caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Centura de siguranta – 50 de ani in apararea noastra

de (17-8-2009)
Nils Bohlin, inginer de aeronautica cu picioarele pe pamantNils Bohlin, inginer de aeronautica cu picioarele pe pamant

Pe 13 august se implineste o jumatate de secol de la inventarea centurii de siguranta de catre suedezul Nils Bohlin.

Centura de siguranta a fost mai intai folosita in avion, inca din 1913 cand a fost introdusa de francezul Adolphe Pegoud.

Mult mai tarziu, in la 13 august 1959, ,,centura in trei puncte”, inventia lui Nils Bohlin era introdusa ca standard in modelul Volvo PV 544.

In 1962, tot un suedez, Hans Karlsson, a inventat varianta retractabila (cu rulou) care ne este atat de familiara acum.

Prin 2000, in Suedia s-a introdus si obligativitatea folosirii centurii in unele curse (de lunga distanta) de autobuz si microbuz.

Nils Ivar Bohlin, 1920 – 2002, era inginer de aeronautica, angajat la sectia de avioane a fabricii SAAB. Initial a lucrat cu scaune catapultabile pentru piloti.

La sfarsitul anilor ’50 a fost recrutat de firma Volvo unde a lucrat la imbunatatirea sigurantei pasagerilor. Un rezultat al acestei munci a fost tocmai centura de siguranta.

Nu stim cate vieti trebuie sa fi salvat (asa cum vedem scris pe panourile de pe sosea) centura lui Nils Bohlin; nu putine, in orice caz. Istoria este insa rareori dreapta. In anul aniversarii inventiei, doi mari fabricanti de automobile, Volvo si SAAB, care au fost si pionieri ai sigurantei in trafic, stau in pragul falimentului.

Cand insa, cam prea adesea, taximetristul iti face un ,,favor\” nesolicitat, ,,nu o mai puneti domnule, (centura) ca va murdariti” sau ,,in spate nu TREBUIE” iti pui intrebarea daca o jumatate de secol ajunge pentru a schimba o mentalitate.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Autonomia, maghiarii, nationalismele si separatismele

“Consiliul National Secuiesc (CNS) pune la cale un prim pas spre autonomie”, anunta 9am.ro. Presedintele CNS, Ijak Balasz, a declarat...

Închide
13.59.234.226