caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Mr. Hyde Park FORUM



 

Ce au în comun Gordon Gekko și Jiji?

de (19-7-2009)
Michael Douglas, în rolul lui Gordon Gekko, a lansat o modă la sfârșitul anilor '80Michael Douglas, în rolul lui Gordon Gekko, a lansat o modă la sfârșitul anilor ’80

Mai nou, la Bucureşti, constat ca toată lumea poartă cămaşa albastră cu gulerul alb, à la Gordon Gekko în filmul Wall Street (1987). Potrivit unei ţinute business formal, cămaşa albastra (cu sau fără dungi) cu gulerul alb este purtată des de bancheri sau de brokeri la bursă, mai puţin de avocaţi, contabili şi agenţi imobiliari. Este un simbol foarte puternic al curentului cultural ‘yuppie’ (de la Y.U.P.- young urban profesional) – oameni tineri şi bine şcoliţi cu un apetit fantastic pentru risc şi ore lungi de muncă, care în anii 80 au fost la modă cu telefoanele lor ‘cărămidă’ şi Porsche-urile lor roşii.

În ultima vreme, însă, stereotipul ‘yuppie’ a scăzut în popularitate în urma unei crizei economice de proporţii mondiale pe care opinia publică o atribuie ‘băieţilor cu ochi albaştrii’ din centrele financiare Wall Street şi City of London. Dar totuşi, in Bucureşti, nu se văd, în stradă, în metrou, la cafenele, decât tineri Bud Fox, sau mai degrabă mini-Gordoni (Gekko, nu Brown), purtănd camaşa-clişeu, deplasăndu-se cu acel swagger increzut des întălnit pe la Farringdon sau Liverpool Street de cei care au şansa sa se întindă la o bere şi sa privească de la o distanţă sigură fauna financiară londoneză. Sau, aproape acel swagger. Lucrurile în Romania par un pic mai forţate, mai ‘şi eu…’. Piciorul se grăbeşte să poartă acel pantof, cel de la Ferragamo. Că deh.. suntem şi noi ă fors tu bi recond wiz… Principalul exponent al camaşii albastre cu gulerul alb în Romania, este bineînţeles, latifundiarul din Pipera, Gigi Becali, Gordon Gekko al Balcanilor, ciobanul devenit speculator de terenuri, devenit patron stelist, devenit dezvoltator de biserici devenit europarlamentar încarcerat.

Problema ia amploare cănd infecţia ‘trendy-ismului’ apare la un om cu una dintre cele mai importante funcţii din stat, Ministerul Justiţiei. Aveam mare încredere în Cătălin Predoiu ca fiind un profesionist cu o prezentare impecabilă, un fel de pol opus al Noricai Nicolai. Însă, se pare că ne-a făcut de râs in faţa preşedintelui ţării care l-a produs pe Armani, cu dezastrul de mai jos. Is anyone safe?

http://windyourneckin.weblog.ro/

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
O zi la curse pentru Voronin

Președintele interimar al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, și-a început vizita în Federația Rusă pe Hipodromul Central din Moscova, unde asistă...

Închide
18.191.135.224