caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

Petiție împotriva incitării la ură împotriva romilor din Harghita

de (21-7-2009)

Dacă sunteţi de acord cu textul de mai jos şi doriţi să vă alăturaţi semnatarilor lui, vă rog să accesaţi adresa

http://www.petitieonline.ro/petitie-p32104038.html

Destinatar: Prefectura și primării ale județului Harghita, UDMR și alte partide politice, Guvernul României

Fiind martorii evenimentelor anti-rome din judeţul Harghita din ultimele luni, indiferent de apartenenţa noastră etnică, luăm atitudine împotriva violenței hrănite din incitarea la ura etnică, precum și împotriva transformării problemelor economice în tensiuni interetnice.

Ne exprimăm dezacordul față de practica care îi pedepsește pe semenii noștri (dorind să-i alunge din sate și orașe) din cauză că ei nu sunt în stare să schimbe condiția lor materială. Și față de etichetarea negativă a identității lor etnice pe această bază. Precum și față de starea în care indivizi și colectivități percepuți prin identitatea lor etnică devin nu doar victime ale oprimării economice, umilirii culturale și manipulării politice, ci și ale violenței fizice.

Să ne amintim de faptul că ei se confruntă cu greutăți materiale asupra cărora nu le stă în putere să acționeze. Pentru că nu posedă mijloacele necesare, pentru că în ultimă instanță schimbările social-economice i-au dezavantajat și modalitățile de până acum de a instaura dreptatea socială i-au defavorizat în accesul la resursele necesare unui trai demn, astfel situându-i dintotdeauna în poziția străinului nedorit.

În opoziția dintre români, maghiari și romi nici de data aceasta nu regăsim întrebarea referitoare la responsabilitatea noastră a tuturor față de faptul că unii ajung să trăiască în getourile sărăciei etichetate drept „țigănești”. Din contra, putem observa că – dincolo de atitudinile anti-rome comune – relația româno-maghiară locală folosește partea terță drept mijloc prin care se poziționează una față de cealaltă.

Ultimul capitol al evenimentelor, protocolul de la Sâncrăieni mai degrabă este pașaportul alungării definitive a romilor, decât garanția conviețuirii pașnice între ei și majoritarii locali maghiari. Înțelegerea conține poruncile cu termene temporale stricte formulate de cei din urmă (de genul „romii să nu țină cai dacă nu au terenuri „), niște imperative în care este înscrisă însăși imposibilitatea transpunerii lor în viață.

Prin luarea noastră de poziție milităm pentru crearea unor condiții în care în locul urii etnice, oamenii, indiferent de apartența lor etnică – bazându-se pe mijloacele statului de drept –, colaborează între ei cu scopul ca toți să aibă șanse egale de a contribui la și de a beneficia de o viață marcată de pace, dreptate socială, bunăstare materială și demnitate umană. Și prin această cale dorim să ne alăturăm organizațiilor din România, printre altele demersurilor Romani Criss, dar și mișcării Demnitate Pentru Toți din Ungaria și altor inițiative europene și internaționale pentru apărarea drepturilor omului și combaterea rasismului anti-țigănesc.

Pe această bază ne exprimăm speranța că primăriile și comunitățile locale din județul Harghita, precum și organizațiile politice și civice și autoritățile de stat responsabile vor conlucra la combaterea manifestărilor extremiste îndreptate împotriva romilor, și vor implementa strategii care vor duce la stabilirea păcii inter-etnice prin eradicarea situației sociale dezavantajate a romilor.

Ecouri

  • Anton Constantinescu: (21-7-2009 la 00:00)

    Andrea, eu apreciez faptul ca tu vrei sa faci bine si sa contribui cat poti la rezolvarea problemei, dar ma indoiesc ca masurile pe care le propui vor rezolva ceva. In plus, as vrea sa spunem lucrurilor cat putem pe nume, sa nu spunem lozinci!

    Localitatea Sancraieni pe numele ei unguresc Csíkszentkirály il are ca primar pe domnul Ernő Székely (care apartine formatiei politice UDMR). In mod evident, in primul rand trebuie discutat cu dansul si calmata situatia; sa nu se treaca la violenta. In al doilea rand, trebuie sa fim constienti de faptul ca asa ceva nu se rezolva cu declaratii si petitii, pentru ca este vorba de niste aspecte legale care trebuie clarificate de la inceput. Acolo unde sunt la mijloc si interese materiale nu se rezolva problemele cu hei-rupul.

    Daca nu ai (tu sau altcineva din tara) succes in discutia directa cu el, recomand sa se discute cu domnul Kokenyesdy, sef UDMR in judetul Maramures, un om deosebit de binevoitor, care poate fi mijlocitor in discutii. L-am cunoscut si garantez pentru el ca este un om extraordinar, numai „de bine”.

    Problema este ca nimeni nu cedeaza de buna voie cand e vorba de bani. De exemplu nici tu nu ai ceda daca cineva si-ar aduce caii sa pasca in curte in cartierul Grigorescu unde stai, nu?

    Culmea este faptul ca o mare personalitate de origine maghiara – secuiasca-, Dr Mihaly Csikszentmihalyi este specialist de renume mondial tocmai in rezolvarea conflictelor, (are o teorie personala The Flow Theory) si ar trebui ca macar mandria locala (ca e de acolo!) sa faca autoritatile din comuna respectiva sa apeleze la metodele sale (te rog cauta pe Google; eu am cartea lui la care m-am referit). Intre altele el a spus ca e important sa invatam cum sa ne traim viata ca opera de arta mai degraba decat ca pe un raspuns haotic la diverse evenimente externe: „”How to live life as a work of art, rather than as a chaotic response to external events…”

    Apoi eu as propune sa se fac un comitet din oameni care au atat capacitatea de a analiza cat si de a decide, care sa vada din ce fonduri si in ce mod trebuie rezolvata problema, care consta in respectarea drepturilor de proprietate ale secuilor de acolo cat si in gasirea de modalitati pentru surse de trai si pentru rrromii de acolo.

    Sper ca esti documentata privind structura populatiei din Sancraieni: 98,13% sunt unguri (adica secui) la o populatie cam de 6.100; rromii reprezentand numai foarte putin! Romanii sunt ca si inexistenti, asa ca nu are rost sa discutam ca in comunism despre faptul ca ” Din contra, putem observa că – dincolo de atitudinile anti-rome comune – relația româno-maghiară locală folosește partea terță drept mijloc prin care se poziționează una față de cealaltă.”

    Care relatie roman-maghiara locala? Ca acolo vorba unui prieten secui al meu „de-abia de sunt romani cate degete la o mana”.

  • Lucian-Zeev Herscovici: (21-7-2009 la 00:00)

    Andrea,
    Atunci cand vad o manifestare rasista, imi amintesc – si le amintesc tuturor – de Biblie. Toti oamenii sunt fiii unei singure perechi, Adam si Eva. Dumnezeu a creat o pereche si toti ceilalti sunt urmasii ei pentru a fi frati. Trebuie sa amintim acest lucru tuturor. Daca cineva este rasist, inseamna ca porneste impotriva lui Dumnezeu. Atentiune tuturor! Felicitari pentrui articol. Cu prietenie,
    Lucian-Zeev Herscovici



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cristiana Dragoş Premiul I la Salerno

CLuj-Napoca, 18 Iulie 2009 - Cristiana Dragoş-Roman, elevă în clasa I la Şcoala Elf din Cluj-Napoca, a participat în perioada...

Închide
3.144.12.205