrie scrisori deschise în România, acuzând statul amercian de … rasism!!!!!!!!!

Mai amintesc doar de un alt fost colaborator al revistei ACUM cu pretenții în domeniul economiei și religiei pe care doi martori de credibilitate impecabilă l-au văzut când își bătea cu sălbăticie fiul minor.

Eu cred că astfel de manifestări reprezintă eșecul respectivilor de a ieși dintr-un ghetou mental românesc, disperarea și nevoia lor absolută de recunoaștere, care în cele mai multe cazuri lipsește cu desăvârșire.

Aceste exemple sunt clar minoritare. Majoritatea românilor din Diasporă care fac ceva util pentru țara și poporul din care provin nu se bat cu cărămida în piept despre acțiunile lor. Iată de pildă Dorin Tudoran, unul dintre cei mai persecutați disidenți din vremea regimului comunist și colaborator al revistei ACUM – cu o activitate neobosită și practică, dar discretă, în consolidarea democrației în România și Republica Moldova.

Sau chiar Ștefan Maier, alt disident anticomunist, care are oroare de fanfaronadele acestor impostori. Vă promit că împreună cu el vom replica prompt și viguros, ori de câte ori astfel de specimene vor încerca să-și ridice glasul pe această pagină.

Ecouri

  • Liviu Antonesei: (16-8-2009 la 00:00)

    Nebunia, draga Petru, este ca eu nu-mi amintesc de persoana cu pricina! Mai refer la prima amintita de tine! Sigur, nu contest ca vom fi avut o intilnire in 1993, ca mi-a dat si lectii de democratie, desi in interventiile dumisale, nu mi s-a parut o structura excesiv democrata! Pe de alta parte, daca lectiile vor fi fost bune, s-o fi prins ceva de mine, chiar daca nu-mi amintesc ce si cum!

  • gioia: (16-8-2009 la 00:00)

    asemenea persoane nu merita nici un fel de atentie! cu atat mai putin un articol..
    trebuie combatuti cu propriile arme:cauta atentie ,primesc indiferenta si ignorare..
    cred ca am ghicit cine e personajul..
    „lume multa oameni putini”



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pe drumurile române în Țara Moților

Universitatea de Vara de restaurare de monumente si situri Programul « Pe Drumurile Romane în Tara Motilor » Editia I,...

Închide
3.149.234.251