caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Marja de eroare



 

Riscurile tehnologiei

de (26-7-2009)

Dintr-o corespondenta internetistica, numele autorului fiind pastrat confidential:

Am asistat ieri la sustinerea unei teze de doctorat la noi in Clinica de Medicina Muncii din Cluj si ce mi-au auzit urechile m-au speriat rau de tot!!!

Studiul s-a facut utilizind tehnica de virf (determinarea chemoluminiscentei si a lipoperoxizilor) la nivel mondial si nu doar romanesc !

Despre ce este vorba? S-au studiat efectele cimpurilor electromagnetice (CEM) asupra corpului uman, in special cele produse de telefonia mobila, cuptoarele cu microunde, antenele de telefonie mobila si retelele de inalta tensiune. TOATE acestea produc cancer, imbatrinire precoce, sterilitate la ambele sexe, nevroze, tulburari de somn, decalcificari osoase, cresterea coagularii,cataracta, tulburari endocrinologice etc.

ATENTIE !!! Convorbirile pe telefonul mobil cu cit mai mult, cu atit mai rau, dar mai ales la start, cind tentez apelul, \”bipul\” cu telefonul la ureche. Autorii studiului propuneau descurajarea pe orice cale a detinerii+utilizarii telefoniei mobile sub virsta de 14 ani! De departe cea mai periculoasa retea este Cosmote care genereaza impulsurile cele mai puternice, 75% din astea genereaza Zapp-ul, 33% din forta Cosmote-ului genereaza Vodafone si Orange si cel mai jos este Digimobil-ul. S-a vorbit despre cum vibratiile respective avind telefonul la ureche produc la trecerea prin medii cu densitati diferite,concentrari si reflexii in anumite zone, mai ales craniene. Calota craniana (culmea!) poate functiona drept… antena parabolica (!?!) cu concavitatea in jos, concentrind o buna parte dintre unde spre baza creierului, afectind hipofiza si tiroida, cit si cristalinul (risc de cataracta). Cica PC-urile datorita faptului ca emit unde slabe + ecranarea suferita datorita carcaselor riscurile sint minime, chiar daca procesoarele sint de 3 GHz.
Eu te-am informat, mai departe actionarea in consecinta Daca consideri necesar, transmite mesajul acesta si prietenilor tai din lista, fireste daca tii cu adevarat la vreunul !

… si ce raspunde Horia Tudosie, inginer, absolvent al Facultatii de Automatica din Bucuresti:

De prin 80′ incoace lucrez – ca si tine – in fata unui monitor de calculator cam 8-10 ore pe zi.
Ca fapt divers, in ultimii 2-4 ani, monitoartele s-au schimbat – ecran plat, tehnologii fara raze catodice, cristale lichide cu matrice fixa etc…
Cu toate astea inca imi raman in amintire vreo 25 de ani de lucru cu radiatia drept in ochi, ca sa nu mai vorbim de ecranele originale fara protectie si cu imagine unduitoare alb-negru… Ba inca la un moment dat, pt mai bine de un an, am lucrat cu 16 calculatoare in jurul meu pe o raza mai mica de 2 metri!!!

Si cu toate astea, nici nu mi-au cazut dintii, nici n-am chelit mai mult decat in facultate cand foloseam sapun de casa romanesc sau sampoane si pasta de dinti de la Brasov, nici nu m-am unplut de cancer si nici macar de riduri.

De curand m-au intrebat la servici (aici varsta este un tabu intre anjagati si sefi) daca am trecut de 40 de ani!

Isac Asimov avea un eseu grozav despre neajunsurile tehnologiei – esenta este ca smantana care nu se strica are gust de gata stricata, masina polueaza, fabricile fac zgomot, apele sunt mai poluate, dar una peste alta nu mai tremuram in copaci cand ploua si fulgera si nu mai murim de foame cand nu se fac bananele sau corcodusele. Realitatea e ca de cand folosim tehnologie (din circa 430.000 de ani poate numai de 200!) traim mai bine.

Sigur ca unii inca mai mor de cancer sau calcati de masina, dar speranta de viata a sarit de la 20 de ani la peste 80! Si suntem peste 8 miliarde (am pierdut numarul) in loc de numai cateva mii.

