caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

N-am niciun respect pentru conspiraționiști, anonimi sau nu

de (5-7-2009)
1 ecou
Imaginea video a celor patru atentatori de la 7/7 este contestată de conspiraționiștiImaginea video a celor patru atentatori de la 7/7 este contestată de conspiraționiști

Pe 7 iulie se împlinesc patru ani de la atentatul terorist de la Londra, în care patru islamiști fanatici sinucigași au provocat moartea a 52 de persoane și rănirea altor 784 în trei trenuri de metrou și un autobuz.

Faptele sunt, pentru cei mai mulți clare: patru cetățeni britanici de religie musulmană au comis acest atentat în semn de protest față de politica statului britanic în Orientul Mijlociu, mai ales în Irak și Afganistan. Faptul însă că nu a existat o anchetă publică în evenimentele de la “7/7” 2005 a generat acuzații de conspirație care au circulat și circulă în continuare pe internet.

BBC a difuzat recent un documentar în care analizează (și demontează) teoria conspirației din filmul “7/7 Ripple Effect”, care a fost realizat de un individ care se ascunde sub pseudonimul Muad Dib. În esență filmul susține că atentatele de la 7 iulie 2005 ar fi opera guvernului britanic pentru a atrage sprijinul pentru așa numitul “război împotriva terorii” și că cei patru musulmani britanici nu ar fi decât victima unei înscenări.

Folosind sferturi de adevăr, filmul insinuează că de fapt toate exploziile ucigașe au fost cauzate de bombe plantate de serviciile secrete britanice, în colaborare cu MOSSAD, serviciul de informații externe al Israelului, interesat în compromiterea musulmanilor din Marea Britanie.

De pildă, se citează o știre Associated Press din 7 iulie 2005 care spunea că Ambasada Israelului de la Londra ar fi primit un avertisment înainte de atentate, ceea ce l-ar fi determinat pe ministrul de finanțe de atunci al Israelului, Binyamin Netanyahu, să nu mai participe la o conferință organizată în capitala britanică.

Purtătorul său de cuvânt la acea dată clarifică însă la BBC situația: avertismentul nu a fost prealabil, ci a venit la câteva minute după explozia de la stația de metrou Liverpool Street, în apropierea căreia urma să aibă loc conferința cu participarea ministrului israelian. Așa încât anularea participării în astfel de circumstanțe este mai mult decât logică. În plus, Associated Press a revenit ulterior și a corectat știrea, ceea ce în astfel de evenimente este uneori inevitabil, dar conspiraționiștii tac mâlc.

Exemple sunt multe și cine dorește poate viziona și documentarul BBC http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/conspiracy_files/8107594.stm difuzat pe 30 iunie și filmul Ripple Effect (căruia n-am să-i fac publicitate, dar se găsește foarte ușor pe internet).

Un alt conspiraționist, Nick Kollerstrom, pretinde că cei patru atentatori sinucigași ar fi fost de fapt nevinovați. El nu se limitează însă la a afirma acest lucru, ci hărțuiește pe aceia, chiar supraviețuitori ai atentatelor de la 7 iulie 2005 care protestează împotriva acestor elucubrații. Ceea ce BBC dezvăluie este faptul că Nick Kollerstrom este și un negaționist al Holocaustului.

Numeroși dintre acești supraviețuitori care resping teoria conspirației primesc amenințări zilnic, unele chiar cu moartea, din partea unor anonimi. Rachel North a înființat un sit în care combate frontal conspiraționiștii http://rachelnorthlondon.blogspot.com și a primit nenumărate mesaje în care este făcută în toate felurile, inclusiv “cățea sionistă” (vă sună cunoscut? Și mie).

Incitare la ură

Dar documentarul BBC arată cum l-a demascat pe autorul filmului Ripple Effect care pe lângă elucubrațiile prezentate, insultă, calomniază și incită la ură împtoriva unor persoane reale, toate sub acoperirea anonimantului. Este vorba de John Hill, un englez din Sheffield care trăiește în Irlanda.

Hill, care se consideră noul Isus Hristos, este persoana care se ascunde sub pseudonimul Muad Dib și a fost arestat de poliția irlandeză și este deținut în așteptarea judecării cererii de extrădare înaintată de Marea Britanie care cere judecarea sa pentru tentativă de influențare a justiției. În 2008, Hill a trimis filmul său unui judecător și unui jurat implicați într-un proces penal legat de atentatele de la 7 iulie 2005. Ca atare, John Hill a devenit un “martir al cauzei adevărului” pentru conspiraționiști.

Acesta este doar un exemplu al perfidiei și abjecției morale de care dau dovadă acești conspiraționiști. Ura pentru civilizația de tip occidental (care face posibilă exprimarea lor liberă) se împletește mai întotdeanu cu antisemitismul și negaționismul Holocaustului și cu o doză sănătoasă de paranoia. Amenințările (de cele mai multe ori sub acoperirea anonimatului) la adresa unor persoane reale și incitările la ură fac din acești indivizi niște potențiali delincvenți penali.

Vă veți întreba ce relevanță are acest articol pentru cei care nu trăiesc în Marea Britanie. Iar răspunsul este simplu: aceleași teoriii ale conspirației, doar pe o scară și mai largă, au fost invocate de pildă cu privire la atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite și ele abundă și pe paginile de internet în limba română.

Aceeași conspiraționiști paranoici, antisemiți, antioccidentali, negaționiști, homofobi, habotnici, nazistoizi și spumegând de furie și resentiment pot fi întâlniți la tot pasul. Unii dintre ei au încercat să-și împroaște veninul și pe pagina revistei ACUM, dar au fost întâmpinați așa cum se cuvine.

Ion Adrian, Ion Atanasiu (probabil una și aceeași persoană), Gerula, echoofsilence, Ion Tinarog și alții au încercat să colporteze aceste teorii sfertodocte și mincinoase, plângându-se că nu li se respectă dreptul la liberă exprimare.

Pentru toți aceștia am un mesaj foarte simplu: libertatea de exprimare se oprește atunci când ea se transformă în incitare la ură și deci în limitarea libertății altora. Pentru acești oameni, care de cele mai multe ori se ascund sub anonimat când împroașcă cu noroi persoane reale, nu am decât dispreț și le promit doar replici extrem de dure, ori de câte ori vor dori să împroaște cu venin.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Garda Ungară – organizație extremistă – dizolvată de justiție

Curtea de Apel din Budapesta, printr-o sentinţă definitivă nu numai că a aprobat hotărârea tribunalului privind dizolvarea Asociaţiei Culturale a...

Închide
3.15.218.254