Este un risc calculat sau nu, dar mai mult decat acceptabil!
Condoleantele mele celor care civilizatia le-a provocat neajunsuri oricat de mici, dar in numele celor ce traiesc bine militez pentru tot inainte! Si poate tehnologiile noastre vor ajunge in viitor si la cei ramsi in urma care in nestiinta lor, din laturile strazilor lor mizarabile si toride sau din locuintele lacustre privesc cu jind si ura la noi ca la niste zei…

Si alternativa la studiul asta care e? – din nou bezna nestiintei si a resemnarii!?
Multumesc – nu! Halal savanti ai antiprogresului si ai inchizitiei!

N-am citit pana la cap – dar inteleg din primul rand ca s-a intamplat la Cluj, in Romania. Nu ma surprinde, dar imi pare rau…

Ecouri

  • itzhak bareket: (26-7-2009 la 00:00)

    DUPA UMILA MEA PARERE, ESTE ABSOLUT NECESARA O TERTA INTERVENTIE A UNUI SAVANT VERSAT IN DOMENIILE RESPECTIVE,CARE SA SERVEASCA EVOLUTIA SI PROGRESUL,FARA SA DAUNEZE UMANITATII.PROBLEMA E SERIOASA SI TREBUIE TRATATA CA ATARE.
    DEOCAMDATA,RECOMAND CALDUROS TUTURORA SA APLICE SISTEMUL,VERIFICAT CA EFICIENT:”UZEAZA DAR NU ABUZA”

    ITZHAK BAREKET.

  • Asociatia Operatorilor Mobili din Romania: (26-7-2009 la 00:00)

    – Teza de doctorat mentionata in e-mailul reprodus aici se referea la cu totul alt subiect si nu avea legatura cu echipamentele de telefonie mobila.
    – Asociatia Operatorilor Mobili din Romania sugereaza celor care primesc astfel de texte, inainte de a le acorda orice credibilitate, sa verifice macar o parte din informatii din surse independente. De cele mai multe ori, o simpla folosire a unui motor de cautare arata ca presupusa origine stiintifica a unor astfel de teorii nu are niciun fel de acoperire in realitate. Asta in cazul in care e mentionata o sursa stiintifica, fiindca de cele mai multe ori astfel de informatii sunt atribuite in mod simplist unui ”colectiv de cercetatori”.
    – Asociatia Operatorilor Mobili din Romania asigura publicul si pe aceasta cale ca afirmatiile cuprinse in presupusa ”lucrare de doctorat” nu au nicio legatura cu realitatea:
    o Echipamentele folosite de membrii AOMR (Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp) sunt proiectate de la bun inceput sa fie conforme cu normele internationale in materie de protectie a sanatatii publice – telefoane, antene sau alte elemente ale retelelor de comunicatii mobile.
    o ICNIRP, comisie stiintifica internationala de specialitate, pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii isi bazeaza recomandarile in domeniul expunerii la campuri electromagnetice, a reactualizat in urma cu mai putin de o luna pozitia sa in materie si a ajuns la concluzia ca standardele actuale de protectie sunt suficiente. Asta dupa ce a analizat studiile de specialitate din ultimul an.
    o Echipamentele de telefonie mobile – telefoane, antene, etc. – produc campuri electromagnetice cu mult mai slabe decat majoritatea echipamentelor electrice sau electronice in preajma carora oamenii traiesc in mod current – cuptoare cu microunde, televizoare cu tub catodic, emitatoare de radio sau televiziune, etc.
    o Masuratorile facute in ultimii ani la o multitudine de antene de telefonie mobila din Romania au aratat nu numai ca emit in limitele stabilite la nivel european, ci si faptul ca peste 95% dintre ele emit la mai putin de 10% din puterea maxima permisa de lege. Mentionam in mod expres ca limita maxima este la randul ei stabilita astfel incat sa nu produca efecte asupra sanatatii populatiei.
    o Cei care doresc mai multe informatii despre acest subiect pot intra pe site-ul http://www.aomr.ro, sectiunea ”Mobilul si sanatatea” sau direct pe sectiunea dedicata acestui subiect pe site-ul ICNIRP: http://www.icnirp.de/documents/RFReview.pdf.

    Asociatia Operatorilor Mobili din Romania



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Republica Moldova la răscruce: alegerile ultimei șanse

Electoratul din Republica Moldova votează miercuri 29 iulie pentru a doua oară în acest an în alegeri parlamentare, menite să...

Închide
18.116.62.45